• Sonuç bulunamadı

YÖNETĐM KURULU VE KOMĐTELER DEĞERLENDĐRMESĐ

% 52

0---100

A- YÖNETĐM KURULUNUN YAPISI

Şirketlerin yönetim kurullarının yapısı, faaliyetleri ve etkinliği iyi yönetim için mutlaka sorgulanması ve belli aralıklarla incelenmesi gereken hususlardan biridir. Şirketlerin üst yönetim organı olan yönetim kurullarının yapısı faaliyetlere ve sektör gerekliliklerine göre oluşturulmalıdır.

Yönetim Kurulu Üye Sayısı

Sigortacılık mevzuatı gereğince sigorta şirketlerinin yönetim kurulu üye sayısı en az 5 olarak belirlenmiştir.

Kurumsal yönetim ilkeleri doğrultusunda yönetim kurulunda icrada yer almayan üyeler çoğunlukta olmak şartıyla icrada yer alan üye,

icrada yer almayan üye ve bağımsız üyelerin bulunması esastır.

Đncelenen şirketlerde yönetim kurulu üyeleri için icrada yer alan/almayan ayrımı yapılmadığı görülmektedir. Oysa yönetim kurulu içerisinde bu tanımların oluşması ve bu doğrultuda sorumlulukların belirlenmesi faydalı olacaktır.

Bağımsız Üye

Yönetim kurulunda bağımsız üyelerin varlığı şirketten menfaat beklemeksizin fikir üretebilen, tartışabilen ve farklı bakış açılarından olaylara bakabilen kişilerin varlığı demektir. Bağımsız üyeler doğru seçildiği ve gerçek anlamda bağımsız oldukları takdirde şirketlere büyük faydalar sağlayacaktır.

Bağımsız üye sayısının SPK Kurumsal Yönetim Đlkeleri tarafından “ikiden az olmamak üzere en az üçte bir oranında” olması tavsiye edilmektedir. Borsa’da işlem görmeyen şirketler için de bu oranın uygulanabilirliği vardır.

Yönetim Kurulu Başkanının Đcrada Yer Almaması

Yönetim kurulu başkanının icrada yer almayan üyelerden oluşması sağlıklı ve etkin olarak işleyen bir yönetim kurulu için gereklidir. Sigorta şirketleri tarafından yapılan beyanlarda şirketlerin 5’inin yönetim kurulu başkanlarının icrada yer almadığına ilişkin beyana ulaşılabilmiştir.

Yönetim Kurulu Başkanı ile Đcra Başkanının Aynı Kişi Olmaması

Kurumsal Yönetim ilkeleri doğrultusunda yönetim kurulu başkanının ve icra başkanının /genel müdür aynı kişi olmaması esastır.

Yönetim kurulu başkanı ile icra bakanı birbirinden farklı olan şirket sayısı 47’dir. Diğer 5 şirket bu konuda bilgi vermemiştir.

Yönetim Kurulu Üyelerinin Nitelikleri

Yönetim kurulu üyelerinin seçimi yönetim kurulunun performansını etkileyen önemli bir faktördür. Bu kurula seçilecek kişilerin belli kriterlere sahip olmaları sağlanmalı ve bu

husus esas sözleşme ile sürekli uygulanır hale getirilmelidir. Sigortacılık Kanunu’nda söz konusu nitelikler belirlenmiş ve sektör için uygulanma zorunluluğu getirilmiştir. Bu nedenle sigorta şirketleri için esas sözleşmelerinde böyle bir düzenleme yapmaları gereği ortadan kalkmıştır.

B- YÖNETĐM KURULUNUN FAALĐYETLERĐ Kurumsal yönetim ilkeleri çerçevesinde yönetim kurulu üyelerinin yetki ve sorumluluklarının, fonksiyonları ile tutarlı ve hiçbir şüpheye yer bırakmaksızın, her bir yönetim kurulu üyesi, yönetici ve genel kurula tanınan yetki ve sorumluluklardan açıkça ayrılabilir şekilde yazılı olarak oluşturulması ve bu hususun şirket esas sözleşmesinde yer alması esastır.

Şirketlerin esas sözleşmeleri açıklanmadığı için bu konuya ilişkin bilgiye ulaşılamamıştır.

C- YÖNETĐM KURULU TOPLANTILARI Toplantı sayısı

Kurumsal yönetim ilkeleri doğrultusunda yönetim kurulunun düzenli olarak ve en az ayda bir kez olmak üzere yılda 12 toplantı gerçekleştirmesi esastır. Yönetim kurulu toplantı sıklığı hakkında bilgi veren şirket sayısı 4’tür. Şirketlerden 12’si ise yıllık toplantı sayısı hakkında kamuya bilgi vermektedir.

Toplantılara uzaktan erişim

Yönetim Kurulu toplantıların uzaktan erişim şansı sağlayacak uygulamalar günümüzde gelişen teknoloji ile imkân dâhilindedir.

Şirketlerin bu doğrultuda yapacakları düzenlemeler özellikle farklı noktalarda ikamet eden üyelerin katılımını sağlamak açısından önemli olacaktır.

Şirketlerinden hiçbiri bu düzenleme hakkında bir beyanda bulunmamıştır.

D- KOMĐTELER

SPK Kurumsal Yönetim Đlkeleri doğrultusunda şirketlerin ihtiyaçları doğrultusunda, yönetim kurulunun görev ve sorumluluklarını sağlıklı olarak yerine getirmesine destek olmak amacıyla yeterli sayıda komite oluşturulur.

Kurumsal Yönetim Đlkeleri doğrultusunda bir Denetim Komitesi ve Kurumsal Yönetim komitesi kurulması ve bu komitelerin etkin olarak çalışmasının sağlanması gerekmektedir.

DENETĐM KOMĐTESĐ

Sermaye Piyasası Kurulu’nun Seri X, No:19 Madde 3 tebliği uyarınca Borsa’da işlem gören şirketlerin denetim komitesi kurması zorunludur. Diğer sigorta şirketleri için böyle bir zorunluluk olmamakla birlikte denetim komitesinin önemi dikkate alındığında yönetim kurulu içerisinde denetim faaliyetleri açısından bir işbölümüne gidilmesi şirketlerin faydasına olacaktır.

Şirketlerden hiçbiri bu komiteyi hayata geçirmemiştir.

Đcrada yer alan /almayan üye

Denetim komitesi üyelerinin icrada yer almayan veya bağımsız üye olmaları esastır.

Komitelerin Çalışma Esasları

Komitenin çalışma esaslarının yazılı olarak oluşturulması esastır.

Toplantıları

Denetim komitesinin yıl boyunca en az 4 toplantı yapması esastır.

ĐMKB’DE ĐŞLEM GÖRMEYEN SĐGORTA ŞĐRKETLERĐ GENEL GÖRÜNÜM

ĐMKB’de işlem görmeyen sigorta şirketlerinin Kurumsal Yönetim Đlkeleri doğrultusunda yeterlilikleri yukarıdaki grafikte yer almaktadır. Orta seviyede yer alan sirket sayısı 1, çaba gösteren şirket sayısı 10, düşük seviyedeki şirket sayısı 22, ve çok düşük seviyedeki şirket sayısı 19’dur.

Yapılan değerlendirmede görülmektedir ki söz konusu şirketler kurumsal yönetim alanında zayıf kalmaktadır. Şirketlerin içsel yapıları çok farklı bile olsa bunu şefaflık ilkesi çerçevesinde kamuya yansıtamadıkları için sonuçlara olumsuz olarak yansıyabilir. Ancak unutulmamalıdır ki dışarıdan bakan kişilerin şirketi nasıl gördükleri de en az şirketin gerçekte nasıl olduğu kadar önemlidir. Müşteriler, finansörler, düzenleyici kuruluşlar, potansiyel yatırımcılar ve diğer kesimleri bilgilendirmek amacıyla yapılacak çalışmalar şirketin bu kesimler üzerindeki imajını artıracak ve şirkete karşı duyulacak güveni artıracaktır.

SĐGORTA SEKTÖRÜ KURUMSAL YÖNETĐM ANALĐZ RAPORLARI SERĐSĐ

Sigorta sektörüne yönelik olarak hazırlamış olduğumuz kurumsal yönetim analiz raporu Türkiye’de faaliyet gösteren sigorta şirketlerinin kurumsal yönetim uyum seviyelerini ölçmek amacıyla gerçekleştirilmiştir.

Kurumsal Yönetim Analiz Raporu altışar aylık periyotlarda güncellenecek olup www.iccdanismanlik.com.tr adresinden isteyen herkes tarafından indirilebilecektir. Sigorta sektör yöneticileri sektörün kurumsal yönetim uyum konusundaki performansını öğrenmenin yanı sıra yine www.iccdanismanlik.com.tr adresinden başvuru yapmak suretiyle temsilcisi oldukları sigorta şirketine özel hazırlanmış ve sektör içindeki kıyaslamalarını da içeren “Kurumsal Yönetim Uyum Analizi Firma Raporu” nu satın alabileceklerdir. Bu rapor hızlı iyileştirmeler için kurum yöneticilerinin en önemli yol göstericilerinden olacaktır. Kuruma özel raporlar sadece kurum yöneticilerinin resmi başvurusunu müteakip ICC Kurumsal Yönetim Yönetici Ortağı’nın kontrolü altında iletilecektir. Hiç bir firmanın raporu bir başka firma tarafından görülemez, alınmaz. ICC bu konudaki gizliliği korumaya özen gösterecektir.

BĐZ KĐMĐZ

ICC Uluslararası Danışmanlık Organizasyon Ltd. Şti., kuruluşlara özgü kurumsal çözümler ve etkin proje yönetimi ile müşteri ihtiyaçları doğrultusunda iş çözümleri sağlayan bir yönetim danışmanlığı firmasıdır.

ICC, Haziran 1997’de Đstanbul’da; çeşitli sektörlerde faaliyet gösteren işletmeleri uluslararası rekabete hazırlamak; dünya kalite standartlarını yakalamalarına yardımcı olmak; vizyon ve misyon kazandırmak ve özellikle Avrupa Birliği entegrasyonu çerçevesinde Avrupa pazarı ile bütünleşme süreçlerini hızlandırmak amaçları ile kurulmuştur.

ICC, Strateji Geliştirme, Kurumsal Yapılanma, Organizasyon Yapılandırma, Kurumsal Performans Sistemleri ve Kurum Karnesi Uygulaması, Đnsan Kaynakları Yönetimi Sistemlerinin Kurulması, Kurumsal Yönetim, IFC Formatında Çevre ve Sosyal Etki Analizi Çalışmaları ve Eğitim Hizmetleri vermektedir.

Hizmet kalitesinde sürekli gelişimi ilke edinen ICC; sektör liderliği yarışında istikrarlı bir yer edinmiş ve gerek kamu sektöründe, gerekse özel sektörde 150’den fazla kuruluşa danışmanlık hizmetleri sunmuştur.

ICC, Uluslararası Yönetim Danışmanlığı Enstitüleri Konseyi (ICMCI–www.icmci.org) ve Türkiye Yönetim Danışmanları Derneği (YDD–www.ydd.org.tr) tarafından kabul ve ilan edilmiş “mesleki standartlar ve etik davranış yüklenimleri”ne uymayı benimsemiş ve hizmet kalitesini ISO 9000:2000 ile güvence altına almıştır.

Misyonumuz, Kuruluşların yönetim geliştirme temelli ihtiyaçlarına; bilgi, beceri, yöntem ve deneyimlerimizle özgün çözümler sunmak ve rekabet başarısında köprü olmaktır.

Vizyonumuz, kuruluşların misyon ve stratejik hedeflerinin gerçekleşmesini sağlayacak uygun yönetsel önerilerin geliştirilmesinde ve uygulamaya alınmasında ihtiyaç duydukları;

• Yönetim Danışmanlığı hizmetini mesleki etik kurallardan taviz vermeksizin sunan,

• Alanındaki gelişme ve en iyi uygulamaları müşterileri ile paylaşarak sürekli işbirliği tesis eden, hizmet anlayışı ve tarzı ile tercih edilen,

• Uzmanlık alanlarında referans kabul edilen,

• Kuruma özgü nitelikli iş üretmeyi ilke edinen lider bir kuruluş olmaktır.

ICC Uluslararası Danışmanlık Ltd. Şti.

Benzer Belgeler