• Sonuç bulunamadı

PAZARLAMASINDAKĠ KULLANIM

11. Amerika BirleĢik Devletleri 11,

3.5 ARAġTIRMA VERĠLERĠNĠN ANALĠZĠ VE DEĞERLENDĠRĠLMESĠ

3.5.5 Turizm Tüketicilerinin Algılarının Korelasyon Matris

Korelasyon analizinin amacı değişkenler arasındaki ilişkinin derecesinin ve yönünün belirlenmesi olmaktadır. Pearson korelasyon katsayısı, değişkenlerin arasındaki doğrusal ilişkinin derecesine ve yönüne bakılmak istenildiğinde en sık kullanılan katsayıdır (Sipahi vd., 2008:143). Korelasyon katsayısının +1 olması, değişkenler arasında doğru yönlü pozitif tam bir ilişkinin olduğunu gösterirken, bir değişken hangi oranda arttı ya da azaldıysa, diğer değişken de aynı oranda artacak ve azalacak anlamına gelmektedir. Korelasyon katsayının -1 olması ise, değişkenler arasında ters yönlü negatif tam bir ilişkinin olduğunu gösterirken, bir değişken hangi oranda arttıysa diğer değişken de o oranda azalacaktır. Korelasyon katsayısının 0 olması, değişkenler arasında bir ilişki olmadığını göstermektedir. Değişkenler arasındaki ilişkinin açıklamak için korelasyon katsayılarına yapılan genel yorumlar şu şekilde sıralanmaktadır (Ural ve Kılıç, 2006:248):

83  Korelasyon katsayısı  0 - 0,29 arası: Düşük ilişki

 Korelasyon katsayısı  0,30 - 0,64 arası: Orta ilişki

 Korelasyon katsayısı  0,65 - 0,84 arası: Yüksek ilişki

 Korelasyon katsayısı  0,85 - 1 arası: Çok yüksek ilişki

Tablo 19’da çalışmanın bağımsız değişkenleri olarak turizm tüketicilerinin algı boyutları değerlendirilmektedir. Pearson korelasyon matrisinde, Sig (2-tailed) değerlerine bakıldığı zaman, araştırmanın faktörleri arasında anlamlı bir ilişki olduğu görülmektedir. Korelasyon katsayıları bakıldığı zaman en yüksek korelasyonun kullanım ile paylaşım ve aidiyet boyutları arasında olduğu görülmektedir (0,67). Bu durumda, 0,67 korelasyon katsayısı kullanım ile paylaşım ve aidiyet boyutları arasında yüksek derecede pozitif bir ilişki olduğunu göstermektedir. Bu sonuç literatüre de uymaktadır. Turizm tüketicileri sosyal paylaşım sitelerini kullanım boyutundaki artış, onların daha çok paylaşımda bulunmasına ve sahip oldukları aidiyet hissinin artmasına neden olacaktır. Tablo 19’da yer alan analiz sonuçlarına göre aşağıda yer alan hipotezlerden alternatif hipotez (H1) kabul edilmiştir.

H0: Turizm tüketicilerinin algılarının kullanım boyutu ile paylaşım ve aidiyet boyutu arasında bir ilişki yoktur.

H1: Turizm tüketicilerinin algılarının kullanım boyutu ile paylaşım ve aidiyet boyutu arasında bir ilişki vardır.

Tablo 19’da kullanım boyutu ve değerlendirme boyutu arasında ise orta derecede pozitif bir ilişki görülmektedir (0,60). Buna göre turizm tüketicilerinin kullanım boyutundaki artış, turizm tüketicilerinin otel işletmelerine yönelik değerlendirmelerinde pozitif yönde bir artışa neden olacaktır. Bu analiz sonuçlarına göre aşağıda yer alan hipotezlerden alternatif hipotez (H1) kabul edilmiştir.

H0: Turizm tüketicilerinin algılarının kullanım boyutu ile otel işletmelerine yönelik değerlendirme boyutu arasında bir ilişki yoktur.

H1: Turizm tüketicilerinin algılarının kullanım boyutu ile otel işletmelerine yönelik değerlendirme boyutu arasında bir ilişki vardır.

84

Tablo 19’da etkileşim ve güvenme boyutu ile otel işletmelerine yönelik değerlendirme boyutu arasında orta derecede pozitif bir ilişki görülmektedir (0,61). Bu analiz sonuçlarına göre aşağıda yer alan hipotezlerden alternatif hipotez (H1) kabul edilmiştir.

H0: Turizm tüketicilerinin algılarının etkileşim ve güvenme boyutu ile otel işletmelerine yönelik değerlendirme boyutu arasında bir ilişki yoktur.

H1: Turizm tüketicilerinin algılarının etkileşim ve güvenme boyutu ile otel işletmelerine yönelik değerlendirme boyutu arasında bir ilişki vardır.

Tablo 19’da yararlanma boyutu ile otel işletmelerine yönelik değerlendirme boyutu arasında yüksek derecede pozitif bir ilişki görülmektedir (0,66). Bu analiz sonuçlarına göre aşağıda yer alan hipotezlerden alternatif hipotez (H1) kabul edilmiştir.

H0: Turizm tüketicilerinin algılarının yararlanma boyutu ile otel işletmelerine yönelik değerlendirme boyutu arasında bir ilişki yoktur.

H1: Turizm tüketicilerinin algılarının yararlanma boyutu ile otel işletmelerine yönelik değerlendirme boyutu arasında bir ilişki vardır.

Tablo 19’da görüldüğü üzere etkileşim ve güvenme boyutu ile yararlanma boyutu arasında orta derecede pozitif bir ilişki görülmektedir (0,55). Bu analiz sonuçlarına göre aşağıda yer alan hipotezlerden alternatif hipotez (H1) kabul edilmiştir.

H0: Turizm tüketicilerinin algılarının etkileşim ve güvenme boyutu ile yararlanma boyutu arasında bir ilişki yoktur.

H1: Turizm tüketicilerinin algılarının etkileşim ve güvenme boyutu ile yararlanma boyutu arasında bir ilişki vardır.

Tablo 19’da etkileşim ve güvenme boyutu ile kullanım boyutu arasında orta derecede pozitif bir ilişki görülmektedir (0,53). Bu analiz sonuçlarına göre hipotezlerden alternatif hipotez (H1) kabul edilmiştir.

85

H0: Turizm tüketicilerinin algılarının etkileşim ve güvenme boyutu ile kullanım boyutu arasında bir ilişki yoktur.

H1: Turizm tüketicilerinin algılarının etkileşim ve güvenme boyutu ile kullanım boyutu arasında bir ilişki vardır.

Tablo 19. Turizm Tüketicilerinin Algı Boyutlarının Korelasyon Matrisi

Tablo 19’da görüldüğü üzere yararlanma boyutu ile kullanım boyutu arasında yüksek derecede pozitif bir ilişki görülmektedir (0,66). Bu analiz sonuçlarına göre aşağıda yer alan hipotezlerden alternatif hipotez (H1) kabul edilmiştir.

86

H0: Turizm tüketicilerinin algılarının yararlanma boyutu ile kullanım boyutu arasında bir ilişki yoktur.

H1: Turizm tüketicilerinin algılarının yararlanma boyutu ile kullanım boyutu arasında bir ilişki vardır.

Tablo 19’da görüldüğü üzere bilgi edinme boyutu ile otel işletmelerine yönelik değerlendirme boyutu arasında orta derecede pozitif bir ilişki görülmektedir (0,51). Bu analiz sonuçlarına göre aşağıda yer alan hipotezlerden alternatif hipotez (H1) kabul edilmiştir.

H0: Turizm tüketicilerinin algılarının bilgi edinme boyutu ile otel işletmelerine yönelik değerlendirme boyutu arasında bir ilişki yoktur.

H1: Turizm tüketicilerinin algılarının bilgi edinme boyutu ile otel işletmelerine yönelik değerlendirme boyutu arasında bir ilişki vardır.