• Sonuç bulunamadı

EPS Yalıtım Kalıplı Donatılı Beton Taşıyıcı Duvar Sistemi Đle Đlgili Literatür

EPS Yalıtım Kalıplı Donatılı Beton Taşıyıcı (EPS YKDBT) Duvar Sistemi ile ilgili olarak Türkiye ve diğer ülkelerde yapılan çalışmalar aşağıda özet olarak verilmiştir.

ÖZŞAHĐN (2004), “EPS Bloklu Çelik Donatılı Beton Taşıyıcı Duvar Sistemi” isimli çalışmasında, EPS Bloklu Çelik Donatılı Beton Taşıyıcı Duvar Sistemi ve sistemde kullanılan malzemeleri tanıtmıştır. Ayrıca EPS Bloklu Çelik Donatılı Beton Taşıyıcı Duvar Sistemi, Âfet Bölgelerinde Yapılacak Yapılar Hakkında Yönetmelik-1997 Bölüm 10 Yığma Kârgir Binalar için Depreme Dayanıklı Tasarım Kuralları açısından incelenmiş ve sistemin yığma yapı olarak kullanılabilirliği değerlendirilmiştir. Çalışmada EPS Bloklu Çelik Donatılı Beton Taşıyıcı Duvar Sistemi, betonarme yapılarla ilgili yönetmelik kuralları açısından incelenmiştir. EPS Bloklu Çelik Donatılı Beton Taşıyıcı Duvar Sistemi için geliştirilen bir eşdeğer perde modeli ile taşıyıcı sistem elemanları temsil edilmeye çalışılmıştır.

CĐHAN (2004), “EPS-Bloklu, Çelik Donatılı Beton Taşıyıcı Duvarlı Binanın Isıl Performansı” isimli çalışmasında, Türkiye’de geleneksel ısı yalıtım sistemlerine alternatif olarak sunulan EPS-Bloklu Çelik Donatılı Beton Taşıyıcı Duvar Sistemi’nin örnek bir bina için ısıl performansı ilgili standartlara (kış konforu, TS 825; yaz konforu, ISO 13786) göre incelenmiş ve geleneksel ısı yalıtım sistemleri ile karşılaştırılmıştır.

UYGUN (2005), “Konut Üretiminde Kalıcı Yalıtım-Kalıplı Yapım Sistemleri ve Ülkemiz Açısından Önemi” isimli çalışmasında, Türkiye’de konut üretimi, konut üretiminde kullanılan yapım sistemleri ve yapım sistemlerinde karşılaşılan sorunları ortaya koymuştur. Türkiye’de uygulanmakta olan yapım sistemlerine alternatif olan

Kalıcı Yalıtım-Kalıplı Sistemlerin tanımı, kullanılan malzeme çeşitleri, sistem çeşitleri, tarihçesi ve uygulamalarını ele almıştır. Kalıcı Yalıtım-Kalıplı Sistemlerin mevcut diğer sistemlere göre avantaj ve dezavantajları üzerinde durmuştur. Kalıcı Yalıtım-Kalıplı Yapım Sisteminin Türkiye’de konut üretiminde kullanılmasının yararlarını ortaya koymuştur.

SAVAŞIR (2007), “Deprem Sonrası Kalıcı Konut Üretimi için Hızlı ve Ekonomik Bir Yapım Sistemi Önerisi” isimli çalışmasında, deprem sonrasında acil barınmadan hemen sonra âfetzedelerin geçici olarak yerleşeceği, zaman içinde eklentiler yapılarak geliştirilip, büyütülerek kalıcı konut özeliği kazandırılabilecek konutların taşıyıcı sisteminin belirlenmesine çalışmıştır. Çalışmada oluşturulan tip projeler kapsamında 1999 Kocaeli Depremi sonrasında bölgede uygulanmış olan alışılagelmiş yapım sistemi ile polistiren sert köpükten (EPS) kalıp kullanılarak üretilmiş (içerisinde donatılı beton bulunan duvar ve döşeme elemanlarının kullanıldığı) yapım sistemi, yapım hızı, nitelikli işçi ihtiyacı, ısıl konfor şartlarının sağlanması ve yapım maliyeti açısından birbiri ile kıyaslanmıştır.

VanderWerf ve Munsell (1996), “Insulating Concrete Forms, Construction Manual” isimli çalışmalarında duvar sistemini, sistemde kullanılan kalıp türleri ve malzemeleri tanıtmışlardır. Çalışmada duvar sistemi ile konut türü bina inşasında kullanılan araçlar, sistemde kullanılan beton malzemesi ve betonun kalıplara yerleştirilmesi ile ilgili bilgiler verilmiştir. Çalışmada ayrıca sistemde kullanılan kalıplar ile duvarların oluşturulması, duvar döşeme ve duvar çatı birleşimlerinin oluşturulması, tesisat sistemi, duvar kaplamaları ile ilgili bilgiler yardımcı şekil ve çizimlerle anlatılmıştır.

Panushev ve VanderWerf (2004), “Insulating Concrete Forms Construction; Demand, Evaluation and Technical Practice” isimli çalışmalarında sistemin avantajları, imalatçılara faydaları, pazar payı, sistemde kullanılan kalıp elemanları ve malzemeler hakkında teknik bilgiler vermişlerdir. Çalışmada sistemin yapım yöntemi ve uygulama ayrıntıları çizim ve şekillerle desteklenerek anlatılmış, sistem uygulamalarından örnekler verilmiştir. Duvar birleşimleri, duvar döşeme/çatı birleşim detayları gösterilmiştir. Gelecekte sistem uygulamaları ile ilgili olarak değerlendirmeler yapılmıştır.

International Residential Code 2009 (IRC 2009) 6. bölümünde sistem ile ilgili teknik bilgiler verilmiştir. Sistemde kullanılan kalıp türleri tanıtılmış, sistemde kullanılan malzemeler hakkında teknik bilgi verilmiştir. Sistem uygulamalarında kullanılan betonun taze ve sertleşmiş halde taşıması gereken özelikler, en büyük agrega boyutu, betonun kalıplara yerleştirilmesi ve taşınması hakkında bilgiler verilmiştir. Sistemde kullanılan donatının özelikleri, sistemi oluşturan taşıyıcı duvar elemanlarında kullanılabilecek en az yatay ve düşey donatı miktarı, taşıyıcı sistem elemanlarında donatının düzenlenmesi, taşıyıcı duvar döşeme birleşim detayları verilmiştir. Sistemde kapı ve pencere üstlerinde kullanılan lentolarla ilgili sınırlar belirtilmiştir. ICF sistemi kullanılarak rüzgâra dayanıklı yapı tasarımı için duvar gövdelerinde bırakılacak boşluk boyutları, desteklenmemiş duvar uzunluğu, boşluk çevresinde düzenlenecek donatı ile ilgili sınır değerler verilmiştir.

U. S. Department of Housing and Urban Development (HUD), Portland Cement Association (PCA) ve NAHB Research Center için hazırlanmış “Prescriptive Method for Insulating Concrete Forms in Residential Construction -Second Edition” isimli teknik raporda (2002), EPS Yalıtım Kalıplı Duvar (ICF Wall) Sistemi tanıtılmış ve sistemde kullanılan duvar tipleri sınıflandırılmıştır. EPS Yalıtım Kalıplı (ICF) Duvar Sisteminde kullanılan malzeme özelikleri, sistemin kullanım sınırları, temel sistemi, duvarlar, duvarlarda bırakılabilecek boşluk boyutları ile ilgili sınırlar, sistemde kullanılan lentolar ile ilgili teknik bilgiler verilmiştir. Ayrıca çalışmada duvar döşeme, duvar çatı birleşim ayrıntıları, sıhhî ve elektrik tesisatı hakkında özet bilgiler bulunmaktadır. Çalışmanın Ek A kısmında örnek bir konut binası üzerinde uygulama verilmiştir.

U. S. Department of Housing and Urban Development (HUD), Portland Cement Association (PCA) ve NAHB (National Association of Home Builders) Research Center için hazırlanmış “In-Plane Shear Resistance of Insulating Concrete Form Walls” isimli teknik raporda (2001), EPS Yalıtım Kalıplı (ICF) Duvar Sisteminde yaygın kullanıma sahip üç farklı duvar sistemini oluşturan taşıyıcı duvar elemanlarının düzlemi içerisinde yatay yükler etkisinde kesme performansları değerlendirilmiştir. Yapılan deneysel çalışmada EPS Yalıtım Kalıplı (ICF) Duvar Sisteminde taşıyıcı duvarların kesme dayanımlarına, yükseklik-boy oranı, kapı ve pencere boşluklarının ve sistem için izin verilen en az donatı miktarı kullanımının etkileri araştırılmıştır. Deneysel çalışmada

EPS Yalıtım Kalıplı (ICF) Duvar Sistemini oluşturan taşıyıcı duvarların yük-deplasman grafikleri ve çatlak haritaları elde edilmiştir. EPS Yalıtım Kalıplı (ICF) Duvar Sisteminde yaygın kullanıma sahip duvar tiplerinin yatay yük etkisindeki davranışları birbiri ile kıyaslanmıştır.

U. S. Department of Housing and Urban Development (HUD), Portland Cement Association (PCA) ve NAHB Research Center için hazırlanmış “Lintel Testing for Reduced Shear Reinforcement in Insulating Concrete Form Systems” isimli teknik raporda (1998), EPS Yalıtım Kalıplı (ICF) Duvar Sistemi’nde yaygın kullanıma sahip üç farklı duvar türünde kullanılan lentolar tanıtılmaktadır. Çalışmanın temel amacı kesme donatısı olmayan veya azaltılmış lentoların düşey yük kapasitelerinin belirlenmesidir.

U. S. Department of Housing and Urban Development (HUD) için hazırlanmış “HVAC (Heating Ventilation and Air Conditioning) Sizing Methodology for Insulating Concrete Homes” isimli teknik raporda sistemin ısıtma, soğutma ve havalandırılması ile ilgili teknik bilgiler verilmiştir. Sistem ile ilgili kısa bir literatür özetinden sonra ısıtma, soğutma ve havalandırılma ile ilgili kavramlar anlatılmıştır. Raporun ek kısmında sistemin ısıl performans hesapları için yazarlar tarafından geliştirilmiş Excel tabanlı bir bilgisayar programı tanıtılmıştır.

Benzer Belgeler