• Sonuç bulunamadı

Araştırmada veri toplama aracı olarak, Uzman Görüşü Alma Formu, koro dersine ilişkin; Tutum, Öz-yeterlik Algısı ve Akademik Başarı Ölçeği kullanılmıştır.

Araştırmaya ait veriler, 2010–2011 Eğitim-Öğretim Yılı Bahar Yarıyılı'nda sekiz haftalık “Koro III” dersi süresince, araştırmacı tarafından birebir verilen eğitimden sonra, veri toplama araçlarının (TÖ, ÖAÖ, ABÖ) öğrencilere uygulanmasıyla elde edilmiştir.

Araştırmada öncelikle veri toplama araçlarının geçerli olup olmadığı incelenmiştir. “Ölçmede geçerlik, ölçülmek istenen şeyin ölçülebilmiş olma derecesidir; ölçülmek istenenin, başka şeylerle karıştırılmadan ölçülebilmesidir” (Karasar, 2011:

151) Araştırmada geçerlik tekniklerinden kapsam geçerliğini test etmek için “uzman görüşü” ne başvurulmuştur. “Testi oluşturan maddelerin, ölçülmek istenen davranışı (özelliği) ölçmede nicelik ve nitelik olarak yeterli olup olmadığının göstergesi kapsam geçerliğidir” (Büyüköztürk, 2011: 167–168). Ölçeklerin yapı geçerliğini test etmek içinse faktör analizi yapılmıştır. “Yapı geçerliği testin ölçülmek istenen davranış bağlamında soyut bir kavramı (faktörü) doğru bir şekilde ölçebilme derecesini gösterir” (Büyüköztürk, 2011:168).

“Faktör analizinde dört temel aşama söz konusudur. Bunlar; veri setinin faktör analizi için uygunluğunun değerlendirilmesi, faktörlerin elde edilmesi, faktörlerin rotasyonu ve faktörlerin isimlendirilmesidir. Veri setinin faktör analizi için uygun olup olmadığını değerlendirmek amacıyla 3 yöntem kullanılır. Bunlar korelasyon matrisinin oluşturulması, Barlett testi ve Kaiser-Meyer-Olkin (KMO) testleridir” (Kalaycı,2008: 321).

Araştırmanın bu bölümünde son olarak yapılan ölçümlerin güvenirliği test edilmiştir. Güvenirlik; “Bir ölçümün random hatadan arınmış olması olarak tanımlanabilir. Güvenirlik, geçerlik için önkoşul niteliğindedir. Güvenirlik bir ölçeğin tutarlılığını gösterir; onun her zaman aynı sonuçları vereceğini belirtir” (Balcı, 2010: 108). Ölçeklerin güvenirliğini test etmek için Cronbach Alfa, Split Half ve Guttman gibi, güvenilirlik analizinde kullanılan modellerden faydalanılmıştır.

3. 3. 1. Uzman Görüşü Alma Formu

Araştırmada kullanılan veri toplama araçlarının kapsam geçerliğini test etmek için uzman görüşüne başvurulmuştur. “Kapsam geçerliğini test etmede kullanılan mantıksal yollardan biri, uzman görüşüne başvurmaktır. Uzmandan beklenilen, testin taslak formunda yer alan maddelerin kapsam geçerliği bakımından değerlendirmesidir” (Büyüköztürk, 2011:168).

Bunun için koro eğitimi alanında uzman olan üç profesörün ölçeklerle ilgili görüşü alınmıştır. Uzman Görüşleri Formu Ek-1’de yer almaktadır. Araştırmada

kullanılan Uzman Görüşü Alma Formu; Nacakçı’nın (2006:133–134) doktora tez çalışmasında geliştirmiş olduğu Uzman Kanısı Alma Formu’ndan Özaltunoğlu (2011: 85–121) tarafından uyarlanmıştır. Uzman görüşleri formunda, beşli derecelendirme ölçeği kullanılmış ve ölçek noktalarının işlevsel tanımları yapılmıştır.

3. 3. 2. Koro Dersi Tutum Ölçeği:

“Tutumlar da, görüşler gibi, kişiye özgü niteliktedir. Ancak, görüşler gibi kolay değişmezler. Tutum ölçmek için, pek çok “tutumölçer” (attitude scale) geliştirilmiştir. Tutumölçerler arasında en çok kullanılan Likert türünde hazırlanandır” (Karasar, 2011: 141).

Araştırmada kullanılan TÖ, Piji’nin (2006) Eşlik Dersi Tutum Ölçeği’nden araştırmacı tarafından koro dersine uyarlanmıştır. Piji bu ölçeği oluştururken aşağıdaki ölçeklerden faydalanmıştır:

“Baykul’un Matematik Dersi Tutum Ölçegi, Emir (2001) tarafından Sosyal Bilgiler dersi(2006) ne uyarlanmıştır. Ölçege faktör analizi yapılmış ve tek faktör yüküne göre faktör yükü .30’un üzerinde olan 28 madde seçilmiş ve seçilen bu maddelerden oluşan ölçegin Cronbach Alpha güvenirlik katsayısı .82 olarak hesaplanmıstır. Ölçek Otacıoglu (2005) tarafından Piyano dersine uyarlanmıştır” (s.112).

Araştırmada kullanılan TÖ, ilk pilot uygulama sonrasında, gerekli maddelerin çıkarılmasıyla 20 maddeye indirilmiş ve tekrar uygulama yapılmıştır. Bu son uygulama sonrasında toplam varyans analizine bakıldığında ise K=20 maddenin tek faktör altında toplandığı ve bu faktörün ölçeğe ilişkin açıkladığı varyansın 66.232 olduğu tespit edilmiştir.

KMO testi %89.3 (.893)’ tür. 89.3>.050 olduğu için veri seti faktör analizi için uygundur. “KMO, Gözlenen korelasyon katsayıları büyüklüğü ile kısmi korelasyon katsayılarının büyüklüğünü karşılaştıran bir indekstir. KMO oranının (0.5)’ in üzerinde

olması gerekir. Oran ne kadar yüksek olursa veri seti faktör analizi yapmak için o kadar iyidir denilebilir”(Sharma 1996:116 akt. Kalaycı, 2008: 322).

Bartlett testine de bakıldığında p < .05 olduğu görülmekte, bu da değişkenler arasındaki yüksek korelasyon olduğunu göstermektedir. Bu test de “Korelasyonlar matrisinde değişkenlerin en azından bir kısmı arasında yüksek oranlı korelasyonlar olduğu olasılığını test eder” (Kalaycı,2008: 322).

Component Matrix tablosu incelendiğinde, yirmi maddenin tamamının birinci faktör yük değerlerinin .616 ve üzerinde olduğu görülmektedir. Bu bulgu da ölçeğin genel bir faktöre sahip olduğunu gösterir.

Ölçeğin Cronbach Alpha güvenirlik değerinin ise .921 olduğu tespit edilmiştir. Koro dersi TÖ Ek-2’de, faktör analizi ve güvenirlik sonuçları ise Ek-5’de yer almaktadır.

3. 3. 3. Koro Dersi Öz-Yeterlik Algısı Ölçeği

Araştırmada kullanılan ÖAÖ, Yıldırım’ ın (2009) geliştirdiği Keman Dersi Öz- yeterlik Algısı Ölçeği’nden (Cronbach Alpha .76) araştırmacı tarafından koro dersine uyarlanmıştır.

Araştırmada kullanılan ÖAÖ, ilk pilot uygulama sonrasında, gerekli maddelerin çıkarılmasıyla 20 maddeye indirilmiş ve tekrar uygulama yapılmıştır. Bu son uygulama sonrasında ÖAÖ’nin toplam varyans analizine bakıldığında ise K=20 maddenin tek faktör altında toplandığı ve bu faktörün ölçeğe ilişkin açıkladığı varyansın 67.758 olduğu tespit edilmiştir.

KMO testi %93.5 (.935)’ tür. 93.5>.050 olduğu için veri seti faktör analizi için uygundur. Bartlett testine de bakıldığında p < .05 olduğu görülmekte, bu da değişkenler arasındaki yüksek korelasyon olduğunu göstermektedir.

Component Matrix tablosu incelendiğinde, yirmi maddenin tamamının birinci faktör yük değerlerinin .718 ve üzerinde olduğu görülmektedir. Bu bulgu da ölçeğin genel bir faktöre sahip olduğunu gösterir.

Ölçeğin Cronbach Alpha güvenirlik değerinin .914 olduğu tespit edilmiştir. Koro dersi ÖAÖ Ek-3’de, faktör analizi ve güvenirlik sonuçları ise Ek-6’da yer almaktadır.

3. 3. 4. Koro Dersi Akademik Başarı Ölçeği

Öğrencilerin akademik başarılarının ölçülmesinde, araştırmacı tarafından geliştirilen koro dersi akademik başarı ölçeği kullanılmıştır.

“Müzik eğitiminde ölçme, müziksel bir davranışın gözlenip gözlem sonucunun sayılarla ifade edilmesidir Kuşkusuz ölçme işlemi bir araç aracılığıyla yapılır. Uzunluk ölçmek için metre, ağırlık ölçmek için terazi, sıcaklık ölçmek için de termometre kullanılır. Müzik eğitiminde ise ölçülmek istenen davranışın türüne göre çeşitli araçlar kullanılır. Örneğin armoni konusuna ilişkin bilişsel davranışların ölçülmesinde genellikle yazılı yoklama ya da çoktan seçmeli testler kullanılırken; armoni konusunda öğrenilen bilgilerin piyanoyla çalınmasında yani duyuşsal ve devinişsel davranışların ölçülmesinde ise performans testleri kullanılmaktadır” (Tarman, 2006: 71).

Araştırmada kullanılan ABÖ, ilk pilot uygulama sonrasında, gerekli maddelerin çıkarılmasıyla 20 maddeye indirilmiş ve tekrar uygulama yapılmıştır. Bu son uygulama sonrasında ABÖ’nin toplam varyans analizine bakıldığında ise K=20 maddenin tek faktör altında toplandığı ve bu faktörün ölçeğe ilişkin açıkladığı varyansın 58.188 olduğu tespit edilmiştir.

KMO testi %90.8 (.908)’ dur. 90.8>.050 olduğu için veri seti faktör analizi için uygundur. Bartlett testine de bakıldığında p < .05 olduğu görülmekte, bu da değişkenler arasındaki yüksek korelasyon olduğunu göstermektedir.

Component Matrix tablosu incelendiğinde, yirmi maddenin tamamının birinci faktör yük değerlerinin .642 ve üzerinde olduğu görülmektedir. Bu bulgu da ölçeğin genel bir faktöre sahip olduğunu gösterir.

Öçeğin Cronbach Alpha güvenirlik değerinin .960 olduğu tespit edilmiştir. Koro dersi ABÖ Ek-4’te, faktör analizi ve güvenirlik sonuçları ise Ek-7’de yer almaktadır.