• Sonuç bulunamadı

Teknoloji ve Tasarım

Proje kapsamında Yolçatı Kayak Tesisleri yıkılarak yeniden yapılandırılacaktır. Mevcut otelin yerine 45 oda ve 90 kişi kapasiteli modern bir otel yapılacaktır. Bu otel, kayak sezonunda Hesarek Kayak Merkezi’nin ziyaretçilerine de konaklama hizmeti sunacaktır. Özellikle Covid-19 salgını sonrasında popülerlik kazanan karavan turizmi için tam teşekküllü Karavan Kamp Alanı ve çadırlı kamp alanı yapılacaktır.

Otopark, Altyapı ve Çevre Düzenlemeleri, Bitkisel Peyzaj işleri yapılarak tesisin cazibesi artırıla-caktır.

Danışma Merkezi, Yöresel Ürün Satış Noktası, Teras Cafe, Ortak Kullanım Alanları yapılarak ziya-retçilerin daha kolay hizmet almaları sağlanacaktır.

Dağ Bisikleti ve ATV İstasyonları, Geleneksel Okçuluk Alanı ve Paintball alanları yapılarak ziyaret-çilerin iyi vakit geçirmeleri için uygun şartlar oluşturulacaktır.

Macera park (Zipline, Ağaç Ev Temalı Ağ Trambolin, Altıgen Metal İp Parkuru, Dev Salıncak, Kader Atlayışı ve Tırmanma Duvarı, Survivor Alanı, Toplu Güvenlikli İp Parkuru, Salto Trambolin, Atış Po-ligonu, Paintball, Botlu Kızak, Karsız Kızak, 18 Oyunlu Ağ Parkur ve Zipcoaster) yapılarak çocukların ve yetişkinlerin iyi vakit geçirmelerine yönelik parkurlar oluşturulacaktır.

Proje alternatiflerin karşılaştırıldığı yukarıdaki tabloda görüldüğü gibi Bingöl Doğa Sporları Par-kı’nın Bingöl Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü tarafından işletilmesi olarak belirlenen en iyi alternatif için iç karlılık oranı %19,16 olarak hesaplanmış olup, seçilen indirgeme oranı %19’un üstünde kalmaktadır.

Aynı zamanda fayda maliyet oranı yine yukarıdaki tabloda görüldüğü gibi 6,76’dır. Bu oranın 1’den büyük olması projenin kabul edilebilir düzeyde olduğunu göstermektedir.

Bingöl Doğa Sporları Merkezinde yer alan Danışma ve Koordinasyon Merkeziyle ilde gerçekleşti-rilebeilecek tüm aktivitelerin tek elden yürütülmesi ve geliştirilmesi sağlanacaktır. Örneğin projenin planlandığı Yolçatı Mevkii’nde rafting ve kano sporları imkanı bulunmamaktadır. Bu sporlar için al-ternatif yerler arasında yer alan Murat Nehri’nde bu sporu gerçekleştirmek isteyenlerin rezervasyon işlemleri de buradaki Danışma ve Koordinasyon Merkezi’nden yapılabilecektir.

Proje çıktısı olarak Bingöl Doğa Sporları Parkı’nın, Bingöl Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü tarafından işletilmesi modeli, projenin uygulanmasında en iyi alternatif olarak seçilmiştir. Bu model kapsamında tesisler için gerekli olan tefrişat maliyetleri, sigorta maliyetleri ve insan kaynakları maliyetleri proje bütçesi kapsamında değerlendirilmiştir.

Proje ile ilgili kamu kurumları ve özel sektör temsilcileri ile yapılan görüşmeler ve sportif aktivite parkurları tasarımı yapan uzmanların görüşleri doğrultusunda macera park aktivite parkurlarının ön plana çıktığı bir tasarım yapılmıştır.

Şekil 1: Bingöl Doğa Sporları Parkı Yerleşim Krokisi

Bingöl Doğa Sporları Parkı Projesi kapsamında mevcut kayak tesisi yıkılarak, yeniden yapılandırı-lacak, karavan kamp alanı, modern bir otel, zipline, macera parkı, ATV ve dağ bisikleti istasyonları yapılacaktır. Proje kapsamında yapılacak alanların listesi ve alanlara ilişkin detaylı bilgiler aşağıda verilmiştir:

• Otopark, Altyapı, Çevre Düzenlemeleri ve Bitkisel Peyzaj,

• Teras Cafe,

• Konaklama Tesisi-Otel,

• Danışma Merkezi, Yöresel Ürün Satış Noktası, Ortak Kullanım Alanları,

• Çadır Kamp Alanı, Karavan Kamp Alanı,

• Dağ Bisikleti ve ATV İstasyonları,

• At Binicilik Alanı,

• Geleneksel Okçuluk Alanı, Paintball,

• Yamaç Paraşütü Take Off,

• Macera Park,

• Zipline,

• Ağaç Ev Temalı Ağ Trambolin,

• Altıgen Metal İp Parkuru,

• Dev Salıncak,

• Kader Atlayışı ve Tırmanma Kompleksi,

• Survivor Alan,

• Toplu Güvenlikli İp Parkuru,

• Salto Trambolin,

• Atış Poligonu,

• Botlu Kızak,

• Karsız Kızak,

• 18 Oyunlu Ağ Parkur,

• Zipcoaster,

• Paintball Alanı

Otopark, Altyapı, Çevre Düzenlemeleri ve Bitkisel Peyzaj

Teras Cafe

Bu kapsamda zemin düzeltme ve sıkılaştırma işleri, fidan dikimi, kanalizasyon ve içme suyu altyapı işleri yapılacaktır.

Bu kapsamda; tepenin zirvesinde yeme-içme hizmeti sunan bir cafe yapılacaktır.

Resim 1: Otopark, Altyapı, Çevre Düzenlemeleri ve Bitkisel Peyzaj

Resim 2:Teras Cafe

Konaklama Tesisi-Otel

Danışma Merkezi, Yöresel Ürün Satış Noktası, Ortak Kullanım Alanları

Bu kapsamda 45 odalı ve 90 yataklı modern bir konaklama tesisi yapılacaktır. Tesis yaz ve bahar aylarında Bingöl Doğa Sporları Parkı ziyaretçilerine hizmet verirken, kış aylarında Hesarek Kayak Merkezi’nin ziya-retçilerine de konaklama hizmeti verebilecektir.

Bu kapsamda ildeki doğa sporları etkinliklerine ve turlarına yönelik planlama yapan ve tek elden yöneten bir danışma merkezi yapılacaktır. Bu bölümde ayrıca yöresel satış noktaları ve günübirlik ziyaretçiler için ortak kullanım alanları da yapılacaktır.

Resim 3: Konaklama Tesisi-Otel

Resim 4: Danışma Merkezi

Çadır Kamp Alanı, Karavan Kamp Alanı

Bu kapsamda zemin düzeltme ve sıkılaştırma işleri, çamaşırhane, duş yerleri, WC’ler ve her çadır ile kara-van alanına enerji hattı döşeme işleri yapılacaktır.

Resim 5: Yöresel Ürün Satış Noktaları

Resim 6: Çadırlı Kamp Alanı

Resim 7: Karavan Kamp Alanı

Resim 8: Dağ Bisikleti ve ATV İstasyonu

Dağ Bisikleti ve ATV İstasyonları

Bu kapsamda Dağ Bisikleti ve ATV’ler için istasyonlar kurularak doğa tutkunlarının hizmetine sunulacaktır.

Resim 9: Geleneksel Okçuluk Alanı

Resim 10: Paintball Alanı

At Binicilik Alanı, Geleneksel Okçuluk Alanı ve Paintball Alanı

Bu kapsamda binicilik sporu için alan, geleneksel okçuluk alanı ve paintball alanları yapılacaktır.

Macera Park

Bu kapsamda Zipline, Ağaç Ev Temalı Ağ Trambolin, Altıgen Metal İp Parkuru, Dev Salıncak, Kader Atla-yışı ve Tırmanma Duvarı, Survivor Alanı, Toplu Güvenlikli İp Parkuru, Salto Trambolin, Atış Poligonu, Paint-ball, Botlu Kızak, Karsız Kızak, 18 Oyunlu Ağ Parkur ve Zipcoaster parkurları oluşturulacaktır.

Macerapark Parkurları

Zipline; yüksek bir noktadan, alçak bir noktaya bağlanmış çelik halat vasıtası ile emniyet kemeri giyerek kendi ağırlığınızla ve yerçekimi yardımıyla kayma aktivitesidir.

Ağaç Ev Temalı Ağ Trambolin; kurulu bir çerçeve içerisine yaylarla ara bağlantısının sağlandığı zıplama ala-nın oluşturduğu spor ve eğlence aletidir. Üzerinde yapılan artistik hareketler ile puanlanması gerçekleştirilen trambolin olimpiyat oyunlarında da yer almaktadır.

Altıgen Metal İp Parkuru; ağaçlar, ahşap veya çelik direkler arasına kurulan Yüksek ip Parkurları; farklı yüksekliklerde ve zorluk seviyelerindeki oyunlardan meydana gelen parkurlarda, kullanıcılarına heyecanlı, enerjik ve eğlenceli bir aktivite sunmaktadır.

Dev Salıncak; ağaçlar ya da direkler arasına metrelerce yükseklikte kurulan bir eğlence aletidir.

Tırmanma Duvarı ve Kader Atlayışı

Survivor Alanı; Survivor, beş ayrı daldaki yarışlardan oluşan bir müsabakadır. Günümüzde; yüzme, atıcılık, binicilik, eskrim ve 3000 m kros yarışları olarak yapılmakta ve bunların her birinin puan skalasından toplanan puanlarla dereceleri belirlenmekte olan olimpik bir spordur.

Toplu Güvenlikli İp Parkuru

Salto Trambolin

Atış Poligonu

18 Oyunlu Ağ Parkur

Zipcoaster, fren sistemi olan ve otomatik olarak fren sistemi ile durdurulabilen bir aktivitedir

YER SEÇİMİ VE ARAZİ MALİYETİ

Benzer Belgeler