• Sonuç bulunamadı

Uluslararası I şbirlikleri ve Yatırımcı I lişkileri

Belgede FAALİYET RAPORU 2015 (sayfa 66-70)

Sosyal Analiz

12. Kalkınma Kurulu Toplantısı

3.2.4. Yatırım Destek ve Tanıtım Faaliyetleri

3.2.4.1. Uluslararası I şbirlikleri ve Yatırımcı I lişkileri

REDAH Kalkınma Ajansı Ziyareti ve İkili İş Görüşmeleri

26-29 Şubat 2015 tarihleri arasında Mustafakemalpaşa Sanayi ve Ticaret Odasından bir grup işadamı ile birlikte Bosna Hersek’e ikili iş görüşmeleri programı düzenlendi. Programda T.C. Büyükelçiliği Ticaret Müşaviri Sedat Yıldız ile görüşme gerçekleştirilmiştir. Bosna Hersek ülke sunumu yapılmış ve pazar hakkında bilgiler verilmiştir.

2015 Yılı Ajans Faaliyet Raporu

Daha sonra program kapsamında Bosna ile İlişkileri Geliştirme Merkezi Vakfı – BİGMEV ve Eşleştirme Merkezi ziyaret edilmiştir. Bosna Hersek hakkında sunum yapılarak sektörler hakkında genel bilgiler verilmiştir.

Yabancı yatırımcılara sağlanan avantajlar ve teşvikler anlatılmıştır.

Hersek Kalkınma Ajansı – REDAH ziyaret edilerek REDAH Kalkınma Ajansı müdür yardımcısı Nevzet Sefo ve Mia Hojlas ile görüşülmüştür. Hersek bölgesindeki fırsatların tanıtımının ardından ikili iş görüşmeleri gerçekleştirilmiştir. REDAH ve BEBKA temsilcilerin arasında işbirliği kararı alınmıştır. Görüşmede Bursa’da yapılacak olan “İnovasyon ve Tasarım Buluşmaları” hakkında bilgi verilerek yapılacak etkinliklere REDAH Kalkınma Ajansı davet edilmiştir. Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı’nın sağlık turizmi konusunda yapmış olduğu çalışmalar anlatılarak bu konuda karşılıklı işbirliği yapılabileceği ve karşılıklı ikili iş görüşmeleri (B2B) yapılabileceği vurgulanmıştır. Görüşmede ele alınan konulardan biri de, AB, IPA fonlarına başvurular konusunda çalışmalar yapılabileceği hususu olmuş, bu konuda da birlikte hareket edilebileceği hususunda görüş birliğine varılmıştır.

Program dâhilinde T.C. Türkiye Mostar Başkonsolosluğu Ziyareti gerçekleştirilmiştir. Daha sonra saha ziyaretleri yapılarak, MİP d.o.o. Şirketi, Megamarkt Perakende Zinciri, Loncar Plast, ROKUT gibi çeşitli firmalar ile ikili iş görüşmeleri gerçekleştirilmiştir.

Almanya Mittlerer Niederrhein Bölgesi Heyet Ziyareti

IHK Industrie- und Handelskammer Mittlerer Niederrhein (IHK Sanayi ve Ticaret Odası Mittlerer Niederrhein) başkanlığında Almanya Niederrhein (Aşağı Ren) Bölgesi’nden gelen tekstil, makine- metal, lojistik ve otomotiv sektörleri temsilcilerinin oluşturduğu 21 kişilik heyet BEBKA’yı 23 Mart 2015 tarihinde ziyaret etmiştir. Ziyaret, BEBKA Genel Sekreteri Tamer Değirmenci’nin açılış konuşması ile başlamış, Bursa tanıtım filminin izlenmesi ile devam etmiştir.

Toplantı, BEBKA Bursa Yatırım Destek Ofisinin TR41 Bölgesi, Bursa geneli ile Bursa’daki makine-metal ve tekstil sektörlerine ve BEBKA’nın çalışmalarına ilişkin yaptığı kapsamlı sunumla devam etmiştir. Sunumda, bölgenin ekonomik ve coğrafi önemine değinilirken, sektörlerin Türkiye ile Bursa büyüklükleri firma sayısı, çalışan sayısı ve dış ticaret rakamları ile birlikte paylaşılmıştır.

2015 Yılı Ajans Faaliyet Raporu

Avusturya Otomotiv Heyeti Toplantısı

Avusturya Başkonsolosluğu Ticaret Ofisi başkanlığında 09-12 Mart tarihlerinde İstanbul, Bursa ve Kocaeli'nde otomotiv sektörüyle ilgili temaslarda bulunan Avusturyalı otomotiv şirketleri temsilcilerinden oluşan heyete Bursa Yatırım Destek Ofisi tarafından, Bursa ve otomotiv sektörüyle ilgili bilgi verilmiş, Bursa ve sektörle ilgili dokümanlar sağlanmıştır. Sektörle ilgili temaslar kurmak üzere Bursa'da olan katılımcı firmaların çalışma alanlarıyla ilgili bilgi alınmış, Bursa'ya ilk defa gelen heyete, temaslar öncesi sektörle ilgili genel bilgiler ve dokümanlar sunulmuştur. Avusturya Konsolosluğu Ticaret Ofisi temsilcileriyle tanışılmasıyla Avusturya'dan gelebilecek yatırımcılar için ilk temas gerçekleşmiştir. Avusturya Başkonsolosluğu Ticaret Ofisi tarafından verilen tanışma yemeğine Bursalı işadamlarından oluşan bir grup davet edilmiş ve heyet ile görüştürülerek ikili iş görüşmeleri yapmaları sağlanmıştır.

G20 W AIPA FDI Conference

Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı’nın (TYDTA) Başkanlığı yürüttüğü Dünya Yatırım Tanıtım Ajansları Birliği’nin (WAIPA) 27-28 Nisan 2015 tarihlerinde İstanbul Conrad Hotel’de gerçekleştirilen G20-WAIPA Uluslararası Doğrudan Yatırımlar Konferansı’na katılım sağlanmıştır.

İstanbul’da düzenlenen etkinliğin hedefleri arasında; WAIPA üyelerinin görüşlerinin derlenerek Türkiye’nin dönem başkanlığını yürütmekte olduğu G20 sürecine katkıda bulunacak bir çıktı sağlanması, WAIPA’nın uluslararası camiadaki etkinliğinin pekiştirilmesi, WAIPA’nın diğer önde gelen uluslararası kuruluşlarla kurduğu güçlü bağların derinleştirilmesi ile 14-16 Haziran 2015 tarihleri arasında Milano’da düzenlenecek “WAIPA Dünya Yatırım Konferansı” sırasında yapılacak WAIPA başkanlık seçimlerinde TYDTA’nın Başkanlığının bir dönem daha devam etmesi adına üyelerin güçlü desteğinin teyit edilmesi bulunmaktadır.

2015 Yılı Ajans Faaliyet Raporu

WAIPA Dünya Yatırım Konferansı ve WAIPA Genel Kurulu

2015 yılı çalışma programımızda devam ettirilmesi planlanan WAIPA üyeliği ile birlikte Bursa, Eskişehir ve Bilecik’e doğrudan yabancı yatırımcı çekmek ve bölgeyi yabancı yatırımcılara tanıtmak konusunda önemli bir işbirliği ağına katılım gerçekleştirilmiştir.

14-16 Haziran 2015 tarihleri arasında Milano’da düzenlenen WAIPA Dünya Yatırım Konferansı ve WAIPA Genel Kurulu’nda, Dünya ekonomisi ve UDY konusunda önemli noktalara temas edilen konferansta ayrıca başkanlık ve bölgesel direktörlük seçimleri de yapılmıştır. Seçimlerde oy hakkı olan ajansımız konferansta yer alarak, başkanlık için tekrar aday olan ülkemize destek vermiştir. T.C. Başbakanlık Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı yeniden WAIPA başkanlığına seçilmiştir.

WAIPA, yatırım tanıtım ajansları ile ilgili önemli konuları görüşerek, çok taraflı yatırım anlaşmalarının global UDY açısından etkilerini ele almıştır. Ayrıca, UDY’nin yatırım yapılan ülkedeki girişimcilik ve verimliliğin artırılması ve insan kaynağı kalitesinin geliştirilmesindeki rolü ve tarımsal yatırımların UDY ile ilgisi konferansta üzerinde konuşulan konular arasındadır.

2015 Yılı Ajans

Faaliyet Raporu

Belgede FAALİYET RAPORU 2015 (sayfa 66-70)