• Sonuç bulunamadı

ÇALIŞMA DOSYAS

2-VELİLERE MEKTUPLAR Proje Tabanlı Öğrenme Nedir?

Programın birbirinde küçük bilgiler yığını olarak öğretilmesine karşı geliştirilen yaklaşım, bir ders senaryosu içinde birden fazla dersin öğrenilmesini amaçlar.

Yaklaşımda ilk olarak bir problem/senaryo belirlenir ve öğrenci gruplara ayrılır. Öğrenci gerçek problemlerin çözülmesini amaçlayan senaryonun

basamaklarında ilerlerken aynı zamanda eleştirel düşünme, problem çözme, özgün ürünler ortaya koyma, yaparak-yaşayarak öğrenme, aktif öğrenme,yaşam boyu öğrenme, probleme dayalı öğrenme gibi etkinliklere de zaman ayırır.

Öğretmenin görevi kılavuzluk etmektir. Her problemin arkasından öğrencinin özgün çabalarıyla oluşturulmuş ürünler ortaya çıkar.

Bu çalışma 28 Şubat-28 Nisan tarihlerini kapsar.

Sayın Veli:

Öğrencilerimiz 27 Şubat-28 Nisan tarihleri arasında Sosyal Bilgiler dersinin Türkiye’miz ünitesini projeler hazırlayarak işleyeceklerdir.

Proje çalışmaları çocuklarımızın öğrendikleri bilgileri yaşama yansıtması için büyük bir adım olacaktır. Öğrencilerin kitaplardaki bilgileri yaşama uygulayarak ya da her aşamasını kendilerinin planladıkları projeleri oluşturarak hayatta karşılaştıkları problemlere daha yaratıcı bir şekilde çözüm bulmaya çalışacaklardır. Bu çalışma

öğrencilerin yorum yapma, yaratıcı olma ve yaratıcı ürünler ortaya koyma, meraklarının peşinden giderek araştırma yapma gibi özelliklerini geliştirecektir.

Ailelerden beklenenler nelerdir?

•Sorulara cevap vermekten çok cevap yolunu bulamalarına yardımcı olun. •Proje çalışmaları sadece dersle sınırlı kalmayacaktır. Seçecekleri projelere göre kimi zaman belirlenmiş bir yetkili ile görüşme yapacaklar, kimi zaman bir kurumda anket yapabilecekler, kimi zaman kütüphaneye veya internetten yararlanabilecekleri yerlere gidebileceklerdir. Öğrencilere bilgilere ulaşmada yardımcı olmanız onlar için yararlı olacaktır.

•Öğrencilere konusu ile ilgili projeler önerebilirsiniz. •Kaynaklara ulaşmasına yardımcı olabilirsiniz.

•Fotoğraf makinesi,kamera,ses kayıt cihazı gibi materyalleriniz varsa bunların öğrenciniz tarafından kullanımına izin verebilirsiniz.

•Masraflara yardımcı olabilirsiniz.

Genel olarak bu iki aylık süreçte öğrencilerimizin yapacağı çalışmalar: 1.Proje konularının seçilmesi

2.Grupların oluşturulması 3.Etkinlikler

4.Bilgi toplama

5.Bilgileri değerlendirme 6.Rapor-sunu hazırlıkları

7.Çalışmaları diğer takımlarla tartışma 8.Sunu

Yenişehir İlköğretim Okulu Dicle Üniversitesi/Eğitim Bilimleri 6 -B Sınıf Öğretmeni Eğitim Programları ve Öğretim Cihan Gümüş Alanında Araştırmacı

Hasime Bilgü

Sayın Veli:

Öğrencilerimiz 27 Şubat-28 Nisan tarihleri arasında Sosyal Bilgiler dersinin Türkiyemiz ünitesini projeler hazırlayarak işleyeceklerdir.

Proje çalışmaları çocuklarımızın öğrendikleri bilgileri yaşama yansıtması için büyük bir adım olacaktır.Öğrencilerin kitaplardaki bilgileri yaşama uygulayarak ya da her aşamasını kendilerinin planladıkları projeleri oluşturarak hayatta karşılaştıkları problemlere daha yaratıcı bir şekilde çözüm bulmaya çalışacaklardır.Bu çalışma öğrencilerin yorum yapma,yaratıcı olma ve yaratıcı ürünler ortaya koyma,meraklarının peşinden giderek araştırma yapma gibi özelliklerini geliştirecektir.

Ailelerden beklenenler nelerdir?

•Sorulara cevap vermekten çok cevap yolunu bulamalarına yardımcı olun. •Proje çalışmaları sadece dersle sınırlı kalmayacaktır.Seçecekleri projelere göre kimi zaman belirlenmiş bir yetkili ile görüşme yapacaklar,kimi zaman bir kurumda anket yapabilecekler,kimi zaman kütüphaneye veya internetten yararlanabilecekleri yerlere gidebileceklerdir.Öğrencilere bilgilere ulaşmada yardımcı olmanız onlar için yararlı olacaktır.

•Öğrencilere konusu ile ilgili projeler önerebilirsiniz. •Kaynaklara ulaşmasına yardımcı olabilirsiniz.

•Fotoğraf makinesi,kamera,ses kayıt cihazı gibi materyalleriniz varsa bunların öğrenciniz tarafından kullanımına izin verebilirsiniz.

•Masraflara yardımcı olabilirsiniz.

Gruplardaki öğrenci isimleri şu şekildedir:

1. Grup (Aslan):Süleyman,Aydın,Burkay,Umut,Merve,Naile,Cemil 2. Grup (Şahinler):Gıyasettin,baran,Önder,Ferhat,Ebru,Revşan

3. Grup (Zeka Küpü ):Özge,Kübra,Didem,Ruken,Muhammet,Ömer,Dilan 4. Grup (Bilginler):Osman,Armağan,Fırat,Fatih,Şilan,Zeynep K,Sefa 5. Grup (Gelişim):Leyla,Elif,Nurdeniz,Barış,Uğur,Berivan

6. Grup (Kardelen):Sinem,Duygu,Ayşin,Tuba,İlkan,Ozan

7. Grup (Kara Şimşek):Harun,Enes,Sertaç,Zeynep Y,Müzeyyen,Ejder 1.Grup Tarım, 2. Grup Türkiye’de Eğitim, Sanat, Spor, 3.Grup,Yerleşme, 4.Grup Hayvancılık, Su Ürünleri, Orman, 5.Grup Ulaşım, İletişim, Turizm, 6.Grup Madenler, Enerji Kaynakları, Sanayi, 7.Grup Nüfus konularında araştırmalar yapıp projeler üreteceklerdir.

Yenişehir İlköğretim Okulu Dicle Üniversitesi/Eğitim Bilimleri 6 -B Sınıf Öğretmeni Eğitim Programları ve Öğretim CihanGümüş Alanında Araştırmacı Hasime Bilgü

Sayın Veli:

Öğrencilerimiz 27 Şubat-28 Nisan döneminde yapılması planlanan etkinliklere devam etmektedir. Öğrencilere yaptıkları çalışmalarda destek olduğunuz için teşekkür ederiz. Öğrencilerimiz bu üç haftalık süreçte şu çalışmaları yapmışlardır.(Gelecek hafta yapacakları çalışmaları takip etmeniz onların başarısını olumlu yönde etkileyecektir).

1. Grup (Aslan):Süleyman,Aydın, Burkay, Umut, Merve, Naile, Cemil

Tarım grubunda bulunan bu öğrencilerimizin kütüphaneye gidip bilgi toplama çalışmalarına devam etmeleri ve ders kitaplarının ilgili bölümlerine iyi hazırlanmaları gerekmektedir.Yaptıkları çalışma, Türkiye genelinde yetiştirilen tarım ürünlerini harita üzerinde göstermektir.Bu çalışmadaki eksiklikler bu hafta içinde tamamlanmalıdır.

2. Grup (Şahinler): Gıyasettin, Baran, Önder, Ferhat, Ebru, Revşan

Türkiye’de eğitim,sanat ve spor konusunu alan bu öğrencilerimiz kütüphaneden bilgi toplamalılar. Ayrıca ders kitaplarının ilgili bölümüne iyi hazırlanmış olmalılar. Yaptıkları çalışma, Diyarbakır’a ait eğitim,sanat ve spor konusunu işleyen bir gazete oluşturmaktır. Eksikliklerin bu hafta tamamlanması gerekmektedir.

3. Grup (Zeka Küpü ): Özge, Kübra, Didem, Ruken, Muhammet, Ömer, Dilan Yerleşme konusunu alan bu öğrencilerimiz kütüphaneden bilgi toplamaya ve ders kitaplarının ilgili bölümlerine çalışmaya devam etmeliler. Yaptıkları çalışma Türkiye’nin yerleşme haritasını çıkarma ve Köy ile kent karşılaştırması yapmadır. Çalışmaların bu hafta bitirilmesi gerekmektedir.

Bilgi toplamaya ve ders kitaplarının ilgili bölümlerine çalışmaya devam etmeliler. Yaptıkları çalışma Türkiye’nin hayvancılık, su ürünleri ve orman haritasını çıkarmadır. Çalışmaların bu hafta bitirilmesi gerekmektedir.

5. Grup (Gelişim): Leyla, Elif, Nurdeniz, Barış, Uğur, Berivan Ulaşım, İletişim ve Turizm konularını alan bu grubun öğrencileri de

kütüphaneden bilgi toplamaya ve ders kitaplarının ilgili bölümlerine çalışmaya devam etmeliler. Yaptıkları çalışma Türkiye’nin hava,kara ve deniz yollarını harita üzerinde göstermedir. Çalışmaların bu hafta bitirilmesi gerekmektedir.

6. Grup (Kardelen): Sinem, Duygu, Ayşin, Tuba, İlkan, Ozan

Madenler,enerji kaynakları ve sanayi konusunu alan bu öğrencilerimiz de kütüphaneden bilgi toplamaya ve ders kitaplarının ilgili bölümlerine çalışmaya devam etmeliler. Yaptıkları çalışma Türkiye’nin maden, sanayi ve enerji kaynakları haritasını çıkarmadır. Çalışmaların bu hafta bitirilmesi gerekmektedir.

7.Grup (Kara Şimşek): Harun, Enes, Sertaç, Zeynep Y, Müzeyyen, Ejder Nüfus konusunu alan bu öğrencilerimiz de kütüphaneden bilgi toplamaya ve ders kitaplarının ilgili bölümlerine çalışmaya devam etmeliler. Yaptıkları çalışma Türkiye’nin nüfus yoğunluğu haritasını çıkarmadır. Çalışmaların bu hafta bitirilmesi gerekmektedir.

3- DERS PLANLARI