• Sonuç bulunamadı

3. YÖNTEM

3.4. Verilerin Analizi

67

konusunda dersin 11. haftasında görüşme-4 gerçekleştirilmiştir. Görüşmeler laboratuvar saatlerinde, laboratuvardan ayrı boş bir ofiste yapılmıştır. Proje takımından 5 kişi ile görüşülmüştür. Bir kişi laboratuvarda olmadığından bu kişi ile görüşme yapılamamıştır.

3.3.5. Görüşme-5

Kişisel proje raporları doğrultusunda ders asistanının ve araştırmacının gözlemleri karşılaştırılmıştır. Proje sürecinde aksaklıkların göze çarpmadığı proje takımlarından birisi rastgele seçilerek proje çalışmalarında iyi gittiğini düşündükleri unsurlar ve takım çalışmalarını olumlu yönde etkileyen unsurlar konusunda dersin 12. haftasında görüşme-5 gerçekleştirilmiştir. Görüşmeler laboratuvar saatlerinde, laboratuvardan ayrı boş bir ofiste yapılmıştır. Seçilen proje takımından 5 kişi ile görüşülmüştür. Bir kişi laboratuvarda olmadığından bu kişi ile görüşme yapılamamıştır.

3.3.6. ÖMÖ, İÖAÖ ve SBAÖ Uygulama Süreci

Araştırmanın nicel verilerini oluşturan ÖM, İÖA ve SBA ölçeklerinin uygulanması dersin 14. haftasında laboratuvar saatinde internet üzerinden gerçekleştirilmiştir.

Planlanan zamanda derste olmayan 10 öğrenci için dersin final haftasında ölçekler kağıt üstünde uygulanmıştır. Araştırmaya katılan 69 öğrenciden 7’si ders dönemi içinde Active Worlds’ü hiç kullanmadığı için ölçekler toplamda 62 kişiye uygulanmıştır.

68

Analizi) yapılmıştır. Ölçek puanları bahsedilen değişkenler açısından anlamlı fark göstermemiştir.

Tüm istatistiksel çözümlemelerde 0,05 anlamlılık düzeyi temel alınmıştır.

3.4.2. Nitel Verilerin Analiz Edilme Süreci

Nitel araştırmalarda veri analizi için farklı yaklaşımlar olmasına rağmen hepsinde ortak görüş verilerin betimlenmesi ve bu betimleme sonucunda temalar ortaya çıkarılmasıdır (Yıldırım ve Şimşek, 2008). Berg (2001) nitel verilerin nesnel kod şemalarına yerleştirilmesi gerektiğinden bahsetmekte ve bu süreci içerik analizi olarak adlandırılmaktadır. İçerik analizinde toplanan veriler derin bir işlemle kavramsallaştırılır ve veriler arasındaki ilişki açıklanmaya çalışılır (Yıldırım ve Şimşek, 2008). Bu yöntemle nitel veriler;

• Verilerin kodlanması,

• Temaların bulunması,

• Kodların ve temaların düzenlenmesi,

• Bulguların tanımlanması ve yorumlanması

olmak üzere dört aşamada analiz edilir (Yıldırım ve Şimşek, 2008).

Araştırmada 66 adet gözlem raporu, 43 görüşme verisi ve 4 haftalık alan notu MS Word kelime işlemci programında uç uca eklendiğinde Arial yazı tipinde 12 punto yazı boyutu ve tek satır aralığı ile yazılmış 112 sayfa ve 33.335 sözcükten oluşan nitel veri elde edilmiştir. Veriler içerik analizi yöntemiyle analiz edilmiştir. İçerik analizi yapılırken açık kodlama yöntemi benimsenmiştir. Açık kodlamada veri parçası (metin, cümle, paragraf) sorgulanarak içinde barındırdığı anlam ortaya çıkarılmaya çalışılmaktadır (Baş ve Akturan, 2008; Berg, 2001). Açık kodlamaya başlanan ilk veri dosyası araştırmacı ve danışmanı tarafından kodlanmıştır. Diğer veriler araştırmacı tarafından kodlanmıştır.

İçerik analizine yansıma raporlarından başlanmıştır. Yansıma raporu 36 sorudan oluşmaktadır. Araştırmanın amacı doğrultusunda analiz edilen soru sayısı 6’dır. Her soru için katılımcıların vermiş oldukları cevaplar, “katılımcı ismi – cevap” şeklinde ayrı ayrı 6 dosyada toplanmıştır. Sonra her dosya katılımcı ismine göre A’dan Z’ye

69

sıralanmıştır. Her dosya için kodlama işlemi üç aşamada gerçekleştirilmiştir. Birinci aşamada 1-22’inci kişilerin, ikinci aşamada 23-44’üncü kişilerin, üçüncü aşamada ise 45-66’ncı kişilerin vermiş olduğu cevaplar analiz edilmiştir.

İlk yansıma sorusunun kodlama işleminin birinci aşaması (1-22’inci kişilerin cevaplarının kodlanması) sonucunda 33 kod üretilmiştir. Daha sonra bu kodlar kendi aralarında sınıflandırılarak 7 kategori oluşturulmuştur. Bu kategoriler aşağıdaki gibidir:

1. 3D Muve Karakteristikleri 2. Alternatif

3. Etkisiz (Nötr bakma) 4. Olumsuz Sıfatlar 5. Olumlu Sıfatlar 6. Sağlarlık 7. Sınırlılık 8. Sorunlar

Daha sonra kodlamaya devam edilerek ilk yansıma sorusu için 23-44’üncü öğrencilerin cevapları analiz edilmiştir. Bu kodlamada 11 yeni kod oluşturulmuştur. 1 kod dışındaki kodlar ilk kodlamada yapılan sınıflandırmaya dahil edilmiştir. Yeni bir kategoriye gereksinim duyulmamıştır. Kodlamaya devam edilerek son 22 öğrencinin cevapları analiz edilmiştir. Bu aşamada oluşturulan 5 yeni koddan 1’i dışında diğerleri birinci aşamada oluşturulan sınıflandırmaya dahil edilmiştir.

İkinci yansıma sorusunda takımların proje süresince kullanmış oldukları araçların sağlarlıkları kodlanmıştır. Oluşan 38 kod “Facebook”, “Yüzyüze iletişim”, “Dropbox”,

“Telefon”, “Mail”, “MSN”, “Teamviewer” alt kategorilerine ayrılmıştır.

Üçüncü yansıma sorusunda Sağlarlık teması altında kodlamaya devam edilmiştir.

Oluşan 17 yeni kod bu kategoriye dahil edilmiştir. Dördüncü yansıma sorusunda Sınırlılık teması altında kodlamaya devam edilmiştir. Oluşan 9 yeni kod bu kategoriye dahil edilmiştir.

Beşinci yansıma sorusu önceki kodlamalardan ayrı olarak kodlanmıştır. Yeni oluşan 14 koddan olumlu yöndeki 10 kod “Projeye Katkısı” kategori başlığı altında “Sağlarlık”

teması altına yerleştirilmiştir. Olumsuz yöndeki 4 kod ise yine “Projeye Katkısı”

70

kategori başlığı altında “Sınırlılıklar” teması altına yerleştirilmiştir. Altıncı yansıma sorusu da önceki kodlamalardan ayrı olarak kodlanmıştır. Yeni oluşan 16 kod “İlk ve Son İzlenim” kategorisinde toplanmıştır.

Görüşme soruları analiz edilirken yansıma raporlarındaki yöntem izlenmiştir. Beş görüşmeden elde edilen veriler 5 farklı dosyada toplanmıştır. Birinci görüşme verilerinin analizi sonunda 15 yeni kod üretilmiştir. Bu kodlardan 12’si kodlama esnasında önceden var olan kategoriler içerisine yerleştirilmiştir. Diğer 3’ü ise boşta duran 2 kodla birleştirilerek “Ders Yöntemi” adı altında yeni bir kategoride toplanmıştır. İkinci görüşme verilerinin analizi sonucunda 13 yeni kod üretilmiştir.

Üçüncü görüşme verilerinin analizi sonucunda 5 yeni kod üretilmiştir. İkinci ve üçüncü görüşmelerden elde edilen kodların tümü kodlama esnasında önceden varolan kategoriler içerisine yerleştirilmiştir. Dördüncü ve beşinci görüşme verileri önceki kodlamalardan ayrı olarak kodlanmıştır. Bu verilerden toplam 14 kod üretilmiştir. Bu kodlar “Takım Dinamikleri” teması altında toplanmıştır.

Dersin asistanının 10., 11., 13. ve 14. haftalardaki labaratuvar saatinde tutmuş olduğu alan notları (AN) kayıtları (takım ve üyeler – 10. hafta AN - 11. hafta AN – 13.

hafta AN – 14. hafta AN) şeklinde tablolaştırılmıştır. Bu tablonun analizi ile birlikte 6 yeni kod üretilmiştir. Kodlar “Takım Dinamikleri” teması içerisine yerleştirilmiştir.

Araştırmada toplanan yansıma, görüşme ve alan notu verilerinden toplam 196 kod elde edilmiştir. Bu kodlardan yola çıkılarak elde edilen temalar Şekil 3.25’de sunulmuştur. Ayrıca EK-8’de nitel veri analizi sonucu oluşan kodlar ve temalar sunulmuştur.

71

Şekil 3.25. Nitel Verilerin analizi sonucu ortaya çıkan temalar

3D Muve Karakterize: Active Worlds ile özdeşleşen özelliklere yönelik öğrenci algıları ile ilgili kodları içermektedir.

Alternatif Araçlar: Öğrencilerin Active Worlds dışında işbirlikli takım çalışmalarını desteklemek için kullandıkları araçlar ve bu araçların sağlarlıkları ile ilgili kodları içermektedir.

AW_Etkisiz (Nötr): Active Worlds’e olumlu yada olumsuz bir bakışı olmayan öğrenci algıları ile ilgili kodları içermektedir.

AW_Olumlu Sıfatlar: Öğrencilerin Active Worlds’e yönelik olumlu yöndeki nitelendirmeleri ile ilgili kodları içermektedir.

72

Aw_Olumsuz Sıfatlar: Öğrencilerin Active Worlds’e yönelik olumlusuz yöndeki nitelendirmeleri ile ilgili kodları içermektedir.

AW_Sağlarlık: Öğrencilerin Active Worlds’un işbirlikli takım çalışması için sağladığı yararlılıklar ve kolaylıklar ile ilgili kodları içermektedir.

AW_Sınırlılıklar: Öğrencilerin Active Worlds’un işbirlikli takım çalışması için eksik gördükleri, geliştirilmesi gereken ya da yeni eklenmesi gereken özelliklerine yönelik kodları içermektedir.

AW_Sorunlar: Öğrencilerin Active Worlds’u işbirlikli takım çalışmalarında kullanırken yaşamış oldukları sorunlarla ilgili kodları içermektedir.

AW_İlk ve Son İzlenim: Öğrencilerin Active Worlds’e yönelik ilk izlenimleri ve deneyim sahibi olduktan sonraki izlenimleri ile ilgili kodları içermektedir.

Ders Yöntemi: Öğrencilerin Active Worlds’un programlama dersinde kullanım yöntemi konusundaki algıları ile ilgili kodları içermektedir.

Takım Dinamikleri: Öğrencilerin işbirlikli takım çalışması sürecini olumlu ya da olumsuz etkileyen unsurlarla ilgili kodları içermektedir.