• Sonuç bulunamadı

Öğrencilerin okulda en son hangi konuyu öğrendiklerini, hepsinin öğrenilen konulardan aynı sonucu çıkarıp çıkarmadığını, düşüncelerindeki farklılıkları ve bu konuları günlük hayatlarına ne şekilde yansıttıklarını belirlemek amacıyla bu tema oluşturulmuştur. Öğrencilerden alınan yanıtlar doğrultusunda 6 farklı alt temaya yer verilmiştir.

Dolayısıyla öğrencilerden okulda en son ne öğrendiklerine ilişkin alınan yanıtlar doğrultusunda, oluşturulan alt temalara ve yorumlara yer verilecektir.

Tablo 8. Okulda En Son Öğrenilen Konu

Alt Temalar Öğrenciler

Toplama ve Çıkarmayı Öğrendik Ö3, Ö4, Ö10, Ö13

Bilmece ve Tekerleme Öğrendik Ö6, Ö12, Ö15

İstiklal Marşını Öğrendik Ö1, Ö8

Atatürk’ün Hayatını Öğrendik Ö2, Ö7, Ö14

Kart Hazırlamayı Öğrendik Ö9, Ö14

Arkadaşlarımızla Benzer ve Farklı

Yönlerimizi Öğrendik

Ö5, Ö11

Toplama ve Çıkarmayı Öğrendik: “Toplama ve Çıkarmayı Öğrendik” alt teması

öğrencilerden dördünün verdiği yanıtlar sonucunda oluşturulmuştur ve bu doğrultuda aşağıda yorumlara yer verilmiştir.

Ö3: Toplam ve çıkarma yapmayı öğrendik. Bu sayede marketten istediğimi

aldığımızda hesap yapabiliyoruz.

Ö3 kodlu öğrencinin verdiği yanıt doğrultusunda, öğrencinin toplama ve çıkarma yapmayı öğrendiği görülmektedir. Öğrencinin okulda elde ettiği bu bilgiyi günlük hayatına yansıttığı söylenebilir. Bu sayede öğrencinin disiplinler arası bağlantı kurduğu söylenebilir.

Ö4: Okulda toplama ve çıkarmayı öğrendik. Ben oyuncak almak istediğimde ne

kadar hesap ödeyeceğimi toplama yaparak hesaplayabiliyorum.

Ö4 kodlu öğrencinin verdiği yanıt doğrultusunda, öğrencinin okulda toplama ve çıkarma kavramlarının farkında olduğu nerde ve ne şekilde kullanabildiğini bildiği söylenebilir. Öğrenci bu durumu oyuncak almak istediğinde ne kadar ücret ödeyeceğini, okulda öğrendiği toplama ve çıkarma sayesinde hesaplama yaparak bulabildiğini örnekleyerek göstermektedir.

Ö10: Toplama ve çıkarma yapmayı öğrendik. Eğer toplama ve çıkarmayı öğrenmeseydik üniversiteye gidemeyiz. Sınavlardan yüksek not alamayız.

Ö10 kodlu öğrencinin verdiği yanıt doğrultusunda, öğrencinin üniversiteyi kazanmak ve sınavlardan yüksek not almak için toplama ve çıkarmayı öğrenmesi onun geleceğe yönelik planlarının olduğunu, endişesinin olduğunu ve gelecekteki amaçlarını gerçekleştirmek için bilgi elde ettiğini söylenebilir.

Ö13: Toplama ve çıkarma öğrendik. Büyünce işe girdiğimizde yanlış yaparsak patron bize kızar. Yanlış yapmamak için toplama ve çıkarma öğreniyoruz.

Ö13: Öğrenci en son öğrendiği konuyu toplama ve çıkarma olarak belirtmiştir. Öğrencinin geleceğe yönelik hata yapmaktan korktuğu ve bunun için de toplama ve çıkarmayı öğrendiği sonucuna varılabilir.

Bilmece ve Tekerleme Öğrendik: “Bilmece ve Tekerleme Öğrendik” alt teması

öğrencilerden üçünün verdiği yanıtlar sonucunda oluşturulmuştur ve bu doğrultuda aşağıda yorumlara yer verilmiştir.

Ö6: Okulda en son bilmece öğrendik. Öğretmen bize bilmece soruyor biz de

cevabını tahmin ediyoruz. Bazen evde bilmece öğrenip okuldaki arkadaşlarımıza soruyoruz. Bilmeceleri seviyorum, eğlenceli zaman geçiriyoruz.

Ö6 kodlu öğrencinin verdiği yanıt doğrultusunda, öğrencinin en son bilmece öğrendiği görülmektedir. Evde de bilmece öğrenip okulda arkadaşlarına sorması bilgilerini günlük hayatına aktardığını gösterebilir.

Ö12: Tekerleme öğrendik. Okumamızı hızlandırmak için tekerleme öğreniyoruz. Okuma öğrenmeseydik tekerleme okuyamazdık.

Ö12 kodlu öğrencinin verdiği yanıt doğrultusunda, öğrenci tekerleme okumasındaki amacı okumasını hızlandırmak olduğunu söylemiştir. Öğrencinin neden tekerleme okuduğunun bilincinde olduğu sonucuna varılabilir.

Ö15: Bilmece ve tekerleme öğrendik. Arkadaşlarımıza bilmece soruyoruz. Bilmeye çalışıyorlar bu çok heyecanlı.

Ö15 kodlu öğrencinin verdiği yanıt doğrultusunda öğrencinin öğrendiği konuyu oyunlaştırdığı ve bundan çok mutlu olduğu söylenebilir.

İstiklal Marşını Öğrendik: “İstiklal Marşını Öğrendik” alt teması öğrencilerden ikisinin

verdiği yanıtlar sonucunda oluşturulmuştur ve bu doğrultuda aşağıda yorumlara yer verilmiştir.

Ö1: İstiklal Marşını öğrendik. İstiklal Marşını Mehmet Akif Ersoy Türk milleti için yazdı.

Ö1 kodlu öğrencinin verdiği yanıt doğrultusunda İstiklal Marşı’nı öğrendiğini açıkça belirttiği görülmektedir. Bu yanıttan yola çıkarak öğrencinin öğrenmeme kavramının farkında olduğu ve neyi öğrendiğini bildiği sonucuna varılabilir.

Ö8: İstiklal Marşı’nı öğrendik. İstiklal Marşı’nı Mehmet Akif Ersoy bizim için ve askerlerimiz için yazdı. Askerler ülkemiz için savaştı.

Ö8 kodlu öğrencinin verdiği yanıt doğrultusunda, en son öğrendiği konunun İstiklal Marşı olduğu görülmektedir. Öğrencinin İstiklal Marşı’nın neden ve kimler için yazıldığını açıklaması aktarılan bilginin nedenleriyle birlikte öğrendiğini gösterebilir.

Atatürk’ün Hayatını Öğrendik: “İstiklal Marşını Öğrendik” alt teması öğrencilerden

üçünün verdiği yanıtlar sonucunda oluşturulmuştur ve bu doğrultuda aşağıda yorumlara yer verilmiştir.

Ö2: Ben okulda en son Atatürk’ün hayatını öğrendim. Atatürk birçok savaşı

kazandı.

Ö2 kodlu öğrenciden alınan yanıt doğrultusunda, öğrencinin en son öğrendiği konunun Atatürk’ün hayatı olduğu görülmektedir. Bu durum Atatürk’ün hayatına dair verilmek istenen bilgiyi elde ettiğini ve öğrendiği konunun farkında olduğunu gösterebilir.

Ö7: Atatürk’ün hayatını öğrendik. Annesi Zübeyde Hanım, babası Ali Rıza Bey’dir.

Ö7 kodlu öğrenciden alınan yanıt doğrultusunda, öğrencinin son öğrendiği konunun Atatürk’ün hayatı olduğu görülmektedir. Öğrenci Atatürk’ün hayatına dair bilgiler elde etmiştir ve öğrenme durumunun bilincinde olduğu söylenebilir.

Ö14: Atatürk’ün hayatını öğrendik. Atatürk’e kart hazırladık.

Ö14 kodlu öğrenicin en son öğrendiği konunun Atatürk’ün hayatı olduğu görülmektedir. Öğrencinin Atatürk’ün hayatına dair bilgi elde ettiğinin farkında olduğu söylenebilir.

Kart Hazırlamayı Öğrendik: “Kart Hazırlamayı Öğrendik” alt teması öğrencilerden

ikisinin verdiği yanıtlar sonucunda oluşturulmuştur ve bu doğrultuda aşağıda yorumlara yer verilmiştir.

Ö9: Okulda en son kart hazırlamayı öğrendik. Anne kartı hazırladık. Annem çok

mutlu oldu. Okuma yazma öğrendiğim için kart hazırlayabildim.

Ö9 kodlu öğrenciden alınan yanıt doğrultusunda öğrencinin okuma yazma bildiği için kart hazırlayabildiğini söylemesi, öğrendiği bilgiyi diğer derslere ve konulara aktarabildiğini ve aktarma yaptığının da farkında olduğunu gösterebilir.

Arkadaşlarımızla Benzer ve Farklı Yönlerimizi Öğrendik: “Arkadaşlarımızla Benzer

ve Farklı Yönlerimizi Öğrendik” alt teması öğrencilerden ikisinin verdiği yanıtlar sonucunda oluşturulmuştur ve bu doğrultuda aşağıda yorumlara yer verilmiştir.

Ö5: Arkadaşlarımızla aramızdaki farklı yönlerimizi öğrendik. Benim gözlerim

kahverengi, arkadaşımın ki mavi. Bizim göz renklerimiz birbirinden farklı. Bunlar bizim farklı özelliklerimiz.

Ö5 kodlu öğrencinin verdiği yanıt doğrultusunda, öğrencinin okulda en son fiziksel olarak farklı yönlerini öğrendikleri görülmektedir. Öğrencinin bu durumu arkadaşıyla kendisini karşılaştırması, elde ettiği bilgiyi kullanabildiğini ve bu bilginin farkında olduğunu gösterebilir. Öğrencinin verdiği bu yanıt “Kendisi ve akranları ile benzer ve farklı yönlerini ayırt eder” kazanımı ile ilişkilidir.

Ö11: Arkadaşlarımızla aramızdaki benzerliklerimizi ve farklılıklarımızı öğrendik. Mesela ben düz saçlıyım arkadaşım da düz saçlı bu bizim benzer özelliğimiz.

Ö11 kodlu öğrencinin verdiği yanıt doğrultusunda, öğrenicinin arkadaşıyla fiziksel olarak benzer özelliklerini örneklendirdiği, verilmek istenen bilgiyi elde ettiği ve bunu da kullanabildiği sonucuna ulaşılabilir.

Öğrenci hem kendi özeliklerini hem de arkadaşlarının benzer ve farklı özelliklerinin bilincinde olur. Aynı zamanda elde ettiği bilgileri nasıl ve nerde kullanacağını Hayat Bilgisi dersi kapsamında öğrenir (Bektaş, 2007). Hayat Bilgisi dersinin içeriği bu özellikleri sağlamak için uygundur. Bu bağlamda araştırma sonucundan elde edilen bulguların Bektaş (2007) ulaştığı sonuçların örtüştüğü görülmektedir.