• Sonuç bulunamadı

Ulusal Kongre Erk, başkanlığında gerçekleşti

Belgede Bir Solukta. Bir Solukta (sayfa 37-45)

Adı 20. yüzyılın öncü kadınları listesine yazıldı

23. Ulusal Kongre Erk, başkanlığında gerçekleşti

90’lı yıllar tüm dünya için bir değişim dönüşüm döne-miydi. Modernitenin sonu, postmodern çağın başlangıcı olarak kabul edilen bu dönem, Körfez Savaşı, SSCB’nin dağılması gibi önemli olaylarla başladı. İnternetin yaygınlaşmaya başladığı,

38

iletişimin giderek önem kazanmaya başladığı bu yıllarda, göğüs hastalıkları camiasında da bazı yeni oluşumlar ortaya çıktı. O dönemde sadece göğüs hastalıklarını kapsayan bir dernek ku-rulması yönünde atılan adımlar sonucunda 1992 yılında Toraks Derneği kuruldu. Başlangıçta bu durum göğüs hastalıkları cami-asında bir ikileme neden olsa da birçok hekim her iki dernekte birlikte çalışmayı tercih etti. Bunun sonucunda daha sonra geli-şen hoş bir rekabet ortamı her iki dernek için motivasyon artışı sağladı. Sonuçta, nihai amaç mesleki gelişime ön ayak olmak ve toplum sağlığına katkı da bulunmaktı.

Kongreler, tıp dünyasının geleneksel etkinliği oldu

Tüm dünya bir değişimin içinde olsa da Türkiye on yıllar boyunca pek çok ekonomik, siyasi ve kültürel olaya ev sahipliği yapsa da tıp dünyasında artık gelenekselleşen, yerleşen bir etkinlik vardı: TÜSAD Kongreleri. Çünkü TÜSAD uzun yıllar kongre yapan tek göğüs hastalıkları derneği oldu. Göğüs hastalıkları hekimleri ancak bu kongrede bilimsel çalışmalarını paylaşabiliyordu. Bu kongreler bir yandan bilimsel diğer yandan da sosyal aktivite olarak hekimlerin ajandasında önemli bir yere sahip olmuştu.

TÜSAD’ın en önemli etkinliği olan ve hekimler tarafın-dan yıl boyunca merakla beklenen kongreler Müzeyyen Erk’in başkanlığı döneminde ağırlıklı olarak İstanbul merkezli devam etti. TÜSAD’ın 18-21 Eylül 1994 tarihinde Nevşehir’de yapılan 22. Ulusal Kongresi Meliha Terzioğlu, başkanlığında gerçekle-şen son kongre olurken, bir sonraki yılki toplantı kurucu baş-kansız yapıldı.

TÜSAD’ın 23. Ulusal Kongresi Müzeyyen Erk başkanlı-ğında yapılan ilk kongre oldu. Bu kongre 11-14 Haziran 1995 tarihleri arasında İstanbul’da Hilton Convention Center’da ya-pılırken, bir sonraki 24. Ulusal kongre 8-11 Haziran 1997 tarih-leri arasında İstanbul’da Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’nda düzenlendi. Yüksek katılımla gerçekleşen bu kongre boyunca 66 adet sözlü bildiri, 137 tartışmalı poster ve 160 adet de poster takdim edildi. Kongre boyunca sergilenen posterler her yıl olduğu gibi yönetim kurulu tarafından değer-lendirildi, bilimsel içerik ve görsellik açısından en iyi 10 poster derecelendirildi. Ve o yıl ilk kez poster ödüllerinin yanı sıra, genç araştırmacıları teşvik etmek amacıyla Meliha Terzioğlu ödülü verildi.

39

TÜSAD, çeyrek yüzyılı devirdiği 25. Ulusal Kongresi’ni ise 5-9 Haziran 1999 tarihinde Çırağan Sarayı’nda yaptı. Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği Başkanı Müzeyyen Erk’in Tür-kiye Gazetesi’ne verdiği bilgiye göre, 25. Kongrede 6 panel, 9 yuvarlak masa toplantısı, 6 konferans ve 5 satellit sempozyum yer aldı. Ayrıca kongreye birçok yabancı bilim adamı da konuk oldu. O yıl kongreye yurtdışından 12 konuşmacı katılmıştı. Bu durum TÜSAD kongrelerinin sadece yurtiçinde değil yurtdışın-da yurtdışın-da prestijli bir mesleki platform olarak kabul gördüğünün en önemli işaretlerinden biriydi.

Ancak o tarihten sonra, TÜSAD dönemin koşulları nede-niyle kongrelerine bir süre ara verdi. Yine de bir sonraki ulusal kongreye kadar pek çok bölgesel ve uluslararası toplantıya ev sahipliği yapıldı.

BÖLÜM 3

2000- 2006

43

Dernek genç asistanların ilgisini çekmeye başlıyor TÜSAD’ın kurulduğu yıl, Mustafa Yaman öğrenciy-di henüz. 1968 yılında Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’ne başlamıştı.

Uzmanlık alanını göğüs hastalıkları olarak seçmişti, ancak henüz kendi alanında bir dernek kurulduğundan pek çok hekim adayı gibi haberdar değildi. Dernek ilk 5 yılını kutlamış, bu ka-dar kısa sürede 4 ulusal kongre gerçekleştirmiş, hekimler arasın-da bilinirliğini artırmışsa arasın-da gençlere henüz ulaşamamıştı.

Mustafa Yaman, 1976 yılında Cerrahpaşa pnömo-fitizyo-loji kliniğinde asistanlığa başladığında hocalarının bu dernekte akademik hizmetler yaptığını öğrendi. O sırada 7-9 Ekim tarih-lerinde yapılacak TÜSAD 5. Ulusal Kongresi’nin hazırlıkları sürüyordu. Dernek, Yaman’ın ilgisini çekti: Hekimler açısından olduğu kadar, toplum sağlığı açısından da çok önemli bir der-nekti, üye olmaya karar verdi. Bilimsel faaliyetler ve akademik ortam ilgisini çekiyordu. Yaman da, göğüs hastalıkları alanın-da hem kendini geliştirmek hem de bu alanın gelişimine katkı sağlayacak işler yapmak istiyordu. Solunum Derneği, bu açıdan tam da yer alması gereken bir yapıydı.

1982 yılında eğitimini tamamladığı Cerrahpaşa Tıp Fa-kültesi’nde öğretim görevlisi olurken, dernekte de aktif olarak çalışmaya başladı.

TÜSAD’da daha ilk yıllardan itibaren bazı kurullar otur-maya başlamıştı. Bunlardan biri de dernekte görev alacak kişiler, öncelikle mutfakta çalıştırılıyordu. Yaman da, gelecek vadeden bir genç olarak, dernekte sorumluluklar üstlendi.

Mustafa Yaman 1985 yılında, o yıllarda, kongrede sunu-lan panel ve araştırmaların yayınsunu-landığı “Solunum” dergisinin redaksiyon komitesine seçildi. Böylece TÜSAD’ın kurucu

baş-44

kanı Meliha Terzioğlu ile çalışma fırsatı yakaladı. Doçentliğinin üçüncü yılı olan 1990’da Paris Üniversitesi Rothschild Hastanesi Alerji Kliniği’nde çalışan Mustafa Yaman, aynı yıl yapılan genel kurulda TÜSAD yönetim kuruluna sayman üye olarak girdi.

Mustafa Yaman, o günden sonra TÜSAD’da neler yaşan-dığını şöyle anlatıyor:

“Türkiye’nin en seçkin akademisyenleri ile birlikte yaptı-ğımız toplantılar, akademik gelişmemde ayrı bir eğitim sürecini başlattı. Bu yıllar göğüs hastalıkları camiasında yeni bir derneğin kurulma girişimlerinin başladığı dönemdi. Ben de genç akade-misyenlere bilimsel aktivasyonlarda daha çok sorumluluk veril-mesini, anketler yapılarak üyelerin eğilimlerinin belirlenmesini ve ERS ile iş birliği yapılmasını önerdim. Dernek başkanımız Meliha Terzioğlu, bu önerileri dikkate alarak, ilgili yazışmaları yaptı ve daha sonra da ERS Türkiye Delegasyonu süreci başladı.

Ülkü Bayındır ilk temsilcimiz oldu.”

Bu noktada ERS’den söz etmek yerinde olacaktır.

Europian Resriratory Society-Avrupa Solunum Derneği veya kısa adı ile ERS; Lozan, Brüksel ve Sheffield’de ofisleri bulunan kar amacı gütmeyen bir kuruluş. Solunum tıbbı alanında 1990 yılında kurulmuş. Organizasyon, Societas Europaea Physiologi-ae ClinicPhysiologi-ae RespoiratoriPhysiologi-ae ve Avrupa Pnömoloji Derneği’nin birleşmesiyle hayata geçmiş. Binlerce üyesi ile Avrupa’nın en büyük profesyonel uzmanlık derneklerinden biri olan ERS ile TÜSAD’ın ilişkileri geçmişten bu yana güçlenerek ilerlemiş du-rumda. Günseli Kılınç’ın ERS Türkiye Delegeliği döneminde ERS yönetimi ile oldukça sıcak ilişkiler kurulmuştu. Ve Solu-num Kongrelerinin çoğunluğuna ERS Başkanı da dahil olmak üzere konusunda uzman birçok konuşmacı katılmıştı. TÜSAD, son yıllarda uluslararası çalışmalarını European Association for Bronchology and Interventional Pulmonology (EABIP) ve Ame-rican College of Chest Physicians (CHEST) gibi kuruluşlarla yü-rütse de o dönem ERS ile de etkin ve faydalı çalışmalar yaptı.

Mustafa Yaman hocamızın dikkat çektiği bir konu da kongreler. Kongreler, bu dönemde farklı bir formatla yeniden şekilleniyordu. Bu açıdan 21. Kongre özel bir önem taşıyordu.

Yaman, bu konuda bize şu bilgileri aktarıyor:

“Genelde amatör duygularla yapılan kongrelerimizin aksine 21. Ulusal Kongremizi Kuşadası’nda ve profesyonel

45

bir organizasyon ile yapma fikrine başkanımızı zor ikna ettim.

Neyse ki Atilla Akkoçlu ile birlikte yaptığımız bu başarılı organizasyon bize karşı duyulan güveni artırdı.”

Meliha Terzioğlu’nun Başkan, Tuğrul Çavdar’ın 2. Başkan olduğu bu dönemde 24-28 Ekim 1993 tarihinde gerçekleşen 21. Kongre’nin Bilimsel Komitesi’nde şu isimler yer alıyordu:

Seyhan Çelikoğlu, Müzeyyen Erk, Tülin Oruç, Emine Koçyiğit ve Tuncer Karayel.

Lokal Organizasyon Komitesi’nde Atilla Akkoçlu, Eyüp Sabri Uçan, Arif Çımrın yer alırken Program Düzenleme Komi-tesi’nde Müzeyyen Erk ve Nurhayat Yıldırım ile birlikte Mustafa Yaman yer alıyordu. Daha sonraki yıllarda da, Müzeyyen Erk’in başkanlığı döneminde de hep Kongre Bilimsel Komitesi’de yer alan Yaman, dernekte aktif olarak önemli işler üstleniyordu.

30 Mayıs 1994 tarihinde yapılan genel kurul ile birlikte TÜSAD’da 24 yıllık Meliha Terzioğlu döneminin bitip, Müzey-yen Erk’in başkanlık dönemi başlarken Mustafa Yaman yine sayman görevindeydi.

Mustafa Yaman 1998 yılında yapılan ve Müzeyyen Erk’in ikinci başkanlık dönemindeki genel kurulun ardından TÜSAD Genel Sekreteri oldu. Yıllarca Erk tarafından yürütülen bu gö-rev, TÜSAD’da ona önemli sorumluluklar yüklüyordu. Çırağan Sarayı’nda yapılan 25. Ulusal Kongre’de önemli görevler üstle-nen Yaman, o zamana kadar kongre bildirilerinin yayınlandığı Solunum Dergisi’nin yılda dört kez hakemli bir dergi olarak ta-sarlayan ekibin içinde yer aldı. Bu hakemli derginin ilk editörlü-ğünü Nurhayat Yıldırım üstlendi.

Belgede Bir Solukta. Bir Solukta (sayfa 37-45)

Benzer Belgeler