• Sonuç bulunamadı

VÝDEO BÝLDÝRÝ ÖZETLERÝ - II Fýtýk - Ürogenitel - Diðer

Bir çok çalýþmada; özellikle tek taraflý laparoskopik in-guinal herni onarýmýnýn, yüksek maliyeti nedeniyle önerilmediði görülmektedir. Oysa maliyeti neredeyse açýk cerrahinin bile altýna düþüren ekonomik yöntemler uygulandýðýnda, bu sorun ortadan kalkmaktadýr. Bura-da video klibi takdim edilen total ekstra-peritoneosko-pik (TEP) fýtýk onarýmýnýn ekonomik modifikasyonunda; 1. disposible trokar kullanýlmamaktadýr, 2. Balon disek-siyonu gerekmemektedir, 3. Özel enstrümanlar gerek-memektedir, 4. Standart 15x10 cm'lik polipropilen ya-ma kullanýlya-maktadýr, 5. Yaya-manýn sabitlenmesi için ne stapler, ne de sütür kullanýlmamaktadýr, 6. Deneyim arttýkça ameliyat süresi açýk cerrahiden uzun deðildir, 7. Ameliyatlarýn çoðunda koter, klip gibi hemostatik iþ-leme gerek yoktur, 8. Yýkama ve aspirasyon rutin ola-rak uygulanmamaktadýr, 9. Sadece 10 mm'lik trokar deliði için bir tek sütür gerekmektedir, 10. Günübirlik veya sadece 1 günlük yatýþ yeterlidir.

V 14

KRONÝK MEZENTEROAKSÝYEL MÝDE VOLVULU-SU: OLGU SUNUMU

Beyza Özçýnar, Gamze Çýtlak, Ertan Emek, Mustafa Keçer, Oktar Asoðlu

Ýstanbul Üniversitesi, Ýstanbul Týp Fakültesi, Genel Cerrahi Anabilim Dalý, / Ýstanbul

Amaç: Mide volvulusu nadir görülen, taný konulmasý zor ve geç kalýndýðý takdirde hayatý tehdit edebilen bir hastalýktýr. Akut ve kronik olmak üzere iki þekilde görü-lebilir. Biz, hastanemize üç aydýr devam eden bulantý ve kusma þikayeti ile baþvuran ve yapýlan tetkikler so-nucunda mezenteroaksiyel mide volvulusu tespit edi-len bir olgumuzdan ve tedavi yaklaþýmýmýzdan bahse-deceðiz.

Yöntem-Bulgular: (Video Sunumu): 68 yaþýnda ba-yan hasta Aðustos 2006'da üç aydýr olan bulantý, kus-ma ve karýn aðrýsý þikayeti ile baþvurdu. Hastanýn fizik muayenesinde epigastrik hassasiyet dýþýnda patoloji saptanmadý. Üst gastrointestinal sistem endoskopisin-de endoskop miendoskopisin-de içerisinendoskopisin-de ilerletilemedi. Miendoskopisin-de pasaj grafisinde gastrik volvulus tespit edildi. Bu bulgular ile hasta ameliyata alýndý (Video sunumu). Laparoskopik eksplorasyonda mezenteroaksiyel mide volvulusu ve dev paraözofageal herni tespit edildi. Hastaya laparos-kopik olarak mide derotasyonu, Y grefti ile paraözofa-geal herni tamiri, triangular ligamana gastropeksi ve kolesistektomi yapýldý. Ameliyat sonrasý altýncý saatte oral gýda baþlanan hasta ameliyat sonrasý ikinci günde sorunsuz olarak taburcu edildi.

Sonuç: Mide volvulusunun tedavisi, cerrahidir. Minimal invaziv olmasý, daha az morbiditeye sahip olmasý ne-deni ile laparoskopik cerrahi tercih edilen yöntemdir. Cerrahi tedaviye, antireflü cerrahinin eklenip eklenme-mesi, gastropeksi yapýlýp yapýlmamasý ve nereye yapýl-masý gerektiði tartýþmalýdýr. Biz, mide volvulusunda gastroözofajeal reflü semptomlarýnýn volvulusun

kendi-sinden kaynaklandýðýný, bu yüzden sadece volvulusun tedavi edilmesinin yeterli olacaðýný, antireflü cerrahiye gerek olmadýðýný, gastropeksi yapýlmasýný ve kolay ol-masý nedeni ile de gastropeksinin triangular ligamana yapýlmasýný önermekteyiz.

V 15

TEP FITIK TAMÝRÝNDE BALONSUZ DÝSEKSÝYON TEKNÝÐÝ

Fatih Tunca, Levent Avtan, Cavit Avcý

Total ekstra-peritoneal fýtýk tamirinde, santral ekstra-pe-ritoneal boþluk oluþturulmasý bu tekniðin ilk önemli aþa-masý olup deðiþik yöntemlerle yapýlabilmektedir. Baþ-langýç döneminde kullanýlan balonlu diseksiyon giderek daha az kullanýlmaktadýr. Balonlu trokar kullanýlan tek-nikte ekstraperitoneal alan oluþturulmasý durumunda küçük vasküler yapýlardan geliþen kanamalar çalýþma alanýný kirleterek görüþü bozmakta ve bazen de inferior epigastrik arteri dekole ederek giriþimi zorlaþtýrmakta-dýr. Ayrýca balon kullanýmý ek bir mali külfet (350 YTL) getirmektedir. Burada takdim edilen video klipte görül-düðü gibi bizim kullandýðýmýz teknikte ise rektus ön kýlý-fýna küçük bir kesi (8-9mm) yapýlýp, rektus kasý laterale ekarte edildikten sonra künt diseksiyon ile (künt uçlu bir palpatör kullanýlarak) orta hatta kanülün yerleþtirilebile-ceði kadar bir alan oluþturulmakta ve takiben standart 11mm'lik port yerleþtirilerek 12 mmHg basýnçla CO2 in-süflasyonu yapýlmakta ve teleskop kullanýlarak direkt görüþ altýnda avasküler alan diseke edilmektedir. Böy-lece balonlu disektör kullaným zorunluluðu ortadan kal-makta (maliyet düþmekte) ve daha temiz bir çalýþma alaný elde edilmektedir. Takiben çalýþma portlarý direkt görüþ altýnda yerleþtirilerek künt ve keskin diseksiyonla alan geniþletilmektedir. Geniþ (10x15cm) yama yerleþ-tirilebilecek kadar alan elde edildikten sonra diseksiyon aþamasý sonlandýrýlýp, yama yerleþtirilmektedir.Yama-nýn potansiyel fýtýk alanlarýný da örttüðünden emin olun-duktan sonra tespitsiz yada kullanýlabilecek en az sayý-da tespit kullanýlarak iþlem sonlandýrýlmaktadýr.

V 16

LAPAROSKOPÝK RADÝKAL SÝSTOPROSTATEKTO-MÝ VE ÝNTESTÝNAL KONTÝNAN DÝVERSÝYON TEK-NÝKLERÝ

Tibet Erdoðru, Selçuk Yücel, Yiðit Akýn, Ahmet Þanlý, Murat Uçar

Akdeniz Üniversitesi Týp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalý / Antalya

Amaç: Laparoskopik cerrahideki ilerlemelerin ýþýðýnda ürolojik alandaki en son noktalardan birisi olan, organa sýnýrlý mesane kanserinde, laparoskopik radikal sistop-rotatektomi ve sonrasýnda intestinal segmentten oluþ-turulan kontinan diversiyonlardýr.

Sadece ablatif cerrahinin büyüklüðü deðil, intestinal segmentten oluþturulan diversiyondaki rekonstrüktif özelliði ile de oldukça iler teknik gerektirmektedir.

Bura-da laparoskopik radikal sistoprostatektomi ve sonra-sýnda uygulanan ileal ortotopik ve sigmoid kolondan kontinan diversiyon teknikleri deðerlendirilmektedir. Yöntem: Yaþlarý 43 ve 74 olan, organa sýnýrlý mesane kanserli iki olguya (sýrasýyla pT2aGII, pT1GIII), laparosko-pik radikal sistoprostatektomi uygulandý. Retrovezikal duc-tus deferens ve veziküla seminalislerin disseksiyonunu ta-kiben, anterovezikal urachal insizyon ile retzius alaný dis-seke edildi ve bilateral obturator, eksternal iliak lenfade-nektomi sonrasý endopelvik fascia açýldý ve Santorini plek-susu intrakorporeal ligatüre edildi. Lenfadenektomi sonra-sýnda tümüyle separe olan mesane pedikülleri ve üreterler Hem-o-lok kliplerle kontrol edilerek kesildi.Tümüyle ser-bestlenen mesaneyi tutan uretra ve prostat pedikülleri ay-rýlarak spesimen çýkarýldý. 43 yaþýndaki hastaya ileal bö-lümden 30 cm.lik segment kullanýlarak hazýrlanan ortoto-pik mesane ile üreterler ve uretra anastomozu yapýldý. Di-ðer hastamýza, diversiyon olarak Mainz-II adý verilen sig-moid kolondan detubularizasyon ve "U" seklindeki rezer-vuara üreter anastomozu yapýldý ve rezervuar kapatýldý. Bulgular: Ameliyat süreleri ortotopik ileal rezervuarda 510 dakika, sigmoid kolon rezervuarýnda ise 560 dk olarak tespit edildi. Yaklaþýk kan kaybý sýrasýyla 600 ve 250 ml. olarak tespit edildi. 7 gün takip edilen üreteral kateterlerini 14. günde uretral sondanýn alýnmasý izle-di. ÝKi hastada da postoperatif minör ve majör kompli-kasyon geliþmedi. Her iki hastada da ameliyat sonra-sýnda tam kontinans saðlanmýþtý.

Sonuç: Laparoskopik radikal sistoprostatekami yanýnda, laparoskopik ieal neo-bladder ya da kontinan sigmodi poþ oluþumunda da önemli olan rekonstrüktif cerrahi ba-þarý ile uygulanmaya baþlamýþtýr. Laparoskopik cerrahi düþük morbidite, hýzlý iyileþme ve kozmetik açýdan avan-tajlarý ile laparoskopik mesane kanserinde de belirgin avantajlara sahiptir. Ancak ablatif teknik yanýnda zor olan rekonstrüktif tekniðin intrakorporeal alanda gerçekleþtiri-lebilmesi oldukça önemli bir eðitimi gerektirmektedir.

V 17

LAPAROSKOPÝK TRANSVEZÝKAL VEZÝKO-VAJÝNAL FÝSTÜL REPARASYONU: ADIM ADIM TEKNÝK

Tibet Erdoðru, Ahmet Þanlý, Orçun Çelik, Mehmet Baykara

Akdeniz Üniversitesi Týp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalý / Antalya

Amaç: Veziko-vajinal fistül (VVF) ürojinekolojik cerra-hideki, yaþam kalitesini uzun süreli etkileyen önemli komplikasyonlardan birisidir. Konservatif yaklaþýmlarýn yetersiz kaldýðý durumlarda açýk cerrahi abdominal ya da vajinal yaklaþým ile fistül tedavi edilmektedir. Yöntem: Ancak var olan bir komplikasyon için uygula-nacak rekonstrüktif yaklaþýmýn en az morbiditeye sahip olmasý gerektiði laparoskopik yaklaþýmýn bu alanda da gündeme gelmesine neden olmaktadýr.

Bulgular: Burada, 37 yaþýnda komplike sezaryen sýrasýn-da geliþen ve iki kez baþarýsýz açýk abdominal ve vajinal cerrahiye raðmen sebat eden VVF olgusundaki laparos-kopik transvezikal fistül reparasyonu uygulamamýz teknik detaylarýyla adým adým anlatýlmaktadýr.

Düþük litotomi pozisyonunda yatýrýlan hastaya, fistül traktý-nýn intravezikal yerinin relokalizasyonu ve bilateral double J kateter takýlmasý için sistoskopi uygulandý. 30º Trendelen-burg pozisyonu verildikten sonra, hastaya 5 adet trokar yer-leþtirildi (13 mm. infraumblikal, 2 adet 10 mm. pararektal, 2 adet 5 mm. lateral). Mesane kubbesindeki periton yapraðý insize transvers insize edildikten sonra, posterior mesane duvarý histerektomi uygulanmýþ vajinal güdüðünden disseke edildi. Mesane orta hattan insize edilerek " bi-valv" hale ge-tirildi ve her iki yapraðý abdomen ön duvarýna tespit edildi. Mesane posterior duvarý fistül bölgesine ve 2 cm. distaline dek, vajen güdüðünden tamamen ayrýldý ve fistül defekti 2 cm. çapýndaki bir bölüm olarak çýkartýldý. Vajinal güdük de-fekti 2-0 vicryl ile kontinü sutür ile repare edildi. "Bivalv" edi-len mesanenin posteior duvarý benzer þekilde repare edil-dikten sonra, mesane ve vajne arasýna, defekt üzerine insan fibrinojen ve trombin koagülasyon faktörleri olan doku bari-yeri (TachoSil) yerleþtirildi. Mesane kenarlaýrnýn tespit sutür-leri alýndýktan sonra, mesanenün geri kalan açýklýðý da, 2-0 vicryl sutürler ile konitü olarak kapatýldý. Ýki organ arasýna omental flap transpozisyone edilerek, ameliyat tamamlandý. Postoperatif 3 hafta sonra sistografi kontrolü ile, mesane bü-tünlüðü kontrol edilerek, uretral sonra alýndý.

Resim 1. Bivalv hale getirilmiþ mesane Poster 23 Resim 2. Mesane ve vajen arasýna yerleþtirilen TachoSil Poster 23

Sonuç: VVF onarýmýnda, laparoskopik transvezikal yak-laþýmýn minimal invaziv özelliði, kozmetik avantajý, güve-nilir ve etkin uygulama özelliði yanýnda, doku bariyeri ola-rak TachoSil kullanýmý da, ek bir destek saðlamaktadýr.

V 18

MEME SÜT KANALLARININ MÝKROENDOSKOPÝSÝ Ömer Bender, Fatih Levent Balcý, Sedat Kamalý, Enis Yüney, Ayhan Sarý, Süleyman Kökdaþ, Hasan Akbulut, Yusuf Kýlýç

S. B. Okmeydaný Eðitim ve Araþtýrma Hastanesi 1. Ge-nel Cerrahi Kliniði / Ýstanbul

Amaç: Standart radyolojik yöntemler meme kanallarýný in-direkt olarak görüntüleyebilmekte kanal içi lezyonlarý taným-lamada ve lokalize etmede yetersiz kalmaktadýr. Oysa me-me endoskopuyla süt kanalý direkt görüntülenebilme-mekte, olasý epitel anormallikleri ve lezyonlar rahatlýkla deðerlendi-rilebilmektedir. Son on yýlda teknolojinin ilerlemesiyle daha küçük çap, yüksek çözünürlük ve çalýþma kanalýnýn da ek-lenmesi, bu mikroendoskoplarýn intraduktal anormalliklerin tanýsý ve tedavisinde önemini artýrmýþtýr. Bu çalýþmanýn amacý memebaþý akýntýsý olan hastalarda bu mikroendos-kopun uygulanabilirliðini ve tanýdaki yerini araþtýrmaktýr. Yöntem: Uygulama öncesi lokal anestezi uygulandý. SoleX (lumen expander) sistemiyle meme kanallarý ge-niþletildi. Çok ince kanallara LaDuScope-S (0.55 mm, iki hazneli, 3000 pixel) uygulandý. Ýntraduktal lezyon görülen uygun vakalara LaDuScope-Tflex'le (1.1 mm, üç hazneli, çalýþma kanallý, 6000 pixel) mikrobas-ket(380 µm) aracýlýðýyla endoskopik eksizyon, fýrça si-tolojisi ve duktal lavaj yapýldý. Görüntüler MPEG-4 vi-deo formatýnda kaydedildi.

Bulgular: Meme baþý akýntýsý nedeniyle hafifçe geniþle-miþ kanallar SoleX yardýmýyla daha da geniþletilerek 53 hastaya (Yaþ Aralýðý: 14-72) LaDuScope kolayca uygula-nabildi. Normal meme kanallarý, hiperemik iltihabi kanal-lar görüntülendi. Ýntraduktal lezyonkanal-lar grasping basketle endoskopik eksize edilebildi, morfolojik çeþitlilikleri gö-rüntülendi. Lezyonlarýn histopatolojik sonucu intraduktal papillomdu. Ýki hastada kanal geniþletilmesi safhasýnda kanal yýrtýlmasý haricinde komplikasyon görülmedi. Sonuç: Mikroendoskopinin özellikle meme baþý akýntý-sý olan hastalarda tanýda gelecekte altýn standart olabi-leceði, klasik görüntüleme yöntemlerinin yetersiz kaldý-ðý milimetrik intraduktal lezyonlarýn görüntülenmesinde ve endoskopik eksizyonunda oldukça baþarýlý olan bir yöntem olduðu kanýsýndayýz. Beraberinde odaklanmýþ duktal lavaj imkaný sunmasý, teknolojisinin ilerlemesi ve endoskopik deneyimin artmasýyla meme kanserini er-ken safhada yakalayabileceði düþüncesindeyiz

V 19

LAPAROSKOPÝK CANLI SOL DONÖR NEFREKTOMÝ Ýlknur Erenler Kýlýç, Ýsmail Hamzaoðlu, Muzaffer Sarý-yar, Hasan Taþcý, Metin Kapan, Ertuðrul Göksoy

Ýstanbul Üniversitesi, Cerrahpaþa Týp Fakültesi Genel

Cerrahi Anabilim Dalý / Ýstanbul

Günümüzde giderek artan kronik renal yetersizlikli has-ta ve dolayýsý ile arhas-tan böbrek ihtiyacýna karþýn yeterli organ baðýþý mevcut deðildir. Bu da canlýdan organ naklini mecburi hale sokmaktadýr. Vericinin en güveni-lir ve en az zarar görecek þekilde ameliyat edilmesi ve alýnan organ en saðlýklý þartlarda takýlmasý gerekmek-tedir. Laparoskopik canlý donor nefrektomi tüm dünya-da yaygýn olarak tercih edilen yöntem olup dünya-daha az postoperative aðrý, daha kýsa sürece taburcu edilmesi ve daha iyi kozmetik sonuçlarla vericinin korunmasýný saðlamaktadýr.

Burada 1-30 Mayýs 2007 tarihleri arasýnda Cerrahpasa Týp Fakultesi Transplantasyon servisinde ayný ekip tara-fýndan ilk kez yapýlan 4 laparoskopik canlý donor nefrek-tominin ameliyat ve sonuçlarý video eþliðinde sunuldu. Hastalarýn 2'si erkek, 2'si kadýndý. Ortalama yaþlarý 51 (45-65) arasýnda idi. Dört hastaya da sol nefrektomi yapýldý. Ameliyat süresi ortalama 3 (2.15-3.30) saat idi. Sýcak iskemi zamaný ortalama 3 (3-4) dakika idi. Pos-toperatif 1. gün hiçbir problemleri olmayan ancak alýcý ile aralarýndaki baðdan ve etik nedenlerden ötürü has-talar postoperative 4. gün taburcu edildi. Hashas-talarýn hiçbirinde komplikasyon geliþmedi.

Laparoskopik canlý donor nefrektomi vericinin daha ça-buk sürede günlük aktivitelerine dönmesini saðlayan daha az invaziv, daha güvenilir ve etkili bir yöntemdir.

V 20

TERS ORGAN YERLEÞÝMLÝ HASTADA LAPAROS-KOPÝK KOLESÝSTEKTOMÝ: VAKA TAKDÝMÝ

Halil Ýbrahim Ýyiköþker, Mehmet Kaplan

Özel Hatem Hastanesi Genel Cerrahi / Gaziantep

Giriþ: Laparoskopik kolesistektomi günümüzde en çok yapýlan cerrahi giriþimlerden biridir. Nadiren de olsa da-ha önce ters organ yerleþimli olduðu bilinmeyen bir da- has-ta akut kolesistitle baþvurabilmektedir. Bu sunumda, böyle bir vakanýn tanýsý, ameliyat sýrasýnda yaþanan güçlükler ve alýnmasý gereken tedbirler tartýþýlacaktýr. Vaka Takdimi: Kýrk sekiz yaþýnda bayan hasta, sýrtýna vuran epigastrik aðrý ile baþvuruyor. Klinik muayene ve ultrason sonrasýnda taþlý kolesistitin yanýsýra ters or-gan yerleþimli olduðu anlaþýlýyor. Hastaya daha sonra laparoskopik kolesistektomi yapýlarak sorunsuz olarak taburcu ediliyor.

Tartýþma: Ters organ yerleþimli bir hastanýn akut kole-sistitle baþvurmasý oldukça nadir görülen bir durumdur. Cerrah, normal kolesistektomi için hazýrlanan ameliyat-hane düzeninin vaka nedeniyle tam ters düzende ha-zýrlandýðýný mutlaka teyit etmelidir. Ayrýca sað elini kul-lanan cerrahlarýn ters anatomik imaja adapte olabilme-leri için teknikolabilme-lerini modifiye etmelidir.

V 21

KARACÝÐER KÝST HÝDATÝKLERÝN SAFRA YOLU KOMPLÝKASYONLARININ TEDAVÝSÝNDE ERCP Murat Akaydýn, Rafet Kaplan, Fatih Çelebi, Naim Memmi, Mustafa Aydýn, Hasan Erdem

S.B. Vakýf Gureba Eðitim Hastanesi 2. Cerrahi kliniði / Ýstanbul

Karaciðer kist hidatiklerinin en önemli komplikasyonlarýn-dan birisi safra yollarýna açýlmadýr. Bu durum kist hidatik operasyonu öncesi olgularda týkanma sarýlýðý ve kolanjite neden olurken, postoperatif dönemlerde ise karþýmýza safra fistülleriyle çýkmaktadýr. Günümüzde her iki komp-likasyonun tedavisinde baþarýlý bir ERCP nin son derece önemli bir yeri vardýr. Hastalarýn hemen hemen tamamýnýn safra yollarýna açýk cerrahi ile bir giriþim uygulamaksýzýn hýzla tedavi olma þanslarý vardýr. Operasyon uygulan-mayan ender olgularda endoskopik bilier drenajla tüm ger-minatif membranlarýn çýkartýlmasý sonucu bu olgularýn kist kavitesinin tamamen kapandýðý yönünde gözlemler de mevcuttur. Hastanemiz endoskopi ünitesinde 2000-2007 yýllarý arasýnda 56 olguya kist hidatiðe baðlý komplikasy-onlar nedeniyle endoskopik giriþimde bulunulmuþtur. Bu olgularýn 25’i erkek ve 31 kadýndý. En genç hastamýz 18 ve en yaþlý hastamýz 75 yaþýnda olup yaþ ortalamasý 35 bulundu. Tüm olgularda sfinkteretomi uygulandý. 6 olguya ayrýca bilier drenaj kateteri yerleþtirildi. ERCP nin karaciðer kist hidatiklerine baðlý safra yolu komplikasyonlarýný hýzla azalttýðý gözlendi. Bu video sunumda 2 olgunun safra yol-larýna açýlan kist hidatiðe ait materyalin ERCP ile temizlen-mesini sunmak istiyoruz.

V 22

ENDOSKOPÝK BÝLÝER METALÝK STENT YERLEÞ-TÝRME

Murat Akaydýn, Rafet Kaplan, Deniz Güzey, Necaattin Fýrat, Akgün Çelik, Ekrem Ferlengez

S.B. Vakýf Gureba Eðitim Hastanesi 2. Cerrahi kliniði / Ýstanbul

Pankreas baþý veya safra yollarý tümörlerine baðlý mekanik ikter tablolarýnýn drenajý için endoskopik bilier kateter yerleþtirilmesi çok sýk kullanýlan bir yöntemdir. Özellikle palyatif amaçla drenaj gereken olgularda endoskopik giriþimin sonuçlarý perkütan yaklaþýmlar ve açýk cerrahi giriþimlere göre son derece konforludur. Biz palyasyon amaçlý stent yerleþtirilecek olgularýmýzda öncelikli olarak kendiliðinden geniþleme kapasitesi de olan metalik stentleri tercih etmekteyiz. Kliniðimizde 2000-2007 yýllarý arasýnda 167 olguya 175 endoskopik bilier drenaj kateteri yerleþtirildi. Olgularýmýzýn en yaþlýsý 87 ve en genci 24 yaþýnda olup yaþ ortalamasý 63 bulun-du. Yerleþtirilen bu kateterlerin 28 tanesi geniþleyebilen metalik stentti. Olgularýmýzýn 2 sinde 3 ve 12 ay sonra týkanýklýk meydana gelmesi üzerine içerisine polyethyl-ene kateter yerleþtirildi..Bu stentlerin yerleþtirilmesi poly-ethylen kateterler kadar kolaydýr. Ayrýca iç çaplarýnýn geniþ olmasý nedeniyle bilier drenaj daha hýzlý ve etkili olmaktadýr. Ýç cidarý kaplý olan stentlerde týkanma nispe-ten daha az olmaktadýr. Polyethylen kateterlerde sýklýkla gereken deðiþtirme ihtiyacý da olmamaktadýr. 2 olgu-muza tarafýmýzdan güvenilir bir þekilde yerleþtirilen stentin video kaydýný sizlere sunmak istiyoruz.

V 23

SEÇÝLMÝÞ KARACÝÐER KÝST HÝDATÝKLERÝNÝN LA-PAROSKOPÝK YÖNTEMLE TEDAVÝSÝ

Mehmet Kaplan1, Halil Ýbrahim Ýyiköþker2, Hüseyin Cahit Yalçýn2

1Özel Gaziantep Hastanesi Genel Cerrahi / Gaziantep

2Av. Cengiz Gökçek Gaziantep Devlet Hastanesi Genel Cerrahi / Gaziantep

Amaç: Hidatik hastalýk, ülkemizin de içinde bulunduðu coðrafyada hala önemli bir halk saðlýk sorunu olmaya devam etmektedir. Son zamanlarda benzimidazoller ve

Genel Cerrahi / General Surgery

VÝDEO BÝLDÝRÝ ÖZETLERÝ - III

Benzer Belgeler