• Sonuç bulunamadı

3.6. Veri Toplama Araçları

3.6.2. Uygulanan Testler

3.6.2.1. Flamingo Denge Testi

Ölçülen Özellik: Genel vücut dengesi.

Testin tanımı: Boyutları belli bir kiriş üzerinde tek ayak üzerinde dengede durma.

Materyaller: 50 cm uzunluğunda, 4 cm yüksekliğinde, 3 cm genişliğinde, üzeri kaymayan bir

21 korumak için, kirişin her iki ucuna 15 cm uzunluğunda ve 2 cm genişliğinde ayaklar yerleştirilmiştir (54).

Şekil 1. Flamingo Denge Testi

Katılımcı bir dakikalık süre boyunca dengede kalmak için tercih ettiği ayağını kiriş üzerine koymuştur. Diğer bacağını arkaya doğru bükerek aynı yöndeki eliyle ayağından tutmuştur. Katılımcı bu pozisyonda dengede durmaya çalışmış, dengesini kaybettiğinde (arkaya büktüğü ayağını bıraktığında) veya vücudunun herhangi bir yeri yere temas ettiğinde test ve süre durdurulmuştur. Her düşmeden sonra bir dakika doluncaya kadar katılımcı dengede kalmaya çalışmıştır. Bir dakika içerisinde kiriş üzerinde dengeyi korumak amacıyla yapılan her girişim (düşme hariç) puan olarak kabul edilir.

3.6.2.2. Disklere Dokunma Testi

Ölçülen Özellik: Kol hareket hızı.

Testin tanımı: Tercih edilen el ile iki diske dokunma.

Materyaller: Karton yüzey üzerine her biri 20 cm çapında iki plastik disk yatay olarak

yerleştirilmiştir. Diskler merkez noktalarından 80 cm, dış kenarlarından 60 cm olacak şekilde düz bir zemin üzerine konumlandırılmıştır. Bu iki diskin tam ortasında ve disklere eşit uzaklıkta olmak şartıyla 10x20 cm boyutlarında dikdörtgen bir plaka yerleştirilmiştir. Bu düzenek için uygun yükseklikte bir masa kullanılmıştır (54).

22 Şekil 2. Disklere Dokunma Testi

Katılımcı, ayakları hafif açık olacak şekilde test masasının önünde durmuştur. Test sırasında sabit durması gereken bir elini iki disk arasındaki dikdörtgenin üzerine koymuş ve diğer elini de ters yöndeki disk üzerine koymuştur. Hazır olduğunda başla komutuyla birlikte tercih ettiği elini iki disk arasında hareket ettirmiştir. Mümkün olduğunca hızlı bir şekilde her bir diske 25 kez dokunmuştur. Test iki kez tekrar edilmiştir. En iyi sonuç saniye cinsinden kaydedilmiştir.

3.6.2.3. Otur-Eriş Esneklik Testi

Ölçülen Özellik: Esneklik.

Testin Tanımı: Oturma pozisyonunda olabildiğince uzağa erişmek.

Materyal: Test sehpasının uzunluğu 35 cm, genişliği 45 cm’dir. Üst yüzey ayakların

dayandığı yüzeyden 15 cm daha dışarıdadır.

23 Katılımcıların esneklik testi ölçümleri ayakkabı olmadan gerçekleştirilmiştir. Katılımcı ayak tabanlarını kutunun dik yüzeyine dayamış ve dizlerini bükmeden kollarını öne doğru uzatmıştır. Katılımcı iki kez tekrar edilen bu testte iki eliyle esneyebildiği en uzak noktada 1-2 saniye kadar hareketsiz kalmış ve en iyi derecesi test sonucu olarak kaydedilmiştir (54).

3.6.2.4. Durarak Uzun Atlama Testi

Ölçülen Özellik: Kassal kuvvet.

Testin tanımı: Ayak tabanları yere sabittir. Hız almadan çift ayakla ileriye doğru sıçrama

hareketidir.

Materyaller: Kaymayan bir zemin üzerinde uzunlamasına veya yan yana yerleştirilmiş iki

adet cimnastik minderi veya benzeri minder, metre.

Şekil 4. Durarak Uzun Atlama Testi

Katılımcı ayak parmak uçları çizginin önüne koymuş ve kendini hazır hissettiği zaman durduğu yerden sıçrayarak, atlayabileceği en uzak mesafeye atlamıştır. Yere değdiği zaman ayaklarını yan yana tutması ve dik durması gerektiği söylenmiştir. En iyi sonucu almak için test iki defa uygulanmıştır (54).

Başlangıç yerine en yakın olan topuk hizasından başlangıç çizgisine kadar olan mesafe ölçülmüştür. Katılımcı düştüğü veya vücudunun herhangi bir bölümü mindere değdiği durumlarda bir tekrar yapma hakkı daha verilmiştir.

24 3.6.2.5. El Kavrama Kuvveti

Ölçülen Özellik: Kassal kuvvet.

Testin tanımı: El dinamometresinin tek el ile sıkılması.

Materyaller: Takei Physical Fitness Test Grip-D (Grip Strength Dynamometer, Japonya) el

dinamometresi.

Şekil 5. El Kavrama Kuvveti

Katılımcı dinamometreyi vücudundan 10-15 derecelik açıyla uzak tutmuş ve kolunu bükmeden dinamometre kabzasını en az 2 sn boyunca sıkmıştır. Ölçüm her iki elin kuvveti alınarak yapılmıştır. Testte elde edilen en iyi sonuç katılımcının el kavrama kuvveti olarak kaydedilmiştir (54).

3.6.2.6. Mekik Testi

Ölçülen Özellik: Abdominal kas dayanıklılığı.

Testin Tanımı: 30 saniyede yapılabilecek en fazla mekik sayısı. Materyal: İki minder, kronometre, yardımcı (54).

25 Şekil 6. Mekik Testi

Bu çalışmada katılımcı sırt üstü yatmış, ellerini göğüs üzerine koymuş ve yatay olarak minder üzerine uzanmıştır. Dizler 90 derece durumda ve ayak tabanları tamamen minder üzerindedir. Başlangıç pozisyonunda katılımcı yatar pozisyonda sırtı ve omuzları minder üzerindedir. Başla komutuyla birlikte katılımcının 30 saniye sonunda yapmış olduğu mekik sayısı kaydedilmiştir.

3.6.2.7. Bükülü Kol Asılma

Ölçülen Özellik: Kassal dayanıklılık.

Testin Tanımı: Bükülü kol pozisyonunda bara asılı durumda tutunma. Materyal: 2.5 cm çapında, yuvarlak yatay bir bar (54).

26 Şekil 7. Bükülü Kol Asılma Testi

Katılımcının kolları omuz genişliğinde açık ve başparmak altta diğer parmaklar üstte olacak şekilde metal barı önden kavramıştır. Katılımcının çenesi bar hizasının üzerine çıkıncaya kadar yardım edilmiştir. Yardımın bırakılmasının ardından test başlatılmıştır. Katılımcının çenesi barın altına inmeyecek şekilde olabildiğince uzun tutunmaya çalışmıştır. Test, gözlerin barın altına indiği zaman sona ermiştir. Tutunma süresi saniye cinsinden kaydedilmiştir (55).

3.6.2.8. 10x5 Metre Koşu Testi

Ölçülen Özellik: Koşu sürati, koordinasyon ve çeviklik.

Testin Tanımı: Maksimum süratte koşma ve dönmeyi test etmek. Materyal: Kronometre, mezura, tebeşir, kağıt bant veya trafik konisi.

Katılımcı başlangıç çizgisinin arkasında hazır olur. Başla komutuyla beraber iki ayakta iki çizgiyi geçecek şekilde, olabildiğince hızlı koşarak karşı çizgiyi geçer ve tekrar başlama çizgisine geri döner. Yukarıdaki hareket bir döngüdür ve beş kez tekrar edilir. Beşinciye gelindiği zaman yavaşlamadan bitiş çizgisinden geçilir. Toplam süre kaydedilir (55).

27 Şekil 8. 10x5m Koşu Testi

3.6.2.9. 20 Metre Mekik Koşusu Testi

Ölçülen Özellik: Maksimal oksijen tüketimi

Yirmi metre mesafeye biri başlama diğeri bitiriş hunileri yerleştirilir. Cihaza yüklü ses kaydı ile koşu hızı belirlenir (başlangıç hızı 8,0 km/saat). Katılımcı her bip sesinde huniyi geçmesi gerekir. Koşu hızı her dakikada 0,5 km/saat hızlanır ve katılımcının giderek artan koşu hızına bağlı olarak iki kez üst üste bip sesinde huniye ulaşamaması ile test sonlandırılmış

olur (56). Katılımcıların tahmini VO2 maks değerleri ml/kg/dk cinsinden kaydedilmiştir (57).

Şekil 9. 20 Metre Mekik Koşusu Testi

3.6.2.10. Fiziksel Aktivitenin Belirlenmesi

Vücut kompozisyon analizi sonrası katılımcılara günlük fiziksel aktivitelerinin belirlenmesi için KZ, YX200 marka pedometre (adımsayar) cihazı verilmiştir. Her cihaz numaralandırılarak ölçüm süresi boyunca açılmaması için plastik kelepçe yardımıyla kapatılmıştır. Takılması, kullanılması katılımcıya anlatıldıktan sonra uygulamalı olarak

28 gösterilmiştir. Bir hafta boyunca (yatak süresi hariç) bel kısmında takılı olup atılan adım sayıları kayıt edilmiştir. Yedinci günün sonunda pedometreler toplanıp aygıtın hafızasında takılı olduğu süre boyunca atılan adım sayısı kişinin fiziksel aktivitesi olarak kaydedilmiştir.

Şekil 11. Adım Sayısı Ölçümü

3.6.2.11. ANTROPOMETRİK TESTLER

Boy Ölçümü

Boy ölçümü için G-Tech International, Kore marka elektronik boy ölçer ve tartı sistemi kullanılmıştır. Ölçümler spor giysileri ve çıplak ayakla yapılmıştır.

29 Şekil 12. Boy Ölçümü

Vücut Kompozisyonu

Katılımcıların vücut ağırlığı, iskelet kas ağırlığı (İKA), vücut yağ ağırlığı (VYA), beden kütle indeksi (BKİ), vücut yağ oranı (VYO), bel kalça oranı (BKO) ölçümleri için Biospace Inbody 720 Bioempedans Vücut Kompozisyonu Analizörü kullanılmıştır.

Vücuda yerleştirilen elektrotlar aracılığıyla vücuttan zararsız (hissedilmez) ve düşük voltajlı akım geçirilir. Bu sayede vücut kütlesi, yağ kütlesi ve vücut sıvısı miktarı tahmin edilir. Dokular arasında iletkenlik farklıdır. Su ve elektrolit seviyesi yüksek olan yağsız kütlenin iletkenliği daha fazladır. Yağ kütlesinin ise impedansı çok daha büyüktür. Ölçümde bu özelliklerden faydalanılır (42).

Katılımcıların iskelet kas yüzdeleri şu formülle hesaplanmıştır: X=VA (kg)×İKA (kg)/100

X: iskelet kas ağırlığı yüzdesi

Benzer Belgeler