• Sonuç bulunamadı

2. GENEL BİLGİLER

3.3. Verilerin Değerlendirilmesi

Çalışmaya dahil edilen 171 hastanın demografik ve klinik özellikleri incelendi ve istatistiksel analiz sonuçları tablolarla ifade edildi. Hatsaların cinsiyet dağılımı, özgeçmişinde bilinen hastalıkları, sürekli kullandığı ilaçları, yaralanma mekanizmaları, hastalara uygulanan işlemler, hastaların yaralanma bölgeleri ve lokal anestezik ajanların uygulandığı vücut lokalizasyonları sayı ve yüzdeleri istatistiksel olarak analiz edildi ve sonuçları tablolarla ifade edildi.

Hastalara yapılan işlemlerin yapıldığı vücut bölgelerine göre hastalar 9 farklı katogoriye ayrıldı ve bu katogorilendirmeye göre uygulanan işlemlerler istatistiksel olarak analiz edildi ve sonuçları ortak bir grafide şematize edildi. Hastaların vucüt lokalizasyonlarına göre ve uygulanan işlemlere göre hastalara yapılan prilokainin minimum ve maksimum miktarları, ortalaması ve standart sapması milligram cinsinden istatistiksel olarak analiz edildi ve tablolar ile ifade edildi.

Hastaların işlem öncesinde, lokal anestezik ajan uygulandıktan hemen sonra, işlemin 1. saatinde ve işlemin 3. saatinde ölçülen ortalama arter basıncı, dakikadaki nabız sayısı, dakikadaki solunum sayısı, oksijen satürasyonu ve methemoglobin düzeylerinin minimum değerleri, maksimum değerleri ve ortalamaları istatistiksel olarak analiz edildi ve sonuçları grafikler ile şematize edildi. Hastalar cinsiyetleri göz önüne alınarak erkekler ve kadınlar olarak 2 gruba ayrıldı. Tüm bu adımlardaki ölçülen ortalama arter basıncı, dakikadaki nabız sayısı, dakikadaki solunum sayısı, oksijen satürasyonu ve methemoglobin düzeylerinin ortalamaları her iki grup için

28 ayrı ayrı hesap edildi ve istatistiksel olarak anlamlı farklılıklarının olup olmadığı tespit edildi.

Hastaların çalışma boyunca herbir adımda ki (işlem öncesi, lokal anestezik ajan uygulandıktan hemen sonra, işlemin 1. saati ve işlemin 3. saati) ölçülen ortalama arter basıncı, dakikadaki nabız sayısı, dakikadaki solunum sayısı, oksijen satürasyonu ve methemoglobin düzeylerinin ortalamalarının zaman içindeki değişimleri incelendi ve grafikler ile şematize edildi.

Çalışmaya dahil edilen tüm hastaların herbir adımda ki (işlem öncesi, lokal anestezik ajan uygulandıktan hemen sonra, işlemin 1. saati ve işlemin 3. saati) ölçülen methemoglobin düzeylerinin ortalamalarının birbirleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılığının olup olmadığı p değerleri hesaplanarak değerlendirildi. Hesaplanan p değerleri tabloya dökülerek ifade edildi. Ayrıca çalışmaya dahil edilen tüm hastalar 7 farklı başlık altında katogorilere ayrıldı.

Cinsiyet başlığı adı altında hastalar erkekler ve kadınlar olarak iki gruba ayrıldı ve bu iki gruptaki hastaların herbir adımda ki (işlem öncesi, lokal anestezik ajan uygulandıktan hemen sonra, işlemin 1. saati ve işlemin 3. saati) ölçülen methemoglobin düzeylerinin ortalamalarının birbirleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılığının olup olmadığı p değerleri hesaplanarak değerlendirildi. Hesaplanan p değerleri tabloya dökülerek ifade edildi. Ayrıca bu iki grubun ortalama methemoglobin düzeylerinin birbirleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılığının olup olmadığı p değerleri hesaplanarak değerlendirildi. Hesaplanan p değerleri tabloya dökülerek ifade edildi ve grafikler ile şematize edildi.

Yaş grubu başlığı adı altında hastalar 18 yaşından küçük hastalar, 18-65 yaş arasında olan hastalar ve 65 yaşından büyük hastalar olarak üç gruba ayrıldı ve bu üç gruptaki hastaların herbir adımda ki (işlem öncesi, lokal anestezik ajan uygulandıktan hemen sonra, işlemin 1. saati ve işlemin 3. saati) ölçülen methemoglobin düzeylerinin ortalamalarının birbirleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılığının olup olmadığı p değerleri hesaplanarak değerlendirildi. Hesaplanan p değerleri tabloya dökülerek ifade edildi. Ayrıca bu üç grubun ortalama methemoglobin düzeylerinin birbirleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılığının olup olmadığı p değerleri hesaplanarak değerlendirildi. Hesaplanan p değerleri tabloya dökülerek ifade edildi ve grafikler ile şematize edildi.

29 Vücut kitle indeksi başlığı adı altında hastalar zayıf hastalar (VKİ<18.5), normal kilolu hastalar (18,5≤VKİ<25), kilolu hastalar (25≤VKİ<30) ve obez hastalar (VKİ>30) olarak dört gruba ayrıldı ve bu dört gruptaki hastaların herbir adımda ki (işlem öncesi, lokal anestezik ajan uygulandıktan hemen sonra, işlemin 1. saati ve işlemin 3. saati) ölçülen methemoglobin düzeylerinin ortalamalarının birbirleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılığının olup olmadığı p değerleri hesaplanarak değerlendirildi. Hesaplanan p değerleri tabloya dökülerek ifade edildi. Ayrıca bu dört grubun ortalama methemoglobin düzeylerinin birbirleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılığının olup olmadığı p değerleri hesaplanarak değerlendirildi. Hesaplanan p değerleri tabloya dökülerek ifade edildi ve grafikler ile şematize edildi.

Vücut lokalizasyonu başlığı adı altında hastalar skalp bölgesine müdahale edilen hastalar, yüz-boyun bölgesine müdahale edilen hastalar, toraks bölgesine müdahale edilen hastalar, batın bölgesine müdahale edilen hastalar, pelvis bölgesine müdahale edilen hastalar, kol-önkol bölgesine müdahale edilen hastalar, eline müdahale edilen hastalar, uyluk-bacak bölgesine müdahale edilen hastalar ve ayağına müdahale edilen hastalar olarak dokuz gruba ayrıldı ve bu dokuz gruptaki hastaların herbir adımda ki (işlem öncesi, lokal anestezik ajan uygulandıktan hemen sonra, işlemin 1. saati ve işlemin 3. saati) ölçülen methemoglobin düzeylerinin ortalamalarının birbirleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılığının olup olmadığı p değerleri hesaplanarak değerlendirildi. Hesaplanan p değerleri tabloya dökülerek ifade edildi. Ayrıca bu dokuz grubun ortalama methemoglobin düzeylerinin birbirleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılığının olup olmadığı p değerleri hesaplanarak değerlendirildi. Hesaplanan p değerleri tabloya dökülerek ifade edildi ve grafikler ile şematize edildi.

Özgeçmiş başlığı adı altında hastalar özgeçmişinde akciğer ve/veya böbrek hastalığı olan hastalar, özgeçmişinde akciğer ve/veya böbrek hastalığı dışında başka hastalığı olan hastalar ve özgeçmişinde herhangi bir hastalığı olmayan hastalar olarak üç gruba ayrıldı ve bu üç gruptaki hastaların herbir adımda ki (işlem öncesi, lokal anestezik ajan uygulandıktan hemen sonra, işlemin 1. saati ve işlemin 3. saati) ölçülen methemoglobin düzeylerinin ortalamalarının birbirleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılığının olup olmadığı p değerleri hesaplanarak değerlendirildi. Hesaplanan p değerleri tabloya dökülerek ifade edildi. Ayrıca bu üç

30 grubun ortalama methemoglobin düzeylerinin birbirleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılığının olup olmadığı p değerleri hesaplanarak değerlendirildi. Hesaplanan p değerleri tabloya dökülerek ifade edildi ve grafikler ile şematize edildi.

Toplam lokal anestezik miktarı başlığı adı altında hastalar 100 mg’dan daha az lokal anestezik ajan uygulanan hastalar, 100 ile 200 mg arasında lokal anestezik ajan uygulanan hastalar ve 200 mg’dan daha fazla lokal anestezik ajan uygulanan hastalar olarak üç gruba ayrıldı ve bu üç gruptaki hastaların herbir adımda ki (işlem öncesi, lokal anestezik ajan uygulandıktan hemen sonra, işlemin 1. saati ve işlemin 3. saati) ölçülen methemoglobin düzeylerinin ortalamalarının birbirleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılığının olup olmadığı p değerleri hesaplanarak değerlendirildi. Hesaplanan p değerleri tabloya dökülerek ifade edildi. Ayrıca bu üç grubun ortalama methemoglobin düzeylerinin birbirleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılığının olup olmadığı p değerleri hesaplanarak değerlendirildi. Hesaplanan p değerleri tabloya dökülerek ifade edildi ve grafikler ile şematize edildi.

Kilogram başına düşen lokal anestezik miktarı başlığı adı altında hastalar 1 mg/kg’dan daha az lokal anestezik ajan uygulanan hastalar, 1 ile 2 mg/kg arasında lokal anestezik ajan uygulanan hastalar ve 2 mg/kg’dan daha fazla lokal anestezik ajan uygulanan hastalar olarak üç gruba ayrıldı ve bu üç gruptaki hastaların herbir adımda ki (işlem öncesi, lokal anestezik ajan uygulandıktan hemen sonra, işlemin 1. saati ve işlemin 3. saati) ölçülen methemoglobin düzeylerinin ortalamalarının birbirleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılığının olup olmadığı p değerleri hesaplanarak değerlendirildi. Hesaplanan p değerleri tabloya dökülerek ifade edildi. Ayrıca bu üç grubun ortalama methemoglobin düzeylerinin birbirleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılığının olup olmadığı p değerleri hesaplanarak değerlendirildi. Hesaplanan p değerleri tabloya dökülerek ifade edildi ve grafikler ile şematize edildi.

Çalışmaya dahil edilen tüm hastaların herbir adımda (işlem öncesi, lokal anestezik uygulandıktan hemen sonra, işlemin 1. saati ve 3. saatinde) mevcut olan semptomları (halsizlik, çarpıntı, bulantı/kusma, dispne, siyanoz, laterji, stupor ve senkop) değerlendirildi ve kaydedildi. Çalışmanın herbir adımında hangi semptomun kaç hastada görüldüğü yüzdesi ile birlikte tabloya dökülerek ifade edildi. Her bir semptom için hastalar semptomu mevcut olanlar ve olmayanlar olarak iki gruba ayrıldı. Bu iki gruba ayrılan hastaların eşzamanlı ölçülen methemoglobin düzeyleri

31 arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farkın olup olmadığı p değerleri hesaplanarak değerlendirildi.

Benzer Belgeler