• Sonuç bulunamadı

SPPOORR YYÖÖNNEETTİİCCİİLLİİĞĞİİ BBÖÖLLÜÜMMÜÜ SPOR YÖNETİCİLİĞİ BÖLÜMÜ TANITIMI

Spor Yöneticiliği Bölümü 1997-1998 öğretim yılında açılmıştır. Bu yıllardan itibaren kesintisiz olarak öğrenci alımını sürdüren bölümümüz her geçen yıl kalitesini ve öğrenci niteliğini arttırmaya devam etmektedir. 2009-2010 öğretim yılından itibaren II. Öğretime de öğrenci alınmaktadır.

Günümüzde, spor yapmış ve sporun sorunlarını yakından bilen, yetişmiş insanlara büyük gereksinim duyulduğu bir gerçektir. Ülkemizin sporla ilgili değişik birim ve kademelerinde yöneticilik eğitim-öğretimi görmüş olanlar aşağıda belirtilen alanlarda hizmet verebileceklerdir.

1. Gençlik ve Spor Bakanlığına bağlı tüm merkez ve taşra teşkilatlarındaki öğrenim ve uzmanlık alanlarına uygun hizmet birimlerinde,

2. Kamu kurum ve kuruluşlarda merkez ve taşra teşkilatlarında yönetici olarak,

3. Amatör ve profesyonel spor kulüplerinin idari yapısı içinde farklı düzeylerde yönetici olarak,

4. Ülkemiz turistik otel, motel ve işletmelerinde, serbest zamanı değerlendirme, spor organizasyonları düzenleme ve animasyon hizmetlerini yürütmek üzere,

5. Özel spor salonları kuruluşlarında ve işletilmesinde, “Sağlıklı Yaşam” adıyla toplumsal yaşamımızda yer alan faaliyetlerin organizasyon ve uygulamalarında,

6. Beş yüzden fazla işçi ve memur çalıştıran özel ve kamu kuruluşlarında ve yerel yönetimlerin ilgili kadrolarında yönetici olarak, herhangi bir birimin sportif faaliyetlerinin organizasyon ve uygulamalarında görev alabileceklerdir.

YÖK’ün 25.02.2011 tarih ve 01/1584 sayılı yazısına göre mezunlarımız “Spor Yöneticisi” unvanını kullanacaklardır.

Spor Yöneticiliği bölümü hakkında detaylı bilgiye http://besyo.cbu.edu.tr/ adresinde Spor Yöneticiliği bölümünden ulaşabilirsiniz.

SPOR YÖNETİCİLİĞİ BÖLÜMÜ KONTENJANLARI

2012-2013 Öğretim yılında Spor Yöneticiliği Bölümünün I. Öğretime 35, II. Öğretime de 35 olmak üzere toplam olarak 70 öğrenci alınacaktır. Bu öğrencilerin dağılımı aşağıya çıkarılmıştır.

I. Öğretim (35 Öğrenci)

NOT: Milli sporcularda bayan ve erkek sporcu kontenjanları arasında aktarım yapılır.

SPOR YÖNETİCİLİĞİ BÖLÜMÜ SINAV HÜKÜMLERİ

1. Adayların sınav sonuçlarının değerlendirilmesinde öncelikle kitapçığın başında bulunan tüm genel hükümler uygulanır.

2. Uygulamalı yetenek sınavlarında belirlenen test barajlarını başarı ile geçen adayların Özel Yetenek Sınav Puanı (ÖYSP), 2012 yılı YGS sınavından aldığı en yüksek puan türünün %20’si alınarak hesaplanır;

ÖYSP = YGS Puanı x 0,20

3. Uygulamalı yetenek sınavlarında belirlenen test barajlarından herhangi birini geçemeyen adaylar sınavdan elenir ve değerlendirmeye alınmazlar.

MİLLİ SPORCULAR

Milli sporcu statüsünde değerlendirilebilmek için; sınav tarihinden önceki 10 yıl içinde aşağıdaki müsabaka ve yarışmalara katılmış olmaları ve ilgili federasyondan veya Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğünden almış oldukları belgenin onaylanmış olması gerekmektedir. Adaylar, milli sporcu oldukları müsabakaların yer, tarih ve organizasyon türünü belirten resmi belge ile ön kayıt bürosuna müracaat edeceklerdir.

Milli sporcular kontenjanlarında açık kaldığı takdirde, açık kalan kontenjan genel kontenjana eklenir.

Milli sporcular kendi aralarında sıralanırlar. Milli sporcu adayları aynı zamanda diğer adaylarla birlikte başarı toplam puanına göre de sıralanırlar. K.K.T.C. uyruklu milli sporcular bu haktan yararlanamazlar.

12 Mayıs 2011 tarih ve 27932 sayılı resmi gazetede yayınlanan milli sporculara ait yönetmelik hükümlerine göre alınacaktır. Buna göre;

Aşağıda belirtilen uluslararası müsabakalarda yer alan sporcular, katıldıkları yarışma türüne göre (A), (B) veya (C) sınıfı "milli sporcu" belgesi almaya hak kazanır.

(A) sınıfı belge almaya hak kazanabilmek için aşağıda yer alan müsabakalara katılmak şarttır.

5. Olimpiyat, Paralimpik ve Deafolimpik Oyunları,

6. Büyükler Kategorisindeki Dünya Şampiyonaları Finalleri, 7. Büyükler Kategorisindeki Avrupa Şampiyonaları Finalleri,

8. Dünya ve Avrupa Şampiyonası yapılmayan branşların büyükler kategorisindeki Dünya ve Avrupa Kupaları Finalleri,

(B) sınıfı belge almaya hak kazanabilmek için aşağıda yer alan müsabakalara katılmak şarttır.

11. Ümitler, Gençler ve Yıldızlar kategorilerindeki Dünya ve Avrupa Şampiyonaları Finalleri,

12. Büyükler kategorisinde yapılan Avrupa ve Dünya Şampiyonalarındaki Grup Eleme Müsabakaları, 13. Dünya ve Avrupa Şampiyonası yapılan branşların büyükler kategorisindeki Dünya ve Avrupa

Kupaları Finalleri,

14. Dünya ve Avrupa Şampiyonası yapılmayan branşların Ümitler, Gençler ve Yıldızlar Kategorisindeki Dünya ve Avrupa Kupaları Finalleri,

15. Üniversite Oyunları,

16. Akdeniz Oyunları, Karadeniz Oyunları, Dünya veya Avrupa Gençlik Olimpik Oyunları,

17. Uluslararası Üniversite Sporları Federasyonu (FISU) tarafından düzenlenen Dünya Şampiyonaları, 18. Uluslararası Okul Sporları Federasyonu (ISF) tarafından düzenlenen Dünya Şampiyonaları,

19. Uluslararası Askeri Sporlar Konseyince (CISM) düzenlenen Dünya Askeri Oyunları ile Avrupa ve Dünya Şampiyonaları,

20. Olimpik Branşlarda Uluslararası Federasyonların yarışma takviminde yer alan, ferdi branşlarda en az 17 ülke sporcusu, takım sporlarında ise en az 9 ülke takımının katıldığı diğer Uluslararası Yarışma veya Turnuvalar,

C sınıfı belge almaya hak kazanabilmek için (A) ve (B) sınıfı milli sporcu belgesi için öngörülen yarışmalar dışında kalan uluslararası müsabakalara ve turnuvalara katılmak şarttır.

SPSPOORR YYÖÖNNEETTİİCCİİLLİİĞĞİİ BBÖÖLLÜÜMMÜÜ II.. VVEE IIII.. ÖÖĞĞRREETTİİMM SSIINNAAVVII

Spor Yöneticiliği Bölümünün sınav parkuru 30 m sürat koşu testi ve 20 m mekik koşu testi olmak üzere iki aşamadan oluşmaktadır.

1

1..))3030 MM SSÜÜRRAATT KKOŞUU TTESESTİ

Aday, 30m’nin başlangıç çizgisinin 1 metre gerisindeki çıkış çizgisi üzerine ayağını çizgiyi geçmeyecek şekilde yerleştirir. Hakemden “başlayabilirsin” komutu geldikten sonra aday kendisini hazır hissettiğinde (en fazla 30sn içerisinde) koşuya başlar. Aday bitiş çizgisini ayakta geçerek koşuyu bitirir. Tüm ölçümler elektronik kronometre ile yapılır.

Bu testte baraj dereceleri bayan adaylar için 5.5 sn, erkek adaylar için 4.8 sn’dir. İlk denemelerinde barajı geçemeyen adaylara en az 5 dk arayla ikinci hak verilir. İkinci hakkında da barajı geçemeyen adaylar değerlendirmeye alınmazlar.

Teknik nedenlerden dolayı hakkını kullanamayan veya kullandığı halde skoru belirlenemeyen adaylara sınav komisyonunun kararıyla yeni hak verilir. Adayın çıkış çizgisinden başlamaması veya elektronik kronometreyi durdurmayacak şekilde kendini yere atarak testi bitirmesi durumunda aday bir hakkını kullanmış kabul edilir ve koşu zamanı kayıt edilmez. İkinci hakkında da yukarıdaki hatalardan birini tekrarlaması halinde adayın bu teste ait puanı sıfır (0) olarak kayıt edilir ve barajı geçemediği için değerlendirmeye alınmazlar.

Şekil 1: 30 m. Sürat koşusu sınav parkuru

2.2.))2020 MM MMEKEİKK KKOŞUU TTESESTİ

Bu teste sadece 30 m sürat koşusu test barajını geçen adaylar katılacaktır. Testte baraj dereceleri bayan adaylar için 50 mekik, erkek adaylar için 80 mekiktir. Adaylar bu teste bir kez girerler, teknik nedenlerden dolayı hakkını kullanamayan veya kullandığı halde skoru belirlenemeyen adaylara sınav komisyonunun kararıyla yeni hak verilebilir.

Testin başında adaylar kendilerine ayrılan kulvarların başında hazır bulunurlar. Skor hakemindeki kayıtlarını kontrol ederler ve son hazırlıklarını tamamlarlar. Elektronik cihazdan 2 tekrarlı biçimde arka arkaya gelen sinyal sesi testin başlamak üzere olduğunu haber vermektedir. Bunların hemen ardından gelen üçlü sinyal sesiyle koşuya başlanır.

 Test koşu hızı 8 km/s ile başlar ve her dakika 0.5 km/s artar. Sinyal üretici araç bu süreci teste giren adaylara yüksek bir sinyal sesiyle bildirir. Her tur hakemlerce kayıtlanır.

 Koşu parkurunun her iki tarafında 20 m çizgilerinden içe doğru çizgilerle belirlenmiş 2 metrelik birer alan vardır. Sinyal sesi geldiğinde adayın 2 m çizgisini yakalamış olması ve 20 m çizgisine temas ederek dönmesi gerekir. Sinyal sesi geldiğinde 2 m çizgisini yakalamış olmasına rağmen 20 m çizgisine temas etmeden geri dönen adayın testi biter ve hatayı yaptığı sinyal sesine denk gelen mekik sayısı kayıt edilmez.

 Sinyal sesi geldiği anda 2 metre çizgisini yakalayamayan aday hata uyarısı alır. Arka arkaya 3 hata yapan adayın testi biter ve üçüncü hatayı yaptığı sinyal sesine denk gelen mekik sayısı kayıt edilmez.

 Hata almadan testi bırakan adayın çizgiye son ulaştığı sinyal sesine denk gelen mekik sayısı test skoru olarak kayıtlanır.

 Bir veya arka arkaya iki hata yaptıktan sonraki sinyal sesinde 2m alanına yetişerek 20 m. çizgisine basan adayın hataları iptal edilerek teste devam etmesine izin verilir. Adayın üst üste iki hata yaparak üçüncü hatayı yapmadan testi kendisinin sonlandırması durumunda; yapılan iki hata test sonucuna dahil

Bitiş Başlangıç

30 m Sürat Koşusu

1 m çıkış alanı

Şekil 2: Tek bir adayın mekik koşusu testine alınması için gerekli olan test parkuru 2 m

çizgisi 20 m

Hakem Hakem

T.C.

CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR YÜKSEKOKULU SPOR YÖNETİCİLİĞİ BÖLÜMÜ I. VE II. ÖĞRETİM

2012-2013 ÖĞRETİM YILI GİRİŞ YETENEK SINAVLARI BAŞVURU DİLEKÇESİ

TARİH : .../ .../ 2012

ADAY NO

T.C. KİMLİK NO

Adı Soyadı : ...

Baba Adı : ...

Doğum Yeri ve Tarihi : ... .../.../ 19 Mezun Olduğu Okul : ...

(Alan/Bölüm/Kol) : ...

Adresi : ...

: ...

e-posta : ... @...

Telefon : Ev : 0-(…..) ... GSM : 0-(…..) ...

Adayların Başvuru Tercihleri

 Spor Yöneticiliği I. Öğretim ...

 Spor Yöneticiliği II. Öğretim ...

Yukarıdaki bilgilerin doğrululuğunu beyan eder, başvurumun kabulünü arz ederim.

İMZA

NOT: Tercihler hem işaretlenecek hem de el yazısıyla yazılacak, dilekçe formu tükenmez kalem ile doldurulacaktır.

ANANTTRREENNÖÖRRLLÜÜKK EEĞĞİİTTİİMMİİ BBÖÖLLÜÜMMÜÜ

Benzer Belgeler