• Sonuç bulunamadı

Form Takip No : Yıl içinde verilen Yanan ve Yıkılan Yapılar Formu 1’den başlayarak yıl sonuna kadar verilen her form için artan sırada ayrı numara web üzerinden Yanan ve Yıkılan Yapılar Formunun sağ üst köşesine

Belgede BÖLÜM I. GENEL AÇIKLAMALAR (sayfa 58-61)

YAPI BELGELERİ FORMLARI ve

BELGENİN DOLDURULMASI İLE İLGİLİ OLARAK AÇIKLANMASI GEREKLİ GÖRÜLEN BİLGİLER AŞAĞIDA YER ALMAKTADIR

¾ Form Takip No : Yıl içinde verilen Yanan ve Yıkılan Yapılar Formu 1’den başlayarak yıl sonuna kadar verilen her form için artan sırada ayrı numara web üzerinden Yanan ve Yıkılan Yapılar Formunun sağ üst köşesine

verilecektir. Bu numara; yanan, yıkılan, tamamen veya kısmi için ayırım yapılmaksızın verilecektir. Sisteme kaydedilmiş olan Yanan ve Yıkılan Yapılar Formuna form takip numarası kullanılarak erişilecektir.

¾ 1. Bölüme, Yanan ve Yıkılan Yapılar Formunu veren kurum seçilecektir.

¾ 2. Bölüm, Ulusal Adres Kayıt Sistemi ve Numaralama Yönetmeliği’ne uygun olarak yanan veya yıkılan formu düzenlenen yapıya ilişkin adres eşleştirilecektir.

¾ 3., 4. ve 5. Bölümlere, yanan ve yıkılan yapının bulunduğu pafta, ada ve parsel numaraları yazılacaktır.

¾ 6. Bölüme, formun onay tarihi; 7. Bölüme, formun numarası yazılacaktır.

¾ 8. Bölüme, formun veriliş amacı seçeneklerinden biri mutlaka işaretlenmelidir.

¾ 9. Bölüme, forma konu olan yapının yanma veya yıkılma durumu tek seçenek işaretlenerek belirtilecektir.

¾ 10. Bölüme, forma konu olan yapının yandığı veya yıkıldığı tarih yazılacaktır.

¾ 11. Bölüme, forma konu olan yapının yıkılması proje onayı ile yapılıyorsa projenin onay tarihi yazılacaktır.

¾ 12. Bölüme, forma konu olan yapının Yapı Ruhsatı tarihi; 14. Bölüme, Yapı Kullanma İzin Belgesi tarihi yazılacaktır. Eğer, yapıya ilişkin birden fazla ruhsat/belge düzenlenmiş ise en son düzenlenenler esas alınacaktır.

Daha önce forma konu yapı için yapı izni düzenlenmemiş ise bu bölümler boş bırakılacaktır.

¾ 13. Bölüme, forma konu olan yapının Yapı Ruhsatı numarası; 15. Bölüme, Yapı Kullanma İzin Belgesi numarası yazılacaktır. Eğer, yapıya ilişkin birden fazla ruhsat/belge düzenlenmiş ise en son düzenlenenler esas alınacaktır.

Daha önce forma konu yapı için yapı izni düzenlenmemiş ise bu bölümler boş bırakılacaktır.

¾ 16. Bölüme, forma konu olan yapının yanma nedeni tek bir seçenek işaretlenerek belirtilecektir. İlgili seçenekler dışında ise, 10 boş olan seçenek işaretlenerek yanına yanma nedeni yazılacaktır.

¾ 17. Bölüme, forma konu olan yapının yıkılma nedeni tek bir seçenek işaretlenerek belirtilecektir. İlgili seçenekler dışında ise, 10 boş olan seçenek işaretlenerek yanına yıkılma nedeni yazılacaktır.

¾ 18. Bölüme, parsel sahibinin Adı soyadı, T.C. kimlik numarası yazılacaktır. Birden fazla ortaklıklı parsellerde ve yapı sahibi “özel” işaretlenmiş ise bu bölüme en büyük hissedarın bilgileri yazılacaktır. Özel işaretlenmiş ve yapı sahibi bir tüzel kişilik ise, şirketin yasal ünvanı yazılacak olup, en büyük hissedarın TC kimlik numarası yazılacaktır. “Kamu” işaretlenmiş ise T.C. Kimlik numarası doldurulmayacaktır. Bu bölümde, yapı sahinin özel veya kamudan hangisi ise işaretlenerek belirtilecektir.

¾ 19. ve 20. Bölümlere, yapı sahibinin bağlı olduğu vergi dairesinin adı ve vergi kimlik numarası yazılacaktır.

¾ 21. Bölüm, adres bilgi sistemine uygun olarak düzenlenecektir.

¾ 22. Bölüm, yapı sahibi tarafından imzalanacaktır.

¾ 23., 24., 25., 26., 27., 28., 29., 30., 31., 32. ve 33. Bölümler, forma konu olan yapının bir müteahhidi tarafından yıkılması durumunda doldurulacaktır.

¾ 23. Bölüme, tüzel kişiliklerde en büyük hissedarın T.C. kimlik numarası yazılacaktır.

¾ 24. Bölüme, yıkımı yapan yapı müteahhidinin Hukuki Durumu yazılacaktır.

¾ 25. Bölüme, yıkımı yapan yapı müteahhidinin bağlı olduğu meslek odası tarafından bu belge için düzenlenen sicil durum belgesinin tarihi ve numarası yazılacaktır. Sicil durum belgesi olmadan Yanan Yıkılan Yapılar Formu düzenlenmeyecektir. Yabancı müteahhitler için ticaret odası tarafından düzenlenen geçici belgenin tarihi ve numarası yazılacaktır.

¾ 26. ve 27. Bölümlere, yıkımı yapan yapı müteahhidinin bağlı olduğu vergi dairesinin adı ve vergi kimlik numarası yazılacaktır.

¾ 28. Bölüm, yıkımı yapan yapı müteahhidinin sigorta sicil no yazılacaktır.

¾ 29. ve 30. Bölümlere, yıkımı yapan yapı müteahhiti ve yapı sahibinin karşılıklı taahütlerini içeren noterden onaylı sözleşmenin tarih ve numarası yazılacaktır.

¾ 31. Bölüme, yıkımı yapan yapı müteahhidine Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından verilen yapı müteahhidi yetki belgesinin numarası yazılacaktır. Bu bölüme ilişkin uygulama Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından yayımlanan yönetmeliklere uygun olarak gerçekleştirilecektir.

¾ 34., 35., 36., 37., 38. ve 39. Bölümlere, yıkım sorumlusu statik fenni mesulün adı soyadı, ünvanı, TC kimlik no, oda sicil durum belge no, sigorta sicil no, adresi yazılmalıdır.

¾ 40., 41. ve 42. Bölümlere, kullanma amacına göre konut, dükkan ve benzeri kullanma amaçları ile ortak alanlar olarak bu forma konu bina ve tesis için düzenlenecektir.

¾ 40. Bölümde, yapının bir daireli konut binası, iki daireli konut binası, üç ve daha fazla daireli konut binası, huzurevi, yetimhane, yurt, otel, motel, pansiyon, apart otel, lokanta, idari amaçlı postahane-banka-belediye hizmet-devlet hizmet-mahkeme, konferans-toplantı salonu, alışveriş merkezi, pasaj, mağaza, dükkan, pasaj içindeki dükkan, bina içinde işyeri, ticari depo, sanayi depo, ardiye, demiryolu-otobüs istasyon, radyo-televizyon yayın, telefon santral, yeraltı veya yerüstü garaj, fabrika, atölye, imalathane, mezbahane, mandıra, soğuk hava deposu, sinema, tiyatro, müze, sanat galerisi, konser salonları, arşiv, kütüphane, okul, metoroloji, devlet-özel-cezaevi-askeri hastane, sanatoryum, dispanser, sağlık ocağı, veteriner, kaplıca, spor (basketbol, tenis, yüzme, jimnastik, buz pateni vb.), ahır-ağıl-tavuk üretme-tahıl ambarı gibi tarımsal amaçlı, cami-kilise gibi dini amaçlı, cezaevi, karakol, askeri, itfaiye, tuvalet vb. kullanma amaçları ile yapıya ilişkin ortak alan ayrıntılı olarak belirtilecektir. Yapı içi ortak alan: yapı içindeki giriş holleri, ışıklıklar, merdivenler, yangın merdivenleri, asansörler, kalorifer dairesi, kömürlük, sığınak ve otopark gibi ortak kullanıma açık alanlardır. Bir yapıda birden fazla kullanma amacı var ise herbir kullanma amacı ayrı ayrı yazılacaktır. Forma konu tek bir yapı için doldurulacaktır. Bu bölüm ruhsata esas kısımlar için doldurulacaktır.

¾ 41. Bölüm, Konut ve diğer kullanma amaçlı bağımsız bölümlerin sayıları yazılacaktır. Toplam bölümüne yapıda kullanma amacı ayırımı yapılmadan toplam bağımsız bölüm sayısı yazılacaktır. Konut birimi (daire), etrafı kapalı, tavanı örtülmüş, bir aile veya bir grup insanın diğer fertlerden ayrı olarak yaşamasına imkan sağlayan, doğrudan doğruya sokağa, koridora veya genel bir yere açılan, müstakil bir kapısı olan bina veya binanın bir bölümüdür.

Bekçi, bahçıvan, kaloriferci, kapıcı gibi hizmetlilerin ikametine ayrılan daireler de konut birimi olarak sayılmalıdır.

Bir yapıda birden fazla kullanma amacı var ise herbir kullanma amacı için bağımsız bölüm sayısı ayrı ayrı yazılacaktır. Kullanma amacına göre yapının bağımsız bölümleri ile ortak alanları (40) Ofis binaları (büro-yazıhane- acenta ) ile sanayi binaları (atölye-tamirhane vb.) olanlar için bu bölümdeki bağımsız bölüm sayısı işyeri

¾ 42. Bölüm, onaylı mimari proje uygun olarak yapı inşaat alanı esası üzerinden belirlenen yüzölçümleri yazılacaktır.

Yapının ortak alanlarından olmayan bağımsız bölümün eklentisi olan alanlar bağımsız bölümün yüzölçümünde belirtilecektir. Toplam bölümü yapı inşaat alanına eşit olacaktır.

¾ 43. Bölüme, 41. Bölümde yer alanlarda da dahil yapıdaki toplam bağımsız bölüm sayısı yazılacaktır.

¾ 44. Bölüm, 41. Bölümde yer alanlarda da dahil yapıdaki toplam konut birimi (daire) sayısı yazılacaktır.

¾ 45. Bölüme, yapının parsel üzerinde kapladığı taban alanı yazılacaktır.

¾ 46. Bölüme, katlar da dahil yapının tüm inşaat alanı yazılacaktır.

¾ 47. ve 50. Bölümlerde, yapının yol kotu tutanağı ve yönetmelik ile belirlenen yol kotu altındaki katsayısı ve yüksekliği yazılacaktır.

¾ 48. ve 51. Bölümlerde, yapının yol kotu tutanağı ve yönetmelik ile belirlenen yol kotu üstündeki kat sayısı ve yüksekliği yazılacaktır.

¾ 49. ve 52. Bölümlerde, yapının yol kotu altında ve üstünde kalan toplam kat adedi ve toplam yüksekliği yazılacaktır. 49. Bölüm, 47. ve 48. Bölümlerin topamına; 52. Bölüm, 50. ve 51. Bölümlerin toplamına eşit olmalıdır.

¾ 53. Bölüme, eğer yanan ve yıkılan yapı sigortalı ise, sigortaya esas kısmın değeri yazılacaktır.

¾ 54. Bölüme, yapının taşıyıcı sistemi seçeneklerinden işaretlenerek doldurulacaktır.

¾ 55. Bölüm, yapılacak yapıda duvar dolgu maddesi olarak kullanılacak inşaat malzemeleri işaretlenecektir.

¾ 59. Bölüme, Ulusal Adres Veri Tabanı sistemi tarafından oluşturulan onay kodu yazılacaktır.

¾ 60. Bölüme, forma konu yapı ile ilgili açıklanması gereken hususlar yazılacaktır.

BÖLÜM IV

YAPI BELGELERİ

Belgede BÖLÜM I. GENEL AÇIKLAMALAR (sayfa 58-61)