• Sonuç bulunamadı

ticaret Kanunu

Belgede E-Ticaret (sayfa 58-74)

Dijital Hukuk nedir?

E- ticaret Kanunu

E-ticaret Kanunu’nun genel olarak iletişim ile ilgili konuları düzenlediğini belirtmeliyiz. Özetlememiz gerekirse:

İzinsiz kısa mesaj ve epostaya ceza: E-ticaret Kanunu’na göre kullanıcının önceden onayı alınmadan gönderim yapmak yasaklanmıştır. Kullanıcının kendisine tanıtım ve promosyon amacıyla iletişim kurulmasına izin verdiği durumlarda kısa mesaj ve eposta gönderilebilecek. Mesajların içeriğinin de çok önemli olduğunu belirtmekte fayda var.

Gönderimle ilgili hususlara uymayanlara 1000 TL ile 10 bin TL arasında değişen cezalar kesilmesi mümkün olacak. Eğer kurallara uyulmadan aynı anda birden fazla kişiye gönderim yapılacak olursa ceza on kata kadar artırılabilecek.

Üyelikten çıkış seçeneği: Tüm gönderilerde, gönderimi yapan kişi veya kuruluşa ait telefon numarası ve e-posta gibi temel iletişim bilgileri yer almak zorundadır. Ayrı-ca her gönderide alıcıların diledikleri anda üyelikten çıkış yapabilecekleri bir seçenek bulunması gereklidir. Bu seçeneğin link olmaması da dikkat edilmesi gereken bir nok-tadır.

Bir kullanıcı üyelikten çıktığı veya benzer eposta yahut kısa mesaj iletilerini almak iste-mediğini belirttiği andan itibaren 3 gün içerisinde, ilgili kişiye gönderimin

durdurulması zorunludur. Buna uymayanlar 2 bin ile 15 bin TL arasında para cezasıyla karşılaşabilir.

Kampanyalar açık ve net olmalı: E-posta ve kısa mesaj gibi yöntemlerle

bilgilendirilmesi yapılan kampanya yahut yarışmalara dair tüm detayların, şüpheye yer bırakmayacak şekilde açık ve net olarak belirtilmesi gerekir. Benzer şekilde e-ticaret sitelerinde satıcıların, sipariş koşulları ve ücretleri ile ilgili olarak tüm bilgileri ödeme aşamasından önce tüketicilerine eksiksiz bir şekilde göstermeleri zorunludur.

E-ticaret Kanunu’nun getirdiği net hüküm şudur ki kanunun yürürlük tarihi olan 1 Mayıs 2015 sonrasında ön onay alınmaksızın elektronik yollarla pazarlama faali-yeti yapılması, cezai yaptırımları beraberinde getirecek, bu ceza miktarları yukarıda zikredilen miktarların çok üzerine de çıkabilecektir.

Aşağıda E-ticaret Kanunu maddeleri yer almaktadır, ilgili düzenlemelere ulaşabi-leceğiniz linkler faydalı kaynaklar bölümüne eklenmiştir.

Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun

Kanun Numarası : 6563

Amaç ve kapsam

MADDE 1 – (1) Bu Kanunun amacı, elektronik ticarete ilişkin esas ve usulleri düzenlemektir.

(2) Bu Kanun, ticari iletişimi, hizmet sağlayıcı ve aracı hizmet sağlayıcıların sorumlu-luklarını, elektronik iletişim araçlarıyla yapılan sözleşmeler ile elektronik ticarete ilişkin bilgi verme yükümlülüklerini ve uygulanacak yaptırımları kapsar.

Tanımlar

MADDE 2 – (1) Bu Kanunun uygulanmasında;

a) Elektronik ticaret: Fiziki olarak karşı karşıya gelmeksizin, elektronik ortamda gerçekleştirilen çevrim içi iktisadi ve ticari her türlü faaliyeti,

b) Ticari iletişim: Alan adları ve elektronik posta adresi dışında, mesleki veya ticari faal-iyet kapsamında kazanç sağlamaya yönelik olarak elektronik ticarete ilişkin her türlü iletişimi,

c) Ticari elektronik ileti: Telefon, çağrı merkezleri, faks, otomatik arama makineleri, akıllı ses kaydedici sistemler, elektronik posta, kısa mesaj hizmeti gibi vasıtalar kullanılarak elektronik ortamda gerçekleştirilen ve ticari amaçlarla gönderilen veri, ses

60

ç) Hizmet sağlayıcı: Elektronik ticaret faaliyetinde bulunan gerçek ya da tüzel kişileri, d) Aracı hizmet sağlayıcı: Başkalarına ait iktisadi ve ticari faaliyetlerin yapılmasına ele-ktronik ticaret ortamını sağlayan gerçek ve tüzel kişileri,

e) Bakanlık: Gümrük ve Ticaret Bakanlığını, ifade eder.

Bilgi verme yükümlülüğü

MADDE 3 – (1) Hizmet sağlayıcı, elektronik iletişim araçlarıyla bir sözleşmenin yapılmasından önce;

a) Alıcıların kolayca ulaşabileceği şekilde ve güncel olarak tanıtıcı bilgilerini, b) Sözleşmenin kurulabilmesi için izlenecek teknik adımlara ilişkin bilgileri,

c) Sözleşme metninin sözleşmenin kurulmasından sonra, hizmet sağlayıcı tarafından saklanıp saklanmayacağı ile bu sözleşmeye alıcının daha sonra erişiminin mümkün olup olmayacağı ve bu erişimin ne kadar süreyle sağlanacağına ilivşkin bilgileri, ç) Veri girişindeki hataların açık ve anlaşılır bir şekilde belirlenmesine ve düzeltilmesine ilişkin teknik araçlara ilişkin bilgileri,

d) Uygulanan gizlilik kuralları ve varsa alternatif uyuşmazlık çözüm mekanizmalarına ilişkin bilgileri, sunar.

(2) Hizmet sağlayıcı, varsa mensubu olduğu meslek odası ile meslekle ilgili davranış kurallarını ve bunlara elektronik olarak ne şekilde ulaşılabileceğini belirtir.

(3) Tarafların tüketici olmadığı hâllerde taraflar, birinci ve ikinci fıkralardaki düzenlemelerin aksini kararlaştırabilirler.

(4) Hizmet sağlayıcı, sözleşme hükümlerinin ve genel işlem şartlarının alıcı tarafından saklanmasına imkan sağlar.

(5) Birinci ve ikinci fıkralar, münhasıran elektronik posta yoluyla veya benzeri bireysel iletişim araçlarıyla yapılan sözleşmelere uygulanmaz.

Sipariş

MADDE 4 – (1) Elektronik iletişim araçlarıyla verilen siparişlerde aşağıdaki esaslar geçerlidir:

a) Hizmet sağlayıcı, siparişin onaylanması aşamasında ve ödeme bilgilerinin girilmesinden önce, ödeyeceği toplam bedel de dâhil olmak üzere, sözleşmenin şart-larının alıcı tarafından açıkça görülmesini sağlar.

b) Hizmet sağlayıcı, alıcının siparişini aldığını gecikmeksizin elektronik iletişim araçlarıyla teyit eder.

c) Sipariş ve siparişin alındığının teyidi, tarafların söz konusu beyanlara erişiminin mümkün olduğu anda gerçekleşmiş sayılır.

(2) Hizmet sağlayıcı, sipariş verilmeden önce alıcıya, veri giriş hatalarını

belirleyebilmesi ve düzeltebilmesi için uygun, etkili ve erişilebilir teknik araçları sunar.

(3) Tarafların tüketici olmadığı hâllerde taraflar, birinci ve ikinci fıkralardaki düzenlemelerin aksini kararlaştırabilirler.

(4) Birinci fıkranın (a) ve (b) bentleri ile ikinci fıkra, münhasıran elektronik posta yoluyla veya benzeri bireysel iletişim araçlarıyla yapılan sözleşmelere uygulanmaz.

Ticari iletişime ilişkin esaslar MADDE 5 – (1) Ticari iletişimde:

a) Ticari iletişimin ve bu iletişimin adına yapıldığı gerçek ya da tüzel kişinin açıkça belirlenebilir olmasını sağlayan bilgiler sunulmalıdır.

b) İndirim ve hediye gibi promosyonlar ile promosyon amaçlı yarışma veya oyunların bu niteliği açıkça belirlenebilmeli, bunlara katılımın ve bunlardan faydalanmanın şartlarına kolayca ulaşılabilmeli ve bu şartlar açık ve şüpheye yer bırakmayacak şekilde anlaşılır olmalıdır.

Ticari elektronik ileti gönderme şartı

MADDE 6 – (1) Ticari elektronik iletiler, alıcılara ancak önceden onayları alınmak

kaydıyla gönderilebilir. Bu onay, yazılı olarak veya her türlü elektronik iletişim araçlarıyla alınabilir. Kendisiyle iletişime geçilmesi amacıyla alıcının iletişim

bilgilerini vermesi hâlinde, temin edilen mal veya hizmetlere ilişkin değişiklik, kullanım ve bakıma yönelik ticari elektronik iletiler için ayrıca onay alınmaz.

(2) Esnaf ve tacirlere önceden onay alınmaksızın ticari elektronik iletiler gönderilebilir.

Ticari elektronik iletinin içeriği

MADDE 7 – (1) Ticari elektronik iletinin içeriği, alıcıdan alınan onaya uygun olmalıdır.

(2) İletide, hizmet sağlayıcının tanınmasını sağlayan bilgiler ile haberleşmenin türüne bağlı olarak telefon numarası, faks numarası, kısa mesaj numarası ve elektronik posta adresi gibi erişilebilir durumdaki iletişim bilgileri yer alır.

(3) İletide, haberleşmenin türüne bağlı olarak, iletinin konusu, amacı ve başkası adına yapıl-ması hâlinde kimin adına yapıldığına ilişkin bilgilere de yer verilir.

Alıcının ticari elektronik iletiyi reddetme hakkı

MADDE 8 – (1) Alıcılar diledikleri zaman, hiçbir gerekçe belirtmeksizin ticari elektronik iletileri almayı reddedebilir.

(2) Hizmet sağlayıcı ret bildiriminin, elektronik iletişim araçlarıyla kolay ve ücretsiz olarak iletilmesini sağlamakla ve gönderdiği iletide buna ilişkin gerekli bilgileri sunmakla yükümlüdür.

(3) Talebin ulaşmasını müteakip hizmet sağlayıcı üç iş günü içinde alıcıya elektronik ileti göndermeyi durdurur.

Aracı hizmet sağlayıcıların yükümlülükleri

MADDE 9 – (1) Aracı hizmet sağlayıcılar, hizmet sundukları elektronik ortamı

kullanan gerçek ve tüzel kişiler tarafından sağlanan içerikleri kontrol etmek, bu içerik ve içeriğe konu mal veya hizmetle ilgili hukuka aykırı bir faaliyetin ya da durumun söz konusu olup olmadığını araştırmakla yükümlü değildir.

(2) Bu Kanunun 3, 4, 5, 6, 7 ve 8 inci maddelerinde düzenlenen yükümlülüklerin aracı hizmet sağlayıcılarına uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar yönetmelikle belirlenir.

Kişisel verilerin korunması

MADDE 10 – (1) Hizmet sağlayıcı ve aracı hizmet sağlayıcı:

a) Bu Kanun çerçevesinde yapmış olduğu işlemler nedeniyle elde ettiği kişisel

62

Bakanlık yetkisi

MADDE 11 – (1) Bakanlık, bu Kanunun uygulanması ve elektronik ticaretin gelişimiyle ilgili her türlü tedbiri almaya ve denetimi yapmaya yetkilidir.

(2) Bakanlıkça görevlendirilen denetim elemanları, bu Kanun kapsamında Bakanlık yetkisine giren hususlarla ilgili olarak her türlü bilgi, belge ve defterleri istemeye, bunları incelemeye ve örneklerini almaya, ilgililerden yazılı ve sözlü bilgi almaya yetkili olup ilgililer istenilen bilgi, belge ve defterler ile elektronik kayıtlarını, bunların örneklerini noksansız ve gerçeğe uygun olarak vermek, yazılı ve sözlü bilgi taleplerini karşılamak ve her türlü yardım ve kolaylığı göstermekle yükümlüdür.

Cezai hükümler

MADDE 12 – (1) Bu Kanunun;

a) 3 üncü maddesindeki yükümlülüklere, 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendindeki yükümlülüklere, 6 ncı maddesinin birinci fıkrasına veya 7 nci maddesinin birinci fıkrasına aykırı hareket eden hizmet sağlayıcılara ve aracı hizmet sağlayıcılara bin Türk lirasından beş bin Türk lirasına kadar,

b) 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendindeki veya aynı maddenin ikinci fıkrasındaki, 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendindeki veya 7 nci

maddesinin ikinci ve üçüncü fıkralarındaki yükümlülüklere aykırı hareket eden hizmet sağlayıcılara ve aracı hizmet sağlayıcılara bin Türk lirasından on bin Türk lirası-na kadar,

c) 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendindeki, 8 inci maddesinin ikinci ve üçüncü fıkralarındaki yükümlülüklere aykırı hareket eden hizmet sağlayıcılara ve aracı hizmet sağlayıcılara iki bin Türk lirasından on beş bin Türk lirasına kadar,

ç) 11 inci maddesinin ikinci fıkrasına aykırı hareket edenlere iki bin Türk lirasından beş bin Türk lirasına kadar,

idari para cezası verilir.

(2) Bir defada birden fazla kimseye 6 ncımaddenin birinci fıkrasına aykırı olarak ileti gönderilmesi hâlinde, birinci fıkranın (a) bendinde öngörülen idari para cezası on katı-na kadar artırılarak uygulanır.

(3) Bu maddede öngörülen idari para cezalarını verme yetkisi Bakanlığa aittir. Bu yetki, merkezde Bakanlığın ilgili genel müdürlüğüne, taşrada ise Bakanlığın il müdürlükler-ine devredilebilir.

Yönetmelikler

MADDE 13 – (1) Bu Kanunun uygulanmasına ilişkin yönetmelikler; Adalet Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ve Ekonomi Bakan-lığı ile Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunun görüşleri alınarak Bakanlık tarafından hazırlanır.

Değiştirilen mevzuat

MADDE 14 – (1) 5/11/2008 tarihli ve 5809 sayılı Elektronik Haberleşme Kanununun 50 nci maddesinin beşinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, maddeye aşağıdaki

fıkralar eklenmiş ve diğer fıkralar buna göre teselsül ettirilmiştir.

“(5) İşletmeciler tarafından, sundukları hizmetlere ilişkin olarak abone ve kullanıcılar-la, önceden izinleri alınmaksızın otomatik arama makineleri, fakslar, elektronik posta, kısa mesaj gibi elektronik haberleşme vasıtalarının kullanılması suretiyle pazarlama veya cinsel içerik iletimi gibi maksatlarla haberleşme yapılamaz. İşletmeciler, sundukları hizmetlere ilişkin olarak abone ve kullanıcılarıyla siyasi propaganda içerikli haberleşme yapamazlar.”

“(6) İşletmeciler tarafından, abone ve kullanıcıların iletişim bilgilerinin bir mal ya da hizmetin sağlanması sırasında, bu tür haberleşmenin yapılacağına dair

bilgilendirilerek ve reddetme imkânı sağlanarak edinilmiş olması hâlinde, abone ve kullanıcılarla önceden izin alınmaksızın aynı veya benzer mal ya da hizmetlerle ilgili pazarlama, tanıtım, değişiklik ve bakım hizmetleri için haberleşme yapılabilir.

(7) Abone ve kullanıcılara, bu tür haberleşme yapılmasını reddetme ve verdikleri izni geri alma hakkı kolay ve ücretsiz bir şekilde sağlanır.”

Onay alınarak oluşturulan veri tabanları

GEÇİCİ MADDE 1 – (1) Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce, ticari elektronik ileti gönderilmesi amacıyla onay alınarak oluşturulmuş olan veri tabanları hakkında 6 ncı maddenin birinci fıkrası uygulanmaz.

Yürürlük

MADDE 15 – (1) Bu Kanun 1/5/2015 tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 16 – (1) Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.

E-ticaret Sitesinde Bulunması Gereken Hukuki Metinler F Site Üyelik Sözleşmesi

F Gizlilik Sözleşmesi F İşletme Bilgileri F Ticarî Unvan F Adres, telefon, eposta F Ticaret Sicil Numarası F Sorumlu Kişilerin Bilgileri F Ön Bilgilendirme Formu F Mesafeli Satış Sözleşmesi SİBER GÜVENLİK

İzleniyoruz.

Dijital araçların yaygınlaşması hayatı kolaylaştırırken, bir yandan da bireyin özel hayatını izlenmeye ve müdahaleye daha açık hale getirdi. Bu durumun nasıl düzeleceği veya dengeleneceği konusunda net bir şey söylemek için henüz erken,

64

2016’da yaşanan siber saldırılardan birkaç örneği aşağıda bulabilirsiniz:

Dropbox’a yönelik saldırıda 68 milyon kullanıcı bilgisi çalındı.

Rus hacker’ların Gmail, Yahoo ve Outlook gibi servis sağlayıcılara yönelik saldırılarında 270 milyon kullanıcı bilgisi çalındı.

180’i aşkın ülkede 330 binden fazla yazar kasada kullanılan Oracle Micros POS sistemi, Rus hacker’ların saldırısına uğradı.

2007’de Rus hacker’ların saldırısı sonucu Estonya 20 gün boyunca işleyemez hale getirildi. Bu olay, siber uzayda savaş ve güç mücadelesi dönemini başlatan kırılmadır.

Estonya Saldırısının ardından NATO, Pentagon gibi büyük güvenlik organizasyonları

66

Siber Suçlar

F Virüsler yaratma, yayma F Hizmet dışı bırakma saldırıları F Kötü amaçlı yazılım, spam F Yasadışı yüklemeler F Siber izleme

F Dolandırıcılık ve kimlik hırsızlığı

F Bilgi çalma, eser hırsızlığı, izinsiz alıntı yapmak

F Kişisel ağ bilgilerinin çalınması (kullanıcı adı, giriş şifresi, kredi kartı bilgileri vb.) F Müstehcen veya saldırgan içerik

F Siber Zorbalık: Rahatsızlık verme, korkutma veya hakaret F Uyuşturucu Ticareti, çocuk pornosu, yasadışı kumar vb.

F Siber Terörizm, terör propagandası vb.

F Siber Savaş

Siber Ortamda Dikkat Edilmesi Gerekenler:

F Alışveriş yapmayı düşündüğünüz şirketleri araştırmalısınız.

F Sanal klavyeleri kullanabilirsiniz.

F Mutlaka katmanlı güvenlik yöntemini tercih etmelisiniz.

F Parmak izi, retina gibi yöntemleri tercih edebilirsiniz.

F Gelen her epostaya, kısa mesaja, tweet’e, facebook linklerine tıklamayın.

F Tanımadığınız kişilerle dijitalde iletişim kurmayın.

F Kaynağı belli olmayan e-ticaret kampanyaları, fırsat vb. epostalara aldanmayın.

Bunların büyük kısmı maskeleme, hedef kişisel araçlarınız ve bilgileriniz.

F Yasadışı dijital ticareti de unutmamak lazım; uyuşturucu, kumar, pornografi vb.

yine bu maskelemelerle karşımıza çıkabilir.

F Şifreler birbirinden farklı ve büyük-küçük harf, rakam, sembol kombinasyonuyla belirlenmeli.

İzlenmesi Gereken Film ve Diziler:

F Her: http://www.imdb.com/title/tt1798709/?ref_=nv_sr_1 F Black Mirror: http://www.imdb.com/title/tt2085059/?ref_=nv_sr_2 F Person of Interest: http://www.imdb.com/title/tt1839578/?ref_=nv_sr_1 F Mr. Robot: http://www.imdb.com/title/tt4158110/?ref_=nv_sr_1

BAŞARI VE BAŞARISIZLIK HİKAYELERİ Amazon.com

Amazon.com, tipik bir garaj şirketidir. 1994 yılında kurulan ve ilk çevrimiçi alışveriş işlemini ertesi yıl gerçekleştiren amazon.com, kitap satışı yaparak başladığı

e-ticarette bugün 25 farklı ürün ve hizmet satışı yapan bir dev haline gelmiştir.

Jeff Bezos, başlangıçta girişimine isim olarak “cadabra” kelimesini seçmiş ancak bu ke-limenin “kadavra” sözcüğünü çağrıştırdığını fark etmesinin ardından “amazon” olarak değiştirmiştir.

İlk etapta günde sadece birkaç sipariş gelmesi, ekipteki mühendisin siparişleri haber veren için bir zil sistemi geliştirmeye itmiş, daha sonra şirket hızla büyümeye başlayın-ca bu sistemi kapatmak zorunda kalmışlardır.

Amazon.com, birkaç ay içinde hızlı bir büyüme ivmesi yakaladı. Bunun temel sebebi olarak, doğru zamanda doğru modelle girişime başlamış olmaları diyebiliriz.

Kuruluşundan 2 yıl sonra halka açıldı ve 1 milyon müşteriye ulaşan ilk çevrimiçi perak-endeci ünvanını almıştır.

Bugün dünyanın hemen her ülkesine satış yapmayı sürdüren şirket, 350 milyar dolarlık piyasa değerine ve e-kitap okuyucusu Kindle, dijital asistan Alexa gibi ar-ge yatırım-larıyla fark yaratmaya devam etmektedir.

68

Alibaba.com

1999 yılında 100 bin dolarlık sermaye ile Çin’de kurulan Alibaba.com, kısa sürede büyük bir gelişim göstererek bütün dünyaya ulaşmayı başarmış bir e-ticaret devidir. 80 farklı ülkede 20 bin çalışanı bulunan alibaba.com, üreticiden üreticiye (B2B), üreticiden tüketiciye (B2C) ve tüketiciden (bireysel/küçük üreticiden) tüketiciye (C2C/M2C) satış seçenekleriyle

dünyanın bu alandaki en büyük e-ticaret sitesi konumundadır.

“Alibaba” adı, şirketin kurucusu Jack Ma’nın yaptığı küçük bir algı araştırmasından sonra netleşmiştir. Alibaba ve Kırk Haramiler masalından esinlenen Jack Ma,

bu ismi San Francisco’da bir kahve dükkânı çalışanına sorar, daha sonra bulduğu isimden emin olur. Çalışana Alibaba hakkında ne bildiğini soran Jack Ma, çalışandan “açıl susam”

yanıtı alır ve o an aradığı ismin bu olduğuna kanaat getirir. Bu soruyu farklı yerlerde, farklı kültürlerden insanlara da sorar ve aldığı yanıtlar hep aynı olur. Böylece tüm dünya insanlarının bildiği bir masaldan, yeni bir marka doğar.

Çin’de 2009’dan beri kutlanan 11 Kasım Bekarlar Günü’nde 17.8 milyar dolarlık satış yapmayı başarmıştır.

Gittigidiyor.com

2001 yılında kurulan Gittigidiyor.com, Türkiye e-ticaret pazarının öncülerinden ve en büyük platformlarından biridir. 2001’de geliştirilen “Sıfır Risk” sistemi, dünyaya örnek olmuş bir yöntemdir. Hem alıcıları hem de satıcıları koruyan onay sistemi ile üretici ve tüketicileri bir araya getiren bir pazar yeridir. Milyonlarca satış işlemi gerçekleştirilmiş olan Gittigidiyor.com, 2011 yılında dünyanın en büyük e-ticaret sitelerinden biri olan Ebay.com tarafından 217,5 milyon dolara satın alınmıştır.

Alibaba.com’un 11 Kasım Bekarlar Günü Satışları

0 4500000000 9000000000 13500000000 18000000000

70

Hepsiburada.com

Kurulduğu 1998 yılından itibaren hızla gelişen ve önemli yatırımlarla yaklaşık 7 milyon üyeye sahip dev bir e-ticaret platformuna dönüşen Hepsiburada.com, yüz binlerce ürünün yer aldığı ve hemen her ürünün farklı fiyat seçenekleri ile bulunabildiği bir dijital

perakendecidir. Türkiye’de ilk milyar dolarlık dijital şirket satın alımına en yakın e-ticaret şirketi olarak değerlendirilmektedir.

Akakce.com

E-ticaret için arama motoru olarak tanımlayabileceğimiz Akakce.com, 2000 yılında kurulmuş ve Türkiye’de e-ticaretin gelişmesine paralel olarak büyümesini sürdürmüştür.

Diğer e-ticaret sitelerinden farklı olarak bir ürün yahut hizmet satışı yoktur; aranılan bir ürünün hangi e-ticaret şirketinde, hangi kampanya koşullarıyla ve ne kadara satın

alınabileceğinin karşılaştırılmasını sağlayan bir arama motoru olarak hizmet vermektedir.

Yemeksepeti.com

2000 yılında Melih Ödemiş, Nevzat Aydın, Gökhan Akan ve Cem Nufusi tarafından kurulan Yemeksepeti.com, macerasına 40 metrekarelik bir odada başlar. Amerika’da yemek ısmarlama hizmeti veren siteleri gören girişimciler, bu işi farklı bir şekilde yapmak için iş ve eğitimlerini bırakarak kolları sıvar. Nevzat Aydın’a göre bu model, detaylı bakıldığında dünyada ilk kez uygulanan bir modeldir.

Yükselen ve alanındaki en güçlü e-ticaret şirketi olan Yemeksepeti.com, Türkiye’den sonra dışarıya açılır. Yurt dışında da başarılı bir eğilim gösteren şirket, 2015’te Delivery Hero tarafından 589 milyon dolara satın alınır. Yemeksepeti.com bu satın almayla Türkiye’nin milyar lira değerlemeyle çıkış yapan ilk internet girişimi oldu.

Yemeksepeti.com şu anda binlerce üye restoran ve milyonlarca siparişle hizmet vermeye devam ediyor. Türkiye’nin yanı sıra Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Umman, Lübnan, Ürdün, Suudi Arabistan ve Yunanistan olmak üzere 7 ülkede operasyonlarını sürdürüyor.

Juico.com.tr

Türkiye’deki ilk eve servis “meyve-sebze suyu detoks” markası olan Juico.com.tr, ana satış kanalı web sitesi olan dijital-fiziksel olarak hizmet veren bir dikey e-ticaret girişimidir. Juico.

com.tr küçük ama istikrarlı e-ticaret girişimlerimizden biri, bu yüzden örnek alınabilecek ve takip edilebilecek şirketlerden.

72

Trendyol.com

Dünya Ekonomik Forumu tarafından 2016 yılının Genç Küresel Lideri seçilen

Demet Mutlu’nun kurduğu Trendyol.com, 12 milyon müşteriye yılda 20 Milyon ürün satarak elde ettiği başarının yanı sıra, Türkiye’de çevrimiçi alışveriş yapan kadınların %70’ine ulaş-mayı başardı. Çevrimiçi pazar yeri olarak ciro ve büyüme hızı açısından tüm dünyada örnek gösterilen Trendyol.com, 2017 yılında 1,5 milyar TL ciro hedefliyor.

Trendyol.com bugüne kadar Tiger Global, KPCB ve Avrupa Kalkınma Bankası gibi dünyanın en önemli yatırımcılarından destek aldı. Trendyol.com’un yatırımcıları aynı zamanda Google,

Trendyol.com bugüne kadar Tiger Global, KPCB ve Avrupa Kalkınma Bankası gibi dünyanın en önemli yatırımcılarından destek aldı. Trendyol.com’un yatırımcıları aynı zamanda Google,

Belgede E-Ticaret (sayfa 58-74)

Benzer Belgeler