• Sonuç bulunamadı

3. KÜRESEL KRĠZLERĠN AFYON DOĞAL TAġ SEKTÖRÜNE ETKĠLERĠ

3.2. AFYON DOĞAL TAġ SEKTÖRÜNÜN KÜRESEL KRĠZE KARġI

3.3.3. Verimlilik ve Kalite Stratejileri…

Verimlilik ve kalite stratejileri kapsamında üç alanda alt stratejiler izlenebilir.

Verimliliği artırma, kaliteyi geliĢtirme ve kaliteyi belgelendirme (kalite güvencesi) Mermer sektöründe kalite ve verimlilik birbiriyle yakından iliĢkilidir.

Çünkü mermerin çıkarılması ve kesilmesi (ebatlandırma) sürecindeki hatalar hem mermerin kalitesini etkile, hem de israfa ve fireye yol açmak maliyetleri yükseltir.

Bir doğal taĢ olarak mermerin kalitesini etkileyen en önemli iki etken ocaktan çıkarılması sırasındaki çatlama ve hasarlar ile üretim esnasındaki çatlama ve kırılmalardır.

Bu iki etken aynı zamanda israfın ve firenin de temel kaynağını oluĢturur.

Zamanla ocaktan çıkarma konusunda ki teknolojinin dinamitle patlatmadan keserek çıkarmaya yönelmesi fireyi azaltmıĢtır. Ancak çıkarma teknolojisinin geliĢtirilmesi gerekir

Bloklar halinde fabrikaya gelen mermerlerin verimli bir biçimde kesilmesi ve ebatlandırılması sırasında da birçok fire vardır. Özellikle çalıĢanların vasıfsız olması nedeniyle ortaya çıkan fireler söz konusudur. Firelerin azaltılması insan kaynağına önem vermeye, eğitim ve yetiĢtirme yoluyla insan kaynağını geliĢtirmeye ve motive etmeye bağlıdır.

Mermerin iĢlenmesi sırasında ki en önemli maliyet kalemlerinden birisi elektrik ve sudur. Verimliliği artırmak ve maliyetleri düĢürmek için bu iki girdinin de etkili kullanılması gerekir. Elektrik ve su fiyatlarının kontrol etmek yalnızca firmaların kendi santrallerine ve su kaynaklarına sahip olmaları halinde mümkündür.

Aksi halde kullanımdaki israfı azaltarak maliyetleri düĢürmek gerekir.

Mermer sektöründe verimliliği ve kaliteyi geliĢtirmek ve böylece özellikle dıĢ pazardaki iadelerin önüne geçebilmek için kalite güvence sistemlerini uygulamak ve kaliteyi belgelendirmek için çalıĢmalar yapmak gerekir.

Mermer sektöründe büyük inĢaat projelerine servis vermek ancak eğitimli ve deneyimli insan gücü ile olur. Dünya mermer piyasasında projeler önemli yer tutar.

Bu projelere bilgi birikimi, insan kaynağı ve deneyimi ile servis veren firmalar rekabet avantajında daima en öndedirler.

Projelere servis vermek için dil bilen, uluslar arası pazarlamayı bilen insanların sektörde çoğunlukta olması gerekir. Üretmek önemlidir ama bunu pazarlamak daha önemlidir. Sadece üretime yapılan yatırım yeterli değildir aynı zamanda pazarlamaya da yatırım yapılmalıdır.

SONUÇ

KüreselleĢme günümüz dünyasında en önemli kavramlardan biri haline gelmiĢtir. Fikirler, değerler, kültürler ve bir çok yöresel olgular bütün dünya tarafından hızlı Ģekilde paylaĢılmaktadır. Bu süreçte iyi yönde veya kötü yönde etkileĢim olmaktadır. Hız çok önemli bir faktördür. Hızlı Ģekilde düĢünüp hızlı karar veren ve uygulayan milletler öne geçecektir.

Dünya ki etkileĢim hızı yükseldiği için herhangi bir ülkedeki kriz diğerlerini mutlaka etkilemektedir. Bu yüzden bir Pazar oluĢtururken sadece birkaç ülkeye bağlı bir Pazar oluĢturulmamalıdır. Bütün yumurtalar aynı sepete konulmamalıdır. Bir ülkede problem olduğunda diğer pazarlar ile devam edilmelidir. Özellikle son mortgage krizi bunu net olarak göstermiĢtir. Bu krizden dolayı Amerika‟ya olan doğal taĢ ihracatı 20008 ve 2009 da düĢmüĢtür ve Türkiye bunu sadece Çin ile kapatmaya çalıĢmıĢtır. Asya krizi ve Rusya krizi Türkiye doğal taĢ ihracatını etkilememiĢtir. Bunun sebeplerinden en önemlisi bu ülkelerin hedef Pazar olmayıĢı ve Türkiye ihracatında o dönemlerde fazla yer tutmamalarıdır.

Doğal taĢ Sektörü hem Türkiye için hem de Afyon için son derece önemli bir sektördür. Aralıksız olarak 15 -16 sene sürekli olarak büyümüĢtür ve büyümesini tamamlamamıĢtır. Kriz etkisi ile 2009 da ihracat düĢmüĢtür ve 2010 da yine düĢük çıkabilir ama yukarıda belirtilen Afyon için öneriler Türkiye içinde geçerlidir.

Türkiye için ek öneriler ise aĢağıdaki Ģekilde belirtilebilinir.

--- Enerji maliyetlerinin düĢürülmesi; Üretimde enerji olmazsa olmaz girdilerden birisidir ve tasarruf yapmak ile azaltabilinecek bir maliyet değildir.

Türkiye geliĢmiĢ ülkelerden fazla olarak petrol yakıtlarına yüksek fatura ödemektedir buda mermercilik sektörünün temel girdilerinden birisi olması nedeni ile maliyetleri sürekli yükseltmektedir. Ülke olarak rekabet te zorlanılmaktadır ve bu maliyetlerin düĢürülmesi gerekir en azından Dünya ortalamasına. Bazı firmalar üretimi Çin gibi ülkelere kaydırmaya baĢladılar bile.

--- Doğal taĢçılığın önünden bürokratik engellerin kaldırılması; bürokrasi ve formaliteler çok zaman almakta bunların biraz sadeleĢtirilmesi gerekir ve sürelerin kısaltılması gerekir.

--- Limanlarda yükleme ve boĢaltma sıkıntılarının çözülmesi; büyük yük gemileri Ġzmir limanına yanaĢamamaktadır bu yüzden Türkiye‟nin ihraç malları Türkiye‟den çıktıktan sonra aktarma limanlarına gönderilip büyük gemilere aktarılmaktadır buda ekstra bir maliyet dezavantajı getirmektedir.

--- Doğal TaĢ sektörüne yönelik özel yatırım teĢvikleri verilmeli; örneğin pazarlama destekleri çeĢitlendirilmeli ve pazarlama da istihdamı artırıcı teĢvikler verilmelidir. Bu sayede firmalar birçok dil bilen çalıĢanları iĢe alırlar ve pazarlamada bir aĢama gerçekleĢmiĢ olur.

Bu öneriler yapılırsa sektörün önü açıktır. 10 yıl içersinde doğru stratejiler uygulanırsa Ģimdiki ihracatın en az 3 katına çıkmasın önünde bir engel yoktur.

KAYNAKÇA

ALBENĠ, Mesut ve EROĞLU, Ömer, (2002); "KüreselleĢme, Ekonomik Krizler ve Türkiye "Bilim kitabevi, Isparta.

AKGÖNÜL, Hüseyin, (2001); "GeliĢmekte Olan Ülkeler Açısından KüreselleĢme" K.Ü. Ġ.Ġ.B.F. Dergisi, cilt:2, sayı:2.

AKTAN, CoĢkun Can, (05.2004); "GloballeĢme ve Yoksulluk", „‟http://www.canaktan.org/ekonomi/yoksulluk/ikinci-bol/globalles-yoksulluk‟‟.

AKTAN, CoĢkun Can, Vural, Ġstiklal(02.2007); "GloballeĢme Sürecinde Çokuluslu ĠĢletmeler", www. canaktan. org/ekonomi/cok-uluslu/aktan .

ANONĠM,(03.2003); "KüreselleĢme,Ulus-Devlet YönetiĢim", http://www.geocities.com/uretkenogrenciler .

ATEġ, DAVUT, (2006); "KüreselleĢme:Ne kadar Boyutlu?", DoğuĢ Üniversitesi Dergisi, 7(1).

ATEġSAÇAN, B., "1997-2000 Yılları Arasında Türkiye'de Ekonomik Kriz", http/www.geocities.com/uretkenogrenciler/yazi/bora5.htm, 02.07.2007 .

AYDIN, M. Kemal, (2002);"Sermayenin KüreselleĢmesi Kapitalizmin Altın Döneminden Neoliberal Dalgaya Uzanan Süreç" DeğiĢim Yayınları, Ġstanbul.

AYTEKĠN, YILMAZ, (2004); "Ġkinci KüreselleĢme Dalgası, Kavram, Süreç ve Sorunlar" Vadi Yayınları, Ankara.

AYVAZOVA, Z.(2002), "ĠĢletmelerde Kriz Yönetimi: Teorik ve Uygulamalar", Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Selçuk Üniversitesi, Konya .

BHAGWATI Jagdish(1996) „‟Political Economy and International Economics‟‟.

BALKANLI, A. Osman, (2002); "Küresel Ekonominin Belirleyici Faktörleri Üzerine", Uludağ Üniversitesi, Ġ. Ġ. B. F. Dergisi, Cilt:XXI, sayı:1.

BAġOĞLU, Ufuk, ÖLMEZOĞULLARI, Nalan ve PARASIZ Ġlker, (2001);

"Dünya Ekonomisi, KüreselleĢme, Finansal Kurumlar ve Küresel Makro Ekonomi", Ezgi kitapevi, Bursa.

BAġTÜRK, ġenol, "Bir Olgu Olarak KüreselleĢme:Sorunlar ve Bir Çözüm Önerisi; Küresel YönetiĢim", www.isguc.org/senol1.htm, ET: Mart 2004.

BORDWIN, M.(1999), "Plan B..or Is It Plan C for Crisis", Management Review, C.88, S.7 .

BOZKURT, Veysel, (2000), "KüreselleĢme: Kavram, GeliĢim ve YaklaĢımlar", (Der. Veysel Bozkurt, KüreselleĢmenin Ġnsani Yüzü", Alfa Yayınları, Bursa).

BULUT,H. (2002), "Kriz Ekonomisi ve Ġstikrar Programları: Teorik YaklaĢımlar ve Dünya'daki Uygulamaları", Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Anadolu Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, EskiĢehir.

CAN, H.(1992), Yönetim ve Organizasyon, 2.Basım, Adım Yayınları, Ankara ÇALIġ, ġaban H, (2002); "Üç Tarz-ı Siyasetten Globalizme"[(Der. ), M.

Ali Çukurçayır, Küresel Sistemde Siyaset, Yönetim ve Ekonomi, Çizgi Kitabevi.

ÇARIKÇI, Ġ, TĠTĠZ, Ġ., EROĞLU, H.(2002), "Küçük ve Orta Ölçekli Üretim ĠĢletmelerinde Kriz Dönemine Özgü Finansman Sorunları ve Alternatif Pazarlama Stratejileri-Göller Bölgesi Üzerine Bir AraĢtırma", Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, 7-1, Isparta .

DEMĠR, Gülten,(2001); "KüreselleĢme Üzerine", Ankara Üniversitesi, SBF Dergisi, Cilt:56,Sayı:1 .

DĠNÇER, Ö.(1988), Stratejik Yönetim ve İşletme Politikası, Beta Basım Yayın, Ġstanbul .

DURUSOY, Serap; "Finansal LiberalleĢmenin Sorgulanmasının Nedenleri"

www.ceterisparibus.net/bankaĠfinans/makaleler.htm, ET:MayĠ8998Ġ . EKĠN, Nusret,(1997); "KüreselleĢme ve Gümrük Birliği", Ġstanbul Ticaret Odası Yayın No:1997-47, Ġstanbul.

Ekonomi ve Politika AraĢtırmaları Merkezi ĠSTANBUL ġubat 2009(Ali Ünal –Hüseyin Kaya).

EROĞLU, Ö. ; ALBENĠ, M. (2002) , Küreselleşme, Ekonomik Krizler ve Türkiye, Bilim Kitabevi Yayınları, Isparta .

FINK, S.(1986), Crisis Management, American Management Association.

GERÇĠK,Ġ.Z.(2002), "Örgüt Kültürünün Yöneticilerin Krize Hazırlıklı Olma Durumuna Etkisi, Pendik Sanayi Bölgesinde Yapılan Bir Uygulama", Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Ġstanbul Üniversitesi, 2002, Ġstanbul .

GÜVENÇ, Nazım, (1998);"KüreselleĢme ve Türkiye", BDS Yayınları, Ġstanbul.

HABLEMĠTOĞLU, ġengül, (2004); "KüreselleĢme DüĢlerden Gerçeklere", Toplumsal DönüĢüm Yayınları, Ankara.

IRVINE, R.(1987), "What is a Crisis, Anyway", Midyear Special, Vol.4 . KARACOR, Zeynep, (2002);"KüreselleĢme Süreci ve Ġstikrar ArayıĢındaki Türkiye Ekonomisi", [(Der. M. Ali Çukurçayır, Küresel Sistemde Siyaset, Yönetim ve Ekonomi, Çizgi Kitabevi.

KARAGÜL, Mehmet, (2001); "KüreselleĢme, Küresel Kriz ve Türkiye" K.

Ü. Ġ. B. F. Dergisi, Cilt:2, sayı:2.

KARLUK, Rıdvan,(1996); "Uluslararası Ekonomi, Teori ve Politikalar"

Beta Yayınevi, Ġstanbul.

KAYMAKÇI, Oğuz,(2007); KüreselleĢme Üzerine Notlar.

KINAYTÜRK,Z. (2006), "1990 Yılından Sonra YaĢanan Ekonomik Krizlerin KOBĠ'ler Üzerindeki Etkileri", Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Süleyman Demirel Üniversitesi, Isparta .

MITROFF, I.I.(1994), "Crisis Management and Environmentalism", California Management Review, C:36,S.2.

MITROFF, I.I.(2000), "How to Keep a Crisis From Happening", Harward Management Uptade, C.5,S.12 .

OĞUL, Zengingönül, (2005); "Nedir Bu KüreselleĢme? Kaçabilir miyiz?

Kullanabilirmiyiz?", Siyasa Dergisi Yıl:1.Sayı:1.

ORHAN, S. Sevinç, (2003); "Küresel Ġktisat Politikaları Olarak Liberalizasyon" [(Der. M.Ali Çukurçayır), Küresel Sistemde Siyaset Yönetim Ekonomi Çizgi Kitabevi, Konya.

ÖNDER, Ġzettin, (2003)"KüreselleĢme ve Ulusal Ekonomiler Açısından Egemenlik Sorunu" www.stratejik.yildiz.edu.tr/makale3.htm.

ÖZDEVECĠOĞLU, M.(2002), "Krizin ĠĢletmelerin Yönetsel ve Örgütsel Yapıları Üzerindeki Olumsuz Etkileri ve Kayseri Sanayi ĠĢletmelerinde Yapılan Bir AraĢtırma", Erciyes Üniversitesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, S.19, Kayseri.

PEARSON C. M. and CLAIR J. A (1998), "Reframing Crisis Management", The Academy Of Management Review .

PORET P.(1998), " Les Flux de Capitaux : Leçons d'Asie "

SARAÇOĞLU, R.(1995), "Ġstikrar Programı Üzerine DüĢünceler, Türkiye Ġçin Yeni Bir Orta Vadeli Ġstikrar Programına Doğru", TÜSİAD Yay.No.6, Ġstanbul .

SELAMOĞLU, Ahmet, (2000); "YoğunlaĢan Sosyal Sorunlarıyla KüreselleĢme", Veysel Bozkurt, KüreselleĢmenin Ġnsani Yüzü:Alfa.

SEYĠDOĞLU, Halil, (1999); "Uluslararası Ġktisat Teori Politika ve Uygulama", Turhan Kitabevi, Ġstanbul.

SEYĠDOĞLU, Halil, (2003); "Uluslararası Mali Krizler, ĠMF Politikaları, Az GeliĢmiĢ Ülkeler, Türkiye ve DönüĢüm Ekonomileri", DoğuĢ Üniversitesi Dergisi.

SEYREK, Ġsmail, (2002); "KüreselleĢme Sürecinde Ġktisat Politikaları ve Yakınsama Tezi", Gazi Üniversitesi, Ġ. Ġ. B. F. Dergisi, cilt:4, sayı:2.

SWEEZY, P ; MAGDOFF, H.(1983), Dünya Ekonomisinde Bunalım (Çev.Kemal ÇAKMAN), Monthly Review, Ġstanbul.

TAĞRAF, H. ; ARSLAN, N.T.(2003), "Kriz OluĢum Süreci ve Kriz Yönetiminde Proaktif YaklaĢım", Cumhuriyet Üniversitesi, İktisadi ve İdari

Bilimler Dergisi, Cilt:4 S.1, Sivas.

TARTANOĞLU, Ali, (2002)"KüreselleĢmenin Dili", Mülkiye Dergisi, cilt:

XXV, sayı:229.

TĠTĠZ, Ġ. , ÇARIKÇI, Ġ. , "Krizlerin ĠĢletmeler Üzerindeki Etkileri ve Küçük ĠĢletme Yöneticilerinin Kriz Dönemine Yönelik Stratejik DüĢünce ve Analizleri", Cumhuriyet Üniversitesi, İİBF Dergisi, http//www.cumhuriyet.edu.tr/edergi/makale/100.pdf (Erişim Tarihi:10-02-2007).

TUTAR, Hasan, (2000); KüreselleĢme sürecine iĢletme yönetimi, hayat yayınları, Ġstanbul.

TÜRK DIġ TĠCARETĠ ÜZERĠNDE ETKĠLĠOLACAK YAPISALLIKLAR, http://www.dtm.gov.tr/ead/strateji/I-4.htm, ET:Nisan 2002.

TÜZ.,M.V.(2001), Kriz ve İşletme Yönetimi, 1. Baskı, Ġstanbul, ALFA Basım Yayım Dağıtım Ltd.ġti.

UYSAL, Doğan,(2002) "KüreselleĢme ve GeliĢmekte olan Ülkeler"[(Der.

M. Ali Çukurçayır, Küresel Sistemde Siyaset Yönetim Ekonomi,Çizgi Yayınevi).

YAMAN, Süleyman,(2003) "KüreselleĢme", http://w3.gazi.edu.tr/~syaman/

YELDAN,Erinç,(2005)"KüreselleĢme Denilen Tılsımlı Sözcük", http://www.bilkent.edu.tr/%7Eyeldane/Yeldan .

YELDAN, Erinç,(2003)"KüreselleĢme Sürecinde Türkiye Ekonomisi BölüĢüm, Birikim ve Büyüme", ĠletiĢim Yayınları, Ġstanbul.

YENĠÇERĠ, Ö. (1993), İşletmelerde Yönetim, Organizasyon ve Davranış, Tutibay Basım A.ġ., Ankara .

YILMAZ,Aytekin,(2004);"Ġkinci KüreselleĢme Dalgası,Kavram,Süreç ve Sorunlar" Vadi Yayınları .

WALTHER, T., (2002). Dünya Ekonomisi (Çev: Ünsal Çağlar, The World Economy), Bursa.Alfa/Aktüel Kitabevi.

http://www.dunyabulteni.net/news_detail.php?id=35395.

http://www.econturk.org/tonus.pdf.

http://www.ekodialog.com/makaleler/kuresellesme_paradoks_2.html.

http://www.ekopolitik.org/images/cust_files/090317164507.pdf.

http://www.dogaltassektoru.com/2010/02/dogal-tas-firmalar.html.

http://ekutup.dpt.gov.tr/dunya/rusya.pdf.

http://www.immib.org.tr/312.aspx).

http://www.scribd.com/doc/13705867/Kuresel-Kriz-Ve-TurkiyeEkopolitik-Rapor10-Subat-2009.

http://tr.wikipedia.org/wiki/Rekabet.

http://tr.wikipedia.org/wiki/Teknoloji.

http://www.tumgazeteler.com/?a=5237558.

http://www.dtm.gov.tr/dtmweb/index.cfm?action=&yayinid=125&icerikid=2 30 (Güneydoğu Asya Krizinin Türkiye Ve Dünya'da Etkileri 30/01/2006).

http://www.immib.org/userfiles/documents/word/sekt%C3%B6rler/madeni hrdegerlendirme.doc (2008 ARALIK –OCAK DEĞERLENDĠRME).

http://www.iyiodev.com/Odevincele.Asp?ID=15086&Konu=CUMHURĠYET ĠN 75.CUMHURĠYETĠN 75. YILINDA DÜNYA EKONOMĠK KRĠZLERĠNĠN TÜRKĠYE‟YE YANSIMALARI VE GÜNCEL BĠR ÖRNEK: RUSYA KRĠZĠ 15.01.2010.

Benzer Belgeler