• Sonuç bulunamadı

2. MATERYAL VE YÖNTEM

2.1. MATERYAL

2.2.5. Vejetasyon Alım Yöntemi

Toplanan bitkilerin önemli bir bölümünün teşhis edilmesinin ardından, vejetasyon analizlerinde kullanmak üzere 2015, 2016 ve 2017 yıllarında 256 adet örnek alanda vejetasyon alımı gerçekleştirilmiştir.

2.2.5.1. Çalışma alanında ön flora ve vejetasyon gezileri

2014 yılında flora tespit çalışmaları yapılırken aynı zamanda vejetasyon çalışmaları için de bir ön inceleme yapılarak, alanda bulunan vejetasyon tipleri, vejetasyon periyodu, örnek alanların alınacağı yerler ve örnek alan sayısı gibi konularda bilgi sahibi olunmuştur (Şekil 2.11). Araştırma alanı ve yakın çevresinde yapılan flora ve vejetasyon çalışmaları temin edilmiştir. Ayrıca çalışma alanının bağlı olduğu Küre Dağları Milli Park Müdürlüğü’nden Milli Park Eylem Planları ve bölgenin jeoloji haritaları alınmış, coğrafi bilgi sistemi (CBS) programlarından ArcGIS 10.4 kullanarak arazi haritaları oluşturulmuştur.

Şekil 2.11. Örnek alanların belirlenmesinden önce yapılan flora ve ön arazi çalışmaları.

2.2.5.2. Vejetasyon alım zamanı ve örnek alan sayısının belirlenmesi

Toplum sistematiği çalışmalarının en önemli aşamaları floranın tam ve doğru bir şekilde tespit edilip vejetasyon alımlarının eksiksiz olarak doğru zamanda yapılmasıdır. Çünkü her bitkinin yetişme ortamında kaldığı süre aynı değildir.

Flora çalışmaları esnasında genel vejetasyon yapısı üzerinde yapılan fenolojik gözlemlerde araştırma alanı için en uygun vejetasyon alım zamanının Mayıs ortasından Haziran sonuna kadar olan dönem olduğuna kanaat getirilmiştir.

Bitki toplumlarının yapısının ve tür kompozisyonunun doğru bir şekilde belirlenmesi için örnekleme sayısının fazla olmasına dikkat edilmelidir [118]. Örnek alan sayısı

23

belirlenirken her bir vejetasyon tipinden mümkün olduğunca çok örnek alan alınmaya çalışılmıştır. Araştırma alanındaki orman, dere, çayır ve kaya vejetasyon tipinden örnek alanların floristik ve ekolojik olarak homojen olması gerektiği göz önünde bulundurularak alımı yapılmıştır [97]. Bu bağlamda orman vejetasyonundan 121, maki vejetasyonundan 40, çayır vejetasyonundan 48 ve kaya vejetasyonundan 47 örnek alanda vejetasyon alımı yapılmıştır.

2.2.5.3. Alım yapılacak örnek alanların seçimi ve büyüklüklerinin belirlenmesi

Örnek alanların büyüklüklerinin belirlenmesi “minimum alan” yöntemine göre yapılmıştır. Bir bitki toplumunda bulunan bütün türleri içine alacak şekilde çevrilen en küçük alana minimum alan denilmektedir. En küçük alan, bitki toplumuna, bitki boylarına ve tür çeşitliliğine göre değişmektedir. En küçük alan belirlenirken izlenecek yol şu şekildedir; 1 m2 büyüklüğünde bir alan alınarak bu alandaki bütün türler kayıt edilir. Sonrasında alan iki katına çıkartılarak bu alanda tespit edilen sadece yeni türler listeye eklenir. Bu yöntem aynı şekilde, alan katlanarak sürdürülür ve tür sayısında artış olmayana kadar devam eder. Sonuç olarak bu işlem o vejetasyon tipi için alınması gereken minimal alanı vermiş olur (Şekil 2.12), [138].

Şekil 2.12. En küçük alanın geometrik olarak belirlenmesi [138].

Vejetasyon çalışmalarında örnekleme alanlarına bir standart getirmek için son zamanlarda yeni çalışmalar yapılmaktadır. Ancak her farklı yetişme ortamı için vejetasyon yapısında oluşan çeşitlilik uluslararası boyutta örnek alan büyüklüklerinde bir standart getirmenin zor olduğunu göstermektedir [43].

24

Vejetasyon alımında kullanılan Braun-Blanquet Yöntemi ve vejetasyon tipleri için kullanılan örnek alan büyüklükleri şöyledir; Orman vejetasyonu için 400 m2 [9], [11], [86], [148], [164], [165], [166], [169], [174], dere vejetasyonunda 20 m x 10 m (200 m2), çayır vejetasyonunda 5 m x 5 m (25 m2) ve kaya vejetasyonunda 1 m x 1 m (1 m2) boyutlarında örnek alanlar alınmıştır.

Vejetasyon tipleri için örnek alan büyüklükleri belirlendikten sonra floristik (vejetasyon tipi en az bir tabaka açısından homojen), fizyonomik (örnek alandaki bitki toplumunun boy, katlılık, yaşam biçimleri, alanı örtme durumları açısından az çok homojen olması) ve ekolojik (alandaki ekolojik koşulların homojenliği; fizyografik değişimler, mikroklimal değişiklikler, ışık, bakı durumu vb.) yönden mümkün olduğunca homojen alanlarda rastgele örnek alanlar seçilmiştir.

2.2.5.4. Genel verilerin toplanması ve örnek alanlarda vejetasyon alımları

Alım yapılacak farklı vejetasyon tipleri için ortak bir vejetasyon alım formu ile her alanda ortak veriler elde edilmiştir. Bilinçli rastgele olarak seçilen örnek alanlarda lazer metre yardımı ile kare şeklinde farklı vejetasyon tipleri için belirlenen büyüklükte örnekler alınmıştır.

Vejetasyon alım formuna her bir örnek alandaki; yeryüzü biçimi (üst, orta, alt yamaç), vejetasyon tipi, bakı, eğim, koordinat, alım yapılan yerin bölme, bölmecik, seri bilgileri, yükselti, alım numarası, tarih, meşcere kapalılığı, bitkilerin katlara göre üst ağaç katı (A1), orta ve alt ağaç katı (A2), çalı katı (Ç) ve ot katı (O) kapalılıkları, her bir türün katlara göre örtme dereceleri, ağaç katının ortalama boy ve çap bilgileri kaydedilmiştir (Şekil 2.13).

25

Şekil 2.13. Vejetasyon alım formu örneği.

Braun-Blanquet bitki toplumlarını floristik kompozisyonlarına göre tanımlamış, ayırt edici, karakter ve iştirakçi türlerin nicel özellikleri ile çevre faktörlerine göre sınıflandırmıştır. Bu sayede vejetasyonun genel floristik kompozisyonu, karakter türleri, strüktürü ve çevre faktörleri kolaylıkla ortaya çıkmaktadır (Çizelge 2.3), [95], [117], [118].

Çizelge 2.3. Braun-Blanquet’in örtme dereceleri skalası [97], [106].

r Bir veya çok az birey (çok az bir alanı örten) + Seyrek ve %5 den daha az bir alanı örten

1 Bol fakat çok az bir örtme derecesine sahip ya da az bulunan fakat daha yüksek örtme derecesine sahip olan (her iki koşulda da örtme derecesi %5’ten küçüktür)

Vejetasyon alımı: No: Tarih:

Örnek alanın yeri:

(Harita, Pafta No, İşletmesi, serisi Bölmesi)

Yükselti: Bakı: Eğim: Koordinat:

Yeryüzü Biçimi: Katların kapalılığı Ağaç türleri B-B % B-B % B-B % B-B % B-B % Çalı türleri B-B % B-B % A1 A2 Ç O Y Otlar Otlar

26

Çizelge 2.3 (devam). Braun-Blanquet’in örtme dereceleri skalası [97], [106].

2 Çok bol fakat %5’den az bir alanı örten ya da örtme derecesi %5-25 arası olan 3 Örtme derecesi %25-50 arası olan (birey sayısına bağlı olmaksızın)

4 Örtme derecesi %50-75 arası olan (birey sayısına bağlı olmaksızın) 5 Örtme derecesi %75-100 arası olan (birey sayısına bağlı olmaksızın)

2.2.5.5. Vejetasyon alımlarının değerlendirilmesi

Vejetasyon birimlerinin belirlenmesi için örnek alanlar “Ham veya İşlenmemiş Tablo”da toplanır. Ham tabloda yer alan bitkiler bulunma sayılarına göre “Bulunma Tablosu”nda çoktan aza doğru sıralanır. “Parça Tablo”da ayırıcı türler bir araya getirilir ve benzer örnek alan grupları oluşur. “Ayrıntılı Tablo” (Vejetasyon Tablosu) yapılırken parça tabloda düzenlenmiş sırayla ayırıcı tür grupları ve diğer tüm türler en fazla bulunandan en az bulunana doğru alt alta sıralanırlar. Vejetasyon birimlerinin ayrımı bu tablo yardımıyla yapılabilir. Bu süreç oldukça uzun, pratik olmayan ayrıca yanlış yapma ihtimali oldukça yüksek ve subjektif bir temele dayanmaktadır [148].

Bu nedenle Braun-Blanquet temelinde yapılan çalışmalarda alınan bitki sosyolojisi verilerinin depolanması, düzenlenmesi ve seçimi için Hollanda Ulusal Vejetasyon Sınıflandırma Projesi çerçevesinde TURBOVEG paket programı geliştirilmiştir [41]. Günümüzde TURBOVEG programı Dünya’da 30’dan fazla ülkede kullanılmakta ve ulusal vejetasyon veri bankalarının oluşmasını sağlamaktadır [33]. Bu çalışmada da vejetasyon alımı yapılan 256 örnek alana ait veriler TURBOVEG programına aktarılarak düzenleme işlemleri yapılmıştır. Ayrıca, araştırma alanından alınan örnek alanlar orman vejetasyon veri bankasına aktarılarak bölgesel bir karşılaştırma yapılmıştır [169].

TURBOVEG programındaki veriler; sınıflandırılma, özet tabloların oluşturulması, gösterge değerlerinin hesaplanması, vejetasyon birimlerinin tanıtıcı, ayırıcı ve egemen türlerinin belirlenmesi amacıyla JUICE programına aktarılmıştır [42].

Araştırma alanındaki bitki toplumları orman, maki, çayır ve kaya vejetasyonu olarak birbirinden ayrı olarak sınıflandırılmıştır. Orman vejetasyonu sınıflandırılmadan JUICE programında A1 ve A2 ağaç katları tek bir katta birleştirilmiştir. Bunun yanısıra tür altı kategoriler (subsp.-var.) de tür düzeyine indirilmiştir. Bu işlemin amacı, sınıflandırma

27

işlemleri sırasında oluşacak heterojen yapıyı minimize etmek ve diğer vejetasyon çalışmalarına uyumlu bir veri hazırlamaktır. Nitekim, birçok farklı araştırmada vejetasyon alımında ağaçlar katlara göre yazılmamaktadır [169].

Bitki toplumlarının sınıflandırılmasında JUICE programı bünyesinde yer alan TWINSPAN yöntemi kullanılmıştır [46]. Twinspan yönteminde ise 4 kesme düzeyi (0, 2, 5, 25) uygulanmıştır. Ayrıca türlerin sadakat, tekerrür ve örtme derecelerine göre vejetasyon birimlerinin tanıtıcı, ayırıcı ve egemen türleri de belirlenmiştir

Vejetasyon verilerinin ordinasyon analizleri (özelliklerinin benzerlik düzleminde grafiksel gösterimi) CANOCO 4.5 programında yapılmıştır [135].

Ordinasyon grafiklerinin yorumlanmasında, Pignatti tarafından İtalya florası için hazırlanmış olan gösterge değerleri JUICE programında vejetasyon verisine aktarılmıştır [144]. Daha sonra yine JUICE programında türlerin gösterge değerleri örtme dereceleriyle ağırlıklandırılarak her bir örnek alanın ortalama gösterge değerleri hesaplanmıştır.

2.2.5.6. Sintaksonomik kategorilerin belirlenmesi yöntemi

Karakter türlerin ve üst sintaksonominin belirlenmesinde: [2], [10], [28], [32], [38], [49], [50] [53], [54], [59], [63], [68], [70], [72], [78], [82], [101], [109], [159], [163], [164], [165], [169], [183]’nin yapmış olduğu çalışmalardan yararlanılmıştır. Birliklerin isimlendirilmesi ICPN (International Code of Phytosociological Nomenclature (3rd edition)’e göre yapılmıştır [32].

Benzer Belgeler