• Sonuç bulunamadı

500.000.-ABD DOLARI ÜZERİ

2. TL Krediye İlişkin Faiz Oranları

FAİZ ORANI(%) GERİ ÖDEME SÜRESİ

(GÜN)

500.000.-TL'NA

KADAR 500.000.-TL ÜZERİ

120 7,00 8,00

180 7,25 8,25

360 (2 taksit) 7,75 8,75

360 (tek taksit) 8,00 9,00

540 (3 taksit) 8,25 9,25

Kredinin Geri Ödenmesi:

120 gün ve 180 gün vadeli kullandırılan kredilerde, kredinin anapara ve faizi en geç kredi vadesinde TL veya döviz olarak geri ödenir.

360 gün vadeli 2 taksit geri ödemeli kullandırılan kredilerde anapara 180 inci ve 360 ıncı günlerde iki eşit taksitte; her dönem için tahakkuk edecek faizleri ile birlikte TL veya döviz olarak geri ödenir.

360 gün vadeli tek taksit geri ödemeli kullandırılan kredilerde, 180 inci günde tahakkuk eden faiz, 360 ıncı günde anapara ve tahakkuk eden faiz TL veya döviz olarak geri ödenir.

540 gün vadeli 3 taksit geri ödemeli kullandırılan kredilerde anapara 180 inci, 360 ıncı ve 540 ıncı günlerde üç eşit taksitte; her dönem için tahakkuk edecek faizleri ile birlikte TL veya döviz olarak geri ödenir.

VRHİB kapsamı dışında (Belgesiz) kullandırılan kredilerde ayrıca, ara dönemlerde ve vade sonunda tahsil edilecek faiz üzerinden Banka Sigorta ve Muameleleri Vergisi tahsil edilir.

Ne Tür Teminatlar Kabul Edilmektedir?

Türk Eximbank tarafından uygun bulunan kredi başvurusu için; kredinin anapara, faiz ve taahhüt riski toplamının % 100'ü oranında aşağıda dökümü verilen asli teminatlar tesis edilir.

Asli Teminatlar:

Türk Eximbank nezdinde teminat mektubu limiti olan bankalardan alınan ve kredinin kullandırılacağı para cinsinden düzenlenen Kesin Teminat Mektubu,

Devlet İç ve Dış Borçlanma Senetleri,

Kredi vadesiyle uyumlu ve kredinin kullandırılacağı para cinsinden düzenlenen Kredi Geri Ödeme Kefalet Sözleşmesi ile tesis edilen KGF kefaleti.

Kredinin Vadesinde Geri Ödenmemesi veya Döviz Kazandırıcı Hizmet Taahhüdünün Kapatılmaması Halinde Uygulanacak Cezai Müeyyideler Nelerdir?

Kredinin vadesinde geri ödenmemesi veya taahhüdünün kapatılmaması halinde, turizm kredisine uygulanan akdi faiz oranı ile kredi programı bazında geçerli olan en yüksek cari faiz oranından yüksek olanının 1,2 katı üzerinden hesaplanacak faiz tutarıyla kredi kullanıcısı firmadan daha önce tahsil edilmiş bulunan faiz tutarı arasındaki fark ve BSMV tutarı tahsil edilir.

Döviz Getirme Zorunluluğu Var mı?

Vergi Resim Harç İstisnası Belgesi kapsamında kullandırılan kredilerde kredi taahhüdü tutarındaki navlun bedellerinin kredi vadesi içerisinde yurda getirilerek Döviz Alım Belgesi'ne bağlatılması zorunludur.

Türkiye’de Turizm Sektörüne Sağlanan Teşvik ve Destekler 40

Taahhüt Hesaplarına Sayılmayan Dövizler Nelerdir?

VRHİB kapsamında kullandırılan kredilerde;

VRHİB süresinin dışında gelen hizmet bedeli dövizler,

Bedeli yurt dışında bırakılan veya döviz tevdiat hesaplarında tutulmakta olan hizmet bedeli dövizler,

1618 sayılı Kanun'un 7 nci maddesinde belirtilen yasak faaliyetler karşılığında sağlanan dövizler,

Bu turizm kredisi uygulama esaslarının 2 inci maddesinde tanımlanan turizm hizmeti bedeli dışındaki dövizler,

VRHİB kapsamı dışında kullandırılan kredilerde;

Kredi kullanan firmanın, bu turizm kredisi uygulama esaslarının 2 nci maddesinde tanımlanan turizm hizmeti dışındaki faaliyetlerine ilişkin fatura beyanları,

Kredi kullanan firma tarafından, 1618 sayılı Kanun'un 7 nci maddesinde belirtilen yasak faaliyetler kapsamında verilen turizm hizmetlerine ilişkin fatura beyanları,

Kredi kullanan firma tarafından, kredi süresi dışında verilen turizm hizmetine ilişkin fatura beyanları,

Kredi kullanan firma tarafından Türkiye'de yerleşik kişi veya kuruluşa düzenlenen fatura beyanları,

taahhüt hesabının kapatılmasında kullanılamaz.

VRHİB Taahhüdü Nasıl Kapatılır?

VRHİB kapsamında kullandırılan krediler için; VRHİB taahhüdünün TCMB tarafından kapatılmasını takiben TCMB tarafından bildirilen sonuca göre işlem yapılır.

VRHİB kapsamı dışında kullandırılan krediler için; Kredi vadesi içerisinde döviz kredilerinde kredi anapara, faiz ve varsa masraflar toplam tutarı kadar, TL kredilerde ise kredi anapara tutarında, kredi kullanıcısı firma tarafından "turizm hizmeti" faaliyetleri çerçevesinde düzenlenen hizmet faturalarına ilişkin taahhüt kapatma formunun YMM veya SMMM onaylı olarak ibrazı ile Türk Eximbank tarafından kapatılır.

Turizm Kredileri Uygulamasında 14.06.2010 tarihli son değişiklikler ve ekleri için aşağıda belirtilen linkten yararlanılabilir.

Türk Eximbank Turizm Kredileri Uygulama Esasları için;

http://www.eximbank.gov.tr/uygulama/turizmuyg.pdf

Türk Eximbank Turizm Kredileri Uygulama Esasları Ekleri için;

http://www.eximbank.gov.tr/html_files/MENU-2.htm

Türkiye’de Turizm Sektörüne Sağlanan Teşvik ve Destekler 42

KOBİ’lere Yönelik Avrupa Yatırım Bankası Kaynaklı Yatırım Kredisi

Amaç

Avrupa Yatırım Bankası (AYB) ile Türk Eximbank arasında imzalanan Kredi Anlaşması çerçevesinde, imalat sanayii, turizm ve lojistik sektörlerindeki işletmelerin, ihracata ve döviz kazandırıcı hizmetlere yönelik olarak yurt içinde gerçekleştirecekleri yeni yatırım, tevsi ve modernizasyon projelerinin finansmanı amaçlanmaktadır.

Kimler Başvurabilir?

Bu krediden imalat sanayii, turizm ve lojistik sektörlerinde ihracat amaçlı veya döviz kazandırıcı faaliyetlerde bulunan ve AYB ile üzerinde mutabakata varıldığı şekilde KOBİ olarak tanımlanan, bilançosundaki net sabit aktifleri proje öncesinde 75 milyon Avro'yu aşmayan ve 500'den az çalışanı olan Türkiye'de yerleşik firmalar yararlanabilecektir.

Üçte birinden fazlası daha büyük bir şirkete ait olan KOBİ'ler "bağımsız olmayan KOBİ" olarak isimlendirilmekte olup söz konusu firmalara açılacak krediler istisnai olarak ele alınacaktır. Kredi kullanıcısı firmaların Türkiye Cumhuriyeti'nin ilgili mevzuatına uygun olarak tescil edilmiş olması esastır. Ayrıca firmaların kredi alındıktan sonraki dönem dahil borç/özkaynak oranının azami 85/15, borç ödeme gücü oranının ise asgari 1,1 olması gerekmektedir.

Kredi Tutarı

Kredinin toplam tutarı 200 milyon Avro olup, ABD Doları ve Avro olmak üzere iki ayrı para biriminden kullandırılması hedeflenmektedir.

Genel Koşullar

Kredi, harcama belgeleri karşılığında, ihracat veya döviz kazandırıcı faaliyetlere yönelik olarak gerçekleştirilecek yatırımlar için yerel piyasalardan sağlanacak ya da ithal edilecek mal ve hizmet harcamaları için kullanılabilir.

Desteklenecek yatırım projelerinin ülkemiz çevre mevzuatına, iş sağlığı ve güvenliği mevzuatına uygun, Avrupa Birliği çevre kurallarına uyumlu olması şartı aranır.

Ayrıca, AYB ile üzerinde mutabakata varılan duyarlı sektörler listesinde belirlenen şartlara uygun olarak finansman sağlanacaktır.

Firmalar yatırım için ihtiyaç duyulan mal ve hizmetleri uygun kalite ve rekabetçi fiyatlarla ve yatırımın gerektirdiği zamanda tedarik etmek üzere kalite, fiyat ve teslimat zamanı bakımından en uygun teklifi dikkate alarak tedarikçi seçer. Firmalar, asgari 1 milyon Avro tutarındaki tedarik işlemleri için asgari üç tedarikçiden (yabancı ülkelerden alım yapılması durumunda en az iki ülkeden olmak üzere) teklif almak durumundadır.

İlk iki kredi talebi AYB'nın ön onayına tabidir.

Son Başvuru Tarihi

Kredi programına son başvuru tarihi 31.05.2012'dir.

Benzer Belgeler