• Sonuç bulunamadı

Okul performansı boyutunun diğer boyutlar ile korelâsyonları incelendiğinde;

örgütsel öğrenme, teknoloji yeteneği, iç süreç inovasyonu, yönetim inovasyonu, yönetici inovasyonu, hizmet inovasyonu, dış süreç inovasyonu ve çalışan performansı boyutları ile anlamlı ve pozitif bir ilişki içerisinde bulunduğu tespit edilmiştir.

Okul performansını, iç yönetim inovasyonun, yönetici inovasyonu ve hizmet inovasyonunun yordadığı ve toplam varyansının %45’ini anlamlı olarak açıkladığı görülmektedir. Çalışan performansını ise; iç süreç inovasyonun, dış süreç inovasyonu, yönetici inovasyonu ve hizmet inovasyonun yordadığı ve toplam varyansının %40’ını anlamlı olarak açıkladığı görülmektedir.

7.1.2 Bağımsız Değişken İnovasyon Türleri ile İlgili Değerlendirmeler

İç süreç inovasyonu boyutunun diğer boyutlar ile korelâsyonları incelendiğinde;

örgütsel öğrenme, teknoloji yeteneği, yönetim inovasyonu, yönetici inovasyonu, hizmet inovasyonu, dış süreç inovasyonu, çalışan performansı ve okul performansı boyutları ile anlamlı ve pozitif bir ilişki içerisinde bulunduğu tespit edilmiştir.

Yönetim inovasyonu boyutunun diğer boyutlar ile korelâsyonları incelendiğinde;

örgütsel öğrenme, teknoloji yeteneği, iç süreç inovasyonu, yönetici inovasyonu hizmet inovasyonu, dış süreç inovasyonu, çalışan performansı ve okul performansı boyutları ile anlamlı ve pozitif bir ilişki içerisinde bulunduğu görülmektedir.

Yönetici inovasyonu boyutunun diğer boyutlar ile korelâsyonları incelendiğinde;

örgütsel öğrenme, teknoloji yeteneği, iç süreç inovasyonu, yönetim inovasyonu, hizmet inovasyonu, dış süreç inovasyonu, çalışan performansı ve okul performansı boyutları ile anlamlı ve pozitif bir ilişki içerisinde bulunduğu görülmektedir.

Hizmet inovasyonu boyutunun diğer boyutlar ile korelâsyonları incelendiğinde;

örgütsel öğrenme, teknoloji yeteneği, iç süreç inovasyonu, yönetim inovasyonu, yönetici inovasyonu, dış süreç inovasyonu, çalışan performansı ve okul performansı boyutları ile anlamlı ve pozitif bir ilişki içerisinde bulunduğu görülmektedir.

Dış süreç inovasyonu boyutunun diğer boyutlar ile korelâsyonları incelendiğinde;

örgütsel öğrenme, teknoloji yeteneği, iç süreç inovasyonu, yönetim inovasyonu,

yönetici inovasyonu hizmet inovasyonu, çalışan performansı ve okul performansı boyutları ile anlamlı ve pozitif bir ilişki içerisinde bulunduğu görülmektedir.

7.1.3 Bağımsız Değişkenler Örgütsel Öğrenme ve Teknolojik Yetenek ile İlgili Değerlendirmeler

Örgütsel öğrenme boyutunun diğer boyutlar ile korelâsyonları incelendiğinde;

teknoloji yeteneği, iç süreç inovasyonu, yönetim inovasyonu, yönetici inovasyonu, hizmet inovasyonu, dış süreç inovasyonu, çalışan performansı ve okul performansı boyutları ile anlamlı ve pozitif bir ilişki içerisinde bulunduğu görülmektedir.

Teknoloji yeteneği boyutunun diğer boyutlar ile korelâsyonları incelendiğinde;

örgütsel öğrenme, iç süreç inovasyonu, yönetim inovasyonu, yönetici inovasyonu, hizmet inovasyonu, dış süreç inovasyonu, çalışan performansı ve okul performansı boyutları ile anlamlı ve pozitif bir ilişki içerisinde bulunduğu görülmektedir.

Örgütsel öğrenmeyi, iç süreç inovasyonun dış süreç inovasyonunun,iç yönetim inovasyonun, yönetim inovasyonunun ve hizmet inovasyonunun yordadığı ve toplam varyansının %64,5’ini anlamlı olarak açıkladığı görülmektedir. Teknolojik yeteneği, iç süreç inovasyonun, dış süreç inovasyonunun, iç yönetim inovasyonun, yönetici inovasyonunun ve hizmet inovasyonunun yordadığı ve toplam varyansının %44,8’ini anlamlı olarak açıkladığı görülmektedir.

Okul performansını, örgütsel öğrenmenin ve teknolojik yeteneğin anlamlı olarak yordadığı ve toplam varyansının %51,4’ünü anlamlı olarak açıkladığı görülmektedir.

Çalışan performansını ise örgütsel öğrenme ve teknolojik yetenek oranında anlamlı olarak yordamakta ve toplam varyansının %40’ını anlamlı olarak açıklamaktadır.

Aracılık etkisinin testinde ilk aşamada okul performansını anlamlı olarak yordayan iç yönetim ve yönetici inovasyonunun yordama gücü, analize örgütsel öğrenme ve teknolojik yetenek dâhil edildiğinde kaybolmuş, hizmet inovasyonunun ise azalmıştır. Örgütsel öğrenme ve teknolojik yeteneğin ise okul performansını yordama gücü modele dâhil olduktan sonra devam etmektedir. Bu bağlamda örgütsel öğrenme ve teknolojik yeteneğin okul performansı ve iç süreç inovasyonu ve yönetici inovasyonu arasında tam aracılık etkisi yaptığı; performans ve hizmet inovasyonu arasında kısmi aracılık etkisi yaptığı tespit edilmiştir.

Çalışan performansı açısından incelediğimizde ilk aşamada performansını anlamlı olarak yordayan iç süreç ve dış süreç inovasyonunun yordama gücü, analize örgütsel öğrenme ve teknolojik yetenek dâhil edildiğinde kaybolmuş, yönetici ve hizmet inovasyonunun ise azalmıştır. Örgütsel öğrenme ve teknolojik yeteneğin ise okul performansını yordama gücü modele dâhil olduktan sonra devam etmektedir.

Bu bağlamda örgütsel öğrenme ve teknolojik yeteneğin çalışan performansı ve iç süreç inovasyonu ve dış süreç inovasyonu arasında tam aracılık etkisi yaptığı;

yönetici ve hizmet inovasyonu arasında kısmi aracılık etkisi yaptığı tespit edilmiştir.

7.2 Araştırma Hipotezlerine Yönelik Değerlendirmeler

Çalışma kapsamında ortaya konan araştırma soruları ve hipotezlere ilişkin değerlendirmeler aşağıda sunulmuştur. Genel anlamda inovasyon türleri performansı etkilemekte ve bu etkide örgütsel öğrenme ve teknoloji yeteneği kısmi aracılık etkisi göstermektedir.

Tablo 7.1: Hipotez Değerlendirmeleri

Hipotez

Nu. Hipotez Sonuç

Hipotez-1 İnnovasyon türlerinin performans üzerinde anlamlı etkisi vardır.

Hipotez-

1a Hizmet inovasyonunun okul performansı üzerinde anlamlı etkisi vardır DESTEKLENMİŞTİR Tablo-8/9 Hipotez-

1b Yönetim inovasyonunun okul performansı üzerinde anlamlı etkisi vardır. DESTEKLENMİŞTİR Tablo-8/9 Hipotez-

1c Yönetici inovasyonunun okul performansı üzerinde anlamlı etkisi vardır. DESTEKLENMİŞTİR Tablo-8/9 Hipotez-

1d İç süreç inovasyonunun okul performansı üzerinde anlamlı etkisi vardır. REDDEDİLMİŞTİR Tablo-9 Hipotez-

1e Dış süreç inovasyonunun okul performansı üzerinde anlamlı etkisi vardır. REDDEDİLMİŞTİR Tablo-9

Hipotez-

1g İç Yönetim inovasyonunun çalışan performansı üzerinde anlamlı etkisi vardır. REDDEDİLMİŞTİR Tablo-9

Hipotez-

İç süreç inovasyonunun çalışan performansı üzerinde anlamlı etkisi vardır. DESTEKLENMİŞTİR Tablo-8/9 Hipotez-

1i Dış süreç inovasyonunun çalışan performansı üzerinde anlamlı etkisi vardır. DESTEKLENMİŞTİR Tablo-8/9 Hipotez-2 Örgütsel öğrenmenin performans üzerinde anlamlı etkisi vardır. DESTEKLENMİŞTİR

Tablo-8/9 Hipotez-3 Teknolojik yeteneğin performans üzerinde anlamlı etkisi vardır. DESTEKLENMİŞTİR

Tablo-8/9 Hipotez-4 Örgütsel öğrenme ve teknolojik yeteneğin inovasyon türlerinin performans üzerindeki etkisinde

aracılık rolü vardır.

Hipotez- 4a

Örgütsel öğrenme ve teknolojik yeteneğin inovasyon türlerinin okul performansı üzerindeki etkisinde aracılık rolü vardır.

KISMEN DESTEKLENMİŞTİR

Tablo-10/11/12 Hipotez-

4b

Örgütsel öğrenme ve teknolojik yeteneğin inovasyon türlerinin çalışan performansı üzerindeki etkisinde aracılık rolü vardır

KISMEN DESTEKLENMİŞTİR

Tablo-10/11/12

Benzer Belgeler