• Sonuç bulunamadı

Şimdi ticari fatura kullanmak için mükelleflerin önceden anlaşmış olduğunu üstat söyledi.

Sadece ticari fatura konusunda anlaştıkları takdirde geçerli ticari fatura senaryosu, yoksa temel fatura. Temel ve ticarinin mevzuat yönünden, yasa yönünden bir ayrımı yok. Böyle bilmek gerekiyor.

“Şimdi e fatura kullanma zorunluluğu getirilen mükellefler arasında MİGROS A.Ş.’de bulunmaktadır. MİGROS A.Ş.’den 2011 yılında mal alan ve cirosu “10 milyon”u aşan tüm mükellefler fatura kullanmak zorunda mı?”

Şimdi ÖTV listeye dahil mükellefler listesinde MİGROS olduğuna göre, ve MİGROS’tan 2011 yılında mal alıp, cirosu da 10 milyon’u aşan mükellefler zorunluluk kapsamına giriyor.

DİNLEYİCİ Herhangi bir mal için?

VELİ DOĞANAY

Tabii, herhangi bir mal olması yeterli, orada sadece ÖTV’ye tabi bir mal olması şartı yok.

“Bir serbest bölgede şube var. Şube ve merkezin vergi numarası aynı, zaman zaman şube merkeze fatura kesiyor. Fatura sistemi aynı vergi numaralı olan şubenin merkeze fatura kesmesine izin verecek mi?

Şimdi elektronik fatura kullanılmasında yeni usuller, yeni esaslar getirilmiyor. Kâğıt ortamında yaptığınız faturalama işlemlerin aynısını elektronik fatura uygulamasına da yansıtabiliyorsunuz.

“Elektronik faturada bunu nasıl yapacağız?” diyeceksiniz.

Gönderici tarafta iki tane taraf bilgisi var. Biz bunlara elektronik faturada teknik olarak

“parti” diyoruz. Gönderici parti kısmına şube bilgileri yazılacak. Alıcı tarafa da merkez bilgileri yazılabilir. Sistem bunu engellemez. Açıklamalara da her türlü açıklama yazılabilir

“Serbest bölgede fatura kestiğinizde işlem formu çıktıktan sonra, işlem formu tahminine göre kayda alıyorsunuz. İşlem formu bazen beş, on gün sonra kapanabiliyor. Kendisine fatura kesilen müşteri de beyanname kapanış tarihinde kayıtlarına alıyor, e faturada

faturalar sisteme girildiği gibi müşteri bakımından “işlem formu ve beyanname bekleme sürelerine göre kayıtlar nasıl yapılacak?”

Şimdi elektronik fatura uygulamasında anında bir faturalaşma söz konusu, ya da dakikalar içerisinde bir faturalaşma söz konusu. Bu bahsedilen işlem formunun tabi olduğu düzenlemeye bakmak gerekiyor. Eğer bu düzenleme açısından bir engel yoksa, faturaların anlık gitmesi, uygulama açısından şart.

“Mükelleflerimiz için elektronik fatura müracaatında bulunduk. Özel entegratör aracılığını işaretledik. Henüz kayıtlı müracaat listesinde isimleri yayınlanmadı. Özetle bir, özel entegratör yöntemi, iki, portal yönteminde hangi tarihte elektronik fatura düzenlemek zorundayız?”

Şimdi zorunluluk kapsamında mısınız? Değil misiniz? Asıl sorun bu. Eğer zorunluluk kapsamındaysanız, özel entegrasyon sistemi seçtiyseniz, 31 Aralık’a kadar bir özel entegratörle anlaşıp, hesabınızı onunla aktif hale getirmeniz gerekiyor. Şayet zorunluluk kapsamında değilseniz, bu sizin için herhangi bir zaman kısıtlılığı yok. Gönüllülük esası işlemiş oluyor. Eğer portal yöntemindeyseniz ve zorunluluk kapsamındaysanız, portal yöntemde şifreniz size ulaştığı anda hesabınız Başkanlık tarafından aktive ediliyor.

Zorunluluk kapsamında olup, portal yöntemini kullananların diğer yöntemlerden farklı olarak, şifresi geldiğinde Başkanlığa bilgisi ulaştığı için, hesabını artık aktif hale getirip, faturalaşmaya başlaması gerekiyor.

Kullanıcı kayıt sisteminde olmaması, şifrenizin henüz ulaştığı bilgisinin size gelmemesi anlamına geliyor. Zaten özel entegrasyon sistemini seçtiyseniz, biz sizin bilginizi özel entegratörden bekliyoruz artık. “Özel entegratörü seçtik” diyorsunuz, Özel entegratörün sizin hesabınızı aktif etmesini bekliyoruz biz. O bilgiler artık siz değil, özel entegratör yapacak.

DİNLEYİCİ Özel entegratörden vaz geçmişlerse…

VELİ DOĞANAY

Özel entegratörden vaz geçmişlerse… Şifre geldiyse, hesabınız aktif hale geldiği anda, onu aktif hale getirecek olan da biziz. Bizim yayınlamamızı bekleyeceksiniz. Yayınladığımız anda, hesabınızı aktif hale getirdiğimiz anda siz başlıyorsunuz.

DİNLEYİCİ ………..

Özel entegratör diye müracaat ettiniz. Daha sonra vazgeçtiniz. Şimdi yanlış anlama olabilir, ben doğrusunu söyleyeyim. Başvuru yöntemini tekrar portal sistemine almış, anlaşıldığı kadarıyla. Şimdi bizim, hesabınızı aktif etmemizi bekleyeceksiniz. Hesabınızı aktif ettiğimiz anda, siz faturalaşmaya başlıyorsunuz. Nasıl anlayacaksınız? Şifrenizle portala gireceksiniz.

Sizin hesabınız zaten aktif olduğu için, düzenleme yetkiniz verilmiş olacak. Gelen faturaları

göreceksiniz. Kendiniz düzenlediğiniz zaman da hep gönderebileceksiniz. O listede de yayınlanacaksınız.

“Elle tanzim edilen faturalar, e deftere nasıl yüklenecek?”

Şimdi gerek elektronik defter olsun, gerek elektronik fatura olsun, izleme tabanlı ve bir standarda bağlı uygulamalar. Bunların arasındaki veri değişimi el değmeden yapılıyor. Bunu programlar yapıyor. Yani bunun için elle tekrar kayıt yapmaya gerek kalmıyor. Gerekli yazılım ayarları yapıldığında otomatik olarak veri aktarımı söz konusu.

“2013 yılında Nisan, Kasım ayına kadar normal defter, Kasım ayından sonra ise e deftere geçti. Bu yıl için iki defter mi tutulacak.”

Şimdi Kasım ayında eğer elektronik defter başvurusu yapıldıysa, tabii Kasım ayına kadar manuel, eski usulde defter tutulmuş oluyor. Elektronik deftere 2013 yılında geçildiğin için Ocak’tan, Kasım’a kadar da elektroniğe devam edilmesi gerekiyor. Yani Ocak, Kasım arası dönemde elektronik defterin de ayrıyeten düzenlenmesi gerekiyor tabii olarak. Evet, Kasım’a kadar üç tane defter.

DİNLEYİCİLER …………

VELİ DOĞANAY

Şimdi faturayı elle kesmek istediği takdirde, açıklıyorum orayı. Eğer fatura elle kesildiyse, zaten elektronik deftere geçilmesi, orada tabii manuel kaydın girilmesi söz konusu. Yani elektronik defter için, manuel kayıt da açık orada. Orada kayıt zaten sizin tarafınızdan oluşturuluyor. Yani oradaki verilen elektronik fatura olsun, elektronik olmayan fatura olsun, elektronikler elektronik işlenecek, fakat manuel aldığınız faturaların verisini siz elle eskiden olduğu gibi işleyeceksiniz.

UĞUR DOĞAN

Birkaç soru da ben cevaplayayım.

“E fatura portalı kullananlar afet birimi oluşturacaklar mı?” gibi soru var.

Afet birimi gibi veya felaketten kurtarma birimi gibi, birimlerin oluşturulması yükümlülüğü sadece özel entegratörlerde var. Onlar bu hizmetleri sizin adınıza zaten yerine getiriyorlar.

Dolayısıyla portal yöntemini seçtiğiniz için böyle bir şeye gerek yok. “

Ben portal yöntemini seçtim. Faturaları GİB’in üzerinden gönderiyorum, alıyorum.

Saklama yükümlülüğü bende değil mi?”

Saklama yükümlülüğü her halükarda sizde. Yani GİB’e güvenip de faturaları saklamamazlık yapmayın. Vergi kanunlarına göre bu yükümlülük her zaman sizde. Yarın, öbür gün denetim elemanı istediği zaman, “ben GİB’in üzerinden geçiriyordum, GİB’de var zaten” falan demeyin.

“Günde iki, üç fatura kesenin de entegratör firmayla anlaşmasına gerek var mı?”

Portal yöntemi zaten ilk başta bunun için geliştirilmişti. Yani çok az sayıda fatura düzenliyorsanız şayet, entegratörü kullanmanıza gerek yok. Entegrasyonu zaten kullanmanıza gerek yok. Portal yöntemi kullanabilirsiniz. Ama iki, üç tane fatura kesiyorsunuz da, onlarla ilgili çok sayıda fatura alıyorsanız eğer, bu sefer elektronik faturayı yine portal yöntemiyle kullanmak yine sizin için sıkıntı olabilir. Entegratörler zaten ücretlendirmeyi yaparken bildiğim kadarıyla, fatura başına bir ücretlendirme yapıyorlar. Dolayısıyla sizden daha az para alırlar.

“Zorunluluk kaydı kullanıcılar listesine kayıt olduktan sonra mı başlayacak?”

Aynen öyle. Bize başvurmuş olmanız, TÜBİTAK tarafından mali mührün size teslim edilmiş olması veya elektronik imza olması yeterli değil elektronik fatura göndermek veya almak için.

Mutlaka bizim kayıtlı kullanıcılar listesini beklemeniz gerekiyor. Dediğim gibi, kayıtlı kullanıcı olarak biz sizi eklediğimizde zaten size vermiş olduğumuz elektronik postayla bilgi veriyoruz.

“TÜRKCELL, TTNET gibi firmalar herkese fatura kesiyorlar. E fatura alıcıya gitmeden GİB tarafından denetleniyorsa, e fatura mükellefi olmayan alıcılara bu firmaların faturaları nasıl kesiliyor?”

Bunu şöyle izah edeyim. Şimdi TURKCELL, TÜRK TELEKOM, TTNET, VODAFONE gibi firmalar, biliyorsunuz şu anda elektronik faturaya benzer bir fatura sistemini 2008’den bu yana kullanıyorlar. Bu sistemi biz, “elektronik fatura kayıt sistemi” olarak adlandırıyoruz

“EFKS” olarak kısaltılmışı bunun. Bu sistemde, bu firmaların kestikleri faturalar alıcıya, alıcı eğer elektronik fatura sistemine kayıtlıysa, elektronik gitmek zorunda. Değilse, kâğıt ortamında zaten gönderilmek zorunda... İsterse alıcı faturayı biliyorsunuz, cep telefonuna mesaj olarak isteyebiliyor veya adi posta adresine veya olursa mail olarak, kayıtlı elektronik posta adresine de gönderebilirler. Bu, bir pilot proje idi. Şimdi bu büyük firmalar, çok sayıda fatura düzenleyen bu firmalar, bu kapsamda düzenledikleri faturaların nüshalarını kendilerinde elektronik tutmak zorundalar. Elektronik tutuyorlar. Niye? Çünkü bu büyük bir külfetti, yani karşı tarafa fatura gönderiyor. Kendisine bir nüshası kalıyor. Bu firmalar artık bu EFKS kapsamında, elektronik ortamda tutuyorlar. Geçtiğimiz aylarda Gelir İdaresi’nin sitesinde bir tebliğ taslağı yayınlandı, “e arşiv tebliğ taslağı” diye, belki okumuşsunuzdur.

Onunla ilgili sitede yaklaşık bir ay tuttuk, görüş, önerileri topladık. Önümüzdeki ay, Kasım ayında bu tebliği yayınlayacağız. Bu tebliğle de, biraz önce bahsetmiş olduğum EFKS’nin kapsamını bütün mükelleflere doğru genişletiyoruz. Yani bundan sonra EFKS, e-arşiv sistemine kayıtlı olan mükellefler, bunlar yalnız işletmeden, işletmeye fatura düzenleyen

mükellefler değil. İşletmeden tüketiciye ve e fatura sistemine kayıtlı olmayan mükellefler, örneğin size bir fatura kestiğinde kendisinde kalan nüshası yine elektronik olacak. Ama mükellefe gönderdiği nüsha, müşteriye gönderdiği nüsha, ister kâğıt olabilir, isterse elektronik olabilir, buradaki elektronikten kastımız, herhangi elektronik bir bağı olabilir. Cep telefonu olabilir, mail olabilir veya ne bileyim benim ne cep telefonuma gelsin, ne mailime gelsin, direkt bankadaki hesabıma gitsin derseniz, internet bankacılığında “fatura ödeme” talimatı verdiğiniz ekranlar var biliyorsunuz. İsterseniz faturalarınız direkt bankadaki o hesabınıza düşer. Biz buna karışmıyoruz. Dolayısıyla önümüzdeki aydan itibaren işletmelerden tüketiciye, şu an e fatura uygulaması işletmeden, işletmeye kesilen faturayı düzenliyor.

Sonraki süreçte de işletmelerden tüketicilere fatura düzenlenmesinin yolu bu tebliğle açılmış olacak.

DİNLEYİCİ Bir şey söyleyebilir miyim?

UĞUR DOĞAN Buyurun tabii.

DİNLEYİCİ

TÜRK TELEKOM’dan aldığımız faturayı kendimize ikişer örnek yazarsak Vergi Usul Kanununa göre geçerli belge sayılır mı?

UĞUR DOĞAN

Şu anda sayılır tabii, buna ilişkin olarak 33 Nolu Vergi Usul Kanunu Sirküleri var. Bu tür sorular çok geldiği için, buna ilişkin özel bir açıklama yapıldı. Sirkülere bakabilirsiniz.

DİNLEYİCİ

Benim sorumun devamında, şimdi söz gelimi ben YMM olarak faaliyet gösteriyorum.

TÜRKCELL’den, TTNET’ten böyle elektronik faturalar geliyor. Bu faturaları printerden alıp, gider yazma durumunda, geçersiz belge mi olur?

UĞUR DOĞAN

Onu başta da ifade ettim. 33 Nolu Sirküler tam da bu noktayı açıklıyor. Bu faturaların çıktısını alıp, saklamanız söz konusu değil. Bunu elektronik ortamda saklamanız gerekiyor.

VELİ DOĞANAY

Burada bir açıklama yapayım üstat. Şimdi 33 Numaralı Sirkülerde diyor ki, “eğer elektronik olarak alıyorsanız, elektronik saklayacaksınız, kâğıt olarak alıyorsanız, kâğıt saklayacaksınız”. Şimdi elektronik olarak aldığınızı kâğıt olarak saklarsanız, faturanın üzerinde şu yazıyor, “bu fatura elektronik olarak falanca tarafından imzalanmıştır” şeklinde bir ifade yazıyor. Bu kâğıt üzerinde görüldüğü anda, zaten geçerli fatura olmadığı ortaya

çıkıyor. Yani görüntüsü benzese bile, siz orada elektronik fatura alıp, onu kâğıda bastığınız için, o sirkülerdeki kurala uymuyor.

DİNLEYİCİ Saklanabilir mi?

UĞUR DOĞAN Ama söyle bir şey yapabilirsiniz. Saklayın, mutlaka saklayın.

VELİ DOĞANAY Şimdi ben bunu tekrar izah edeyim.

BAŞKAN MEHMET NADİ ABBASOĞLU

Sayın meslektaşlarım, eğer dinleyebilirsek, sessiz olabilirsek soruları da anlayacağız, cevapları da, lütfen.

VELİ DOĞANAY

Tekrar izah edeyim. Eğer düzenlenen belge elektronik bir belgeyse eğer, bunun geçerli bir belge olup, olmadığını elektronik olan araçlarla ancak biz anlayabiliriz veya vergi müfettişi anlayabilir. Yani siz mesela şimdi ne yapıyorsunuz? Tahakkuk fişi götürüyorsunuz adama, öyle değil mi? Vergi dairesinden tahakkuk fişi götürüyorsunuz. Şimdi bu tahakkuk fişinin geçerli olup, olmadığını nasıl anlaşılıyor? Sistemden bunu görebiliyorsuuz. Öyle değil mi?

Onun üzerinde barkot numarası var. Onu sistemden görebiliyorsunuz. Şimdi bu tahakkuk bordrosunu dışarıda sahte olarak düzenleyebilirler mi? Düzenleyebilirler. Şimdi elektronik fatura olarak bizim veya vergi müfettişinin önüne bir belge gitti. Kağıt ortamında gitti. Şimdi bu belgeyi acaba TELEKOM düzenledi mi, düzenlemedi mi? Bunu nasıl anlayacak? İşte bunu anlamasının yolu, biraz önce ekranda bir uygulama örneği gösterdim. Şimdi o belgeyi nasıl anlayacaksınız, “e-fatura.gov.tr”de, “e fatura doğrulama ve görüntüleme” aracını indiriyor vergi müfettişi ve sizin itiraz ettiğiniz bu elektronik belgeyi o programın içine atıyor ve o program hemen hem o faturayı gösteriyor, hem de o faturanın kimin tarafından düzenlendiğini çok detaylı bir şekilde gösteriyor. Ama şimdi kâğıt ortamında gelen bir faturayı nasıl doğrulasın? Siz o faturanın gerçekten TURKCELL tarafından düzenlenip, düzenlenmediğini

“e-fatura.gov.tr”ye girerek kontrol edebilirsiniz. Ama vergi müfettişi için veya bu işi denetleyecek adamlar için böyle bir şey söz konusu olmaz. Zaten önüne geldi 10000 tane fatura, bunları nasıl yapacak seri bir şekilde? Ancak bu yöntemle yapabilir. Biraz önce bahsettiğim yöntemle yapabilir. Buna ilişkin olarak yapılan düzenleme bu şekilde ve şimdilik söyleyebileceğimiz bunun ötesinde birşey yok.

DİNLEYİCİ

Yasal olarak kâğıt ortamındaki faturayı nasıl doğruluyorsa, elektronik ortamda bize gelen faturayı aynı yolla doğrulaması lazım. Yasa bunu söylüyor. Ama biz yasalara uymayan, yasaların dışında, “biz bunu böyle uygulayacağız” diye bize zorlanırsa, o takdirde yapacak bir şey yok.

UĞUR DOĞAN

Şimdi şöyle; Size gelen bir faturanın kâğıt bir fatura olup, olmadığını, denetim elemanı farklı yöntemlerle yakalayabilir. Ne derece gerçekliği? O ayrı mesele. Mesela ne yapıyorlar?

Matbaalar aylık olarak bunu bize bildiriyorlar değil mi? Matbaa bize neyi bildiriyor? Diyor ki,

“x limited şirketi adına ben şu tarihlerde, şu seri numaradan fatura bastım” diyor, bu bilgi bize geliyor mu? Geliyor değil mi? İnternet Vergi Dairesi’nden bunu bize gönderiyorlar. Şimdi denetim elemanının yapacağı şey ne en fazla? Bu matbaa seri numarası gerçekten ilgili matbaa tarafından, yetkili matbaa tarafından yazılmış mı, yazılmamış mı? Şu anda yapılan kontrol bu. Ama bunun ötesinde, o faturanın doğruluğuna ilişkin denetim elemanı elbette hani, sahte fatura mı, değil mi? Bir takım kontroller yapabilir, ama hani bizim anlattığımız yöntem, e faturada anlattığımız yöntem, çok çok sağlam bir yöntem. Bütün dünyada da bu böyle yapılıyor zaten. Hani şu anda belki anlaşılması biraz zor ama, uygulama yaygınlaştıkça kolay bir yol olduğunu göreceksiniz. Şimdi bu konuyu isterseniz kapatalım.

DİNLEYİCİ

Bir şey söyleyebilir miyim? Çok özür dilerim. Önce TÜRK TELEKOM Türkiye’nin en büyük firmalarından biri ve şu anda sahte belge kullanmaktan dolayı KOD’ta. TÜRK TELEKOM firmaları arıyor diyor ki, “artık e mail olarak faturaları gönderelim lütfen” ve siz TÜRK TELEKOM’a diyorsunuz ki, “hayır, ben kağıt ortamında istiyorum, kağıt ortamında faturaları gönderin”. TÜRK TELEKOM “sahte bürolara para yatırmayın, bankalara yatırın” diyor.

Çünkü vergi…

UĞUR DOĞAN

TÜRK TELEKOM’un bu sorunu vardı, doğru söylüyorsunuz. Ama kaldırıldı. Biliyorsunuz, böyle bir sorunu şu anda yok.

DİNLEYİCİ

Çok doğru anlatıyorsunuz. Uygulama da böyle olmalı. Ancak, pratik böyle değildir. Bakın, şu anda eğer böyle bir uygulama yaparsanız bütün firmaları yakarsınız. Bakın bütün firmaları, şimdi dolayısıyla ne var biliyor musunuz? Eğer elektronik ortamda geliyorsa ve bunun parası da bankadan yatırılmışsa, bunun incelemelerde kabul edilmesi lazım.

UĞUR DOĞAN Bu konu ayrı bir konu, o tartışmalara girmeyelim isterseniz.

BAŞKAN MEHMET NADİ ABBASOĞLU

Müsaade edermisiniz, sayın konuşmacılar, sayın meslektaşlarım, her şeyden önce şunu çok iyi anlamamız lazım. Zannedersem konuşmacılarımız ilk andan itibaren bunu anlatmaya çalıştı.

Elektronik fatura, elektronik fatura sistemine geçmiş iki mükellef arasında olan bir sistemdir.

Bunun haricinde elektronik faturaya geçmemiş bir mükellefin veya bir şahsın almış olduğu

fatura elektronik olsa da, olmasa da, bugünkü bizim konumuz içerisinde değerlendirebileceğimiz bir konu değildir. Demin anlatılmaya çalışılan, müsaade edermisiniz.

Demin anlatılmaya çalışılan konu, şu anki oturumun konusu zaten değildir. Bu Usul İdaresi‘nin problemidir. Eğer bu tür problemimiz, vs. varsa, usulle ilgili görüş sorarız. Oradan bununla ilgili görüş alırız. Müsaade ederseniz arkadaşlar diğer sorulara devam etsinler. Çünkü 17.30’da bitirmemiz gerekiyor. Arkadaşlar Ankara’ya dönecekler. Uçağa yetişmeleri gerekiyor.

UĞUR DOĞAN

“Tele faturayı kabul etmeme imkânı var mı?”

Tele faturayı kabul etmeme imkânı yok. Yani daha doğrusu şöyle; Sistem üzerinden bunu alırsınız, ama itiraz etmek istiyorsanız, harici yolla itiraz etmeniz gerekiyor. Şu anki yollarla itiraz etmeniz gerekiyor. Gerekçesini daha önce açıkladım.

“elektronik fatura ile ilgili iade faturası e fatura mı olacak?”

Bu, evet, yani bunun cevabı. Bunu açıklamaya fazla gerek yok.

“Ticari ve temel fatura ayrımının yasal dayanağı nedir?”

Bunu az önce söyledim. Bu, uygulamanın getirdiği sorumluluk.

“TÜBİTAK’tan mali mührü alan ve aktif eden mükellefler e fatura düzenlemeye başlayacaklar mı?”

Başlamayacaklar. Bizim ilan etmemizi bekleyecekler. Eğer portal yöntemini kullanıyor iseniz, portal yöntemini tercih ettiyseniz, mali mührünüz elinize ulaştığında ve biz de sizi kayıtlı kullanıcı olarak ilan ettiğimizde, örneğin önümüzdeki hafta ilan ettik sizi. Portalı seçmiştiniz.

Elektronik fatura gönderip, alabilirsiniz. Ama özel entegratörü tercih ettiyseniz veya entegratörü tercih ettiyseniz yıl sonuna kadar beklemeniz mümkün. Buna ilişkin özel bir düzenleme yapıldı. Bu da sitede duyuruldu.

Burada çok uzun iki sayfa bir soru var. Ben özet olarak şunu söyleyeyim.

Bir defa elektronik fatura sistemi veya elektronik defter sistemi mükelleflerin beyan yükümlülüğünü herhangi bir şekilde kaldıran bir sistem değil. Yani şu anda elektronik defterler bize gelmiyor biliyorsunuz, sadece o defterin defter tasdik şerhi elektronik defter beratı bize gelip, biz onu onaylıyoruz. Dolayısıyla biz defterlerin içeriğini göremiyoruz.

Dolayısıyla da şu an itibariyle Gelir İdaresi Başkanlığı’nın bir KDV beyannamesini, Gelir, Kurumlar Beyannamesini oluşturması gibi bir şey zaten söz konusu değil.

“Ba-Bs sistemi ilerleyen zamanlarda kalkabilir mi?”

E fatura yaygınlaştıkça elbette. O firmalardan artık ba-bs formu almaya gerek yok.

“Getirdiğiniz sistemlerin yasal bir temeli yok.”

Elbette getirdiğimiz sistemlerin yasal temeli var. İlgili tebliğlerin “397”nin, “421”in 1 Seri No.lu Elektronik Defter Genel Tebliğinin giriş kısımlarını okursanız, yasal dayanakları görürsünüz. Bütün tebliğler biliyorsunuz yasal dayanakla başlar.

“Neden davet usulü yerine, sürükleme usulüyle e faturaya geçirilmektedir?”

Bu soruların sorulmasını ben gerçekten anlayamıyorum. Yani az önceki şu işte gittiniz madeni yağ sektöründeki bir mükelleften işte cola aldınız da sisteme geçti, şunu yaptınız, bunu yaptınız. Dikkat ederseniz biz sunumlara başlarken, elektronik faturanın nimetlerinden bahsederek başlıyoruz. Yani sizin cironuz “25 milyonu” geçmişse, bu devirde zaten sizin kâğıt fatura kullanmanız abes. Yani devlet sizi zorluyorsa, bugün devlete kızıyorsunuz ama yarın bir gün devlete dua edeceksiniz. Ben diyorum ki size, “Avrupa’da bu işin yaygınlaşma oranı % 30 ve bu iş gittikçe yaygınlaşıyor”. “Dünyada işte şöyle şöyle oluyor” diyorum.

“Brezilya’da % 90” diyorum. Brezilya, Şili, Meksika dediğiniz ülkeler, son dört, beş yılda bu sistemlere geçen ülkeler. Şimdi biz Maliye Bakanlığı olarak böyle bir zorlama yapıyoruz ve maalesef bu tür tepkilerle karşılaşıyoruz. Yani bu uzun vadede şirketlerin işine yarayacak bir uygulama. 2004 yılında elektronik beyanname sistemine geçerken de muhasebecilerden benzer tepkiler alınmıştı, çok iyi biliyorum. Çok iyi hatırlıyorum. Yani adam hem elektronik dolduruyor, doldurduğu beyannamenin çıktısını alıyor, bir de kâğıt ortamında tekrar gönderiyordu. Yani sisteme uyum bir zaman alıyor.

Şimdi düşünün, sene 2013 olmuş, “elektronik beyannamenin şöyle şöyle zorlukları var, bu sistemden Gelir İdaresi vazgeçsin” desek, buna ne dersiniz? Nasıl bir tepkide bulunursunuz?

DİNLEYİCİ

2011 yılı dediğiniz için sıkıntı. 2011 yılında iflas durumunda olan firmalar var.

UĞUR DOĞAN

UĞUR DOĞAN

Benzer Belgeler