• Sonuç bulunamadı

yaşından büyüklerden; hiçbir mesleki belge veya niteliğe sahip olmayanların İŞKUR’a

EMLAK VERGİSİ MUAFİYETİ

18 yaşından büyüklerden; hiçbir mesleki belge veya niteliğe sahip olmayanların İŞKUR’a

18 – 29 yaşı arasındaki erkekler ile 18 yaşından büyük kadınlardan;

Mesleki yeterlik belgesine sahip olanların 48 ay,

• Mesleki ve teknik eğitimi tamamlayanlar veya işgücü yetiştirme kurslarını bitirenlerin 36 ay,

Hiçbir belge veya niteliğe sahip olmayanların 24 ay,

29 yaşından büyük erkeklerden; mesleki belge veya niteliğe sahip olanların 24 ay,

Yukarıda sayılan niteliklere sahip olan bu işçilerin İŞKUR’a kayıtlı işsizler arasından işe alınmaları halinde ilave olarak 6 ay,

Çalışmakta iken, bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihten sonra mesleki belge veya niteliğe

sahip olanların 12 ay,

18 yaşından büyüklerden; hiçbir mesleki belge veya niteliğe sahip olmayanların İŞKUR’a

Kayıtlı işsizler arasından işe alınmaları halinde ise 6 ay.

GEKA BİLGİ NOTLARI SERİSİ 42 EKONOMİ BAKANLIĞI YURT DIŞI FUARLARINA KATILIM DESTEĞİ

İlgili Mevzuat:

Yurt Dışında Gerçekleştirilen Fuar Katılımlarının Desteklenmesine İlişkin Tebliğ (Tebliğ No: 2009/5)

Sektörel Nitelikteki Uluslararası Fuarlara Bireysel Katılımlara İlişkin Destekler (Tebliğ Kapsamında)

Katılıma ilişkin düzenlenecek faturalarda yer alan boş stand ve standart donanımlı stand kirası kalemleri değerlendirmeye alınmaktadır.

Nakliye desteği sadece fuarda sergilenecek ve yurt dışına bedelsiz veya geçici çıkış yoluyla gönderilecek ürünler için geçerli olup, malın ilk çıkış yeri ile ilk katılım sağlanan fuar yeri arasındaki gidiş veya gidiş-dönüş harcamaları esas alınmaktadır. Detaylı olarak düzenlenecek nakliye faturalarında sigorta, vergi, resim, harçlar, gümrük hizmet bedeli, gümrük komisyonu ve gümrük teminat bedeli hariç tutulmaktadır. Nakliye desteği, katılımcının ürünlerinin geri getirilmesi durumunda gidiş-dönüş, geri getirilmemesi durumunda yalnızca gidiş olarak hesaplanmaktadır.

ATA karnesi, gümrük beyannameleri ile nakliyeye ilişkin tüm belgelerde, fuarda sergilenecek ürünlerin yurt dışına çıkışını tevsik eden belgeler olduklarına dair bir ibarenin (fuar malı, fuar adı, fuar idaresi adresi veya alıcının fuar idaresinin anlaşmalı nakliyecisi olması vb.) yer alması ve söz konusu ürünlerin “bedelsiz ihracat” veya “geçici çıkış” yoluyla yurt dışına sevk edilmesi zorunludur.

Sektörel nitelikteki uluslararası fuarlara Bireysel Katılımlarda, fuarı düzenleyen organizatör tarafından birden fazla standart donanımlı stand (shell scheme) seçeneği sunulduğunda bedeli en düşük olan seçenek değerlendirmede esas alınmaktadır.

Yurt dışı fuarlarında Katılımcıların organizatörlere yapacağı ödemeler, bireysel katılımlarda Katılımcıların yetkili organizatöre ve nakliye firmasına yapacağı ödemeler

GEKA BİLGİ NOTLARI SERİSİ 43 ile Organizatörlerin tanıtım harcamalarına ilişkin yapacağı ödemelerin 2009/5 sayılı Tebliğde belirtilen desteklerden yararlanabilmesi için, fatura ve bankacılık sistemi çerçevesinde düzenlenen ödeme belgeleri ile tevsik edilmesi gereklidir. Katılımcı tarafından yapılmayan ödemeler, fuar destek başvurusu kapsamında değerlendirmeye alınmamaktadır.

Katılımcılar, yurt dışındaki fuar iştirakleri kapsamında organizatöre yönelik ödemelerini, Katılımcılara veya Katılımcılar adına harcama yapmaya yetkili kişilere ait banka hesabından organizatörün banka hesabına destek müracaatı süresi içinde aktarmakla yükümlüdürler.

Katılımcı tarafından organizatöre yapılan ödemeler, bankacılık sistemi içinde tevsik edilebilmek ve banka tarafından fuar bitiminden sonraki destek müracaatı süresi içinde organizatörün hesabına aktarılacak şekilde yapılmak şartlarıyla, firma kredi kartı ile tek çekimde veya taksitlendirilerek ödenebilmektedir. Ancak, söz konusu ödemelerin taksitlendirilmesi durumunda, banka tarafından talep edilmesi muhtemel komisyon tutarının, katılımcı açısından bağımsız bir maliyet unsuru olarak değerlendirilmesi ve organizatöre ödenmesi gereken katılım bedeline yansıtılmaması gerekir.

Kredi kartı ile ödeme işlemlerinde Katılımcı tüzel kişisine ait kredi kartlarının yanı sıra, bu firma adına harcama yapmaya yetkili kişilere ait kredi kartları ile yapılan ödemeler de kabul edilmektedir.

Ödemelerin kredi kartı ile yapılması durumunda bu ödemelere ilişkin kredi kartı hesabının takip edildiği bankadan onaylı “İşyeri Hesap Ekstresi”nin veya ödeme yapanın kredi kartı ödemesine ilişkin banka tarafından düzenlenmiş belgenin ödeme belgesi olarak ibrazı gerekir. Harcama yapmaya yetkili kişi olarak, Katılımcı tarafından harcama yapma yetkisi verildiği imza sirkülerinde belirtilen şahıslar veya noter kanalıyla harcama yapma yetkisinin verildiği şirket çalışanı kabul edilmektedir.

Organizatörün banka hesabına elden yapılan ödemeler ile senede istinaden organizatörün banka hesabına elden yapılan ödemeler ve katılımcının organizatöre verdiği cirolu çekler ile yapılan ödemeler değerlendirmeye alınmaz. Ancak, katılımcı tarafından organizatörün banka hesabına elden yapılan ödemelerin katılımcının

GEKA BİLGİ NOTLARI SERİSİ 44 muhasebe kayıtları ile uyumlu olduğunun Yeminli Mali Müşavirlik (YMM) raporu ile tevsik edilmesi halinde bu şekilde yapılan ödemeler de değerlendirmeye alınmaktadır.

Fuarın bitiş tarihini müteakip en geç üç ay içerisinde belirtilen belgelerle birlikte müracaatta bulunulmaması durumunda, ilgili fuar destek müracaatı değerlendirmeye alınmamaktadır.

2012 yılında Desteklenecek Fuarlar, Heyetler ve Destek Programları ile ilgili detaylı bilgiye

http://www.ekonomi.gov.tr/index.cfm?sayfa=F5F72787-D8D3-8566-4520025DC8CCDD03

kaynağından ulaşabilirsiniz.

Örneğin;

CMT Uluslararası Karavan / Otomobil Seyahatleri ve Turizm Fuarı

Sağlık Turizmine Yönelik Fuar Destekleri

Not: Fuarlara verilen desteklere ilişkin güncel gelişmeleri www.ekonomi.gov.tr’den takip edebilirsiniz.

GEKA BİLGİ NOTLARI SERİSİ 45 EKONOMİ BAKANLIĞININ DÖVİZ GETİRİCİ HİZMET SEKTÖRÜNÜN DESTEKLENMESİ KAPSAMINDA SAĞLIK KURULUŞLARI, SAĞLIK TURİZMİ ŞİRKETLERİ VEYA İŞBİRLİĞİ KURULUŞLARINA YÖNELİK DESTEKLERİ

Sağlık Kuruluşları, Sağlık Turizmi Şirketleri veya İşbirliği Kuruluşlarına Yönelik Pazara Giriş Desteği

Ekonomi Bakanlığı tarafından ilgili mevzuat kapsamında verilen destek ile, sağlık kuruluşları, sağlık turizmi şirketleri veya işbirliği kuruluşlarının sektör, ülke, uluslararası mevzuat veya yatırım konularında satın alacakları veya hazırlatacakları raporlara ilişkin giderler; sağlık turizmi şirketleri ve sağlık kuruluşları için % 60 oranında ve yıllık toplam en fazla 100.000 ABD Doları tutarında , işbirliği kuruluşları için % 70 oranında ve yıllık toplam en fazla 300.000 ABD Doları tutarında karşılanabilmektedir.

Önemli Not:

Bu kapsamda satın alınacak raporların yayım tarihi itibariyle en fazla 2 yıllık olması, raporun içeriği ve rapora ilişkin olarak Bakanlıktan ön onay alınması gerekmektedir.

Sağlık Kuruluşları, Sağlık Turizmi Şirketleri veya İşbirliği Kuruluşlarına Yönelik Yurtdışı Tanıtım Desteği

Yurt dışında düzenlenen fuar, kongre, konferans ve/veya bağımsız tanım programı kapsamında yapılan tanıtımlara ilişkin sponsorluk, reklam, tanıtım, danışmanlık, katılım ve organizasyon giderleri; sağlık kuruluşları veya sağlık turizmi şirketleri için % 50 oranında ve yıllık toplam en fazla 300.000 ABD doları tutarında , işbirliği kuruluşları için % 70 oranında ve yıllık toplam en fazla 500.000 ABD DOLARI tutarında karşılanabilmektedir.

GEKA BİLGİ NOTLARI SERİSİ 46 Sağlık kuruluşları, sağlık turizmi şirketleri veya işbirliği kuruluşlarının yurt dışında düzenlenen fuar, kongre veya konferanslara ilişkin katılım maliyetleri; etkinlik başına % 70 oranında ve en fazla 15.000 ABD Doları tutarında karşılanabilmektedir.

Önemli Not:

Bir sağlık kuruluşu, sağlık turizmi şirketleri veya işbirliği kuruluşu bir takvim yılı içerisinde en fazla 10 kez destek alabilmektedir. Bakanlık tarafından desteklenebilecek fuar, kongre ve konferanslar ile genelge ile düzenlenmektedir.

Sağlık Kuruluşları, Sağlık Turizmi Şirketleri veya İşbirliği Kuruluşlarına Yönelik Reklam ve Tanıtım Desteği

Sağlık kuruluşları, sağlık turizmi şirketleri veya işbirliği kuruluşlarının arama motorlarında yapacakları, arama ağı reklamları da dahil olmak üzere reklam ve tanıtım giderleri; % 50 oranında ve sağlık kuruluşu, sağlık turizmi şirketi veya işbirliği kuruluşu başına yıllık en fazla 100.000 ABD Doları tutarında karşılanabilmektedir.

Sağlık Kuruluşları, Sağlık Turizmi Şirketleri veya İşbirliği Kuruluşlarına Yönelik Yurtdışı Birim Desteği

Sağlık kuruluşlarının, sağlık turizmi şirketlerinin veya işbirliği kuruluşlarının doğrudan veya yurt dışında faaliyet gösteren şirketleri ya da şubeleri aracılığıyla açtıkları birimlerin kira giderleri 4 yıl sürecinde karşılanmaktadır. Sağlık kuruluşları ve

sağlık turizmi şirketleri her bir birim başına % 60 oranında ve yıllık en fazla 200.000 ABD Doları tutarında, işbirliği kuruluşları her birim başına % 70 oranında ve

yıllık 300.000 ABD Doları tutarında desteklenebilmektedir.

GEKA BİLGİ NOTLARI SERİSİ 47 Sağlık Kuruluşları, Sağlık Turizmi Şirketlerine Yönelik Yurtdışı Birim Desteği

Sağlık turizmi şirketleri veya sağlık kuruluşlarının Bakanlığın ön onay verdiği konularda satın aldıkları danışmanlık hizmetlerine ilişkin giderler % 50 oranında ve yıllık en fazla 200.000 ABD Doları tutarında karşılanabilmektedir.

Ayrıntılı Bilgi ve Başvuru Koşulları İçin:

www.ekonomi.gov.tr

GEKA BİLGİ NOTLARI SERİSİ 48 YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI-2012

Benzer Belgeler