• Sonuç bulunamadı

Windows başlatıldığında uygulamayı başlat onay kutusunun işaretli olduğundan emin olun. İşaretli değilse, onay kutusunu işaretleyin ve Smart

Sorular — Düğme Yöneticisi

5. Windows başlatıldığında uygulamayı başlat onay kutusunun işaretli olduğundan emin olun. İşaretli değilse, onay kutusunu işaretleyin ve Smart

Touch'tan çıkın.

6. Smart Touch'ı yeniden başlatın.

7. Yönetici hesabı oturumunu kapatın.

8. Yönetici dışında bir hesapla oturum açın.

NOT: Capture Pro Yazılımı ve Smart Touch'ı kullanırken genellikle yönetici olarak oturum açıyorsanız, tarayıcı düğmesine basıldığında kullanılacak program, en son kullanılmış program olacaktır.

Soru: Tarayıcı düğmesini Özellikler metin kutusu üzerinden yapılandırmakla sistem tepsisi üzerinden yapılandırmak arasında ne fark vardır?

Cevap: Her birinin farklı bir amacı vardır. Tarayıcının Özellikler metin kutusunu kullanıyorsanız, tarayıcı düğmesine bastığınızda bilgisayara etkinleştireceği uygulamanın talimatını verirsiniz. Etkinleştirilmiş uygulama tarayıcı üzerinde görüntülenen tarayıcı düğmesi numarasına bağlı olabilir.

Uygulama için düğme ayarını yapılandırırken, sistem tepsisini kullanıyorsanız (sistem tepsisi üzerinde görüntülenen uygulama simgesi çift tıklatarak),

düğmeye bastığınızda uygulamaya gerçekleştireceği işlemin talimatını verirsiniz (örneğin, PDF olarak tarama, e-posta olarak tarama, vb.). Gerçekleştirilen işlem tarayıcı üzerinden görüntülenen düğme numarasına bağlıdır.

Soru: Tarayıcı düğmesine bastığımda neden tarayıcı Özellikler Etkinliği iletişim kutusu görüntüleniyor?

Cevap: Düğmeye bastığınızda, çalışan herhangi bir Alaris uygulaması yoksa işletim sistemi bu iletişim kutusunu görüntüler. Tarayıcı düğmesini uygulamayla ilişkilendirmek için iletişim kutusunda listelenen uygulamalardan birini seçin.

Soru: Kodak olmayan ya da Alaris olmayan tarayıcıların düğmeleri kısayolların kullanılması için yapılandırılabilir mi?

Cevap: Hayır. Düğme Yöneticisi, Kısayol Kurulumu sadece Kodak ya da Alaris tarayıcılarını destekler.

Ek A Terimler

Barkod alanı — barkod alanı, resmin üzerindeki barkod bulunabilecek konum olarak tanımlanan bir bölümdür. Resim üzerinde birden çok farklı konum ve özellik (örneğin, barkod türü) ayarlanabilir. Bu alanlardaki barkodlar ayırma veya indeksleme amacıyla kullanılabilir.

Belge — kağıt belge bir sayfalar topluluğudur; elektronik belge de her biri bir veya birden çok resimle temsil edilen sayfalar topluluğudur. Çok sayfa içeren belgeye çok sayfalı belge denir (örneğin dosya klasörü veya makale).

Belge indeksi — arama alanlarını (en fazla 10 arama alanı) her belgenin belge numarasıyla ilişkilendirir. Belge indeksi, barkodlarla, OCR değerleriyle veya varsayılan değerlerle el ile ya da otomatik olarak oluşturulabilir.

Çıktı — taranan resimlerin işlenmesi, tüm indeks verileriyle birlikte belgenin yaşam döngüsündeki bir sonraki aşamaya teslim edilmesidir. Diğer yazılım uygulamaları bu süreci, taranan belgelerin bir sonraki adıma “serbest bırakıldığı” Serbest bırakma süreci olarak adlandırabilir.

Çift Akış — ayrıca eşzamanlı tarama olarak da adlandırılır — tarayıcının, ana bilgisayarın hiçbir ek işlem yapmasına gerek kalmaksızın hem renkli/gri

tonlamalı hem de siyah beyaz resimleri eşzamanlı olarak üretebilme yeteneğidir.

Dosya biçimi — renkli, gri tonlamalı ve siyah beyaz resimler için kullanılabilen bir bit eşlem grafik dosyası biçimi.

Ek — birden çok sayfalı bir belgeyi tararken, ek belgenin baş sayfası veya ilk sayfası dışındaki sayfalardır. Örneğin 3 sayfalık bir belge taranırken 2 ve 3.

sayfalar ek olarak değerlendirilir.

Eşzamanlı tarama — bkz. Çift akış.

Gri tonlamalı — görülebilen tüm ışık tayfını (siyahtan beyaza) kapsayan gri tonları aralığı.

İndeks dosyası denetimi — tüm indeks değerlerinin girdi/çıktı biçimine uyumlu olmasını sağlayan doğrulama sistemi.

İş — Capture Pro Yazılımı “iş” tabanlı bir uygulamadır. İş, taramak istediğiniz bir dizi belge üzerinde yapılacak işlemleri tanımlayan bir yapılandırmadır.

Örneğin, bir işi kullanarak tarayıcının besleme gözündeki tüm sayfaları taramasını, bunlardan tek bir PDF dosyası oluşturmasını sağlayabilir,

oluşturulacak PDF için de bir ad girebilirsiniz (Capture Pro Yazılımı ile verilen

“PDF'ye Tara” adlı varsayılan iş).

İş, belge yakalamayla ilgili tüm ayarları içerir; “herhangi bir” belge türüne yönelik genel ayarlar olabileceği gibi belirli bir belge türüne (örn., faturalar veya personel kayıtları) özgü olarak da ayarlanabilir. Bu ayarlar arasında barkod ayarları, belge veya toplu iş ayırma ayarları, indeks tanımları, OCR ayarları ve oluşturmak istediğiniz çıktı dosyalarıyla (JPEG, TIFF, PDF, Searchable PDF, vb.) ilgili ayarlar ya da belgeleri göndereceğiniz belge yönetim sistemi (Microsoft SharePoint, LaserFiche, vb.) ayarları bulunabilir.

• E-postaya Tara: PDF'ye Tara ayarına benzer. PDF dosyası oluşturulduğunda, e-posta hesabınız otomatik olarak açılır, PDF dosyası eklenir ve e-posta alıcısına gönderilmeye hazır hale getirilir.

• PDF'ye Tara: Taramaya Hazır ayarına benzer olan bu iş, belgeyi tarar, birinci sayfayı görüntüler ve kullanıcıdan bir dosya adı girmesini ister. Dosya adı, belgelerin çıktısını alacağınız zaman kullanılır.

• Taramaya Hazır: Capture Pro Yazılımı'nı tanımanızı ve hemen tarama yapmanızı sağlayan basit bir iş ayarıdır.

JPEG (Joint Photographic Experts Group) — renkli sabit resimleri sıkıştırmak için yaygın bir şekilde kullanılan bir standarttır.

OCR (Optik Karakter Tanıma) — basılı karakterleri bir yazılım uygulamasıyla tanıma işlemi.

ODBC (Açık Veritabanı Bağlantısı) — SQL Access grubunun geliştirdiği standart bir veritabanı erişim yöntemi. Bu yöntem, verileri işleyen veritabanı yönetim sisteminin (DBMS) ne olduğundan bağımsız olarak her uygulamadan her türlü veriye erişime olanak tanır.

Otomatik Düzelt — resmi otomatik olarak düzeltir.

Otomatik Kırp — resmin kenarlarını otomatik olarak kaldırır.

Resim — tarayıcı belgelerin yüzünü tarayarak resimlere dönüştürür. Her resim, benzersiz bir belge numarasına sahip bir belgeye aittir. Capture Pro Yazılımı, her resme kendi belgesi içinde bir sıra numarası verir. Bir belgede  999999999 (daha doğrusu sonsuz sayıda) görüntü bulunabilir. Capture Pro Yazılımı bir sayfanın ön veya arka yüzünden gelen resimleri tanır. Bu da Capture Pro Yazılımı'nın gerektiğinde yüze göre işlem yapmasına (örneğin, boş arka yüzleri silme gibi) olanak sağlar.

Capture Pro Yazılımı ayrıca renkli, gri tonlamalı ve siyah beyaz resimleri ayırt eder ve renkli/gri tonlamalı veya siyah beyaz işlemlerini karşılaştırmalı olarak yapabilir.

Örnek: Belge 250'de dört resim (1-4) içeren iki adet çift taraflı sayfa olup, elektronik belge numarası 250'yi üretir.

Sayfa — kağıt halindeki bir sayfadır ve kağıt belgelerin bir parçasıdır. Bir sayfa, taramadan sonra tek resim (tek taraflı sayfa), iki resim (çift taraflı sayfa) veya dört resim (hem renkli, hem siyah beyaz) oluşturabilir. Elektronik sayfa, kağıt sayfa tarandığında üretilen tüm resimleri birbiriyle ilişkilendirir.

Sayfa Ayarı (Tarayıcı Ayar Profilleri) — sayfa ayarları, tarayıcıya resimleri nasıl yakalayacağını söyleyen tüm ayarları içerir. Bu ayarlara tarama ayarları (örn., Siyah Beyaz, Gri Tonlamalı veya Renkli, tek taraflı veya çift taraflı tarama) ve görüntüleme ayarları (örn., döndürme, çözünürlük, vb.) dahildir Capture Pro, resim yakalamaya yönelik birçok ön tanımlı ayara sahip olsa da, kendi özel profillerinizi de kolayca oluşturabilirsiniz.

Sayfa ayarı iki aşamalı bir işlemdir:

• Önce, tarayıcının sürücüsünde fiziksel tarama ayarlarını içeren tarayıcıya özgü bir “tarayıcı profili” oluşturun. Bu, tarayıcıya resimleri nasıl

yakalayacağını söyler (örn., çözünürlük, ön/arka, tarayıcı görüntü iyileştirmeleri, vb.).

• İkinci adımda, tarama sırasında kullanılacak olan “tarayıcı profilini” ve taranan sayfalar için yazılımla ilişkili tüm ayarları içeren bir Capture Pro Yazılımı Sayfa Ayarı oluşturun. Bunlara görüntü döndürme (tarayıcı tarafından desteklenmiyorsa), boş sayfa kaldırma, resim birleştirme (bir belgenin ön/arka yüzünü tek bir resim dosyasında birleştirme) veya resim bölme (bir A3 resmi iki adet A4 resme bölme), vb. ayarlar da dahildir.

Sistem Çıktı Hedefi — işlenen toplu bir işin resim biçimini (örn., TIFF, PDF, JPEG) ve çıktı hedefini saptar. Resim dosyaları ve indeks dosyalarının ad ve çıktı dizini yapısı da dahildir. TIFF (Etiketli Görüntü Dosya Biçimi) — renkli, gri tonlamalı ve siyah beyaz resimler için kullanılabilen bir bit eşlem grafik dosyası biçimi.

Taraf — bir sayfanın ön ve arka olmak üzere iki tarafı vardır. Tek taraflı sayfalarda, arka boştur.

Tarama Önbelleği — resimlerin toplu bir işin içine taranmadan önce ve toplu iş işlendikten sonra saklandıkları konum. Varsayılan olarak, tarama önbelleği tarama için kullanılan bilgisayarın yerel sabit sürücüsünde (örn., C:\) olacak şekilde tanımlanır.

Toplu İş — belgeler topluluğu. Bir iş temel alınarak birden çok toplu iş

oluşturulabilir (her biri 999999999 belgeye kadar; daha doğrusu sonsuz sayıda).

Bir toplu işin işleme konması, toplu işin belirli bir çıktı biçimine (örn. tek sayfalı TIFF, PDF, LaserFiche, vb.) dönüştürülerek toplu iş hedef klasörüne/alt dizinine gönderilmesi anlamına gelir. Toplu işler tek tek veya birlikte işleme konabilir.