• Sonuç bulunamadı

3. YÖNTEM

3.3 Veri Toplama Araç ve/veya Teknikleri

Araştırmada çocukların geometri becerilerini ölçmek amacıyla “Erken Geometri Beceri Test- EGBT”, matematik becerilerini ölçmek amacıyla “Erken Matematik Yeteneği Testi 3- TEMA-3”, çocukların korunum becerilerini ölçmek amacıyla da “Piaget’in Sayı Korunum Testi” olmak üzere toplamda üç veri toplama aracı, çocukların yaş ve cinsiyet bilgilerini toplamak için kişisel bilgi formu kullanılmıştır.

3.3.1 Erken Geometri Beceri Testi- EGBT

Bu çalışmada çocukların geometrik şekilleri tanıma becerilerinin belirlenmesi amacıyla “Erken Geometri Beceri Testi” kullanılmıştır.

Sezer ve Güven (2016) tarafından geliştirilen “Erken Geometri Beceri Testi- EGBT” 5-7 yaş çocuklarının geometrik düşünme becerilerinin belirlenmesi amacı taşımaktadır. Testte bulunan her madde için Kapsam Geçerlik İndeksi, .65’tir. EGBT’nin kriter geçerliğinin belirlenmesi için Erken Sayı Testi ve Frostig Görsel Algılama Testi kullanılmıştır. Testin toplam güvenirlik katsayısı Cronbach's Alpha değeri .855, KR20 katsayısı .853’tür. EGBT’nin Grup İçi Korelasyon Katsayısı kriteri .124‟tür. Testinin iki yarısı arasında Pearson Korelasyon katsayısı .697’dir. Spearman-Brown katsayısı .821 ve Guttman Split-Half katsayısı .767‟dir. Ek olarak EGBT’nin ilk yarısı için Cronbach's Alpha değeri: .764, ikinci yarısı için: .856’dır. Guttman Lambada (Li) yöntemine göre güvenirlik katsayıları .760 ve .883 değerleri arasında değişiklik göstermektedir. Test tekrar test sonuçları Pearson Korelasyon katsayısı için: .898’dir. Ulaşılan tüm bu bulgular neticesinde 5-7 yaş çocuklarının geometrik düşünme becerilerinin belirlenmesi amacı taşıyan 42 maddelik bu testin geçerli ve güvenilir olduğu sonucuna ulaşmışlardır.

58

EGBT’nin içeriğinde şekil (şekil seçme, kenar-köşe özelliği, şekil çizme, birleştirme veya ayırma ile yeni şekiller oluşturma, şekilleri zihinde çevirme), üç boyutlu cisimleri tanıma ve bir yüzeyini tahmin etme, örüntüyü devam ettirme, perspektif alma ve bloklarla inşa becerileri bulunmaktadır. Testin alt boyutlarını ise; İki boyutlu şekillerin tipik örneklerini tanıma, İki Boyutlu Şekil Seçme, İki Boyutlu Şekil Çizimi, İki Boyutlu Şekillerin Kenar-Köşe Özelliği, Şekil Döndürme, Zihinden Şekil Oluşturma, Şekil Ayırma, Materyal İle Şekil Oluşturma, Çubuklar İle Şekil Oluşturma, Şekil Zemin İlişkisi, Üç Boyutlu Şekilleri Tanıma, Örüntü, Perspektif Alma, Bloklarla İnşa ve Üç Boyutlu Şekillerin Yüzey Tahmini oluşturmaktadır (Sezer, 2015; Sezer ve Güven, 2016).

3.3.2 Erken Matematik Yeteneği Testi 3- TEMA

Bu çalışmada çocukların matematik becerileri düzeylerinin belirlenmesi amacıyla “Erken Matematik Yeteneği Testi 3- TEMA-3” kullanılmıştır.

Test of Early Mathematics Ability-TEMA, 3 yaş ile 8 yaş 11 ay arasındaki çocukların erken matematik yeteneğini düzeylerinin belirlenmesi amacıyla Ginsburg ve Baroody (1983) geliştirilmiştir. Test 1990 yılında yeniden gözden geçirilerek ve Tema-2 adıyla yayınlanmıştır. Daha sonra ise yine Ginsburg ve Baroody (2003) tarafından yetersiz olan maddelerin eklenmesi ve testin daha kolay anlaşılır hale getirilmesi amacıyla yeniden gözden geçirilerek Tema-3 adıyla yayınlanmıştır. Tema-2’nin Türkçe’ye uyarlama, geçerlik ve güvenirlik çalışması ise Güven (1997) tarafından gerçekleştirilmiş ve testin geçerli ve güvenilir bir ölçme aracı olduğu saptanmıştır. Tema-3’ün ise Türkçe’ye uyarlama, geçerlik ve güvenirlik çalışması ise Erdoğan (2006) tarafından yapılmıştır. Test toplamda 72 maddeden oluşmakta ve her çocuğa bireysel olarak uygulanmaktadır. TEMA-3’te az-çok, sayma, informal hesaplama gibi informal matematik alanları ile sayılar, sayılar arası ilişkiler, hesaplama ve onluk kavramları gibi formal matematik alanlarını ölçmektedir. TEMA- 3 A ve B formları olmak üzere iki formdan meydana gelmektedir. Form A ve Form B birbirine paralel formlardır. Her iki formda da materyal olarak resimler, matematiksel semboller, sayılabilir küçük nesneler bulunmaktadır. Formların deneysel çalışmalarda ön test ve son test olarak kullanılması önerilmektedir (Ginsburg ve Baroody, 2003; Erdoğan 2006).

Teste çocukların kronolojik yaşları hesaplanarak çocuğun bulunduğu yaşa denk gelen sorudan başlanmaktadır. Test uygulamalarına 36-48 aylık çocuklar için birinci, 48- 60 aylık çocuklar için yedinci, 60-72 aylık çocuklar için on beşinci, 72- 84 aylık çocuklar için yirmi ikinci, 84-96 aylık çocuklar için otuz ikinci ve 96-107 aylık çocuklar için kırk

59

üçüncü maddeden başlanmaktadır. Daha önceki soruların ise doğru yanıtlandığı kabul edilmektedir. Testte her madde doğru ya da yanlış olarak işaretlenmektedir. Eğer çocuk peşi sıra beş soruyu doğru yanıtlayamazsa test uygulaması bitirilmektedir. Test sonunda çocukların doğru sayıları ham puanlarını vermektedir ve ham puanlar daha sonraki aşamada matematik puanına çevrilmektedir. Test sonucundaki matematik yetenek puanlarının artması çocukların matematik yeteneğindeki artışı göstermektedir (Ginsburg ve Baroody 2003; Erdoğan, 2006). Çalışmada testin güvenirliğini test etmek için iç tutarlılık katsayısı da hesaplanmış, bu doğrultuda KR-20 Testi kullanılmıştır. Testin iç tutarlılık katsayısına ilişkin KR-20 değeri Form A için .92, Form B için .93 olarak saptanmıştır. Yapılan tüm istatistiksel analizler neticesinde testin geçerli ve güvenilir olduğu kanısına varılmıştır (Erdoğan, 2006).

3.3.3 Piaget’in Sayı Korunum Testi

Bu çalışmada çocukların sayılarla ilgili kavramları tanıma düzeylerini belirlemek amacıyla “Piaget Sayı Korunum Testi” kullanılmıştır.

Akuysal-Aydoğan (2007) tarafından geçerlik güvenirlik çalışmaları yapılan testte; sayıları tanıma, tanıdığı sayıları söyleme, eşleştirme, ayırt etme, simgesel modellerini yazma becerilerinin belirlenmesi amacıyla toplam 8 adet test grubu yer almaktadır. Test 1: Aynı Sayıda Elemanı Olan İki Kümeyi Tanıyıp Eşleştirme, Test 2: Küme İçerisindeki Eleman Sayısını Sayma ve Kaç Olduğunu Söyleme, Test 3: Zarların Üzerindeki Nokta Sayısını Sayıp Söyleme, Test 4: Kümedeki Eleman Sayısını Sayarak, Sayının Sembolü İle Eşleştirme, Test 5: Aynı Sayıda Elemana Sahip İki Kümeyi Eşleştirme. Eşleştirdiği Kümenin Eleman Sayısını Sembolü İle Eşleştirme, Test 6: Örnekteki Sayıları Uygun Şekilde Çizme, Test 7: Gördüğü Resimdeki Nesnenin Kaç Tane Olduğunu Yazma, Test 8: Zarların Üzerindeki Noktaları Sayarak Uygun Sayıyı Yazma şeklindedir. İlk etapta “Piaget Sayı Korunum Testi”nin içeriğinde 1-5 arası sayılar ile ilgili kavramları tanıma becerilerine yöneliktir. Ancak daha sonra “Piaget Sayı Korunum Testi”ne testin özgün halini bozmadan aynı yönergeleri kullanarak 6-10 arasındaki sayılar ile ilgili kavramları tanımaya yönelik maddeler dahil edilmiştir. Testteki maddelerden madde ayırıcılık gücünün 0.25’in altında herhangi bir madde yoktur. Testteki maddelerin madde güçlükleri.59 ile .98 arasında değişmektedir. KR 20 Alfa değeri“Test 1” için .84,”Test 2” için .96,”Test 3” için .83, “Testi 4” için .89, “Test 5” için .86, “Test 6” için .79, “Test 7” için .73 ve “Testi 8” için .89’dir. Yapılan bu istatistiksel analizler neticesinde testin güvenirliğe sahip olduğu sonucuna ulaşılmıştır. “Piaget Sayı Korunum Testi”nin

60

uygulamasında çocukların cevapları önceden hazırlanan kayıt formuna not edilmektedir. Testte her bir doğru cevaba 1 puan, her bir yanlış cevaba ise 0 puan verilmektedir (Akuysal-Aydoğan, 2007; Akuysal-Aydoğan, ve Şen 2011).

Benzer Belgeler