• Sonuç bulunamadı

Cevher tenörü ve metalik değerleri için çözücü olarak kullanılan kimyasallar liç yönteminin belirlenmesinde belirleyici özelliktedir. Genel olarak, endüstride uygulanan yöntemler; yerinde liç, yığın liçi, süzme liçi, karıştırmalı liç, basınç liçi ve bakteri liçidir [4, 14].

3.2.1. Yerinde liç

Yerinde liç (In-Situ Leaching), çözelti madenciliği (Solution Mining), ya da kimyasal madencilik (chemical mining), yeraltında belirli sınırlar içerisindeki yataklardaki, (kırılmış ya da kırılmamış, boşluk dolgusu, kazılmış malzeme ve geçirgen kuşaklardaki cevherler); düşük tenörlü yığınlardaki; cüruf birikintilerindeki ve atık barajlarındaki cevherlerden metallerin yerinde liç edilmesi olarak tanımlanmaktadır. Sayılan cevherler fazla miktardadır ve düşük tenörlü her türlü metal ve ametali içerirler.

Yerinde madencilik işlemi, yerinde liç için cevherin hazırlanmasını, liç çözeltilerinin ve özellikle istenen metalce yüklü çözeltilerin kayaç kütlelerinden ve boşluklarından akışını, yerinde geçerli koşullar altında ucuz ve yeniden kazanılabilir liç etkenleriyle liçini, kullanılacak çözeltilerin ticari olarak üretilebilir olması ve/veya yeniden kazanılmasını ve metallerin ya da metal bileşiklerinin metal içeren çözeltilerden kazanılmasını kapsayan süreçlerden oluşur.

Maden yatağının başlıca fiziksel konumuna bağlı olarak temelde üç ayrı çözelti madenciliği yöntemi vardır. Bu üç yöntem yeraltı su seviyesine göre birbirinden ayrılmaktadır ve Şekil 3.2.’de verilmiştir [14].

3.2.2. Yığın liçi

Maden işletme sınırları içerisinde ya da çok yakında genellikle 15 cm altına kırılmış cevherleri geçirimsiz bir zemin üzerinde yığın haline getirip; yığın üzerinden liç çözeltisinin beslenmesi ve yığın tabanından yüklü çözeltinin toplanması yoluyla yapılan liç işlemidir (Heap leaching). Yığın yapılacak zemin uygun değilse killer ya da yapay jeomembranlar kullanılarak zemin geçirimsizleştirilir. Liç edilecek cevher, zemin üzerine kamyonlar ya da bantlı taşıyıcılarla düzgün ve homojen ara boşluğa sahip olacak şekilde yığılır. Yığın hazırlandıktan sonra ve hazır olmadan hemen önce yığın üzerine geleneksel tarımsal sulama yapıları yerleştirilir. Liç çözeltisi bu şekilde yağmurlama ya da sızdırma yoluyla yığın içerisine gönderilmiş olur [14]. Yığın liçi yapan bir bakır tesisinin görünümü Şekil 3.3.’de verilmiştir.

Şekil 3.3. Bakır cevherine yığın liçi yapan bir tesisin görünümü [3].

Tasarlanan liç süresi sonuna kadar yığın tabanından alınan ve metalce yavaş yavaş yüklenmeye başlayan çözelti yığına yeniden beslenir. Süre sonunda, yüklü çözelti toplama havuzlarından alınarak metal kazanım süreçlerine beslenir. Şekil 3.4. bir yığın liç işleminin genel düzenini göstermektedir.

Şekil 3.4. Bir yığın liçi işleminin genel düzeni [14].

3.2.3. Süzme liçi

Bu liç işlemi, tabanı geçirgen malzeme ile kaplanmış tanklar içinde yapılır. Bu tanklar şekil olarak prizmatik olup, genellikle betondan yapılmıştır. Tank içine yüklenecek olan cevherin bakır oranı %1-2 ve boyutu -1cm'ye kadar öğütülmüş olmalıdır. Büyük prizmatik teknelerde -1cm'ye kadar kırılmış cevherlere, liç reaktifinin ilavesi ile liç işlemi gerçekleştirilir (Percolation Leaching). Prizmatik teknelerin boyutları cevherin tonu için değişik ebatlarda olabilir. Bu liç işlemi seri halde birbirine bağlı 4 ila 7 tanktan meydana gelir [18].

Tanklardaki malzemenin tane boyu dağılımı sürecin başarısını belirlemektedir. Eğer cevherde şlam varsa süreç işlememektedir. Yöntemin bir üstünlüğü az çözelti tüketimi, yüksek tenörlü ürün, doygun çözelti ve filtre etme kolaylığıdır. Liç işlemi bittiğinde tanklar elle boşaltılır ve yeni süreç başlar. Şekil 3.5.’de süzme liçi yapılan bir kazanın genel kesit görünümü verilmiştir [14].

Şekil 3.5. Süzme liçi yapılan bir kazanın genel kesit görünümü [14].

3.2.4. Karıştırma liçi

Bu sistemde, besleme malzemesinin genellikle yaş öğütme yoluyla -0,5 mm tane büyüklüğüne indirilmesini takiben uygun bir çözücü ile %40-70 katı içerecek şekilde hazırlanan karışımlar, yeterince çözünme sağlanana kadar karıştırma işlemine tabi tutulurlar. Karıştırma işlemi mekanik, pnömatik ve mekanikpnömatik olmak üzere başlıca üç şekilde gerçekleştirilir. Bu amaçla kullanılmakta olan en yaygın liç sistemleri; Denver ajitatörü, Pachuca tankı ve Dorr ajitatörüdür [18].

Liç işlemi; atmosfer basıncında, atmosfer basıncı altında ve atmosfer basıncının üzerindeki basınçlarda yapılabildiği gibi orta ve yüksek sıcaklık şartları altında da kesikli, paralel ve ters akım modellerinde de gerçekleştirilir. Kesikli liç işlemi, özellikle az miktarda katı maddenin işlendiği durumlarda uygulanır. Sürekli paralel akım modelinde; liç işlemi süresince katı maddedeki çözünebilen bileşen derişimi ve çözeltideki çözücü derişimi azalacağından reaksiyon hızı giderek azalır. Zıt akım modelinde; birinci basamaktaki taze katı, ikinci basamaktan gelen çözelti ile kısmen çözündürülüp, sıvı ve katı ayrılır ve kısmen çözünmüş katı ikinci basamağa verilir. Sıvı, proseste taze katı ile karışıp, çözünme sonucunda prosesten çözünen maddece derişimi artmış çözelti olarak alınırken, prosesin diğer ucundan katı kısım atık olarak alınır. Zıt akımlı liç işleminin kapital maliyeti, her bir basamak arasında katı-sıvı ayırma sistemini gerektirdiğinden, paralel akımlı liç işleminden daha yüksektir [3].

Tek aşamalı yöntem çözücü tüketimi gibi ekonomik değeri yüksek bir üstünlüğe sahiptir. İyi ektraksiyon için yüksek oranda çözücüye gereksinim gösteren cevherler için uygulanmaktadır. Şekil 3.6.’da tek aşamalı liç işleminde kesikli ya da sürekli çalışma biçimleri verilmiştir [14].

Şekil 3.6. Tek aşamalı liç işleminde kesikli ya da sürekli çalışma biçimleri [14].

İki aşamalı yöntemde kullanılmamış çözücüyü ve çözünmüş değerleri içeren ikinci aşamadan gelen liç çözeltisi birinci devreye verilir. Bu yöntem kullanılmamış liç çözücüsü elde etme üstünlüğüne sahiptir ve Şekil 3.7.’de İki aşamalı liç işleminde sürekli çalışma verilmiştir [14].

3.2.5. Basınç liçi

Basınç altında çözündürme işlemi hem asidik hem de bazik ortamda yapılabilmektedir. Yüksek sıcaklık ve basınç uygulamasının yanı sıra oksitleyici gazların kullanılması nedeniyle atmosferik koşullarda yapılan liçe kıyasla, daha avantajlıdır [19].

Yüksek sıcaklıklarda çözünmeyen bakır sülfürler, oksijen basıncında liçe tabi tutulduklarında kolayca çözünürler. Otoklav içerisinde gerçekleştirilen liç işlemlerinde ortam pH’ının ve sıcaklığın etkisi çok büyüktür. Bu şekilde gerçekleştirilen işlemde metal sülfürler oksijenin etkisi ile metal oksitlere, kükürt ise elementel kükürt, hidrojen sülfür ise polisülfür, tiosülfat ve sülfat formlarına dönüşür [3].

Otoklavın iç yüzeyi yüksek sıcaklık, basınç ve korozyona dayanıklı malzemelerden yapılmaktadır. Genellikle paslanmaz çelik, bazı durumlarda titanyum, özel alaşımlar veya aside dayanıklı tuğlalar olabilmektedir. Otoklavlar 80-150 psi basınçta ve yüksek sıcaklıklarda çalıştırılırlar. Bazı otoklavlar ısıtıcı soğutucu helezonlar ve insulator ile donatılmıştır. Şekil 3.8.’de basınç liç tankı görülmektedir [20].

3.2.6. Bakteri liçi

Son yıllarda geliştirilen mikrobiyolojik liç yöntemleri metalik hammaddeler için çok önemlidir. Zira klasik yöntemler ile çözünmeyen veya parçalanamayan düşük tenörlü cevherler veya endüstriyel katı atıklar bakteri kullanılarak ekonomik biçimde geri kazanılmaktadır. Bakterilerin yaptığı iş, suda çözünmeyen mineralleri suda çözünür hale getirmektir. Günümüzde bakteriyel liç endüstriyel ölçekte daha çok uranyum ve bakır kazanılmasında kullanılmaktadır. Ayrıca bazı sülfürlü cevherlerden Co, Ni, Zn ve Cd’un kazanılmasında kullanılmak üzere bir dizi biyoliç yöntemi geliştirilmiştir. Sülfürlü cevherlerin çözündürülmesinde bakteriler, hidrometalurjinin başlangıcından bu yana önemli rol oynamış olmakla beraber fonksiyonları ancak yakın zamanda anlaşılmıştır. Bakteriler bakır veya kömür madenlerindeki maden ocak suları içinden izole edilmektedir. Görünüş olarak birbirlerine benzemekte ve genellikle 0,5-0,6 μm genişlikte ve 1-2 μm boyundadır. Tek veya zincirler şeklinde eklenmiş olarak bulunurlar. Bakteriler kemolitotrofik olup CO2’i indirgemek için gerekli enerjiyi; inorganik maddelerin (Fe2+, So) oksidasyonuyla karşılamaktadır. Bakterilerin üremesi için gerekli C ve N, CO2 ve NH4’den temin edilir.

Bakterilerin üremesi için karbon birinci derecede önemlidir. Bakteriler C ihtiyaçlarını havadaki CO2’den temin ederler. Böylece enerji bakımından zayıf olan organizma zengin hale gelmiş olur. Bunun neticesinde dışarıdan bünyeye enerji aktarılmış olmaktadır. CO2’in karbon hidratlara çevrilmesi bir indirgeme işlemi olup, dışarıdan enerji gerektiren bir işlemdir. Bu gerekli olan enerji; ya Fe2+’nin veya sülfürün oksidasyonu sonucu sağlanır. Biyoliç proseslerinde kullanılan en önemli mikroorganizmalar; Acidithiobacillus ferrooxidans, Acidithiobacillus thiooxidans, Leptospirillum ferroxidans ve Termofilik bakterilerdir [22].

Benzer Belgeler