• Sonuç bulunamadı

1.8 Denizel Sandviç Kompozit Malzemelerin Üretim Yöntemleri

1.8.2 Vakum Torbalama Yöntemi (VB)

Vakum torbalama yöntemi düĢük maliyetli ve uygulama tekniği kolay olan bir yöntemdir. Basit bir laboratuvar ortamında, elle yatırma yönteminin dezavantajlarını ortadan kaldırarak kolaylıkla daha sağlam ve hafif kompozit sandviç ve laminatların üretilmesi mümkündür. Teknelerde, yarıĢ araçlarında ve kompozit yapıların bakım onarım iĢlemlerinde yaygın olarak kullanılmaktadır.

48

Vakum torbalama yönteminde sandviç kompozit üretim aĢamaları (Turgut, Kayran,

Alemdaroğlu, & Ceylan, 2007) (ġekil 1.30):

 Kalıp yüzeyi temizlendikten sonra kalıbın çevresine sızdırmazlık bandı yapıĢtırılır.

 Reçine sertleĢtikten sonra üretilecek kompozit yapının ve vakum torbalama elamanlarının kalıba yapıĢmaması için kalıbın yüzeyine kalıp ayırıcı ince bir tabaka halinde iki kat uygulanır.

 Takviye katmanların yerinden kaymaması için reçine karıĢımından malzemenin serileceği yere fırça ile bir miktar sürülür. Sürülen bölgeye ilk katman yerleĢtirilir ve el yatırma yöntemine benzer olarak rulo veya fırça ile her tarafına reçine emdirilir. Laminasyon planına göre diğer katmanlar ve çekirdek malzeme sırayla yerleĢtirilir ve her katmanın reçine ile ıslatıldığından emin oluncaya dek fırça ile yayma ve ıslatma iĢlemine devam edilir.

 Soyma kumaĢı, delikli naylon ve reçine emici (battaniye) katlar sırasıyla sandviç yapı üzerine dizilir. Delikli naylon fazla reçinenin katmanların arasından sızarak polyesterden yapılmıĢ emici kata (breather) ulaĢmasını, soyma kumaĢı da kompozit malzemenin yüzeyini pürüzlü bırakması nedeniyle astar veya son kat boyalarının dıĢ yüzeye iyi tutunmasını sağlar. Soyma kumaĢı ayrıca ikinci bir yapıĢtırma iĢlemi olacağı zamanlarda fazladan zımpara yüzey iĢlemlerine gerek bırakmaz ve reçine geçirgenliğini sağlayan ayırıcı kat olarak da kullanılabilir.

 Reçine emici kat daha kalın bir tabaka olarak vakum ayak alt plakalarının yerleĢtirileceği bölgeye konulur, böylelikle emici katta biriken fazla reçine ayakların içine girmez ve ayrıca vakum esnasında bu ayakların kompoziti ezmesi önlenir.

 Bütün kalıbı içine alacak Ģekilde kompozit üzerine yerleĢtirilen vakum torbası kalıp çevresine uygulanan hava kaçaklarını önleyen sızdırmazlık macunu ile yapıĢtırılır. YapıĢtırma iĢlemi bir kenardan baĢlayarak kalıp çevresi dolaĢılır. Vakum torbasının en son birleĢme noktasında kat yapılarak içine sızdırmazlık bandı yapıĢtırılır.

 Vakum ayak alt plakalarının deliklerine karĢılık gelen yerlere vakum torbasında yarık açılır ve plastik contalı üst vakum ayakları sıkılarak yerleĢtirilir. Vakum ayaklarına basınç göstergesi ve vakum pompa hortumu takılır.

 Vakum pompası çalıĢtırılarak hava kaçakları kontrol edilir. Kompozit yapı üzerinde vakum torbası ile basınç oluĢur. KürleĢme sırasında, vakum pompası vasıtasıyla atmosferik basınçtan (1 atm) daha düĢük bir negatif bir basınçla takviye elemanları

49

ile reçine arasındaki hava dıĢarı çekilir. Reçinenin sertleĢme süresince hava kaçağı olsun olmasın vakum pompası çalıĢır durumda tutulur. Fazla reçinenin pompaya ulaĢmasını önlemek için vakum hattı ile pompa arasında mutlaka bir reçine kaçıĢ kabı bulundurulur.

 Reçine sertleĢtikten sonra vakum sonlandırılıp, vakum torbası ve ara katmanlar sökülür, sandviç kompozit kalıptan çıkarılır.

Vakum torbalama yönteminin avantajları:

 KarmaĢık Ģekle sahip presle elde edilemeyen parçaların az sayıda üretimi için uygun bir yöntemdir.

 Vakumla esnasında fazla reçine polyester battaniye tarafından emilir bu sayede kompozit yapı içindeki elyaf/reçine oranı daha yüksek olur. Vakum, reçinenin tüm katmanların içine tam olarak nüfuz etmesini ve bu sayede bütün bölgelerin reçineyle ıslatılmasını sağlar.

 Islak tabakalar arasında istiflenme oluĢturarak, sıkıĢan havanın vakum etkisiyle dıĢarı atılmasıyla düĢük nem emilimi sağlanır. Reçinenin kürleĢmesi esnasında kompozit yapı içinde hava kabarcıklarının neden olduğu boĢluklar ve çatlak oluĢma riski en aza indirilerek yapının mukavemeti arttırılmıĢ olur.

 Kompozit yapı üzerine uygulanan mekanik basınç etkisiyle katmanlar arasında yapıĢma en iyi Ģekilde oluĢur, katmanlar arası kesme mukavemeti artar, fiberlerin yanlıĢ hizalanması engellenir.

 Reçinenin yapı içerisinde vakum etkisiyle daha iyi yayılması sağlanır, kuru veya fazla reçine olan bölgelerin oluĢmasını engellenerek homojen reçine dağılımı sağlanır.

 El yatırma tekniğine kıyasla daha düĢük hava kabarcığı (boĢluk), daha düĢük ağırlık, daha iyi mekanik özellikler, sabit kalınlık ve daha yüksek fiber içeriği oluĢmaktadır.

 Vakum torbasıyla kapalı bir ortam oluĢturulması ile sağlık açısından zararlı olabilecek stiren gibi uçucu maddelerin solunmasını ve emilimi azalır.

Vakum torbalama yönteminin dezavantajları:

 Vakumlu torbalama iĢlemi, aĢırı doymuĢ bir laminat üretimi ile baĢlar. Uygulanan vakum basıncı daha sonra fazla reçineyi uzaklaĢtırır. Bu reçine miktarı uygulanan

50

vakum basıncının zamanlamasına bağlı olarak büyük ölçüde değiĢebilir ve kontrol edilmesi zor birçok farklı ve kritik değiĢkene bağlıdır. Ayrıca bu reçine para ve kaynak israfına yol açar.

 Daha büyük projelerde, reçine poĢetinin sınırlayıcı bir faktör olması nedeniyle vakum torbası iĢleminin birkaç kez uygulanması gerekebilir.

 Vakum contasında bir sızıntı meydana gelirse ve hemen bulunamazsa, acele ile açılan torba iĢlemi hata yapma olasılığını artırır.

 El yatırma, imalat iĢlemi sırasında takviye elemanlarına sıkıĢan büyük miktarda hava kabarcığı anlamına gelir. Daha sonra vakum torbası tekniğinin kullanılması, hava kabarcıklarının büyümesine ve laminatta ve yüzeyde boĢluk oluĢmasına neden olabilir.

 Elyaf/hacim oranı diğer iĢlemlerde olduğu gibi baĢarılı bir Ģekilde hesaplanamaz ve aĢırı reçineli veya kuru laminatlar oluĢabilir.

 Daha büyük ve daha karmaĢık yapılar ayrıca ek yardımcılar, ilave iĢ gücü gereksinimlerini ve desteğini gerektirir.

 Tek kullanımlık vakum torbası, soyma kumaĢı, reçine emici katman gibi atılan sarf malzemeler nedeniyle üretim maliyeti artar.

 Reçinenin karıĢtırılması, kontrolü ve vakum aĢaması için tecrübeli ve kalifiye kiĢiler gereklidir.

 Vakum, polyester ve vinil ester reçineden fazla oranda stiren (polimerleĢmeyi engelleyici bir faktör) çıkarılmasına sebep olabileceğinden, epoksi ve fenolik reçine kullanımına daha uygundur.

 Sadece kalıp tarafındaki yüzeyi pürüzsüz olur, vakum torbası tarafı daha kabadır.

 ĠĢlemin bir kez baĢlatıldı mı, duraklatma veya geri adım atma seçeneği mümkün olmaz. Elyafların fırça/rulo ile ıslatma iĢlemlerinde, tüm malzemelerin hazır duruma getirilmesinde, reçine kürlenmesi ile sınırlı bir zaman aralığı vardır.