• Sonuç bulunamadı

5.2. Öneriler

5.2.2. Nitel Verilere Yönelik Öneriler;

a. Okul öncesi eğitim öğretmenlerinin, öğretmen nitelikleri incelenmeli ve gerekli görülen yetersizlikler ile ilgili hizmet içi eğitimler planlanmalı ve bu eğitimlerin sayısı ve konu içerikleri arttırılmalıdır.

b. Okul öncesi eğitim öğretmenlerinin, kaynaştırma eğitimi ve özel eğitimle ilgili eğitim almalarının sağlanması faydalı olacaktır.

c. Okul öncesi eğitim öğretmenlerinin çocuk psikolojisine yönelik yetersizliklerinin belirlenmesi ve bu yetersizliklerin giderilmesi için çalışmalar yapılabilir.

d. Okul öncesi eğitim öğretmenlerinin mesleki doyum seviyeleri belirlenerek gerekli görülen şekilde bu durumun giderilmesine yönelik çalışmaların yapılması faydalı olacaktır.

e. Okul öncesi eğitim öğretmenlerinin lisans programı müfredatlarına rehberlik hizmetlerinin yürütülmesine yönelik derslerin eklenmesi faydalı olacaktır.

f. Okul öncesi eğitim öğretmenlerinin rehberlik alanında yapacağı uygulamalara yönelik daha açıklayıcı rehberlik programının yapılandırılması ve uygulayabilmeleri için okul öncesi eğitim yönetmeliğinde bu uygulamalar için gerekli sürenin ayrılması faydalı olacaktır.

g. Okul öncesi eğitim öğretmenlerinin iletişim becerilerinin geliştirilmesine yönelik çalışmaların yapılması ailelere yönelik yapılan rehberlik hizmetlerinin niteliğini arttıracağı düşünülmektedir.

h. Okul öncesi eğitim öğretmenlerinin etkili rehberlik uygulamalarının gerçekleştirilmesinde özellikle mesleki rehberlik uygulamalarına yönelik bir etkinlik kitabı oluşturulmasının faydalı olacağı düşünülmektedir.

  116 KAYNAKLAR

Acun, S, Bulgur Erten, G, (1993). Okul Öncesi Eğitimi. İstanbul: Esin Yayınları

Altıntaş E. (2010). Psikolojik Danışma ve Rehberlik. Editör Gürhan Can, (11.Baskı).

Ankara: Pegem Akademi

Aral, N, Kandır, A ve Yaşar, Can M , (2002). Okul Öncesi Eğitim ve Okul Öncesi Eğitim Programı ( 2. Baskı ). İstanbul: Ya – Pa Yayınları

Aral, N, Kandır, A, ve Yaşar, Can M , (2000). Okul Öncesi Eğitim ve Ana Sınıfı Programları. İstanbul: Ya – Pa Yayınları

Aral, N, Kandır, A, ve Yaşar, Can M , (2003). Okul Öncesi Eğitim 1 (2.Baskı). İstanbul: Ya - pa Yayınları

Aydın, S. (2006). Avrupa Birliği Ülkelerinde ve Türkiye’de Zorunlu Eğitim.Yüksek Lisans Tezi. İnönü Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Malatya.

Bakırcıoglu, R. (2000). Rehberlik ve Psikolojik Danışma. Ankara: Anı Yay. Bakırcıoglu, R. (2003).(6.Baskı) Rehberlik ve Psikolojik Danışma. Ankara: Anı Yay.

Balcı, A. (2009). Karşılaştırmalı Eğitim Sistemleri.(2.Baskı).Ankara: Pegem A Yayıncılık.

Baş, Uz, A. (2009). Rehberlik. Editör Betül Aydın, (2. Baskı). Ankara: Pegem Akademi

Camadan, F. , Sezgin, F. (2012). İlköğretim Okulu Müdürlerinin Okul Rehberlik Hizmetlerine İlişkin Görüşleri Üzerine Nitel Bir Çalışma. Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Dergisi, 4 (38).

Çetin, Ö, S. (1977). Eğitimde Rehberlik I ( Yaklaşım ve İlkeler ). Ankara: Ankara Üniversitesi Basımevi

Çetinkaya, B. (2007). Rehberlikte Temel Kavramlar.(Editör: Betül Aydın).Rehberlik.Ankara:Pegem A Yayıncılık.2-36.

Demirel, Ö. (2005). Kuramdan Uygulamaya Eğitimde Program Geliştirme. (8.Baskı). Ankara: Pegem A Yayıncılık.

Deniz, E. and Erözkan, A. (2006). Psikolojik Danışma ve Rehberlik. Ankara: Tek Ağaç Yayınları

Deniz, E. and Erözkan, A. (2006). Psikolojik Danışma ve Rehberlik. Ankara: Tek Ağaç Yayınları

Derman, M. , Başal, H. (2010). Cumhuriyetin İlanından Günümüze Türkiye’ de Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretimde Niceliksel ve Niteliksel Gelişmeler.Yüksek Lisans Tezi, Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi. 3 (11).

Erdem, M. (2009). Karşılaştırmalı Eğitim Sistemleri. Editör Ali Balcı, (2.Baskı). Ankara: Pegem Akademi.

Erişen, Y. (1997). Atelye ve meslek dersleri Öğretmenlerinin Öğretmenlik Formasyonu Açısından Hizmetiçi Eğitim İhtiyaçlarının Belirlenmesi, Yüksek Lisans Tezi, Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.

Önal, N. (2006). Okul Öncesi Eğitim Kurumlarında Görev Yapan Öğretmenlerin Karşılaştıkları Sorunlar ve Çözüm Önerileri, Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.

Erişen, Y. (2001). Öğretmen Yetiştirme Programlarına İlişkin Kalite Standartlarının Belirlenmesi ve Fakültelerin Standartlara Uygunluğunun Değerlendirilmesi, Doktora tezi, Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Eğitim Programları ve Öğretim Anabilim Dalı, Ankara.

  118

European Parliament, (2008). European Parliament resolution of 23 September 2008 on improving quality of teacher education, (2008/2068(INI)).

Gündüz, B. (2006). Psikolojik Danışma ve Rehberlik. Editör M.Engin Deniz ve Atılgan Erözkan. Ankara: Tek Ağaç Yayıncılık

Güven, G, Azkeskin, K. (2010). Erken Çocukluk Eğitimi ve Okul Öncesi Eğitim. (Editör: H. İbrahim Diken). Erken Çocukluk Eğitimi. Ankara: Pegem Akademi Yayınları, 2-50.

Kalın, Ş. (1999). Ankara İli İlköğretim Okullarında Görevli Rehber Öğretmenlerin “İlköğretimde Rehberlik” Konusundaki Görüşleri. Karadeniz Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Trabzon.

Kandır, A. (2001). Çocuk Gelişiminde Okul Öncesi Eğitim Kurumlarının Yeri ve Önemi, Milli Eğitim Dergisi, 151, (22-23)

Kantarcıoğlu, S. (1974). Rehberlik. Ankara: Çam Matbaası

Kepçeoğlu, M. (1990). Psikolojik Danışma ve Rehberlik (5. Baskı) Ankara: Kadıoğlu Matbaası.

Kuzgun, Y. (1992). Rehberlik ve Psikolojik Danışma (3. Baskı). Ankara: ÖSYM Yayınları.

Kuzgun, Y. (2009). Rehberlik ve Psikolojik Danışma (10.Baskı). Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.

Megep, (2008). Erken Çocukluk Eğitiminde Temel İlkeler. Ankara: Meb Yayınları.

Meyvecioğlu, Y (1983). Rehberlik Ders Notu. Ankara: Ank. Ünv. Eğt. Fak. Yay.

Nazlı, S. (2005). Kapsamlı Gelişimsel Rehberlik ve Psikolojik Danışma Programları (2. Baskı). Ankara: Anı Yayıncılık.

Oktay, A. (2003). Okul Öncesinde Temel Kavramlar, Okul Öncesi Eğitimin Amaçları ve Temel İlkeleri. Özel Öğretim Yöntemleri. Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi Yayınları. Eskişehir.

Oktay, A. (2006). Öğretmenlik Üzerine Söyleşi. Değerler Eğitimi Merkezi Bülteni, 1, 11 22.

Oktay, A. (2007). YAŞAMIN SİHİRLİ YILLARI: OKUL ÖNCESİ DÖNEM (6. Baskı). İstanbul: Epsilon Yayınları

Okul Öncesi Eğitim Rehberlik Programı. (2012).Talim Terbiye Kurulu Başkanlığı, sayı: 159. 14.09.2012.

Okul Öncesi Eğitimi Genel Müdürlüğü. (2006). Okul Öncesi Eğitim Kurumları Yönetmeliği. www.meb.gov.tr

Özdemir, S. Bacanlı, H. Sözer, M. (2007). Türkiye’ de Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Sistemi Temel Sorunlar ve Çözüm Önerileri. Ankara: Türk Eğitim Derneği Yayınları

Parlayıcı, H. (2010).Okul Öncesi Eğitim Kurumlarında Anne Baba Eğitimine İlişkin Veli, Öğretmen ve Yönetici Görüşleri. Yüksek Lisans Tezi, Selçuk Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Konya.

Poyraz, H. (2001). 4-6 Yaş Okul Öncesi Çocuğunu Öğrenmeye Hazırlama. Gazi Üniversitesi Anaokulu/Anasınıfı El Kitabı. İstanbul: YA-PA Yayınları.

Pro, İ. (1967). Rehberlik ve Uygulamaları. Ankara: Balkanoğlu Matbaacılık QAA. (Quality Assurance Agency).(1999). Quality Assessment Report by the HEFCE .Retrieved 1999, Web: http://www.niss.ac.uk/ education/ hefce/qar.html

Rivkin, S.G.; Hanushek, E.A. ve Kain, J.F. (2005). Teachers, schools, and academic achievement. Econometrica, 73, 2, pp. 417-458.

Sak, L. (2004). Okullarda Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık. Ankara: Yeryüzü Yayınları

  120

Sevinç, M. (2005). Erken Çocuklukta Gelişim ve Eğitimde Yeni Yaklaşımlar 1 ( 1.Baskı ) İstanbul: Morpa Yayınevi.

Sidal,T. (2009). İlköğretimde Psikolojik Danışma ve Rehberlik Hizmetlerinin Uyum Sağlamaya Etkisi. Yüksek Lisans Tezi, Beykent Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.

Şimşek, H. , Yıldırım A. (2008). Sosyal Bilimlerde Nitel Araştırma Yöntemleri.(6.Baskı). Ankara: Seçkin Yayıncılık.

Tan, H. (1992). Psikolojik Danışma ve Rehberlik Teori ve Uygulama (6. Baskı). İstanbul: Alkım Yayınları

Tanrıverdi, H. (2008). Anasınıfı Öğretmenlerinin Mesleğe Yönelik Tutumlarıyla Anasınıfı Eğitim Programında Öngörülen Hedefler Ulaşılma Derecesi Arasındaki İlişki, Yüksek Lisans Tezi, Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Konya

Tunç, P.( 2013). Ayakkabı Tasarımı ve Üretimi Lisans Programına Yönelik Eğitim İhtiyaçlarının Belirlenmesi, Doktora Tezi, Necmettin Erbakan Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Konya.

Ucur, E.Z. (2005). Farklı Aile Tutumlarının Okul Öncesi Dönem 5 Yaş Çocuklarının Bilişsel Performans Düzeylerine Etkisi. Yüksek Lisans Tezi, Maltepe Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.

Ural, O. and Ramazan, O. (Editör: S.Özdemir, S., Bacanlı, H., Sözer, M.), (2007). Türkiye’de Okul Öncesi Eğitimin Dünü ve Bugünü. Türkiye’de Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Sistemi Temel Sorunlar ve Çözüm Önerileri. Ankara: Türk Eğitim Derneği Yayınları.

Yeşilyaprak, B. (2010). Eğitimde Rehberlik Hizmetleri (Gelişimsel Yaklaşım) (19. Baskı) Ankara: Nobel Yayınevi

Yılmaz, Hasan, Üre, Ömer (1995). Rehberlik Ders Notu. Konya: Express Yayınları

Zembat, R. (2001). Okul Öncesi Eğitim Kurumlarının Nitelik Açısından İncelenmesi, Bir Araştırma Örneği, , İstanbul: Marmara Üniversitesi Yayınları

  122 T.C.  SELÇUK ÜNİVERSİTESİ  Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürlüğü  Özgeçmiş

Adı Soyadı: EMİNE ARSLAN KILIÇOĞLU Doğum Yeri: ANTALYA

Doğum Tarihi: 23.03.1985 Medeni Durumu: EVLİ

Öğrenim Durumu

Derece Okulun Adı

İlköğretim ZAFER İLKÖĞRETİM OKULU Ortaöğretim ZAFER İLKÖĞRETİM OKULU

Lise İSMET İNÖNÜ ANADOLU MESLEK LİSESİ

Lisans SELÇUK ÜNİVERSİTESİ

Yüksek Lisans SELÇUK ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ Becerileri: FOTOĞRAFÇILIK

İlgi Alanları: SANAT - PSİKOLOJİ İş Deneyimi: (Doldurulması isteğe bağlı) Aldığı Ödüller: (Doldurulması isteğe bağlı)

Hakkımda bilgi almak için önerebileceğim şahıslar:

(Doldurulması isteğe bağlı)

DOÇ. DR. YAVUZ ERİŞEN

YRD. DOÇ. DR. OSMAN KURTKAN KAPICIOĞLU

Tel: 0506 303 06 32

Adres ORHAN GAZİ MH. FETİH CAD. 375\ 12 KARATAY KONYA İmza: