• Sonuç bulunamadı

VERİMLİ VE KATILIMCI BİR ORTAKLIĞI İLERLETMEK: ILO-WAPES

Belgede WAPES DÜNYA (sayfa 40-43)

İstihdam Politika Birimi Başkanı

İstihdam hizmetlerinin, kuruluşundan itibaren çalışma hakkının gerçekleştirilmesine kat-kıda bulunarak kilit kuruluş olan Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (ILO) yetkisinde oldu-ğu kabul edilmiştir. Bugünün küreselleşen ekonomisinde istihdam hizmetleri, İşgücünün etkin entegrasyonu ve kullanımını teşvikte önemli bir rol oynamaya devam etmektedir. ILO, üç kurucu bileşeninin, ulusal istihdam hizmetlerinin etkinliği ve uyumluluğunu artır-masına müdafaa ve teknik destek yoluyla yardımcı olmaya yönelik sorumluluğunu tam anlamıyla yerine getirmektedir. Örgütün uzmanlık alanları esas olarak danışanların ihti-yaçlarına daha uygun hizmetler geliştirmeye yönelik stratejik yatırımları desteklemeye, etkili İşgücü piyasası programlarını uygulamaya ve uygun düzenlemeler ile özel istihdam kurumlarıyla işbirliğini desteklemeye odaklanmaktadır.

İŞBİRLİĞİNİN TEMELİ

ILO’nun ulusal istihdam kurumlarıyla çalışmasının etkisi, Dünya Kamu İstihdam Kurumları Birliği (WAPES) ile kurul-muş ortaklık gibi stratejik ortaklıklarla büyük ölçüde artmak-tadır. 1988’de ILO ve altı ulusal istihdam kurumu, akranlar arasında işbirliğinin, etkin ve kapsayıcı İşgücü piyasalarını geliştirmeye ilişkin çalışmaları ve faaliyet araçlarını geliş-tirmeye yardımcı olabileceği inancıyla Birliği ortaklaşa kur-du. ILO, WAPES’e hayat veren ortak kuruluş toplantısına ev sahipliği yapmıştır. Şu anda örgütün kanunları gereğince Yönetim Kurulu’na gözlemci olarak katılmaktadır ve Genel Kurul seçimleri için seçim komitesine başkanlık etmektedir. WAPES üyelerinin çoğu aynı zamanda ILO üye devletidir ki bu, istihdam kurumlarının karşılaştığı sorunlar, hizmetlerin sunumundaki eğilimler ve yenilik fırsatları konusunda genel bir anlayışı desteklemeye yardımcı olmaktadır.

GELİŞEN BİR ORTAKLIK

ILO ile WAPES arasındaki işbirliği zamanla gelişmiştir. Baş-langıç faaliyetleri, ILO Uzmanlarının beraberinde istihdam hizmeti uygulayıcıları arasında bilgi ve uzmanlık paylaşı-mını hedefleyen teknik girdiler sağladığı WAPES bölgesel çalıştayları ve çalışma ziyaretlerinde gerçekleşmiştir. İş-birliği teşebbüsleri o zamandan bu yana çeşitlenmiş ve 2008-09’daki küresel ekonomik krizde olduğu gibi değişen koşullara uyarlanmıştır. ILO, WAPES’in desteğiyle krizin is-tihdam üzerindeki dünya çapındaki etkisine yanıt olarak ulusal istihdam hizmetlerinin bir envanterini oluşturmuştur. Bulgular kamu istihdam kurumlarının, istihdamı korumayı ve işsizlerin ve yeri değiştirilmiş işçilerin yeniden istihdam edil-mesini hızlandırmayı hedefleyen hükümetlerin İşgücü piya-sası programları için temel icra kurumları olma konumlarını koruduklarını doğrulamıştır.

İktisadî türbülans uluslararası en iyi uygulamalara karşı İşgü-cü piyasası programları ve istihdam hizmetlerini

karşılaştır-malı değerlendirme ihtiyacını hızlandırmıştır. Bu alanda ILO, WAPES’i güncellemeler ve bilgiye erişimin genişletilmesinde iyi bir ortak olarak görmektedir. 2011’den bu yana, WAPES çalıştayları çevrimiçi olarak canlı yayınlanmaktadır ve bu tür bir uygulama, birçok ILO üye ülkesi de dâhil olmak üzere, yeni gelişmelere anında erişim sağlayabilen ülkelerin sayısını artırmıştır.

BAĞLANTILAR VE İŞBİRLİĞİNİ GENİŞLETME

Çok sayıda ülkenin benzer istihdam sorunlarını ile karşı-laştığı düşünüldüğünde, uluslararası kurumların birlikte ve işbirliği halinde çalışabilmesi artarak önem kazanmaktadır. WAPES yakın zamanda ILO ile uzun süreli ilişkisi bulunan İk-tisadi Kalkınma ve İşbirliği Teşkilatı (OECD) ile Amerikalılar Arası Kalkınma Bankası’nı (IDB) kapsayan uzmanlaşmış baş-ka kurumlarla da işbirliği anlaşmaları yapmaya başlamıştır. Hatta WAPES-IDB-OECD tarafından ortak hazırlanan ve ya-kın zamanda yayınlanacak olan “Kamu İstihdam Kurumları Dünyası” çalışması kurumlar arası artan işbirliğini gösteren bir örnektir. ILO ve bileşenleri de, örgütle aynı şekilde ilgili olan konulara dair yeni kavrayışlara erişim elde ederek bu tür inisiyatiflerden yararlanmaktadır. WAPES ayrıca, özel istihdam bürolarının çıkarlarını temsil eden uluslararası bir organizasyon olan Özel İstihdam Büroları Konfederasyonu (CIETT) ile de iş ilişkisini güçlendirmektedir. Bu konfederas-yon, 1997 (No.181) Özel İstihdam Büroları Sözleşmesini tam olarak tasdik eden ve bu enstrümanı kabul etmek için kendi ilgili ülkelerini teşvik etme konusunda üyelerini destekleyen ILO’nun bir diğer kilit ortağıdır.

GÜÇLENDİRİCİ KAYNAKLAR

ILO ve WAPES ulusal istihdam hizmetlerinin sürekli moder-nleşmesi gereğine dair benzer görüşleri paylaşmaktadır, an-cak her bir paydaş belirli alanlarda tamamlayıcılığı sağlamak için çaba gösterirken, kendi yetki sahası içerisinde hareket etmektedir. ILO’nun istihdam hizmetlerini desteklemeye

yö-nelik üç taraflı yaklaşımı ve eylem araçları kapsam açısından daha geniş olmakla beraber WAPES’in işbirliği fonlarını kul-lanmadaki kurumsal esnekliği ile birleştiğinde çok daha faz-lası elde edilmektedir. Bunun bir örneği, ILO’dan kurumsal kapasite geliştirme desteği alan ülkelerdeki istihdam kurum-ları personeline yönelik eğitim faaliyetlerini finanse etme hususundaki ortak girişimdir. Örneğin, ILO’nun Orta Ameri-ka’da Entegre Eğitim ve İşgücü Aracılığı Sistemlerini Geliş-tirme Alt Bölgesel Programı’nın bir parçası olarak, WAPES ve EURES (Avrupa İstihdam Kurumları) Ağı’nın desteğiyle, İşgücü hareketliliğinin yönetimine yönelik bir web semine-ri paketi üretildi. Benzer bir yaklaşım da “Kasemine-riyer rehberliği ve ikili eğitim için araç kutusu” geliştirmek için 2014 yılın-da WAPES, Almanya ve Kore Cumhuriyeti’yle birlikte ILO Asya ve Pasifik Bölge Ofisi’nce uygulanmıştır. Mart 2015’te ILO’nun İstihdamın Artırılması ve Yoksulluğun Azaltılması (ARPEP) Destek Programı iş arayanlara ve işverenlere daha iyi hizmet sunabilmeleri için istihdam danışmanlarına eğitim vermiştir. Eğitim almaları için ILO ve WAPES, merkezi Kame-run’da olan Fransızca Konuşan Ülkeler için Afrika Bölgesel İşgücü İdaresi Merkezi’ni (CRADAT) kurmuştur.

GELECEĞE KISA BİR BAKIŞ

Çalışma dünyasındaki yeni gelişmeler kilit İşgücü piyasası aktörlerini ve güçlü ortakları gerekli kılmaktadır. ILO, eleş-tirel düşünmeyi teşvik etmek amacıyla ortak araştırma gibi WAPES’le gelecekte yapılabilecek diğer çalışma alanlarını araştırmaktadır. Örgüt, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler-deki istihdam kurumlarını önceliklerine ve yenilikçi ve esnek hizmet kapasitelerine göre desteklemeyi taahhüt etmekte-dir. Bununla beraber, esnekliği ve uyumu sağlarken ILO ve ortaklarının ilgili görevleri yerine getirmek için yüksek kapa-site kullanmalarını gerektirmektedir.

KAYNAKÇA

ILO İstihdam Politikası Dairesi websitesi. www.ilo.org/policy [Nisan, 2015]

ILO kamu istihdam kurumları küresel ekonomik krize mü-dahale ediyor, ILO-İstihdam Edebilirlik ve Beceriler Dairesi, Mart, 2009.

ILO İşgücü piyasasında kamu istihdam kurumlarının rolünün desteklenmesi (G.B.306 ESP/3/2), Kasım, 2009.

Dünya Kamu İstihdam Kurumları Birliği websitesi. www. wapes.org [Nisan, 2015]

“Herkese uygun politikaları uygulayabileceğiniz bir dünya

bölgesi varsa, o da kesinlikle Avrupa’dır. Hâlihazırda,

WAPES’in toplamda 39 Avrupalı üyesi bulunmaktadır. “

ANKICA PAUN JARALLAH

AVRUPA BAĞLAMINDA KAMU

Belgede WAPES DÜNYA (sayfa 40-43)

Benzer Belgeler