• Sonuç bulunamadı

TEKNİK ŞARTNAME

Belgede Satın Alma Rehberi 1 (sayfa 39-47)

YAPIM İŞLERİ İÇİN TEKNİK ŞARTNAME Proje Adı: ENERJİ GÜNEŞTİR

2. TEKNİK ŞARTNAME

2.1. YAPIM İŞİ TANIMI VE KAPSAMI

Bu teknik şartname, Turgutlu Ticaret ve Sanayi Odası’nın çatısı üzerine, binada tüketilen elektrik enerjisinin bir kısmını karşılamak üzere tesis edilecek 60kW kurulu güçteki fotovoltaik güç sisteminin teknik özelliklerini, satın alma ve tedarik şartlarını, kurulum ve montaj gereksinimlerini, şebeke ile bağlantı esaslarını, devreye alma, kurulum sonrası teknik destek ve sistem takibi hizmetlerini ve diğer ilgili koşulları kapsar. Teknik şartname, FV modüller ile birlikte ilgili diğer sistemlerin ve bileşenlerin kurulum işinin yanı sıra, tüm ek donanım ve teçhizatı da kapsar.

2.2. TANIM VE KISALTMALAR

Sözleşme Makamı : Turgutlu Ticaret ve Sanayi Odası TUTSO : Turgutlu Ticaret ve Sanayi Odası gerekli inşaat, konstrüksiyon, revizyon işlerini ve kurulum sonrası standarda uygun sistem izleme ve raporlama hizmetini de kapsayan ilgili tüm çalışmalar anahtar teslim esasına göre bu iş kapsamındadır.

2.3.2. TUTSO, kurulan FVGS’ yi TEDAŞ tarafından kabulü yapıldıktan sonra teslim alacaktır. TEDAŞ kabulünü yaptırmak yüklenicinin sorumluluğunda olup, kabule ilişkin çıkabilecek eksiklikler yüklenici tarafından projeye uygun olarak düzeltilecektir.

2.3.3. TEDAŞ onayı sürecinde gerekli olan tüm izin, belge, harç, makbuz, dosya, kırtasiye malzemeleri ve diğer ilgili tüm harcamalar Yüklenici tarafından yapılacaktır. TEDAŞ onay süreci ile ilgili olarak Yükleniciye herhangi bir ek ödeme yapılmayacak ve/veya teminat verilmeyecektir.

2.3.4. Projelerde Yüklenici tarafından önerilen ya da gerekli görülen bir tadilat veya ilave gerektiği takdirde, bu hususta gereken hesaplar ve çizimler bedel talep edilmeden Yüklenici tarafından düzenlenerek Sözleşme Makamına verilecektir. Bu konularda nihai karar TUTSO’ ya ait olacaktır.

2.3.5. Projeler, prensip şemaları, teknik şartnameler ve imalat tarifleri birbirini tamamlayıcı nitelikte olduğundan, buralarda gösterilen ve belirtilen tüm cihazlar ve malzemeler temin edilerek sistemler tekniğine uygun olarak tamamlanacaktır.

2.3.6. Sözleşme Makamının yazılı onayı olmadan projelerde değişiklik yapılamaz, verilen tip detaylara uygulamada uyulur. Ayrıca dokümanlar arasında uyumsuzluk olması halinde nihai karar TUTSO’ ya ait olacaktır.

2.3.7. Teknik şartname ve eklerinde değinilmeyen ancak işin tekniği ve sistemin fonksiyonel çalışması ve sorunsuz bir işletmenin tesisi açısından sistemde bulunması gereken her türlü asli ve yardımcı tüm ekipmanlar ile yapılması zorunlu olan tüm işler Sözleşme Makamının lehine olan hususlar olarak kabul edilip bu iş kapsamında yapılacaktır. Bunlarla ilgili TUTSO dan her hangi bir ücret talep edilmeyecektir.

2.3.8. Teknik şartnamede belirtilen iş ve grupların dışında, teknik şartname ve sözleşme eklerinde bahsi geçmeyen ancak işin bünyesi içinde yapılması zorunlu olan, her tür yardımcı malzemenin, temini, montajı, nakliyesi genel gider ve karları teklif edilen bedelin içinde olup, söz konusu işler yükleniciye ait olacaktır.

2.3.9. İsteklilerin tekliflerini vermeden önce işyerini yerinde incelemeleri ve Sözleşme Makamından “İşyeri Görme Belgesi” ni almaları gerekmektedir. İstekliler; tesisin kurulumu ile ilgili tüm detayları yerinde tespit etmeli, FVGS ile şebeke arasındaki bağlantıyı sağlayacak tüm iş ve işlemleri belirlemeli, keşif ve metrajlarını çıkarmaları ve tekliflerini de bu doğrultuda hazırlamalıdır. İşyeri görme belgesini Sözleşme Makamından almayan ve mevcut kurulum alanı için öngördükleri sistemin taslak projesini ihale dosyasına eklemeyen Yüklenicilerin teklifleri geçersiz sayılacaktır.

2.3.10. Aşağıda listesi verilen dokümanlar sözleşme imzalandıktan sonra Sözleşme Makamına sunulacaktır.

İdare işin yürütülmesi esnasında gerekli göreceği başka dokümanları da isteme hakkına sahiptir. Sözleşme Makamı yüklenici tarafından sunulan projelerde değişiklik yapılmasını istediği takdirde yüklenici hiçbir bedel talep etmeksizin gerekli dokümantasyonu en geç on (10) gün içerisinde Sözleşme Makamına sunmakla yükümlüdür. Yüklenici bu belgelerdeki yüklenimlerine kesinlikle uyacaktır.

2.3.10.1. Sistemde kullanılacak yapısal bileşen, donanım ve teçhizata ilişkin teknik bilgiler ve belgeler.

2.3.10.2. Sistemde kullanılacak bileşenlerin garanti ve standart belgeleri.

2.3.10.3. Kullanılacak FV ve eviricilerin üreticisinden alınmış satış ve montajla ilgili yetki belgeleri.

2.3.10.4. Planlama, üretim, teslim, montaj ve devreye alma sürelerini gösteren detaylı iş akış programı 2.3.10.5. Sistem performansı izleme, ölçüm ve veri depolama sistemine ilişkin ayrıntılı çizim ve açıklamalar.

2.3.10.6. Simülasyon programıyla hazırlanmış teklif edilen sisteme ait 12 aylık konuma göre gölgeleme analizi, kazanç tahmini(kWh/20 yıllık)

2.3.11. Yüklenici, Sözleşme Makamına sözleşme imzalandıktan sonra; konstrüksiyon yerleşim planına göre yılın 12 ayını kapsayacak şekilde gölgeleme analiz raporu sunacaktır.

2.3.12. Sunulan teknik veri, kılavuz, broşür ve benzeri belgeler, ilgili üreticilerin web sitelerinden doğrulanabilir olacaktır.

2.3.13. Yüklenici şebeke bağlantısını Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretimine İlişkin Yönetmelik, bu yönetmelik kapsamında yayınlanan Şebeke Bağlantısı Usul ve Esasları ve diğer ilgili yönetmelik ve eklerine göre tesis edecektir. Yüklenici tüm iş ve işlemlerinde yürürlükte olan yönetmelikler ve ilgili mevzuat esaslarına uygun hareket edecektir.

2.3.14. FVGS şebeke bağlantı noktasına kadar olan (YG. TM, KÖK vb. bağlantıları dahil) bütün kablolama, kablo kanalı kazımı, malzeme temin ve işçilikler yüklenici firma tarafından yapılacaktır.

2.3.15. Hatalı uygulama ve tesisat nedeniyle şebeke bağlantısı şartlarının sağlanamamasından yüklenici firma direkt sorumlu olacak ve gerekli olan tüm iyileştirme/düzeltmeleri bedelsiz olarak 30 gün içinde sağlayacaktır.

2.3.16. FVGS topraklama tesisatı yürürlükte bulunan Elektrik Tesislerinde Topraklamalar Yönetmeliği’nde belirtilen esaslara uygun olarak yapılacak, YG ve AG tarafındaki kısa devre halinde koruma düzeneklerinin arızayı temizleme süresi dikkate alınarak hata akımları ve buna bağlı olarak dokunma ve adım gerilimleri tahkik edilecektir.

2.3.17. FVGS Topraklama tesisi malzeme temin ve işçilikleri yüklenici tarafından yaptırılacaktır. Bu kapsamda yapılması gerekli kazı, inşaat, revizyon, onarım, v.b. işlemler yüklenici tarafından ek bedel alınmaksızın gerçekleştirilecektir.

2.3.18. Yüklenici FVGS işleyişini etkileyen girdi ve çıktı parametre değerlerinin ölçülüp takip edilmesini sağlayan, bu değerleri kaydeden ve görsel olarak sunan, FVGS arızalarını ilgililere anında bildiren bir veri kayıt ve uzaktan izleme sistemi tesis edecektir.

2.3.19. Tesisatta kullanılacak tüm malzemeler ile kumanda ve güç kablolarında TSE ve IEC standartları ile ISO 9000 serisine uygunluk ve CE belgesi aranacaktır. TSE standardı olmayan malzemelerde TSEK belgesi aranacaktır. Şartnamede belirtilmemiş hususlar için öncelik sırası TSE, IEC, ISO olacaktır.

2.3.20. FVGS bir bütün olarak ve sistemdeki bütün bileşenler en az 2 (iki) yıl garantili olacak, tesis çalışır durumda teslim alınacaktır.

2.3.21. FV Güç Sistemi anahtar teslim tüm aşamaları içeren kurulumu süresi iş yeri tesliminden sonra 240 (iki yüz kırk) takvim günüdür. Elektrik şebekesine bağlantısı ve devreye alma işlemleri ile birlikte toplam iş süresi 270 (iki yüz yetmiş) takvim günüdür. İşin tamamı bu süreden önce bitirilebilir fakat iş mücbir sebepler olmaksızın toplam süresinde bitirilemezse Sözleşme Makamı doğacak zarardan ötürü Yükleniciye dava açma hakkını saklı tutar.

2.3.22. Yüklenici geçici kabul sonrası idarenin en az 2 elemanına FVGS bakım ve işletimi ile ilgili eğitim verecektir. Bakım işletim ve izleme için gerekli dokümantasyonu iş bitiminde teslim edecektir.

2.3.23. Panolar, metal konstrüksiyon vb. ana bileşenler üzerinde bulunması gereken tüm ikaz, ölüm tehlikesi levhası ve kullanma talimatı ve uyarı plakaları uygun şekilde hazırlanıp montajlı olarak teslim edilecektir.

2.3.24. Sistemde kullanılacak tüm bileşenler yeni ve hali hazırda imal edilen en son geliştirilmiş modeller olacak, dizayn, malzeme ve işçilik, ileri mühendislik ve imalat uygulamalarıyla belirlenen kalite ve standartlardan aşağı olmayacaktır.

2.3.25. İşin yapımı süresince tesis içinde tüm malzeme artıkları düzenli olarak temizlenecek, bununla ilgili firma eleman temini sağlayacaktır.

2.3.26. Yüklenici şantiyede çalışanların can güvenliği için gerekli tedbirleri almak zorundadır. Aksi halde meydana gelecek kazalardan yüklenici sorumludur. Şantiye sahasına her türlü işi tanıtıcı ve iş güvenliği ile ilgili levhalar görülecek şekilde gerekli yerlere konulacaktır. Yüklenici taşıma, montaj, kaynak ve kesme işleri esnasında her türlü temizlik, yangın güvenliği ve iş güvenliği tedbirlerini alacaktır. İskeleler, merdivenler ve parmaklıklar gibi parçalar gerektiği durumlarda teçhizatın emniyetli bir şekilde çalışması ve bakım için bulundurulacaktır. Şantiyede sigortasız işçi çalıştırılmayacaktır.

2.3.27. İşin yapımı esnasında tüm tesis ve çevreye verilecek her türlü zarar ve ziyandan firma sorumlu olacak, hasar giderilmediği takdirde tespit edilecek bedel firmadan tazmin edilecektir.

2.4. FVGS GENEL TEKNİK ÖZELLİKLERİ

2.4.1. FVGS tarafından üretilen elektrik enerjisi elektrik dağıtım şebekesine verilecektir. Elektrik şebekesi ile FVGS arasındaki enerji alış verişi TEDAŞ tip onaylı Çift Yönlü Sayaç ile ölçümlenecektir.

2.4.2. FVGS, yüklenici firma tarafından, bağlantı görüşüne uygun olarak, temin ve tesis edilecek dağıtım şebekesine bağlantı sağlayan güç transformatörüne onaylı projesine uygun şekilde bağlanacaktır.

2.4.3. Sistem içerisinde kullanılacak tüm cihaz ve bileşenler, yeni ve kullanılmamış olacak, üzerlerinde marka, model ve imal tarihini gösteren işaret, yazı, rakam vs. türünden bilgiler bulunacaktır.

2.4.4. Cihazlar, günde 24 (yirmi dört) saat, yılda 365 (üç yüz altmış beş) gün IEC standartlarında tanımlanan atmosferik koşullarda sürekli çalışmaya müsait olacaktır.

2.4.5. Yüklenici firma, FVGS içindeki DC toplama panolarına ve AC taraftaki panolara bağlantı yapılması için gerekli olacak tüm sistem tasarımını ve montajını yürürlükteki mevzuat gereğince yerine getirecektir.

2.4.6. Yüklenici firma, geçici kabul sonrasında sistem performansını TS 62446 uyarınca raporlayacak ve Sözleşme Makamına sunacaktır.

2.5. FV MODÜLLER

2.5.1. Kurulacak olan FVGS dâhilindeki toplam panel gücü etiket tepe değeri 60 kWp (+%2,-%0) olacaktır.

2.5.2. FVGS dahilindeki FV modüller, 1 000 W/m² ışınım, 1,5 AM (hava kütlesi), 25 ⁰C hücre sıcaklığı ortam koşullarında (Standart Deney Şartları) 250 Watt (+%2,-%0) anlık elektrik enerjisi üretebilecek kapasitede olacaktır.

2.5.3. FVGS dahilindeki FV modüllerin hepsi aynı marka, tip ve güçte olmalıdır. Farklı model ve güçlerdeki modüller aynı sistem içinde kullanılmayacaktır.

2.5.4. FV modüller kristal silisyum (tekli veya çoklu) (c-Si, mono veya poly) teknolojisi ile üretilmiş ve her bir modül en az 250 W gücünde olmalıdır. FV modül verimi en az % 14 olmalıdır.

2.5.5. Her bir FV modülün ağırlığı en fazla 21,5 kg. olmalıdır.

2.5.6. Modüllerin maksimum sistem voltajı 1000 V, maksimum kısa ters akım koruması en az 15 A olmalıdır.

Modül bağlantı kutusunda en az 3 adet by-pass diyodu bulunmalıdır.

2.5.7. FV modülleri kaplayan cam/plastik, güneş ışığını yansıtmayacak özellikte olacaktır. Cam EN 12150 standartlarında temperlenmiş ve yüksek geçirgenlikte olmalıdır. Camın kalınlığı en fazla 4 mm olmalıdır. Camın EN 12150 standardına göre hesaplanan dayanımı 90 N/mm² olmalıdır.

2.5.8. FV modüllerin çıkış gücü, sistemin kurulumdan itibaren ilk yılın sonunda efektif çıkış gücünün %97’sinin altında olmamalıdır. Ayrıca devam eden 24 yıl boyunca çıkış gücündeki yıllık azalma %0.7’den fazla olmamalıdır. Bu değer 25. yılın sonunda %80’nin altına düşmemelidir.

2.5.9. FV modüllerin negatif güç toleransı 0 olmalıdır.

2.5.10. Modüllerin bağlantı kutusu IP65 suya dayanıklılık standardını sağlamalı, konektörler orijinal MC4 ya da SMK tipi olmalıdır.

2.5.11. FV modüller -20 °C/+40 °C ortam sıcaklığı ile -40 °C/+85 °C çalışma sıcaklığında ve % 0 ile % 95 bağıl nem oranında sorunsuz çalışabilmelidir.

2.5.12. FV ürün garantisi minimum 10 sene olmalıdır.

2.5.13. FV Modüller “CE” belgeli olacak, IEC 61215 ve IEC 61730 standartlarına uygunluk sertifikaları sunulacaktır.

2.5.14. Yüklenici firma teklif mektubuyla birlikte teklif ettiği modüllerin teknik özellikler belgesini ve ana üreticisinden veya Türkiye distribütöründen satış ve montaj ilgili bir yetki belgesini sunmak zorundadır.

2.5.15. Her bir modülün üstünde, üretici tarafından modüllere eklenmiş ve minimum aşağıdaki bilgileri ihtiva eden ürün etiketi bulunacaktır:

- Üretici Firmanın İsmi, - Modül Tipi,

- FV Hücre Tipi (Ör: polikristalin, monokristalin vb.) - Seri No,

- Nominal Güç(Pmmp),Voc, Isc, - İmal Yılı,

- Üretilen Ülke 2.6. EVİRİCİLER

2.6.1. FV dizede üretilen DC gerilim, şebekeye bağlı eviriciler ile AC gerilime çevrilerek TM.’de AG tarafına bağlanacaktır.

2.6.2. Eviriciler 50 Hz frekansta, 3 faz 380 V AC tam sinüs dalgası çıkışı sürekli olarak verebilmelidir.

2.6.3. Eviricilerin en yüksek dönüşüm verimi en az % 98, Euro verimi en az % 97 olmalıdır.

2.6.4. Eviricilerin güç katsayısı ± 0,8 aralığında ayarlanmaya uygun olmalıdır.

2.6.5. Eviriciler IEC 605329 standardına göre IP65 koruma sınıfında olmalıdır.

2.6.6. IEC 60721-3-4 sertifikasyonuna göre 4K4H sınıfında ( -20° +55°C çalışma sıcaklığı ve % 4 % 100 nispi nem) olmalıdır.

2.6.7. İnternet ortamında her bir evirici üzerindeki verileri görebilmek için haberleşme bağlantı portları olmalıdır.

2.6.8. Gece tüketimi en fazla 1 watt olmalıdır.

2.6.9. Eviricilerde DC ters polarite ve AC kısa devre korumaları bulunmalıdır.

2.6.10. Üretici tarafından verilen ürün garantisi en az 5 yıl olmalıdır ve bu garanti süresi isteğe bağlı olarak 10, 15, 25 yıla kadar çıkartılabilmelidir.

2.6.11. Eviriciler IEC61727 ve IEC62109 standartlarına uygun olmalı, CE belgesi taşımalıdır.

2.6.12. Teklif edilen eviriciye ait aşağıdaki dokümanlar sunulmalıdır;

•Teknik özellikler, boyutlar, ağırlık ve montaj gibi fiziksel özellikleri de gösteren katalog

•Teklif edilen eviriciler için yetkili laboratuvarlarından alınmış Tip Testi sonuçları ve yeterlilik sertifikaları.

•Kurulum, montaj, kullanım, arıza bulma ve bakım rehber kitabı.

2.6.13. Yüklenici firma teklif mektubuyla birlikte teklif ettiği eviricilerin kataloğunu ve ana üreticisinden veya Türkiye distribütöründen sağlayacağı satış ve montaj ile ilgili bir yetki belgesini sunmak zorundadır.

2.6.14. Kullanılacak olan evirici transformatörsüz bir topolojiye göre üretilmiş olmalıdır.

2.6.15. Sistem içi haberleşme için eviricilerin Bluetooth, RS 232, RS485, ve/veya benzeri haberleşme özellikleri bulunmalıdır. İnternet ortamında her bir evirici üzerindeki verileri görebilmek için haberleşme bağlantısı bulunmalıdır.

2.7. MODÜL TAŞIYICI YAPI

2.7.1. Yüklenici FV modüllerin üzerine yerleştirilip sabitleneceği taşıyıcı yapıyı kurulum yerinde inşa edecektir.

2.7.2. Taşıyıcı yapı, üzerindeki modüllerle bir bütün olarak 130 km/h hızındaki hava akımlarına zarar görmeksizin dayanabilecek özellikte olacaktır.

2.7.3. Taşıyıcı yapı 30 yıl kullanım ömrüne göre dizayn edilecek ve paslanma/korozyona karşı dayanıklı malzemeden üretilmiş olacaktır.

2.7.4. Ana montaj profilleri 80 x 40 mm özelliklerinde alüminyum malzemeden üretilmiş olacaktır. (veya yüklenici tarafından statik hesap ve projesiyle beraber önerilen ve İşveren tarafından onaylanacak ana montaj profilleri kullanılabilir.)

2.7.5. Modüller taşıyıcı yapıya uygun tutturma elemanları (kıskaç, kelepçe, klemp gibi) ile monte edilecek, modüllerde vidalama delikleri olsa bile vida ile montaj yapılmayacaktır.

2.7.6. Evirici, bağlantı kutusu, kablo kanalı ve vb. bileşenlerin yapıya sabitlenmesi durumunda, ilgili hesaplamalarda bu yükler de dikkate alınacak, tüm yerleşim planı ve konstrüksiyon çizimlerinde ayrıntıları gösterilecektir.

2.7.7. Üretici firma alaşım, sertlik, çekme mukavemetleriyle ilgili 10204 belgesini verebilme imkânına sahip olmalı ya da ilgili değerler bağımsız yetkili kuruluşlardan belgelendirilmelidir.

2.8. KABLOLAR VE KABLO İŞÇİLİĞİ

2.8.1. Modüller, modüller ile evirici, evirici ile pano, pano ile tarafo arasındaki kabloların temini, tesisi ve uygun biçimde bağlanması yüklenici firma tarafından yapılacaktır.

2.8.2. Yüklenici işin montaj başlangıcından işin geçici kabule hazırlanması aşamasına kadar bir Elektrik ve/veya bir Elektrik-Elektronik Mühendisini şantiye sorumlusu olarak Sözleşme Makamına bildirecek ve bu kişi Proje Yönetim ekibiyle koordineli bir şekilde çalışacak, proje süresi boyunca Proje Yönetim ekibine rapor verecektir.

2.8.3. FV modül bağlantıları için kullanılacak kablolar; FV enerji sistemlerinde kullanılmak için özel üretilmiş, yüksek sıcaklıklara ve ısınmaya dayanıklı, UV dayanımı yüksek, çift yalıtımlı, halojensiz, IEC 60228 ve IEC 60287 standardına uygun olarak üretilmiş ve kablo kesiti onaylanmış fotovoltaik kablolar olacaktır. Kablolar bağlantı noktalarına kadar bütün olacak hiçbir şekilde ekleme veya klemens kullanarak birleştirme yapılmayacaktır.

2.8.4. FV güç sistemi DC tarafında çekilecek kabloların en yüksek akımdaki gerilim düşümü etkisi en fazla % 1 olacaktır.

2.8.5. Fotovoltaik kabloların birbirlerine ve diğer bileşenlere bağlantılarında MC4 tipi bağlantı fiş ve soketleri kullanılacaktır. Bu soketler e diğer bağlantı elemanları -40 °C ile 100 °C arası işletme sıcaklıklarına uygun, IP67 koruma sınıfında, yüksek akım kapasiteli olacaktır.

2.8.9. Duvar geçişleri vb. için kullanılan kablo boruları, sert PVC’den yapılmış olacak ve iç çapı 100 mm’den az olmayacaktır. Et kalınlığı 4mm’den az olmayacak ve güneş ışığı ve aşırı sıcaklıklara karşı yüksek mukavemetli HDPE esaslı borular kullanılacaktır.

2.8.10. Kablo merdivenlerinde, tavalarda ve metal konstrüksiyonda bütün kablolar her 30cm’de bir, kablo bağı ile bağlanacak ya da uygun şekilde sabitlenecektir.

2.8.11. Kullanılan tüm kablolar silinmez özellikte etiketli olacaktır.

2.8.12. AC kablolar TSE belgesine sahip ve TS IEC 60502 standardına uygun üretilmiş olmalıdır.

2.8.13. AC kabloların maksimum çalışma sıcaklığı en az 70 ⁰C olmalıdır. (standart en düşük sıcaklık) 2.9. KORUMA, KESİCİLER, PANOLAR VE SAYAÇLAR

2.9.1. Sistemde gerilim darbelerine karşı koruma sağlanacaktır. Eviriciler dâhilinde parafudrlar için yer ayrılmışsa, parafudrlar bu yuvalara yerleştirilecektir. Eviriciler bu özellikte değilse parafudrlar her dizi için ayrı ayrı olacak şekilde bir pano içerisine yerleştirilecektir.

2.9.2. Evirici çıkışları gerilim düşümünü en aza indirecek şekilde pano içerisinde birleştirilecek ve uygun biçimde boyutlandırılmış bir AC Kablo vasıtasıyla trafoya taşınacaktır.

2.9.3. Yüklenici sistem içerisinde kullanılacak koruma elemanlarını “Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretimine İlişkin Yönetmelik”, bu yönetmelik kapsamında yayınlanan “Şebeke Bağlantısı Usul ve Esasları” ve diğer ilgili mevzuata uygun olarak tesis edecektir.

2.9.4. Kullanılacak sayaçlar (birisi yedek olmak üzere), EPDK’ nin ( Elektrik Piyasası Düzenleme Kurumu) ve ilgili diğer kurumların bütün tebliğ ve yönetmeliklerine uygun ve tip onayı almış olacaktır.

2.9.5. Yukarıdaki şartlara ilaveten yürürlükteki yasal mevzuatın getirdiği zorunluluklar uygulanacaktır.

2.9.6. FV güç sisteminde kullanılacak panolar minimum IP65 koruma sınıfında olacaklardır.

2.9.7. Pano içinde eviriciden gelen kablolar ile ortak bara arasında uygun anma gerilim ve akım değerlerine sahip MDK ve Artık Akım Koruma Cihazı (RCD) konulacaktır. Yine pano içerisinde ortak bara çıkışına uygun anma gerilim ve akım değerlerine sahip Yük Ayırıcı Devre Kesicisi konulacaktır.

2.9.8. Eviricilerin AC çıkışlarına, evirici ile pano arasındaki kablonun koruması için uygun değerde otomatik sigorta monte edilecektir.

2.9.9. MDK’ ler C tipinde ve IEC 60898 standardıyla uyumlu olacaktır.

2.9.10. FVGS enerji üretimi, gerçek zamanlı olarak ölçülecek ve kayıt altına alınacaktır. Kayıtlar günlük, aylık ve yıllık olarak görüntülenebilecektir.

2.9.11. FVGS çıkışı trafo binasında AG barasına bağlanacaktır. FVGS çıkışıyla AG barası arasına, uygun akım ve gerilim değerlerine sahip KTDK ve bu kesiciyle uyumlu bir Dört Kutuplu Artık Akım Koruma Cihazı (RCD) konulacaktır. KTDK açma kapma sinyallerine göre otomatik olarak pozisyonunu değiştirebilecek yapıda olacaktır.

2.9.12. Yukarıdaki şartlara ilaveten yürürlükteki mevzuat uygulanacaktır.

2.9.13. Teklif sahipleri kullanacakları koruma, şalt malzemesi, pano, röle ve sayaçları anma değerleri, marka ve modellerini belirtecek ve kataloglarını tekliflerinde sunacaklardır.

2.10. TOPRAKLAMA

2.10.1. Kurulacak Fotovoltaik Güç Sistemine ait tüm elektrikli ve elektronik cihazlarla, bunların içine konulacağı kabinler, tüm taşıyıcı metal aksam, konstrüksiyon ile metal aksam, tüm yardımcı metal montaj malzemeleri topraklanacaktır.

2.10.2. Modüllerin yerleştirileceği sahada topraklama ağı yapılacak ve FVGS elemanları ve metal aksamlar bu topraklama hattına bağlanacaktır.

2.10.3. Topraklama direnci Elektrik Tesislerinde Topraklamalar Yönetmeliği’ne uygun olarak hesaplanan değeri karşılayacak şekilde tesis edilecektir. Topraklama tesisi TN sistemde ve tüm metal aksam eş potansiyelde olacak şekilde irtibatlandırılacaktır.

2.10.4. FVGS topraklamasının, malzeme temin ve işçilikleri yüklenici firma tarafından gerçekleştirilecektir. Bu kapsamda yapılması gerekli inşaat, kazı ve kazı düzeltme işleri, ek yardımcı malzemelerin temin ve montajı yüklenici firma tarafından ek bir bedel talep edilmeksizin gerçekleştirilecektir.

2.11. VERİ KAYIT VE UZAKTAN İZLEME SİSTEMİ

2.11.1. FVGS, elektriksel performans verileri ve çevresel ölçüm değerleri, GPRS/GSM/ADSL gibi yaygın bir yöntemle, güvenli uzaktan erişime açık olacaktır. Aşağıda detayları verilen bilgiler uzaktan erişim bağlantısı yoluyla bir portalda kaydedilecetir.

2.11.2. Veri Kayıt Sistemi aşağıda belirtilen parametreleri sürekli olarak ölçme, aktarma, kaydetme ve görüntüleme özelliklerine sahip olacaktır:

-Güneş Işınımı - kWh/m2 -Modül sıcaklığı - °C -Ortam Sıcaklığı - °C -Rüzgâr Hızı - m/sn

-FVGS’deki bütün eviriciler için Her bir fotovoltaik dizinin DC Akım, Gerilim ve Anlık güç değerleri ile Evirici çıkış Akım – Gerilim değerleri, Anlık Güç, Frekans ve Güç Faktörü

2.11.3. UİS, bir önceki maddede belirtilen verilere ek olarak aşağıdaki verileri de sunacaktır.

• Modüllerde üretilen toplam güç

• FVGS tarafından sağlanan finansal getiri

• FVGS’de gerçekleşen olağan dışı olaylar, hata ve arıza mesajları, uyarılar

• Evirici performanslarının karşılaştırılması

• Sistemi kuracak olan yüklenicinin, yukarda sayılanlar hariç gerekli gördüğü diğer bilgiler

2.11.4. UİS, her gün sonunda ve her ay sonunda Sözleşme Makamı tarafından belirlenen e-posta adresine bir rapor gönderecektir. Raporlarda yukarıdaki maddelerde belirtilen veriler grafik ve tablolarla özetlenecektir.

2.11.4. UİS, her gün sonunda ve her ay sonunda Sözleşme Makamı tarafından belirlenen e-posta adresine bir rapor gönderecektir. Raporlarda yukarıdaki maddelerde belirtilen veriler grafik ve tablolarla özetlenecektir.

Belgede Satın Alma Rehberi 1 (sayfa 39-47)

Benzer Belgeler