• Sonuç bulunamadı

3.4. Deneysel İşlem Süreci

3.4.2. Uygulama

Araştırma Selçuk Üniversitesi Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi’nde Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümünün programına 2008-2009 eğitim-öğretim yılında ilk kez giren ve zorunlu ders olarak okutulan “Çoklu Ortam Tasarımı ve Üretimi” dersini alan öğrencilerle gerçekleştirilmiştir. Deneysel uygulama sürecinde deney ve kontrol grubu öğrencilerinin sayısında herhangi bir değişiklik olmamıştır. Araştırmanın belirli bir program dahilinde ilerlemesi için öncelikte uygulama takvimi oluşturulmuştur. Tablo 3.4.2’de uygulama takvimi görülmektedir.

Tablo 3.4.2. Uygulama Takvimi HAFTA UYGULAMALAR

1. Hafta Ön-Proje hazırlama isteği, Proje konuları dağıtılması.

2. Hafta Ön-Proje hazırlama

3. Hafta Ön-Proje hazırlama

4. Hafta Ön projelerin toplanması, Ön-testlerin uygulanması, Kontrol ve Deney Gruplarının oluşturulması

5. Hafta Çoklu ortam nedir? Neden Önemlidir? Bilişsel Mimariler

6. Hafta Türetimci Çoklu Ortam Öğrenme Kuramı

7. Hafta Çoklu Ortam ,Uzamsal Bitişiklik ve Zamansal Bitişiklik İlkesi 8. Hafta Tutarlılık ilkesi, Kanal İlkesi,

9. Hafta Aşırılık ilkesi, Bireysel farklılıklar ilkesi, 10. Hafta Görsel Tasarım ilkeleri

11. Hafta Son-Test, Tutum ve Öz-yeterlik ölçeğinin uygulanması, deney grubunda Karma öğrenme yöntemine yönelik görüş ölçeği

12. Hafta Çoklu ortam üretimi

13. Hafta Çoklu ortam üretimi

14. Hafta Projelerin Toplanması

Uygulama takvimi incelendiğinde araştırmanın üç aşamada tamamlandığı görülmektedir. Araştırmanın ilk 4 haftası deneysel uygulamaya yönelik hazırlıkların tamamlandığı aşamadır. Sonraki 6 hafta deneysel uygulamanın tamamlandığı aşamadır. Son 4 hafta ise son-testlerin ve son projelerin toplandığı aşamadır.

Araştırmanın ilk aşamasında araştırmacı ve öğrenciler tarafından şu süreçler yaşanmıştır. Deney ve kontrol grupları henüz oluşturulmadığından çalışma grubunun tamamıyla ilk hafta bir araya gelinmiştir. Öğrencilere yeni dönemde ilk kez işlenecek olan “Çoklu Ortam Tasarımı ve Üretimi” dersi hakkında giriş bilgileri verilerek dersin tanıtımı yapılmıştır. Öğrencilerden ders konularını işlemeye başlamadan önce ön-proje olarak araştırmacı tarafından konu başlıkları belirlenen konularda eğitim materyali geliştirmeleri istenmiştir. Proje konuları olarak çoklu ortama yönelik bol kaynak sağlayacağı düşüncesiyle İlköğretim 6-7. Sınıf Fen ve Teknoloji dersinin üniteleri öğrencilere rastgele dağıtılmıştır (Ek 15). Öğrencilere projeleri geliştirmeleri için 2 hafta süre tanınmıştır. Dördüncü hafta öğrenciler hazırladıkları ön-projeleri araştırmacıya teslim etmişlerdir. Aynı hafta akademik başarı testi, web- tabanlı öğretime yönelik tutum ölçeği, eğitim yazılımı geliştirme öz-yeterlik algısı ölçeği ön-test olarak uygulanmıştır. Ön-testler ve ön-projeler değerlendirildikten sonra öğrenci numaralarının son numarasının tek veya çift olmasına göre yansız olarak iki grup oluşturulmuştur. Bu iki grubun ön-test ve ön-proje puanlarının istatistiksel olarak karşılaştırılması sonucunda gruplar arasında farklılık bulunamamıştır. Böylece uygulama öncesinde birbirine denk deney ve kontrol grubu oluşturulmuştur.

Araştırmanın ikinci aşaması deneysel uygulamanın gerçekleştirildiği aşamadır. Bu aşamada 6 hafta boyunca deney ve kontrol grupları kendi öğrenme ortamında

uygun olarak 2 saat web ortamında, 2 saat sınıf ortamında eğitim alırken, kontrol grubu öğrencileri yüz- yüze eğitim ortamında 4 saat eğitim görmüşlerdir. Araştırmacı geliştirilen web tabanlı çoklu öğrenme ortamının yönetim panelini kullanarak dersin işleneceği günün 4 gün öncesinden o dersin konularını ve içeriğini web ortamına aktarmıştır. Öğrencilerden derse gelmeden önce 2 saat bu ortamda ders içeriğine çalışmaları ve web ortamında diğer arkadaşlarıyla da etkileşime geçerek derse hazırlanmaları istenmiştir. Öğrencilerin web ortamına giriş çıkışları sistemde kayıt edilerek ders takipleri kontrol edilmiştir. Web ortamında eş zamanlı etkileşimin sağlanmasında sohbet sayfası kullanılırken, eş-zamansız etkileşim forum sayfası kullanılarak sağlanmıştır. Öğrenciler ders öncesinde konuya çalıştıkları için yüz-yüze etkileşimin olduğu sınıf ortamına geldiklerinde ders soru-cevap ve tartışma yöntemiyle işlenmiştir. Ayrıca web ortamında giriş yapılarak konular öğretim elemanı ile birlikte gözden geçirilmiştir. Her dersin sonunda öğretim elemanı tarafından forum ortamında o hafta işlenen konular ile ilgili tartışma soruları girilmiş ve öğrenciler bu soruları cevaplayarak birbirlerinin cevapları üzerine de tartışmışlardır.

Kontrol grubu öğrencileri ile her hafta yüz-yüze öğrenmenin olduğu geleneksel sınıf ortamında 4 saat ders işlenmiştir. Öğretim elemanı tarafından konu anlatımları sunuş yoluyla ya da Powerpoint sunumları şeklinde anlatılmış, soru-cevap ve tartışma yöntemi kullanılmıştır. Bu süreç 6 hafta boyunca bu şekilde devam etmiştir.

Deney ve kontrol gruplarında 10.haftanın sonunda deneysel uygulama süreci sona ermiştir. Araştırmanın üçüncü aşamasında araştırmacı ve öğrenciler tarafından şu süreçler yaşanmıştır. 11. hafta da öğrencilere akademik başarı testi, web tabanlı öğretime yönelik tutum ölçeği ve eğitim yazılımı geliştirme öz-yeterlik algı ölçeği son test olarak uygulanmıştır. Ayrıca deney grubu öğrencilerinin karma öğrenme yöntemine yönelik görüşlerini almak amacıyla “karma öğrenme yöntemine yönelik görüş ölçeği” uygulanmıştır. Deney ve kontrol grubu öğrencilerinden sonraki 3 hafta boyunca daha önce tasarladıkları ön-projeleri çoklu ortam ve görsel tasarım ilkelerine göre yeniden düzenleyerek geliştirmeleri istenmiştir. Bu süreçte deney grubu öğrencilerinin web ortamını kullanarak projeleri geliştirme sürecinde

birbirleriyle iletişim ve etkileşime geçtikleri gözlenmiştir. Sohbet ve Forum sayfasında ilkelerin kullanımına yönelik tartışma konuları açarak bilgilerini paylaşmışlardır. 14. haftanın sonunda deney ve kontrol grubunun son-projeleri araştırmacı tarafından toplanmıştır.

Deneysel uygulama sonunda elde edilen veriler analiz edilmek üzere bilgisayar ortamına aktarılmıştır.

Benzer Belgeler