• Sonuç bulunamadı

3. HÜCRE TASARIMI VE YAPISAL ÖZELLİKLER

3.2 TASARIM

Bu şartnamede adı geçen panolar aşağıdaki bölümlerden oluşur;

- Bara ve anahtarlama cihazı bölmesi - Kablo bölmesi

- Alçak gerilim bölmesi - Basınç tahliye bölmesi 3.2.1 PANO GÖVDESİ

Panolarda kullanılan her türlü malzeme; civata, rondela somun, pul vs., paslanmaya ve korozyona karşı mukavim metalden yapılmış olacaktır. Pano dış yüzeyi sıcak daldırma galvanizli ve kromat pasivizasyonlu hafif yağlı olacaktır. Panonun diğer tarafları sendzimir galvanizli ve gaz tankı paslanmaz çelikten imal edilmiş olacaktır.

Yan pano eklemeleri modüler olarak sağdan ve soldan eklemeye (blok tipte isteğe bağlı) izin vermelidir. Pano yan, arka, üst kısımlarını oluşturan saclar ve profiller (gövde iskeleti) 2,5 mm’ye kadar sendzimir galvanizli daldırma sacdan imal edilmelidir.

Gövde iç ark oluşumunda veya dışarıdan gelebilecek darbelere karşı dayanacak sağlam yapıda olmalıdır. Hücre içi basıncın iç ark veya başka bir nedenden ötürü artması durumunda basınç deşarjı, arkın meydana geldiği bölümde gerekli yerlerdeki basınç klapeleri ile aşağı yönlü sağlanmalıdır. Meydana gelen iç ark diğer bölümlere sirayet etmemelidir. Bakım gerektirmeyen vakum kesiciler ve kazan içerisinde hareketli parça sayısını azaltan üç pozisyonlu ayırıcı kullanılmalıdır. Tüm kumanda ve gösterge elemanlarına kapı açılmadan önden erişilebilmelidir.

3.2.2 BARA ve ANAHTARLAMA BÖLMESİ

Bu bölme ana bara ve aşağıda belirtilen ekipmanları içermektedir;

· Vakum kesicisi ve/veya üç pozisyonlu ayırıcı,

· Pozisyon kontakları,

· SF 6 izole gazla doldurulmuş kazan,

· Kontrol ve kumanda devreleri için fiş priz düzeni,

· Kesici ile topraklama ayırıcısı arası kilitleme düzeni

Bara ve anahtarlama bölmesi panonun üstünde metal plaka ile diğer bölümlerden ayrılmış olup, döküm reçine izolatörle desteklenmiş 3 adet tek faz düz bakır barayı ve devre kesicisini ve/veya ayırıcıyı içermektedir. Baralar 3 fazlı olacak ve tüm şalt merkezi dahilinde tüm dinamik, termik ve dielektrik streslere dayanacak değerlerde olacaktır.

Baralar ve bağlantıları için, anma kısadevre akımı sonucu oluşan termik ve manyetik kuvvetlere dayanacak şekilde yeterli destekleme ve güçlendirme sağlanacaktır. Bara ve anahtarlama bölmesinde yalıtım SF6 gazı ile yapılacaktır.

3.2.2.1 VAKUM KESİCİ

Kesiciler, sabit mekanizmalı vakum tüplü olacaktır. Vakum kesiciler pano markası ile aynı ve vakum tüpleri tamamen kaynak / lehim tekniği ile üretilmiş olmalıdır.

Vakum kesiciler nominal akımda 2.000 veya 10.000 açma kapamaya ve kısa devre akımında 20 veya 50 kez açma – kapamaya izin vermelidir.

Her bir devre kesicisinde aşağıdaki temel ekipmanlar bulunmalıdır:

• Açma bobini,

• Kapama bobini,

• Kapama bobiniyle tekrar kapamaya uygun motor tahrik mekanizması,

• Gerektiğinde açma –kapama sayacı,

• 6A/6K kapalı yardımcı kontak,

• Kapama yayı kurulu sinyali için 2 konumlu kontak,

Kapama yayı, hem elektriksel motor kurmalı olmalı ve hem de bağımsız manuel operasyona imkan tanımalıdır. Devre kesicisi yay kurma göstergesi içermelidir.

Çalışma mekanizması ayrı bir işleme gerek duyulmadan bir açma-kapama işlemi çevrimi için yeterli enerjiyi depo edebilecek ve kapama yayının tam kurulmamış durumunda kesicinin kapatılmasını önleyecek kilit düzeni bulunacaktır.

Kesici üzerinde aynı anda kapama sinyali olması durumunda sürekli açma-kapamayı engelleyici anti-pumping sistemi bulunmalıdır.

Kesiciler açma öncelikli (trip-free) özelliğine sahip mekanizmalı olacaktır.

Kesicinin yardımcı elemanlarının aşırı gerilimlere(yaklaşık 500V) maruz kalmaması için varistör ihtiva etmelidir.

Üç pozisyonlu ayırıcının kapalı pozisyondan açık pozisyona geçmesi sırasında mekanik kilitleme olacaktır ve kesici kapatılamayacaktır.

3.2.2.2 ÜÇ POZİSYONLU AYIRICI

Yük ayırıcısı “kapalı”, “açık” veya “topraklanmış” olarak üç pozisyonlu olmalıdır. 1000 açma kapamalı mekanik kullanım ömrü olacaktır. Üç konumlu ayırıcının tahrik mekanizması takılabilir bir kumanda kolu yardımıyla panelin önünden kumanda edilecektir. Opsiyonel olarak ayırma fonksiyonu motorla kumanda ile de mümkün olabilmelidir. Topraklama ayırıcısının konum göstergesi doğrudan topraklama ayırıcısının ana mili üzerinden alınan bilgi ile ön yüzde görülebilecektir.

Opsiyonel olarak yay kurgulu tahrikler bir açıcı manyetik bobin (f-açıcı )ile donatılabilmektedir. Çalışma akım açtırıcısına sürekli olası bir sinyal durumunda

termik açıdan aşırı yüklememek için çalışma akım açtırıcısının kilitlemesi mekanik olarak üç pozisyonlu yük ayırıcısına yardımcı şalter bağlanarak çözülecektir.

Şalt sisteminin kilitleme düzeneği her üç şalter konumunda opsiyonel bir asma kilit ile kilitlenebilir.

Trafolarda kısa devre koruma ve ayırma için üç pozisyonlu ayırıcılarının yüksek gerilim sigortalı kombinasyonu olacaktır. Sigorta yuvası düzeni kazan içinde yer alacaktır.

3.2.3 KABLO BÖLMESİ

Bu bölme aşağıda belirtilen ekipmanları içerecektir:

• Akım trafoları (blok tipi, opsiyonel olarak ring tipi)

• Gerilim trafoları,

• Kablo bağlantı düzeni.

Bu bölmede iç ark veya başka nedenlerle oluşan tehlikeli basınçların tahliyesi, arka bölmeden aşağı yönlü yapılarak, personel güvenliği sağlanmalıdır. Kontak civatalı veya kontak uçlu kablo bağlantısı olacaktır.

Kablo bölmesine ulaşım önden, pano kapağı yalnızca ilgili çıkış topraklanmışsa çıkarılabilir şekilde olmalıdır.

Pano içerisinde opsiyonel kapasitif gerilim bölücü düzenekleri, ring tipi akım trafoları, gerilim trafoları veya harici aşırı gerilimlere karşı şalt tesisinin korunması için parafudr konulabilmelidir.

3.2.3.1 AKIM TRAFOSU

Tüm akım trafoları IEC 61689-2’e uygun olacaktır. Akım trafoları, ihtiyaca uygun şekilde ve tek hat şemalarında belirtilen değer ve oranlarda olacaktır.

Akım trafolarının anma yükü bağlı olduğu tüm rölelerin, ölçüm cihazlarının ve ilgili yüklerin toplamından az olmayacaktır. Tüm akım trafoları, dökme reçineli, kutup blok tipi veya ring tipi olacaktır.

3.2.3.2 GERİLİM TRAFOSU

Tüm gerilim trafoları IEC 61869-3’ e uygun olacaktır. Gerilim trafoları, dökme reçineli blok veya çıkarılabilir tipte ihtiyaca uygun şekilde ve tek hat şemalarında belirtilen değer ve oranlarda olacaktır.

Kesicili hücrelerde bulunan çıkarılabilir endüktif tip veya metal mahfazalı gerilim trafoları, kablo bölümü veya ana bara üzerindeki bölümde olabilir. Ölçü hücrelerinde kullanılan gerilim trafoları reçine döküm blok tip olacaktır.

Gerilim trafolarının anma yükü bağlı olduğu tüm rölelerin, ölçüm cihazlarının ve ilgili yüklerin toplamından az olmayacaktır. Genel olarak, gerilim trafolarının doğruluk sınıfı, kullanılan ölçü veya koruma cihazlarının özelliklerine göre belirlenecektir.

3.2.4 ALÇAK GERİLİM DOLABI

Alçak gerilim dolabı belirtilen orta gerilim hücresinin ön üst bölümünde yer alacak, tamamen kapalı, metal ile bölünmüş, basınca karşı korunmuş, yüksek gerilim bölmesinden yalıtılmış müstakil yapıda olmalıdır. Alçak gerilim dolabına sistem gerilim altında iken erişilebilir olmalıdır.

Alçak gerilim dolabı orta gerilim bölmesinden dokunmaya ve o bölmelerden gelebilecek arklara, basınçlara karşı emniyetli olarak ayrılmış olmalıdır.

Bu bölümde proje ve koruma kontrol şartlarına uygun olarak gerekli donanımların tüm montajı, kablajı yapılmış ve işletmeye hazır bir şekilde teslim edilecektir. Ayrıca ilgili nümerik koruma röleleri, ölçü cihazları, sigortalar, klemensler, minyatür devre kesiciler, enstrümanlar, yardımcı röleler projeye uygun tesis edilecektir. Nümerik koruma ve ölçü röleleri kesici ile aynı marka olacaktır. Pano kontrol ve sinyal kabloları AG bölümüne çok uçlu şifrelenmiş modül fiş prizle bağlanmalıdır. (coded modüle plug connector) İstenilen sekonder ekipmanlara göre alçak gerilim panosu tasarlanabilmelidir. İsteğe bağlı olarak ayrı bir bağlantı parçası pano üstüne tesis edilebilmelidir.

Benzer Belgeler