• Sonuç bulunamadı

3.1- Ağaçlandırma İşleri 3.1.1- Tesis Amacı

Kurulacak ormanın tesis amacı olarak endüstriyel, toprak muhafaza, yeşillendirme ve hidrolojik amaçlardan hangisi düşünülüyorsa bu amaç projede belirtilecektir. Proje sahasında tesis edilecek ormanın fonksiyonunun ne olduğu yazılacaktır.

3.1.2- İşletme Şekli

Proje sahasında tesis edilecek ormanın işletme şeklinin (koru, korulu baltalık) ne olduğu, öncelik sırasına göre sahaları belirtilecektir.

33

3.1.3- İdare Süresi

Projede dikilmesi önerilen türlerin idare süreleri olarak, özel bir tesis amacı olmadığı takdirde endüstriyel amaçlı bütün ağaçlandırmalar da en yüksek odun hasılatı veren idare süreleri esas alınacaktır. Bu konuda OGM’nin 20.7.1978 tarih 2829 sayılı tamim verilerinden yararlanılacak ancak ağaçlandırma ile kurulan ormanların özellikleri göz önünde tutularak tamimdeki idare süreleri üst sınır olarak kabul edilecektir.

(

İdare süreleri belirlenirken tesisin fonksiyonları dikkate alınacaktır.

Fonksiyonlarına göre idare süreleri belirlenecektir.)

34

3.1.4- Ağaçlandırma Alanının Hazırlanması

3.1.4.1- İç Taksimat Şebekesi

Proje sahasında, bölme ve bölmecik sınırları, var olan ve planlanmış yollar gösterilecek, bölme ve bölmecik sınırlarında yangın koruma yolları tesis edilecektir. İç taksimat şebekesi çalışmalar başlamadan önce araziye aplike edilecektir.

3.1.4.2- Arazi Hazırlığı

3.1.4.2.1- Diri Örtü Temizliği

Proje sahasında işçi ve makine ile diri örtü temizliği yapılacak sahalar,( Eğim grupları ve alanları itibariyle belirtilecektir.) örtü temizleme tekniği, metotları, kullanılacak alet, ekipman cinsleri ile makine cinsleri ve güçleri (Değerlendirilmesi mümkün olan servetin daha önceden boşaltılmış olması gerektiği vurgulanacaktır.)

35

3.1.4.2.2- Toprak İşleme

Proje sahasında ; iklim bölümünde yapılmış olan yorum ( ve toprak tahlil sonuçları ) da dikkate alınarak, toprak işleme zamanı ; işçi ve makine ile çalışılacak alanlar, toprak işleme tekniği, kullanılacak alet, ekipman cinsleri ile makine cinsi ve güçleri, hektardaki teras uzunluğu (işçi ile yapılan) açıklanacak, yapılacak çalışmalar Çizelge : 7’de gösterilecektir.

( İşçi gücü ve makinelı çalışmaların tekniği detaylı olarak anlatılacaktır.)

( Projede önerilen yangın koruma yolları, bırakılacak tabii yeşil bantlar ile tesis edilecek yeşil bantlar çizelge : 7’de açılacak ilave sütunda belirtilecektir.)

( Hektardaki teras miktarı, proje sahasının vejetasyın durumu, mikrotopoğrafyası, toprak özellikleri dikkate alınarak, tespit edilecek olup ,proje sahasını temsil edecektir.)

36

(Diskaro ile toprak işlemesi yapılıp yapılmayacağı nedenleriyle birlikte belirtilecek; teras formu vermek amacıyla toprak işlemesi yapılacak ise hektardaki ve proje sahasındaki miktarı belirtilecektir .Belirtilen bütün birimler poz no’ larındaki birim değerlerinde olacaktır.

( Proje sahasında 2’li ve/veya 3’lü riperle çalışılacak alanlar miktarları ve çalışma nedenleriyle birlikte belirtilecektir.

Eğer farklı toprak işleme metodu öneriliyorsa bunun nedeni detaylı açıklanacaktır)

37

3.1.5- Ağaçlandırmada Kullanılacak Türler

3.1.5.1- Fidan İhtiyacı

Proje sahasının yetişme ortamı özellikleri, yörenin odun hammaddesi çeşidine olan ihtiyacı, ağaçlandırma tekniği ve tabii ağaç türleri de göz önünde tutularak kullanılacak fidan türleri ile üretileceği fidanlıklar, bu fidanlıkların kapasiteleri, yeterli olup, olmadıkları.(Serbest piyasadan temin edilecek fidanlar miktarları ,yaşı ve türleri itibariyle belirtilecektir.)

3.1.5.2- Tohum İhtiyacı

Proje sahasına dikilmesi planlanan fidan türleri için ihtiyaç duyulan tohumların cinsi, türü, orijini (tohumun temin edileceği tohum meşçeresi ; tohum bahçesi) açıklanıp fidan miktarları ile projede tohum ekimi planlandığı takdirde, ihtiyaç duyulan tohumun cinsi, miktarı ve orijini Çizelge : 8’de belirtilecektir.

38

( Bölme sayılarının fazla olması durumunda türlerine göre fidan miktarları ve dikilecek alan toplamları son çizelgede kümülatif olarak belirtilecektir.)

(Dikim pozu birden fazla ise her pozun miktarı ayrı sütunlarda gösterilecektir.)

Tohum miktarının hesabında 4125 Nolu tamimin ekindeki “Bazı Orman Ağacı Tohumlarının Özellikleri”

çizelgesinden yararlanılacaktır.

39

3.1.6- Dikim Tekniği

3.1.6.1- Dikim Zamanı

Yetişme ortamı ve dikilecek türlerin biyolojik özelliklerine göre dikim zamanı gerekçeleriyle birlikte açıklanacaktır.

( Meteorolojik değerlendirmeler ve sahanın mikroklimatik özelliklerine göre ibreli ve yapraklı türler için dikim zamanı belirtilecektir.)

3.1.6.2- Fidanların Taşınması

Kullanılacak fidanların fidanlıklardan proje sahasına kadar taşınması, ambalaj şekli, saklanması (şekli ve süresi), saha içerisinde dağıtılması.

( Nakliye esnasında uyulması gereken kurallar,fidan sandıklarının boyutları ,saha içindeki taşımalarda dikkat edilecek hususlar detaylı olarak belirtilecektir.)

40

3.1.6.3- Dikim Tekniği

Yetişme ortamı ve dikilecek türlerin biyolojik özellikleri göz önünde tutularak dikim zamanı, tekniği, kullanılacak aletler gerekçeleriyle açıklanacaktır.

( Dikilecek fidanların tüplü, çıplak köklü ibreli, yapraklı, enso tipi vb niteliklerine göre dikim tekniği belirtilecek ve detaylı olarak anlatılacaktır.)

3.1.6.4- Türlere Verilecek Aralık x Mesafeler

Proje sahasına dikilecek olan türlere verilecek aralık x mesafeler 18 Nolu Tamim ekindeki tablodan (Ek-4) alınacak (Endüstriyel olmayan ağaçlandırmalarda projecinin idare ile birlikte tespit ettiği, Endüstriyel ağaçlandırmalarda ise yürürlükteki mevzuata göre yapılacak. Aralık x mesafeler değiştiğinden 12/10/1994 tarih ve 821 sayılı olurdaki aralık x mesafeler kullanılacaktır.) ve Çizelge : 9’da tür ve sahaları itibariyle gösterilecektir.

Makinalı bakım yapılacak sahalarda, sıra araları 3 m. olacaktır.

41

3.1.6.4 - ARALIK MESAFELER Çizelge : 9

……….. Ağaçlandırma Uygulama Projesi

Türü

-(Hektarda dikilmesi gereken miktardan daha az miktarda fidan dikimi planlanması halinde bunun nedeni açıklanacak)

42

3.2- Diğer Faaliyet Türleri

Dispozisyonu 2.7. bölümünde belirtilen ağaçlandırma çalışmalarını tamamlayan nitelikteki erozyon kontrolü ve mera ıslahı çalışmaları için kendilerine ait proje dispozisyonlarının ilgili bölmeleri esas alınarak çalışmalar planlanacaktır.

(Diğer faaliyet türlerinin proje sahasına göre çok daha küçük bir alanda uygulanması ve ikinci bir dispozisyonun hazırlanmasına gerek duyulmaması durumunda yapılacak olan faaliyet türleri kendi dispozisyonlarındaki çizelgelere göre hazırlanıp projenin bu bölümünde belirtilecektir. Kuru duvar eşik ve kafes tel eşik planlanan derecikler fotoğraflanıp proje ekine eklenecek.)

43

3.2.1- Erozyon Kontrolü

Yapılacak çalışmaların tekniği, zamanı açıklanacak, masrafları belirtilecek.

(Projelerin erozyon kontrolü kısmında yapılacak olan kuru duvar eşik, çuvallı sedde vb. çalışmalar 14 nolu tamim doğrultusunda miktarları ve ebatları hesaplanacak ve hangi bölmelerde ne kadar yapılacağı tablo halinde gösterilecektir.)

3.2.2- Mera Islahı

Yapılacak çalışmaların tekniği, zamanı açıklanacak, masrafları belirtilecek.

44

3.3- Bakım Çalışmaları 3.3.1- Tamamlama

Proje sahasında dikimi takiben bir vejetasyon devresi geciktikten sonra, toplu kuruma görülen yerlerde dağınık halde % 15’i aşan kurumalarda tamamlama yapılacağı esas alınacak ve buna göre fidan-tohum planlaması yapılacaktır.

Tamamlama, tesis yılını takip eden yıllarda yapılacaksa, fidan dikilecek yerlerde, yeniden toprak işlemesinin yapılması gerektiği vurgulanacak bu husus masraflara dahil edilecektir.

Tamamlamanın % kaç yapılacağı belirtilecektir.

45

3.3.2- Ağaçlandırma Sahasının Bakımı

İşçi ve makine ile bakım yapılacak sahalar, kullanılacak alet, ekipman ve makine cinsleri ve güçleri, bakım tekniği ve metotları zamanı, kaç defa tekrarlanacağı açıklanacak Çizelge:10 doldurulacaktır.

(Yapılacak olan bakım çalışmalarının miktarı uygulanacak olan poz no’sunun birimine göre belirtilecektir.( 1000 adet,km gibi )

3.3.3- İç Taksimat Şebekesinin Bakımı

Yangın koruma yolları ile ulaşım yollarının beklenen hizmeti verebilmeleri için yangın mevsiminden önce bakımlarının yapılması ( işçi veya makine ile ) gerektiği vurgulanacaktır.

(Uygulanacak olan bakım çalışmalarının tekerrür sayısı belirtilecektir.)

46

3.4- Koruma İşleri

3.4.1- Dikenli Tel Çit

OGM’nin 184 sayılı tebliği esaslarına göre, dikenli tel çit çekilmesi zorunlu görülen sınırların (yapılacak işler haritasına işaretlenmiş olan) miktarı belirtilecektir.

(Kulanalacak kazıkların özellikleri ve varsa katsayı uygulanan pozların miktarları ve nitelikleri belirtilecek.)

3.4.2- Koruma

Verimli orman alanlarında olduğu gibi ağaçlandırma sahalarında da, korumanın, Orman Muhafaza Memurları ile yapılması esas alınacak, zorunlu olarak bekçi tutulması gerektiği takdirde dikenli tel çit çekilen yerlerde her 500 hektar, dikenli tel çit çit çekilmeyecek yerlerde ise her 300 hektar ağaçlandırma sahasının 1 adet bekçi tarafından korunması esas alınacaktır.

47

Bekçi planlaması, sadece bir proje sahası için değil korunması zorunlu olan yakındaki diğer proje sahalarıyla birlikte düşünülüp yapılacaktır.

( Köy Tüzel Kişiliği ile koruma önerileceği sahalarda korumanın kaç yıl yapılacağı belirtilecektir.)

(Yatırım giderlerinde köy tüzel kişiliği ile korumanın hesabı basamaklar halinde yapılacaktır.)

48

3.4.3-Diğer Koruma Tedbirleri (Varsa Doldurulacaktır.) 3.5- İmkanlar ve İhtiyaçlar

3.5.1- İmkanlar

Projede önerilen çalışmaları yapabilmek için var olan teknik ve yardımcı personel, yörede bulunan düz ve kalifiye işçi imkanları, alet, ekipman, araç, gereç, makine, taşıt, bina, baraka ile idari ve teknik imkanlar.

3.5.2- İhtiyaçlar

Proje uygulaması için ihtiyaç duyulacak teknik ve yardımcı personel, işçi miktarları, alet, ekipman, araç, gereç, makine, taşıt, bina, baraka, yollar vb.

49

Benzer Belgeler