• Sonuç bulunamadı

Otel yöneticileri ile yapılan görüşmelerde otellerin terör olaylarının yaşanma ihtimalini göz önünde bulundurup aldığı önlemler ortaya çıkarılmak istenmiştir. Tablo 14’te otel yöneticilerinin terör olaylarının yaşanma ihtimaline karşın

64

yöneticilerin çalıştıkları otellerde aldıkları önlemlere yönelik değerlendirmeleri sonucunda ortaya çıkan kod ve temalar yer almaktadır.

Tablo 14. Terör Olaylarının Yaşanma İhtimaline Karşın Otel Yöneticilerinin Aldıkları Önlemler

Temalar Alt Temalar Kodlar

2-Teröre Karşı Alınan Önlemler (54) 2.1.Eğitim ve personel 2.2. Fiziki tedbirler 2.3. Emniyet güçleri iletişim

2.4. Önlem çabası yok (standart prosedürler) 2.5. Sektörel tedbirler Eğitim ve Personel (15) ✓ Personelin eğitilmesi (7) ✓ Güvenlik toplantıları (5) ✓ Güvenlik personelinin arttırılması (2) ✓ Personeli arama (1) Fiziki Tedbirler (10)

✓ Kameralı izleme sistemi (4) ✓ Araç kontrolleri (3)

✓ X-Ray uygulaması (2) ✓ Bomba detektörü (1)

Emniyet güçleri ile iletişim (11) Önlem çabası yok (10)

Sektörel tedbirler (8)

✓ Pazar bölümlerinin çoğaltılması (3)

✓ Tanıtım ve reklam çabaları (2) ✓ Tasarruf tedbirleri (1)

✓ Kurumsallaşma (1) ✓ Sigorta yaptırma (1)

Otel yöneticilerinin terör olaylarının yaşanma ihtimaline karşın otellerin aldığı tedbirlere yönelik değerlendirmeler altı alt temada toplanmıştır. Yapılan kodlamaların yaklaşık % 27,8’i (15) eğitim ve personel alt temasında yer almaktadır. Bu alt temanın oluşmasını sağlayan değerlendirmelerde, terör konusunda personelin eğitildiği (7 yönetici), otel personeliyle güvenlik toplantılarının yapıldığı (5 yönetici), güvenlik personel sayısının arttırıldığı (2 yönetici) ve otel girişlerin de personelin de güvenlik amaçlı arandığı (1 yönetici) ifadeleri yer almaktadır.

Yapılan kodlamaların yaklaşık % 18,5’i (10) fiziki tedbirler alt temasında yer almaktadır. Bu alt temanın oluşmasını sağlayan değerlendirmelerde, kameralı izleme

65

sisteminin uygulandığı (4 yönetici), otele gelen misafir araçlarının kontrol edildiği (3 yönetici), X-ray uygulaması ile güvenlik kontrolü yapıldığı (2 yönetici) ve bomba detektörü alındığı (1 yönetici) ifadeleri yer almaktadır.

Yapılan kodlamaların yaklaşık % 20,3’ü (11) emniyet güçleri ile iletişim alt temasında yer almaktadır. Diğer bir alt tema olan standart prosedürler (önlem çabası yok) ise kodlamaların yaklaşık % 18,5’ini (10) oluşturmuştur. Bu alt temanın oluşmasını sağlayan yönetici ifadelerinde terör olaylarına karşın otel işletmelerinin yapabileceği bir şeyin olmadığı standart güvenlik prosedürlerine devam edildiği ifade edilmiştir.

Yapılan kodlamaların yaklaşık % 14,8’i (10) sektörel tedbirler alt temasında yer almaktadır. Bu alt temanın oluşmasını sağlayan değerlendirmelerde, terör olaylarının yaşanma ihtimaline karşın otel yöneticilerinin pazar bölümlerini genişletmeye çalıştığı (3 yönetici), tanıtım ve reklam faaliyetlerinin arttırılmaya çalışıldığı (2 yönetici), oluşacak krizlere karşılık bütçede tasarruf yapılmaya çalışıldığı(1 yönetici), kurumsallaşma faaliyetlerinin arttırıldığı (1 yönetici) ve misafirlerin uğrayabilecekleri maddi zararların karşılamasını kapsayan sigorta kapsamlarının genişletilmesine (1 yönetici) yönelik ifadeler yer almaktadır.

Terör olaylarının yaşanma ihtimaline karşın otellerin aldığı önlemlere ilişkin bazı otel yöneticisi söylemleri şu şekildedir:

Y2: Terör ve benzeri olaylara karşı bilgi alış verişini sağlamak amacıyla Otel

Güvelik Müdürleri Kurulu adı altında TUROB bünyesinde bir kurul oluşturuldu. Bunu yanında Güvenlik Müdürlerinin katılımı ile WhatsApp grubu oluşturuldu, tüm bilgi ve belgeler bu kanaldan paylaşılmakta ve önlemler alınmaktadır. İSTANBUL İl Emniyet Müdürlüğüne bağlı Özel Güvenlik Şubesi kanalıyla yapılan tüm terör ve benzeri konular ile bilgi alış verişi mail ortamında yapılmakta, bu konular ile ilgili olarak da WhatsApp ile iletişim kurulmaktadır. Böylece hızlı bilgi alış verişinde bulunulmaktadır. Zincir otel grubu olduğumuz için …………(zincir otel) Türkiye Güvenlik Müdürleri toplantıları düzenlenmekte ve katılım sağlayarak alınması gereken tedbirler ve önlemleri kararlaştırılmaktadır. Bakırköy Kaymakamlığı ve İlçe Emniyet Müdürlüğü ile birlikte bölgemizde bulunan tüm otellerin katıldığı rutin

66

toplantılar yapılmakta ve kararlar alınmaktadır. Otelimizin dört bir çevresindeki alanların saç levhalar ile kapatılarak tüm giriş ve çıkışlar kontrol altına alınmakta ve gerekli kontroller sağlanmaktadır. Otelimiz otoparklarında bulunan tüm araçların plakaları sorgulanmakta ve araçların herhangi bir aranması olup olmadığı yada çalınmış araç bilgileri kontrol edilmektedir. Block listede bulunan kişilerin ve araçların takibi yapılmaktadır. VIP misafirler ve özel anlam ifade eden kişi ve kuruluşların misafirleri giriş yapacaklarında gerekli tüm ilgili kurum ve kuruluşlara bilgi verilerek ek koruma tedbirleri alınması sağlanmaktadır. Bölgemizde her daim bir polis ekibinin bulunması sağlanmaktadır. Tüm ekibin terör ve bomba olaylarına karşı eğitimleri verilmesi sağlanmaktadır. Otelimize ayrıca bomba arama detektörü alınması sağlanmıştır.

Y20: Biz ……X….. Otel olarak daha merkezi ve turistik lokasyonlarda yer alan

tesislere göre sanıyorum daha şanslı konumdayız. Daha çok iş amaçlı ziyaretçilerin ağırlamaktayız ve endüstriyel bir bölgeye yakın olmak avantajımız var. Bu karşın terör olayı karşısında özellikle sırasıyla; sadece güvenlik personelini değil tüm personelimizi şüpheli kişiler, paket ve araçlar konusunda sık toplantılarla bilinçlendirmeye çalışıyoruz. Bölgedeki emniyet birimleri ile ilişkilerimizi daha da sağlamlaştırıp sık bilgi alışverişinde bulunuyoruz, tesisin çevresine, giriş ve çıkış noktalarına ve asansör içlerine ilave kameralar, manyetik kapı kilitleri ile kontrolsüz girişlere engel olmak amacı ile gerekli tüm önlemleri aldık. Otoparka giriş ve çıkış yapan araçların kayıtları tutularak, araç arama ve kontrollerini daha detaylı yapıyoruz, belli bir sürenin üzerinde parkta kalan araçları emniyet güçlerine bildiriyoruz. Terör olayları ve OHAL döneminden başlayarak tüm konaklayan misafirlerin kimlik bilgileri sistemlerimize eksiksiz girilerek Emniyet birimleri sürekli bilgilendiriliyor.

Y22: Hali hazırda acil durum eylem planımız bulunmakta ve olası bir süreçte

takip edeceğimiz bir takım adımlar olacaktır. Bununla birlikte oluşabilecek bir terör olayında yaşanabilecek pazar kayıplarını önleyebilmek için hedef pazar segmentlerimizi çeşitlendiriyoruz. Fakat terör olayları, her zaman etki derecesi

67

öngörülebilen olaylar değildir. Bu sebeple terör olaylarına yönelik efektif bir önlem almak mümkün olamamaktadır.

Y31: Biz otelimizde bulunan güvenlik personeli sayımızı arttırdık ayrıca ön

büro ve servis elemanları başta olmak üzere tüm personelimize toplantılar düzenleyip daha dikkatli ve temkinli olmalarını istedik. Otelimizin bulunduğu lokasyon itibarıyla münferit misafirlerimizde özellikle Orta Doğulu misafirlerimizin artmasından sonra, personelimize müşteri seçimlerinde imtiyaz tanıdık. Yani personelimize gözlerinin tutmadığı insanları kibar ve nazik olmaları kaydıyla kabul etmemeleri konusunda imtiyaz tanıdık.

Y37: Otel olarak bizim öncelikli prensibimiz kimlik ve pasaportsuz hiçbir

şekilde misafir girişi almamak, aldığımız kimlik ve pasaportları anında emniyete bildirmek, şüpheli bulduğumuz veya hissettiğimiz bir şahıs olduğu zaman emniyet birimleri ile irtibata geçmek gibi çeşitli önlemden ziyade her otelin yapması gereken standart prosedürleri uyguluyoruz. Bunun dışında teröre karşı otellerin yapabileceği bir şey yok.

Şekil 12’de Otel işletmelerinin terör olaylarının yaşanma ihtimaline karşı aldıkları önlemlere ilişkin kelime bulutu analizi sonuçları yer almaktadır. Kelimelerin tekrarlanma sıklıklarına göre büyük veya küçük olarak şekilde yer almaktadır. Çok sık tekrarlanan kelimeler daha büyük görünmektedir.

Şekil 12. Terör Olaylarının Yaşanma İhtimaline Karşı Otellerin Aldığı Tedbirler

68

4.4. Turistik Talep Açısından Terör Olaylarının İstanbul Destinasyonuna