• Sonuç bulunamadı

4. BUHARLI GÜÇ ÇEVRİMLERİNİN ENERJİ DEĞERLENDİRMESİ

4.1 Termodinamiğin Bazı Temel Kavramları

İncelenmek üzere ayrılan bir kütle ya da uzayın bir bölgesi, termodinamik sistem veya sistem, sistemin dışında kalan bölge ise çevre olarak isimlendirilmektedir.

Sistem ve çevreyi birbirinden ayıran yüzey ise sistem sınırı olarak tanımlanmaktadır.

Sınırlarından kütle geçişi olmayan sistemler kontrol kütlesi yada kapalı sistem olarak tanımlanmaktadır. Kapalı sistem sınırlarından enerji geçişi mümkündür.

Sınırlarından hem kütle hem de enerji geçişinin olmadığı bir sistem ayrık sistem olarak tanımlanmaktadır. Diğer yandan, sınırlarından hem kütle hem de enerji geçişine izin veren sistemler de açık sistem yada kontrol hacmi olarak isimlendirilmektedir. Kontrol hacminin sınırları kontrol yüzeyi olarak isimlendirilmektedir (Bejan, 1997). Şekil 4.1’de kapalı ve açık sistemler şematik olarak gösterilmektedir.

Şekil 4.1 : Kapalı ve açık sistem şematik gösterimi (Çengel ve Boles, 2013).

Sistemlerin sahip olduğu özgül ağırlık, özgül hacim, kütle, sıcaklık, basınç, enerji, entalpi, entropi vb. özelikler bulunmaktadır. Bir sistemin bu özelikler ile tanımlanan durumuna sistemin hali denilmektedir. Sistem özelikleri değişmiyor ise sistemin termodinamik dengede olduğu söylenebilir. Ancak, sistem özeliklerinden biri bile değişir ise sistemin hali de değişecektir. Sistemin bir denge halinden farklı başka bir denge haline geçmesi hal değişimi olarak tanımlanmaktadır. Bir sistem, geçirdiği hal değişimleri sonucunda ilk haline geri dönüyor ise bir çevrimi tamamlamış olduğu ifade edilmektedir (Çengel ve Boles, 2013).

Buharlı güç santrallarında kullanılan türbin, pompa, ısı değiştiriciler, kazan, yoğuşturucu ve benzeri makinalarda genellikle çalışma süresi boyunca giriş, çıkış ve diğer çalışma koşulları değişmemektedir. Bu sebeple, buharlı güç çevrimlerinin enerji ve ekserji analizlerinde sürekli akışlı açık sistem yada sürekli akışlı kontrol hacmi kabulü yapılmaktadır. Sürekli akışlı açık sistemlerde akışkanın kontrol hacminden sürekli bir geçişi sözkonusu olmakla beraber akışkan özelikleri kontrol hacminin farklı noktalarında birbirinden farklı olabilmekte ancak belirli bir noktadaki özelikler zamanla değişmemektedir. Ayrıca; sürekli akışlı açık sistemlerde, sistemin

çevresi ile yaptığı ısı ve iş etkileşimleri de zamanla değişmemektedir (Çengel ve Boles, 2013).

Sürekli akışlı açık sistemlerde, kontrol hacmi içerisindeki toplam kütle ve enerji zamanla değişmeyip sabit kalmaktadır. Bu bağlamda; kütlenin korunumu ilkesi gereği birim zamanda kontrol hacmine giren toplam kütle, kontrol hacminden çıkan toplam kütleye eşit olmaktadır. Birden çok giriş ve çıkışa sahip olan sürekli akışlı açık sistem için kütlenin korunumu aşağıdaki denklem ile ifade edilmektedir (Çengel ve Boles, 2013).

∑ 𝑚̇𝑔 = ∑ 𝑚̇ç (4.1)

Denklem 4.1’de 𝑚̇g (kg/s) birim zamanda kontrol hacmine giren kütleyi ve 𝑚̇ç ise birim zamanda kontrol hacminden çıkan kütleyi göstermektedir.

Sürekli akışlı açık sistemlerde termodinamiğin birinci yasası yada enerjinin korunumu gereği kontrol hacmine ısı, iş veya kütle akışı olarak giren toplam enerji, kontrol hacminden çıkan toplam enerjiye eşit olmaktadır (Durmayaz, 2001).

𝑄̇ − 𝑊̇ = ∑ 𝑚̇ç(ℎç+𝑉ç2

2 + 𝑔𝑧ç) − ∑ 𝑚̇𝑔(ℎ𝑔 +𝑉𝑔2

2 + 𝑔𝑧𝑔) (4.2) Denklem 4.2’de 𝑄̇(kW) birim zamanda ısı geçişini, 𝑊̇ (kW) birim zamanda yapılan net işi, ç indisi çıkışı, 𝑔 indisi girişi, 𝑚̇ (kg/s) birim zamandaki kütleyi ya da kütlesel debiyi, ℎ (kj/kg) entalpiyi, 𝑉 akış hızını (m/s), 𝑔 (m/s2) yerçekimi ivmesini ve 𝑧 (m) yüksekliği ifade etmektedir (Durmayaz, 2001).

Hal değişimleri gerçekleştikten sonra sistem ile çevresi arasındaki etkileşimlerin ters yönde gerçekleşerek sistemin ilk haline geri dönmesi imkansızdır. Böyle hal değişimleri, tersinmez hal değişimleri olarak tanımlanmaktadır. Bir dizi hal değişiminden sonra, sistem ile çevre arasındaki etkileşimler ters yönde de gerçekleşip hem sistem hem de çevre ilk hallerine geri dönüyorlarsa bu tür hal değişimlerine de tersinir hal değişimleri denilmektedir. Ancak, doğadaki tüm hal değişimleri tersinmezdir. Tersinir hal değişimi, gerçek hal değişimlerinin değerlendirilmesinde bir referans oluşturmaktadır. Başka bir deyişle; tersinir hal değişimleri, tersinmez hal değişimlerinin ulaşabilecekleri teorik üst sınır olarak düşünülebilir (Çengel ve Boles, 2013).

Entropi, moleküler düzensizlik veya kararsızlığın ölçüsü olarak tanımlanmaktadır.

Entropiyi ifade etmek için Clausius eşitsizliği kullanılmaktadır. Entropi, enerji gibi korunan bir özelik değildir ve bu sebeple entropinin korunumu ilkesi diye bir kavram bulunmamaktadır. Bunun yerine entropi sürekli artış eğilimindedir. Entropinin tanımı için temel teşkil eden Clausius eşitsizliği aşağıdaki gibi verilmektedir (Bejan, 1997).

∮𝛿𝑄

𝑇 ≤ 0 (4.3)

Denklem 4.3’te 𝛿𝑄 sistemden çevresine ve çevreden sisteme olan diferansiyel ısı transferini ve T ise sistem sınırındaki mutlak sıcaklığı ifade etmektedir (Bejan, 1997).

Bir kontrol hacminde entropi değişiminin sebepleri, kontrol hacmi sınırlarından kütle ve ısı geçişi ile kontrol hacmi içerisindeki tersinmezlikler sonucu üretilen entropi olmaktadır. Sistemden yada sisteme kütle ve ısı geçişi ile birlikte bir miktar entropi geçişi de gerçekleşmektedir. Entropi üretimi ise tamamen tersinmezlikler sonucunda oluşmaktadır. Entropi üretimine ve hal değişiminin tersinmez olmasına sebebiyet veren faktörler tersinmezlik olarak adlandırılmaktadır. Başlıca tersinmezlik etkenleri arasında sürtünme, dengesiz genişleme, gazların karıştırılması, ısı geçişi, elektriksel direnç, katıların kalıcı şekil değiştirmeleri ve kimyasal tepkimeler sayılabilmektedir (Çengel ve Boles, 2013). Bu bilgiler ışığında, anlık entropi dengesi kontrol hacimleri için aşağıdaki gibi şekillenmektedir. birim zamanda üretilen entropi miktarını temsil etmektedir (Bejan, 1997).

Diğer yandan, sürekli akışlı açık sistemler için entropinin üretimini ifade eden genel bağıntı denklem 4.4’ten türetilebilmektedir. Bu bağlamda, çevresinin sıcaklığı 𝑇0 olan sürekli akışlı açık bir sistem için entropi üretimi denklem 4.5 ile aşağıdaki gibi verilmektedir (Durmayaz, 2001).

𝑆̇ü𝑟𝑒𝑡𝑖𝑚,𝐾𝐻 = ∑ 𝑚̇ç𝑠ç− ∑ 𝑚̇𝑔𝑠𝑔+ ∑𝑄̇ç𝑒𝑣𝑟𝑒

𝑇0 ≥ 0 (4.5)

Denklem 4.2 ve denklem 4.5 kullanılarak sürekli akışlı açık sistemde yapılan iş 𝑊̇

aşağıdaki gibi ifade edilmektedir.

𝑊̇ = ∑ 𝑚̇𝑔(ℎ𝑔+𝑉𝑔2

2 + 𝑔𝑧𝑔 − 𝑇0𝑆𝑔) − ∑ 𝑚̇ç(ℎç+𝑉ç2

2 + 𝑔𝑧ç− 𝑇0𝑆ç)

− 𝑇0𝑆̇ü𝑟𝑒𝑡𝑖𝑚 (4.6)

Denklem 4.6’da belirtilen 𝑊̇ (kW) açık sistemde yapılan gerçek yada diğer bir tabir ile yararlı işi göstermektedir. 𝑇0𝑆̇ü𝑟𝑒𝑡𝑖𝑚 entropi üretimini içeren terimin sıfır olduğu durumda iş, alabileceği en yüksek değerini almakta ve bu da tersinir iş 𝑊̇𝑡𝑟 (kW) olarak isimlendirilmektedir. Tersinir iş, denklem 4.7 ile aşağıdaki gibi ifade edilmektedir (Çengel ve Boles, 2013).

𝑊̇𝑡𝑟 = ∑ 𝑚̇𝑔(ℎ𝑔+𝑉𝑔2

2 + 𝑔𝑧𝑔 − 𝑇0𝑆𝑔) − ∑ 𝑚̇ç(ℎç+𝑉ç2

2 + 𝑔𝑧ç− 𝑇0𝑆ç) (4.7) Buradan denklem 4.6 ve denklem 4.7 kullanılarak sürekli akışlı açık bir sistemde birim zamanda gerçekleşen tersinmezlik İ (kW) denklem 4.8’deki gibi ifade edilmektedir (Durmayaz ve Yavuz, 2001).

𝐼̇ = 𝑊̇𝑡𝑟− 𝑊̇ = 𝑇0𝑆̇ü𝑟𝑒𝑡𝑖𝑚 (4.8)

Denklem 4.8’den görüleceği üzere tersinmezlik, tersinir iş ile gerçek iş arasındaki farka eşit olmaktadır.