• Sonuç bulunamadı

OKULLA#MA ORANI (%)

2.5. Toplam E%itimsel Yansımalara !li$kin Görü$ler

Toplam e"itimsel yansımalara ili!kin ö"retmen görü!leri Tablo 29’da sunulmu!tur.

Tablo 29: Toplam E"itimsel Yansımalara #li!kin Görü!ler (%)

Davranı$lar Ke si nl ikl e Ka tı lı yor um Ka tı lı yor um Kı sm en Ka tı lı yor um Ka tı lm ıyor um Ke si nl ikl e Ka tı lm ıyor um Or ta la m a S ta nda rt S apm a

E"itim, resmi-sivil ikilemi ötesinde, bireysel/toplumsal varolu!u ku!atan hakem konumunda omurga ve do"al bir deneyimdir.

46,2 48,4 5,5 - - 4,40 .59

E"itimde özelle!me, idari ve mali ba"ımsızlı"ı; siville!me ise idari-mali- akademik bütüncül ba"ımsızlı"ı ifade eden bir olgudur.

14,3 58,2 19,8 7,7 - 3,79 .78

E"itimde özelle!me ve siville!me, kültür temelli e"itimden bilinç temelli do"al/varolu!sal e"itime geçi!i simgeleyen kolektif farkındalık yükseli!idir.

E"itimde özelle!me ve siville!me, resmi

ideolojiye yabancıla!mayı ama

etnik/dinsel/siyasal ba!ka ideolojilerin manipülasyonuna girmeyi netice veren tepkisel kaçı!lardır.

11,0 37,4 22,0 26,4 3,3 3,26 1,07

E"itimde özelle!me ve siville!me, resmi ideoloji kar!ıtlı"ı de"il, e"itimin do"al

yasalarına uyumlanma arayı!ları toplamıdır. 14,3 41,8 31,9 9,9 2,2 3,56 .93 Özelle!me, kutupla!mayı simgeleyen resmi ve

sivil e"itim formatları arasında bir geçi! sürecidir.

8,8 36,3 38,5 15,4 1,1 3,36 .88 E!itimin nihai vizyonu, insanın özgürlük-

sorumluluk dengesi içinde kendini ifade sürecini desteklemektir. Özelle!me ve siville!me olguları ise söz konusu vizyona do"ru kolektif bilinç dönü!ümünü simgeleyen stratejik alt süreçlerdir.

23,1 45,1 22,0 6,6 3,3 3,78 .98

Türk e"itim ya!amında enerji kilitlenmesini çözecek do"al duru!, resmi-özel e"itim ikileminde i!leyen enerji savurganlı"ını a!mak ve insanın kendi olma hakkına ortam olu!turacak tek bir sistemi etkili olarak i!e ko!maktır.

26,4 36,3 26,4 8,8 2,2 3,75 1,01

Tablo 29 incelendi"inde ö"retmenlerin “E"itim, resmi-sivil ikilemi ötesinde, bireysel/toplumsal varolu!u ku!atan hakem konumunda omurga ve do"al bir deneyimdir.” önermesine en çok %48,4’ü “Katılıyorum”, en az %5,5’i “Kısmen Katılıyorum” u i!aretlemi!tir. “Katılmıyorum” ve “Kesinlikle Katılmıyorum”u i!aretleyen olmaması, ö"retmenlerin bu önermeyi tam olarak desteklediklerini göstermektedir. Buradan ö"retmenlerin e"itimi toplumların devamını ve ayakta durmasını sa"layan bir iskelet, omurga ve çatı gibi gördükleri ve insanların bu deneyimi ya!ayarak toplumsal/bireysel varolu! vizyonunu olu!turdukları görü!ünde birle!tikleri !eklinde de"erlendirebiliriz.

Ö"retmenlerin “E"itimde özelle!me, idari ve mali ba"ımsızlı"ı; siville!me ise idari-mali-akademik bütüncül ba"ımsızlı"ı ifade eden bir olgudur.” ifadesine en çok %58,2’si “Katılıyorum”, en az %7,7’si “Katılmıyorum”’u i!aretlemi!tir. Ö"retmenlerin ço"unun bu ifadeye “Katılıyorum” demesi, e"itimde özelle!menin sadece mali ve idari ba"ımsızlı"ı, siville!menin ise, bunun yanı sıra akademik ba"ımsızlı"ı yani e"itimin esas amacı olan insanı özgürle!tirmesi neticesinde, e"itimin resmi formatından çıkarak

daha özgür ve yaratıcı bireylere dönü!türen bir olgu olarak kavradıkları !eklinde yorumlanabilir.

Ö"retmenlerin “E"itimde özelle!me ve siville!me, kültür temelli e"itimden bilinç temelli do"al/varolu!sal e"itime geçi!i simgeleyen kolektif farkındalık yükseli!idir.” ifadesine en çok %46,2’si “Katılıyorum”, en az %3,3’ü “Kesinlikle Katılmıyorum”’u i!aretlemi!tir. Bu sonuçlardan ö"retmenlerin e"itimde özelle!me ve siville!meyi bir farkındalık yükseli!i olarak gördükleri !eklinde de"erlendirilebilir. Kültür temelli e"itim insanı tamamen kendini toplumun di"er bireylerine uyma, tekrarı ve taklidi olma konumuna indirgemektedir. Bu da insanı öngörülebilir yaratıcılıktan uzak bireyler haline getirmektedir. Özelle!me ve siville!me ise mali-idari ve akademik ba"ımsızlı"ın sonucu bireyin özgürle!tirilmesi neticesinde insanın do"al zekâsını kullanmasına olanak sa"laması, yani varolu!sal e"itime geçi!i simgeledi"i !eklinde yorumlanabilir.

Ö"retmenlerin “E"itimde özelle!me ve siville!me, resmi ideolojiye yabancıla!mayı ama etnik/dinsel/siyasal ba!ka ideolojilerin manipülasyonuna girmeyi netice veren tepkisel kaçı!lardır.” ifadesine en çok %37,4’ü “Katılıyorum”, en az %3,3’ü “Kesinlikle Katılmıyorum”’u i!aretlemi!tir. Resmi otoritenin belirledi"i ve kendisinin öngördü"ü bireyler yeti!tirme ideolojisi resmi e"itim ideolojisidir. Toplumda ise farklı bilinçte, etnik kökende, dinsel inanı!ta, siyasal fikirde ve bunun sonucu farklı kültür temellerinde birle!en bireyler vardır. Bu sonuçlar ö"retmenlerin resmi otoriteye bir tepki olarak geli!mesi sonucu e"itimde siville!me ve özelle!me adına bunları kendi ideolojileri do"rultusunda kullanarak, bir bakıma manipüle ederek, e"itimde siville!me ve özelle!menin bir kar!ıt tepkisel kaçı! olarak inandıkları !eklinde de"erlendirilebilir.

Ö"retmenlerin “E"itimde özelle!me ve siville!me, resmi ideoloji kar!ıtlı"ı de"il, e"itimin do"al yasalarına uyumlanma arayı!ları toplamıdır.” ifadesine en çok %41,8’i “Katılıyorum”, en az %2,2’si “Kesinlikle Katılmıyorum”’u i!aretlemi!tir. Ö"retmenlerin büyük oranda bu önermeye katılmaları, e"itimde siville!me ve özelle!menin sadece resmi formattaki e"itime kar!ı ortaya çıkmı! bir olgu olmadı"ı, aynı zamanda e"itimin varolu!sal vizyonunu kapsayan do"al bir süreç içinde insanın kendini ifade etme arayı!ı olarak gördükleri !eklinde de"erlendirilebilir. “Kısmen Katılıyorum” yakla!ımının da yüksek olması (%31,9) bir kısım ö"retmenlerin bu konuda tereddütleri oldu"u !eklinde yorumlanabilir.

Ö"retmenlerin “Özelle!me, kutupla!mayı simgeleyen resmi ve sivil e"itim formatları arasında bir geçi! sürecidir.” ifadesine en çok %38,5’i “Kısmen Katılıyorum”, en az %1,1’i “Kesinlikle Katılmıyorum”’u i!aretlemi!tir. Bu ifadede “Kısmen Katılıyorum”la birlikte “Katılıyorum” oranının yüksek olması, ö"retmenlerin tam olmamakla birlikte genel olarak özelle!meyi resmi ve sivil e"itim formatının devamında ortaya çıkan bir süreç olarak gördükleri !eklinde de"erlendirilebilir.

Ö"retmenlerin “E!itimin nihai vizyonu, insanın özgürlük-sorumluluk dengesi içinde kendini ifade sürecini desteklemektir. Özelle!me ve siville!me olguları ise söz konusu vizyona do"ru kolektif bilinç dönü!ümünü simgeleyen stratejik alt süreçlerdir.” ifadesine en çok %45,1’i “Katılıyorum”, en az %3,3’ü “Kesinlikle Katılmıyorum”’u i!aretlemi!tir. Ö"retmenlerin yüksek bir oranda bu ifadeye katılması e"itimin nihai vizyonu olan insanın do"al zekâsıyla kendini özgürce ifade edebilmesini sa"layan varolu!sal e"itimin amacına ula!tıracak ve kolektif bir dönü!üm sa"layacak olan geçi!i e"itimde özelle!me ve siville!me sürecinde gördükleri !eklinde yorumlanabilir.

Ö"retmenlerin “Türk e"itim ya!amında enerji kilitlenmesini çözecek do"al duru!, resmi-özel e"itim ikileminde i!leyen enerji savurganlı"ını a!mak ve insanın kendi olma hakkına ortam olu!turacak tek bir sistemi etkili olarak i!e ko!maktır.”ifadesine en çok %36,3’ü “Katılıyorum”, en az %2,2’si “Kesinlikle Katılmıyorum”’u i!aretlemi!tir. Genel olarak bakıldı"ında “Katılıyorum”, “Kesinlikle Katılıyorum” ifadelerine ö"retmenlerin yüksek bir oranda görü! bildirmesi, resmi-sivil e"itim ikilemini a!arak insanın do"al zekâsıyla ula!aca"ı sınırsız enerjisinin farkına varması ile insanın kendi kendinin ö"retmeni olması yani insanı kendi olma hakkına kavu!turacak tek bir sistemi i!e ko!masının Türk e"itim ya!amındaki enerji kilitlenmesini ve enerji savurganlı"ını çözece"ini dü!ündükleri !eklinde de"erlendirilebilir.

TARTI#MA, SONUÇ VE ÖNER!LER