• Sonuç bulunamadı

Madde 50- (Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 14.03.2008 tarih ve 778 nolu kararıyla kabul edilen yönetmelik gereği)

Aboneler, tahakkuk eden fatura bedellerini bildirimde belirtilen son ödeme gününe kadar ödemeye mecburdur. Abonelikte kimse bulunmazsa abonelik adresine bildirim bırakılmakla aboneye bildirim yapılmış sayılır.

İkinci tahakkukla ilgili fatura bedellerini de bildirimde belirtilen son ödeme tarihine kadar ödemeyen abonelerin suları kapatılabilir ve Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunu’nun 51 inci maddesinde belirtilen yüzde oranı nispetinde gecikme zammı ile birlikte yasal yollardan tahsil edilir.

Kapamaya esas olacak borcun miktarı ve kıstaslarını belirlemeye ASKİ Genel Müdürü yetkilidir.

Madde 51- (Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 14.03.2008 tarih ve 778 nolu kararıyla kabul edilen yönetmelik gereği)

Abone, sözleşmesine ait ilişkisini ASKİ ile kesmeden, abonelik adresini terk etmesi durumunda; kendisi de aboneliğe ait tüm su ve atık su vs borçlardan fiili kullanıcı ile birlikte müşterek ve müteselsilen sorumludur.

Madde 52- (Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 14.03.2008 tarih ve 778 nolu kararıyla kabul edilen yönetmelik gereği)

Taşınmaz maliki veya intifa hakkı sahibi, kiracısının ASKİ’ye abone olmasını sağlamakla yükümlüdür. Aksi halde taşınmaz sahibi veya intifa hakkı sahibi, abone olunmaksızın kullanılan her türlü su, atık su vs. borçlardan fiili kullanıcı ile birlikte müşterek ve müteselsilen sorumludur.

Madde-53:

Suyu kapatılmış aboneler, abone sözleşmesinin iptali tarihine kadar tahakkuk edecek bedelleri ödemekle sorumludur.

Su Kapama ve Açma:

Madde 54- (Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 14.03.2008 tarih ve 778 nolu kararıyla kabul edilen yönetmelik gereği)

Borcun ödenmemesi durumunda veya yürürlükteki mevzuata aykırı davranış nedeniyle abonenin suyu kapatılmış veya sayacı sökülmüş ise, kapama/sökme ücreti alınır. Abonenin borcunu ödemesi halinde aboneden “su açma ücreti” alınarak suyu açılır.

Abonenin talebi halinde veya mevzuata aykırı davranış nedeniyle ASKİ’ce yapılan su kapama ve açma işlemlerinden; açma ve kapamanın şekline göre (sayaç sökme/takma, aparatla kapama/açma, prizden kapama/açma, kolyeden kapama/açma) alınacak bedelleri belirlemeye Genel Kurul yetkilidir.

ASKİ tarafından takılan kapama aparatının kırıldığının tespit edilmesi halinde sayaç sökülür, abonelikten aparat bedeli ile iki kapama bir açma ücreti tahsil edilir.

Sayaçlara ASKİ’ce takılmış emniyet kilidinin (emniyet mührünün) mücbir sebepler dışında, hangi nedenle olursa olsun kopartılması ya da tahrip olması halinde Yönetim Kurulu tarafından belirlenecek bedel abonenin faturasına yansıtılır ve sayaca yeniden emniyet kilidi takılır.

Madde 55- (Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 14.03.2008 tarih ve 778 nolu kararıyla kabul edilen yönetmelik gereği)

Abone olmaksızın su dağıtım şebeke hattından veya şube yolundan İdareye ait kuyu veya kaynaktan delerek, boru döşeyerek, motor bağlayarak vs. surette su temin etmek veya abone olup da sayaçsız, ters sayaç (abonece ters bağlantı yapılarak) veya sayacı işletmeyecek herhangi bir tertibatla su kullanmak işlenmesi yasak olan fiillerden olup, aynı zamanda su hırsızlığı suçunu oluşturur.

Bu fiili işleyenler hakkında yasal soruşturma yapılmakla birlikte saptanabilmişse o tarihten, saptanamamış ise üç aydan beri;

a) Konutlarda daire başına aylık 10 m³ su tüketildiği varsayılarak, tespit tarihindeki

b) Konut dışı bir alanda kaçak su kullanılmış ise süre bakımından yukarıdaki esas dikkate alınarak bu yönetmeliğin 44 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendine göre saptanacak ortalama aylık tüketimin saptama tarihindeki kendi tarifesinden 3 katı olarak tahakkuk ve tahsil edilir. Kaçak bağlantı kaldırılır.

c) Yapı ruhsatı olan inşaat sahipleri ASKİ’ye başvurarak abone olmak zorundadırlar.

Abone olmadan inşaat yapanlar su almak için İdareye başvurduklarında veya re’sen tespit halinde, inşaatta kullanılan su miktarı, (Toplam İnşaat Alanı / 2 = m³) üzerinden hesaplanır.

Müteahhit tarafından ibraz edilecek hazır beton faturaları ve su faturaları bulunması halinde hesaplanan su miktarından, bu faturalara göre kullanıldığı kabul edilen su miktarı düşüldükten sonra kalan tüketim varsa bu miktar kendi tarifesi üzerinden 3 kat olarak tahakkuk ve tahsil edilir.

01 Kasım- 31 Mart tarihleri arasında yapılan inşaat imalatları için yapı ruhsatı, hazır beton faturası ve sevk irsaliyesi tarihlerinin birbirleriyle uygunluğunun tespiti halinde, inşaat sahiplerinden bu dönemde yapılan inşaat imalatları için su bedeli adı altında bir tahsilât yapılmaz.

d) ASKİ’ye ait yer altı ve yüzeysel su kaynakları ile dağıtım şebekesinden İdarenin bilgisi dışında su kullandığı veya sattığı saptananlardan, kullandıkları veya sattıkları su miktarının 3 katı bedeli tarifesine göre tahakkuk ve tahsil edilir.

e) ASKİ’nin kanalizasyon hizmetinin bulunduğu yerlerde bu yönetmeliğin 6 ncı maddesinin birinci fıkrasının (f) bendine göre ASKİ’ye atık su aboneliği yaptırmak zorunda olup da abone olmaksızın atık suyunu kanalizasyon şebekesine verenlerden, bu maddedeki esaslar dahilinde tespit edilen atık su miktarı tarifesi üzerinden 3 katı olarak tahakkuk ve tahsil edilir.

Aynı gerçek ya da tüzel kişinin, aynı yerde 1 yıl içerisinde mükerrer kaçak su kullandığının tespiti halinde, mükerrer kullanımlarda kullandıkları su miktarı ait olduğu tarifenin 4 katı olarak tahakkuk ve tahsil edilir.

ASKİ’ye ait ana şebekeden su bağlantısı kesildiği halde, tekrar bağlantı yaparak su kullananlardan bu maddedeki esaslar dahilinde tespit edilen su miktarı kendi tarifesi üzerinden 5 katı olarak tahakkuk ve tahsil edilir. Ayrıca kolyeden açma/kapama bedeli de 2 kat olarak tahakkuk ve tahsil edilir.

Kaçak su olayı ASKİ tarafından görevlendirilmiş en az iki görevli tarafından mahallinde yapılacak araştırma ve inceleme sonucu tanzim edilecek tutanakla tespit edilir. Bu tutanakta kaçak su kullananın kimliği, tüzel kişi ise unvanı ve bulunabiliyorsa vergi numarası, adresi, kaçak su kullanımının ve bağlantının şekli, tespit edilebiliyorsa abone numarası vb bilgiler yer alır. Kaçak su kullananın veya kullanıldığını bilenlerin yazılı ve imzalı beyanları temin edilmeye çalışılır. İki nüsha halinde düzenlenecek tutanağın bir sureti, ilgilinin imzası alınabilirse kendisine; imzadan imtina halinde veya ilgilinin bulunamaması halinde bu husus tutanağa geçirilerek bağımsız bölüme, işyerine veya yöneticiye bırakılır. Bu işlem bildirim yerine geçer.

Kaçak bağlantının fotoğrafı çekilerek bağlantı iptal edilir.

KDV, normal kullanım tarifesi üzerinden alınır.

Madde 56- (Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 14.03.2008 tarih ve 778 nolu kararıyla kabul edilen yönetmelik gereği)

Sayacın çalışmasını engelleyen veya devre dışı bırakan aboneden;

a) Tüketim göstergesinin tamamen geçersiz olduğu saptanmış ise, varsa abonenin bir önceki yılın aynı dönemlerine ait tüketimi, aksi halde sökülen sayacın doğru tüketimi gösterdiği kabul edilen son üç dönem tüketim ortalaması baz alınarak bulunacak tüketim miktarı 3 kat olarak tahakkuk ve tahsil edilir.

b) Yukarıdaki yöntemle tüketimin tespit edilememesi halinde, Yönetmeliğin 44 ncü maddesinde belirtilen güvence bedeline esas tüketim miktarına göre ölçümleme yapılamayan dönemlere ait tüketim 3 kat olarak tahakkuk ve tahsil edilir.

Sayacı kayıp aboneliklerden, hesap kesimi ya da zayi işlemi sırasında tahakkuk çıkmayan dönemlerde su kullanımı olmadığını belgeleyemeyen aboneliklere;

a) Sayaçlı tüketimin bulunması halinde, varsa abonenin bir önceki yılın aynı dönemlerine ait tüketiminin, aksi halde doğru kabul edilen son üç dönem tüketim ortalamasına göre, son sayaçlı okuma tarihinden itibaren bulunacak tüketim miktarı,

b) Sayaçlı tüketimi yoksa sayaç takma tarihinden itibaren bu yönetmeliğin 44 üncü maddesindeki güvence bedeli esas alınarak bulunacak tüketim miktarı,

c) Doğru kabul edilen tüketim döneminin 3’ten az olması halinde (b) bendi hükmüne göre bulunacak tüketim miktarı,

3 kat olarak tahakkuk ve tahsil edilir.

Madde 57- (Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 14.03.2008 tarih ve 778 nolu kararıyla kabul edilen yönetmelik gereği)

Aboneler, su sayaçlarını ASKİ ’nin belirleyeceği şekilde korumakla yükümlüdürler. İdare malı sayacı kıran, kullanılamayacak hale getiren, dona karşı tedbir almayan, onarılmayacak şekilde bozan, kaybeden aboneden sayacın rayiç bedeli ile sökme takma ücreti tahsil edilir.

Abone takılacak yeni su sayacını ASKİ standartlarına göre piyasadan da temin edebilir. Bu durumda abonenin, yeni sayacını ASKİ’ye kaydettirip, sökme takma ücretini ödeyerek ASKİ görevlilerine taktırması zorunludur.

Abonece sayacın koruma yükümlülüğünün yerine getirilmemesi, sayacın mekanik endeksinin okunmasının engellenmesi veya idarece abonenin su tüketimlerinde dengesizliklerin tespit edilmesi durumlarında ASKİ re’sen sayaç değişimi yapabilir.

Usulsüz Su Vermek Veya Kullanmak:

Madde 58- (Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 14.03.2008 tarih ve 778 nolu kararıyla

Usulsüz su vermek:

a) Aboneler daimi veya geçici bağlantı yaparak başkasına su veremez. Abonenin daimi veya geçici bağlantı yaparak başka birime usulsüz su verdiği tespit edilirse usulsüz su kullanım tutanağı tanzim edilir. Tutanak 55 inci maddedeki tespitleri içerir.

1) Aynı abone tarifesine tabi abonelikler arasında usulsüz su verilmesi durumunda; usulsüz su verenlerin son tahakkuku normal tüketimin 2 katı olarak hesaplanır. Son tahakkuk faturası ödenmiş ise aynı miktarı içeren yeni bir usulsüzlük faturası düzenlenir. Tahakkuk formülü = (m³ x abone tarifesi YTL x 2) + KDV’dir. KDV artırılan bölümden alınmaz.

2) Düşük tarifeli abonelikten yüksek tarifeli aboneliğe usulsüz su verenlere birinci bentteki 2 kat, 3 kat olarak uygulanır.

3) Yüksek tarifeli abonelikten düşük tarifeli aboneliğe usulsüz su verenlere birinci bentteki 2 kat, 1,5 kat olarak uygulanır.

b) Bağlantı geçici olarak yapılmış ise abonenin suyu kesilir. Su aldığı mahal haricinde başka bir birime su vermeyeceğini taahhüt etmesi halinde kapama ve açma ücreti alınarak suyu açılır. Bağlantı sayaçtan önce veya sayaç devre dışı bırakılarak yapılmış ise bu yönetmeliğin 55 inci maddesinin ilgili fıkralarına göre her iki kullanıcı hakkında da işlem yapılır.

Usulsüz su kullanmak:

a)Abone olup da kayıtsız sayaçla su kullananların sayaçları sökülür. Sayacın muayenesi sonucunda doğru tüketimi göstermediğinin tespiti halinde yönetmeliğin 55 inci maddesindeki yönteme göre tüketim belirlenerek tahakkuk yapılır.

Sayaç üzerindeki endeksin doğru tüketimi göstermesi halinde, sayaç üzerinde gösterilen tüketimin tamamının ödenmesi koşuluyla, güvence bedeline esas teşkil eden bir aylık tüketimin 2 katı tahakkuk yapılarak sayacı kayda geçirilir.

Şayet abone olup da idarece kayıtsız sayaç okunmuş ve fatura tahakkuku çıkarılmış ise bu faturaların ödenmiş olması halinde ödenen faturalardaki tüketimler toplam tahakkuktan düşülür.

b) Sayacın ters bağlanması:

1) Yeni veya kullanılmış bile olsa sayacın ters takılması ve abone tarafından sayaca müdahale olmadığının anlaşılması halinde, ters okumaya göre yapılan tüketim düz takılan sayaçlarda olduğu gibi tahakkuk ve tahsil edilir.

2) Düz takılan sayacın abone veya kullanıcı tarafından ters yönde bağlandığının anlaşılması halinde sayaçtaki endekse bağlı kalınmadan 44 üncü maddede belirtilen güvence bedeline esas olan tüketim miktarı esas alınarak kaçak su hükümleri uygulanır.

Benzer Belgeler