• Sonuç bulunamadı

3.TÜRKĠYE’DE SERA ĠHTĠSAS ORGANĠZE SANAYĠ BÖLGELERĠ VE MEVCUT DURUMLARI

3.9. Organize Sanayi Bölgesi Finansal Analiz

3.9.1. Yönetim ve Organizasyon Yapısı

Bartın Tarıma Dayalı OSB projesi hayata geçtiği zaman kuruluĢ için müteĢebbis heyet belirlenecek. Kamu kurum ve kuruluĢları ile belediyeler ve tarım ile ilgili sivil toplum kuruluĢları müteĢebbis heyette yer alabilmek için kaç müteĢebbis göndereceğini ve katılma oranının ne olacağını belirleyecektir. En fazla müteĢebbis heyete üye gönderen kuruluĢ proje yürütücüsü olacaktır. 15 adet müteĢebbis heyette asil üye ve 15 adet yedek üye olacaktır.

KuruluĢ protokolüne müteakip diğer organlar oluĢturulacaktır. Bu organlar Denetim Kurulu, Yönetim Kurulu ve Bölge Müdürlüğüdür. Bu kurullar ve kurulların görevleri aĢağıda belirtilmiĢtir.

3.9.1.1. MüteĢebbis Heyet

OSB’nin oluĢumuna katılan kurum ve kuruluĢları müteĢebbis heyette temsil edecek üye sayısı, katılım oranları dikkate alınarak kuruluĢ protokolünde belirlenir. MüteĢebbis heyette yer alan üyeler 2 yıl için seçilir ve temsil ettikleri kurum ve kuruluĢlardaki görevleri sona erdiğinde üyelikleri düĢer. Üyelikten düĢen veya ayrılan üyenin yerine, temsil ettiği kurum ve kuruluĢların ön sıradaki yedek üyesi geçer. Bu Ģekilde katılan üye, yerine geçtiği üyeden kalan süreyi tamamlar.

3.9.1.2. Yönetim Kurulu

MüteĢebbis heyetin veya genel kurulun en az dördü kendi üyeleri arasından olmak üzere seçeceği 5 asil 5 yedek üyeden oluĢur. Oylarda eĢitlik halinde kuraya baĢvurulur.

BeĢinci üye olarak bölge müdürü de görevlendirilebilir. Yönetim kurulu üyeleri 2 yıl için

74

seçilir. Süresi sona eren üyeler yeniden seçilebilir. Yönetim kurulu, salt çoğunluk ile toplanır ve karar alır. Toplantılar en az ayda iki defa yapılır. Yönetim kurulu üyeleri, ilk toplantıda kendi aralarından bir baĢkan ve bir baĢkan vekili seçerek görev bölümü yapar. Yönetim Kurulunun görevi, OSB’yi temsil ve ilzam etmektir. Kanun, yönetmelik, kuruluĢ protokolü, ana sözleĢme ve benzeri düzenlemeler ile müteĢebbis heyet ve genel kurul kararları ile Bakanlık talimatları çerçevesinde OSB’nin sevk ve idaresini yürütmektir.

3.9.1.3. Denetim Kurulu

MüteĢebbis heyetin veya genel kurulun kendi üyeleri arasından seçeceği iki asil iki yedek üyeden oluĢur. Oylarda eĢitlik halinde kuraya baĢvurulur. Denetim kurulu üyeleri 2 yıl için seçilir. Süresi sona eren üyeler yeniden seçilebilir. Denetim kurulunun görevi; OSB iĢlemlerinden bilgi edinmek ve gerekli kayıtların düzenli olarak tutulmasını sağlamak amacıyla en az 3 ayda bir defa OSB’nin hesap, iĢlem ve defterlerini incelemek, birlikte veya münferiden düzenleyecekleri raporu, müteĢebbis heyete ve yönetim kuruluna bildirmektir.

3.9.1.4. Bölge Müdürlüğü

Bölge müdürü yönetim kuruluna bağlı olarak çalıĢır. Bölge müdürü, kanun, yönetmelik, kuruluĢ protokolü, ana sözleĢme ve benzeri düzenlemeler çerçevesinde, müteĢebbis heyet, genel kurul ve yönetim kurulunun kararları ve talimatları doğrultusunda, OSB’nin sevk ve idaresini yürütmekle görevlidir. Bölge müdürlüğü, bölge müdürü ile yeteri kadar idari ve teknik personelden oluĢur. Bölge müdürü, OSB’nin idari ve teknik personelinin en üst amiridir. TDĠOSB’deki teknik ve idari iĢler TDĠOSB Bölge Müdürlüğü tarafından yürütülecektir. Bölge müdürünün mesleki yeterliği olması gerekir.

3.9.2. Pazarlama

Proje hayata geçtiğinde özellikle önemli ihracat kalemlerinden biri olan domates üretimi ve son yıllarda yüksek kâr eldesi olan çilek tercih edilecektir. Bartın konumu itibari ile hem iç pazarlara hem de dıĢ pazarlara yakınlığı önemli bir avantajdır. Çünkü ülkemizde özellikle ısıtmalı sistemle üretim yapan ve kıĢlık ürün mozaiği geniĢ olan Akdeniz illeri üretim de en öndedir. Fakat konum itibari ile nakliye mesafesinin uzunluğundan kaynaklı sorunlar ortaya çıkmaktadır. Bunlar nakliye maliyetlerinin fazlalığı ve nakliye ve dağıtımdan kaynaklı ürün bozulmalarıdır.

Bartın ili bu konu da avantajlı konumdadır. Bölgeye kıĢlık ürünler Akdeniz Bölgesinden geldiği için bu ürünler ile rekabet sıkıntısı yaĢanmayacaktır. Taze ve daha uygun

75

maliyetlere üretilen ürünler daha kolay satılacaktır. Burada en önemli satıĢ ağı iç pazardır.

Özellikle büyük market zincirleri ve bölgesel büyük marketler tercihini bölgesel ürünlerden yana kullanacaktır. Bölge halleri de ürün bozulmaları az olan ve satıĢ esnasında ürün firesi az olan ve daha taze olan bölgesel ürünleri tercih edecektir.

OSB yönetimi olarak en önemli hedef iç piyasa sunucuları ile diyalogları iyi tutmak ve ürünleri zamanında sunuculara ulaĢtıracak sistemi kurmak en önemli pazarlama stratejisi olacaktır. OluĢturulacak etkin pazarlama yönetimi ile hem iç pazarda hem de dıĢ pazarda iyi bir organizasyona kavuĢması ile ürünlerin fiyat dalgalanmasının önlenmesi, üretim faaliyetlerin iyileĢtirilmesi-geliĢtirilmesi, pazarlama sırasında meydana gelecek ürün kayıplarının azaltılması ile üreticilerin gelirlerinin artmasına, dolayısıyla ilçe ve ülke ekonomisine ciddi katkı sağlayacaktır.

Ülkemizde son yıllarda etkin planlama yapılmaması, bilgi eksikliği, taĢıma ve depolama koĢullarındaki hatalar nedeniyle ürünlerin hasattan tüketiciye kadar ki süreçte oluĢan kayıplar %20-30 gibi büyük oranlara yükselmektedir. Bu sebeple elde edilen ürünlerin sınıflandırılması, paketlenmesi, taĢınması ve depolanması gıdanın özelliklerine uygun olmalıdır. Böylece ürünün kalitesi muhafaza edilebilmektedir.

Bartın Sera OSB’nde seralarda üretilen ürünler zamanında ve seçmece olarak hasadı yapılacaktır. Pazara çıkmayacak derecede düĢük kalitedeki ürünler ayıklanacak ve pazarda talep görecek ürünler arasında kalite sınıflandırılması yapılarak paketlenecektir. Ürünlerin kalitesini ve tazeliğini muhafaza edecek Ģekilde uygun araçlarla nakliye gerçekleĢecektir.

Sera TDĠOSB’deki firmalar sera kurulumları yapılıp iĢletme hazır olduğunda markalaĢma yoluna gidilecektir. MarkalaĢmadan sonraki aĢamada uluslararası firma katılımları ve tohum ıslah çalıĢmaları iyi tarım ve biyolojik tarım uygulamaları gerçekleĢecek ve ihracata uygun kaliteli ürünler yapılacaktır.

Proje de en önemli strateji ise iĢletme maliyetlerini düĢürerek uygun fiyata kaliteli ve ucuz ürün sunmaktır. Bunun için, fide üretim istasyonu kurulacak, uygun ısıtma sistemleri bulunacak, OSB yönetimi ve üreticiler ortak hareket ederek düĢük fiyata gübre, cocopeat, arı vb. alacaktır. Bu Ģekilde ucuza üretilen ürünler uygun fiyata sunuculara ve tüketicilere ulaĢtırılacaktır.

76