• Sonuç bulunamadı

Ortaöğretim kurumlarında spor alanı uygulaması, Türk Milli Eğitimi’nin genel amaçlarının 6. maddesinde, “fertler eğitimleri süresince ilgi, istidat ve kabiliyetleri doğrultusunda çeşitli programlara veya okullara yöneltilerek yetiştirilirler” (MEB 2000) maddesi uyarınca 1995–1996 eğitim öğretim yılından itibaren yeni alan sistemine geçilmiştir. Bu sistemde, öğrenci 9. sınıftan itibaren ilgi, istek ve kabiliyetleri doğrultusunda alanlara yöneltilmektedir. Bu yetenek alanları, Fen Bilimleri Alanı, Sosyal Bilimleri Alanı, Türkçe-Matematik Alanı, Yabancı Dil Alanı, Sanat Alanı ve Spor Alanıdır (MEB 1996).

Bu alanlardan birisine yönelen öğrenci ağırlıklı olarak seçtiği alan türü ile ilgili dersleri görmektedir. Milli Eğitim Bakanının bu yapılanması doğrultusunda, üniversiteler farklı puan durumlarına göre öğrenci alabilmişlerdir.

Bu sisteme göre, öğrenci üniversite sınavlarında, eğitim ve öğretim gördüğü alan türünde puan isteyen bir bölümü tercih ederse, Milli Eğitim Bakanlığı Yükseköğretim mevzuatında da belirtildiği gibi öğrenciye artı puan verilmektedir (MEB 1995). Alanı ışında farklı bir alan seçilirse puanda kesintiye gidilecektir.

Ortaöğretim kurumlarındaki alan uygulamasının amacı öğrencileri alanları ile ilişkili sınavlara hazırlamak olduğu görülürken, spor alanı uygulaması uygulanan okullardan ve spor liselerinden mezun olan öğrencilerin ise üniversitelerin Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu bölümlerine hazırlamak olduğu düşünülmektedir.

Her yeni uygulamada olduğu gibi, bu uygulamada da bazı yanlışlıkların, aksaklıkların olacağı düşünülerek, benzer problemlerin ortaya konması ve önerilerin yapılması amacı ile bu çalışmanın yapılmasına karar verilmiştir.

Araştırmada, spor alanında öğrenci yetiştiren ortaöğretim kurumlarındaki uygulamaların incelenip değerlendirildikten sonra, araştırmacıların hizmetine sunulması amaçlanmıştır. Araştırmaya katılan yöneticilerin tamamının erkek olması, erkek öğrenci ve öğretmen katılımcıların bayanlara oranla daha fazla olması dikkat çekici bir özellik olup

(Tablo 1), Pepe (2003) yaptığı çalışmada araştırmaya katılan yöneticilerin tamamının erkek, öğretmen ve öğrencilerin çoğunluğunu ise erkek olarak tespit etmiştir. Bu sonuçların araştırmamızla paralellik gösterdiği ve ülkemizde birçok alanda olduğu gibi bayanların erkeklere oranla daha az temsil edildiği söylenebilir.

Spor alanında derse giren beden eğitimi ve spor öğretmenleri ile okuyan öğrencilerin ilgilendikleri spor branşlarına bakıldığında, her iki grubunda futbol ağırlıklı olduğu, bunu sırası ile Atletizm, Voleybol ve Basketbol branşlarının izlediği, diğer branşların ise yok denecek kadar az olduğu tespit edilmiştir (Tablo 2). Hentbol, Halk Oyunları, Yüzme, Güreş branşlarında çok az kişinin olması ve Judo, Tekvando ve Masa Tenisi branşlarına hiçbir öğretmenin olmaması ve çok az öğrencinin olması spor alanında öğrenci yetiştiren okullarda uygulanmaması oldukça düşündürücüdür.

Spor alanı öğrencilerinin yarıdan fazlasının okul dışında bir kulüpte aktif olarak spor yaptıkları tespit edilmiştir (Tablo 3). Pepe (2003) yaptığı çalışmada spor alanı uygulanan okul öğrencilerinin önemli bir kısmının kulüplerde aktif olarak görev yaptıklarını tespit etmiş ve araştırmamıza yakın bulguları elde etmiştir.

Araştırmaya katılan öğrencilerin önemli bir kısmı, okulu bitirdikten sonra aktif sporcu olma isteğini belirtirken, beden eğitimi ve spor öğretmeni olma isteği bunu takip etmektedir (Tablo 4). Bu durumun mezun olacak öğrencilerin okulun amaçları ile örtüştüğü söylenebilir.

Araştırmaya kapsamındaki okullarda, spor alanındaki derslerin tamamına beden eğitimi ve spor öğretmenlerinin, biyoloji, insan anatomisi, spor ve beslenme, sosyoloji dersleri ise branş öğretmenlerinin girdiği anlaşılmaktadır (Tablo 5). Başka bir araştırmacıda (Pepe 2003) yılında yaptığı benzer bir araştırmada aynı sonuçları bulmuştur. Bu bulgulara göre okullarda öğrenmen sıkıntısının yaşanmadığı sonuca varılabilir.

Araştırmaya katılanların, spor lisesi öğrencilerini belirleyen etmenin genellikle okul idaresi ile beden eğitimi öğretmenlerin yönlendirmesi ile olduğu tespit edilmiştir (Tablo 6–7). Spor bilimcileri özel bir yetenek gerektiren beden eğitimi ve spor alanlarında sporcuların çocuk yaşlarda ya da ilköğretim çağında belirlenip yetiştirilmesi gerektiğini söylemişlerdir. (Buck, Harrison 1990, Holford 1990, Đmamoğlu 1992, Suveren 1992, Tamer 1990). Karaküçük ve Yetim 1997 yılında çalışma yaptıkları okullarda, öğrencilerin

en büyük ilgiyi futbol’a gösterdiklerini tespit etmişlerdir. Araştırmacıların bulguları çalışmamızla paralellik göstermiştir.

Araştırmaya katılanlar, spor alanını tercih eden öğrencilerin durumunu en iyi ifade eden önermesine, bütün derslerde başarılı olmalı ve bütün derslerde orta derecede başarılı olmalı diyen öğrencilerin oranları ile aynı olduğu tespit edilmiştir (Tablo 9). Bu tespitlere göre spor alanını seçen öğrencilerin spor derslerine daha yatkın olduklarını söyleyebiliriz.

Araştırma kapsamındaki okulların yaklaşık yarısının spor salonuna ve açık spor alanına sahip oldukları görülmektedir (Tablo 10). Bu verilere göre, okullarda verimli bir spor eğitiminin yapıldığı söylenebilir.

Araştırmalara göre, bir dersin amacına uygun verimli bir şekilde yapılabilmesi için öncelikle mekanın ve donanımın hazırlanması şarttır. Çumralıgil ve Kishali yaptıkları araştırmada eğitim kurumlarında Beden Eğitimi ve Spor derslerinin amacına ulaşmasının en önemli sebeplerinden birisi olarak tesis, araç ve gereçlerin olduğunu tespit etmişlerdir (Çumralıgil 1995, Kishali 1999).

Araştırmaya katılanların büyük bir oranı, okullarda spor branşlarına ait malzeme yeterlimi önermesine futbol için yeterli derken salon sporları için gerekli olan basketbol, voleybol ve hentbol için yetersiz dedikleri diğer branşlar için ise istatistiksel olarak önemsenmeyecek oranda oldukları tespit edilmiştir (Tablo 11).

Araştırma kapsamındaki okulların yarısından fazlasında soyunma odaları bulunurken, öğrencilerin derslerden sonra duş alma imkanlarının olmadıkları tespit edilmiştir (Tablo 12–13). Spor yapılan okullarda derslerden sonra öğrencilerin duş imkanlarının olması oldukça önemli bir ihtiyaçtır.

Araştırmaya katılanların, ortaöğretim kurumlarında spor liseleri açılırken milli eğitim çerçevesinde öğrencilerin ilgi ve istekleri göz önünde bulundurarak açılmaktadır, spor lisesi öğrencileri seçilirken beden eğitimi ve spor öğretmenlerinin görüşleri alınmaktadır ve öğrenciler spor liselerini bilinçli bir şekilde seçmektedirler sorularına, ağırlıklı olarak katılıyorum şeklinde cevap verdikleri tespit edilmiştir (Tablo 14,15,16). Elde edilen verilere göre de Milli Eğitim Bakanlığı’nın spor alanı açacak okulları seçerken belli bir kritere tabii tuttuğunu söylenebilir.

Araştırma kapsamındaki yönetici ve öğretmenler, spor alanını genellikle diğer derslerden başarısız olan öğrencilerin seçtiği yönünde görüş bildirmişlerdir. Öğrenciler ise aynı soruya % 50 oranında katılmadıkları yönünde görüş bildirdikleri tespit edilmiştir (Tablo 17). Bu bulgular, spora başta yönetici ve öğretmenlerin hangi açıdan baktıklarını ve ülkemizin uluslararası spor yarışmalarındaki başarı durumu ile paralellik göstermesi açısından düşündürücü bir sonuçtur.

Araştırmada öğrencilerin ilköğretim ve öğretim birinci sınıfta aldıkları beden eğitimi ve spor ders saati spor liselerine yönlendirmeleri için yeterlidir sorusuna katılımcı görüşlerinin çoğunlukla katılmadıkları yönünde olduğu tespit edilmiştir (Tablo 18). Bu sonuçlar eğitimin bir bütün olarak ele alınması gerektiğini, spor alanına öğrenci seçilirken ilköğretim okullarından devam eden bir koordinasyonun sağlanmasının faydalı olacağı kanaatindeyiz.

Araştırmada, spor liselerinde uygulanan ders müfredat programı, ÖSS de öğrencilerin başarılı olmaları için yeterlidir sorusuna katılımcıların tümü katılmıyorum yönünde görüş bildirdikleri tespit edilmiştir (Tablo 19). Ülkemizde spor alanı uygulaması yapmayan ortaöğretim kurumlarında bile ÖSS sınavına yönelik ders müfredatlarında eksiklik olduğu düşünülürse elde edilen bulguların doğru olduğu söylenebilir.

Katılımcıların büyük bir çoğunluğunun ÖSS sınavında diğer alan dersleri ile ilgili soru çıktığı gibi, spor alanı ile ilgili soru çıkmadığını ve bu sınavda spor alanı ile ilgili soru çıkmamasının da öğrencilerin bu derslere karşı ilgisini azalttığı görüşündedirler (Tablo 20).

Öğrencilerin eğitim öğretim yaptığı alanla ilgili soru çıkmayan bir sınavda başarılı olmaları beklenemez. Türkiye’de üniversitelerin Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulları öğrencilerini özel yetenek sınavları ile almaktadır. Spor lisesi öğrencilerinin bu sınava girmeleri için de belirli bir puan barajını aşmaları gerekmektedirler. Spor alanı mezunu öğrencilerin alanları ile ilgili soru çıkmaması nedeniyle mağdur oldukları ve diğer öğrencilere verilen alan puanlarından alamadıkları için haksız rekabet ortamına girdikleri düşünülmektedir. Almanya’da ise özel yetenek sınavına başvuru yapan öğrenciler;

- Alman spor federasyonlarından birisinin düzenlediği organizasyonlarda ilk üçe girenler özel yetenek sınavlarında atletizm ve cimnastikten muaftırlar

- Can kurtarma sertifikası olanlar yüzme sınavından muaftırlar

- Takım sporlarından antrenörlük belgesine sahip olanlar takım sınavından muaf olurlar

- Almanya da spor alanı mezunu öğrenciler iyi bir diploma notuna sahiplerse tüm özel yetenek branşlarından muaftırlar (Pepe 2003)

Yukarıdaki örnekte olduğu gibi ülkemizde de görülen aksaklılıkların giderilmesi ile böyle bir sisteme geçilmesi ülkemizdeki spor gelişimine faydası olacağı görüşüne varabiliriz.

Spor alanı uygulanan okullarda dersler için yeterli kitap ve öğretim materyallerine ulaşabilme ve ilgili ders müfredatların içerik bakımından öğrencilerin yetiştirilmesi için yeterlidir sorusuna araştırmaya katılanların verdiği cevaplar arasında önemli bir farkın olmadığı ve ilgili müfredat programının yeterli olduğu görüşünde oldukları tespit edilmiştir (Tablo 21,22). Ancak spor lisesi programları günün şartlarına göre düzenlenmelidir sorusuna ise yöneticiler, öğretmenler ve öğrenciler büyük bir oranda katıldıkları yönünde görüşleri olduğu anlaşılmıştır (Tablo 23).

Bu bulguların ışığında spor alanı okullarında müfredatın tam olarak uygulanıp uygulanmadığı tartışmaya açık olduğunu söyleyebiliriz.

Spor alanında derslere giren beden eğitimi ve spor öğretmenlerinin yeterli düzeyde oldukları görüşüne öğrenciler olumlu yaklaştıkları tespit edilirken, yöneticiler ve öğretmenlerin karasız oldukları belirlenmiştir (Tablo 24). Bu duruma göre öğretmen ve yöneticilerin beden eğitimi öğretmenlerinin yetiştirilmesinde tam anlamı ile memnun olmadıkları söylenebilir.

Araştırmaya katılanlar çok büyük bir oranda, Spor alanını seçen öğrencilerin velilerinin öğrencilerine karşı olumlu olduğu ve okul kulüp işbirliği sağlanmalı yönünde olumlu görüşe sahip oldukları tespit edilmiştir (Oğuzkan 1993).

Okul kulüp işbirliği olan okullarda bu işbirliğinin bu okullarda öğrenim gören öğrencilerin önemli bir kısmının okul dışı kulüplerde aktif spor yapmasından kaynaklandığı söylenebilir.

Araştırma sonucunda elde edilen bilgiler doğrultusunda okulların fiziksel yetersizlikleri, ders müfredatlarının eksiklikleri, ÖSS sınavında spora yönelik soruların çıkmaması, derslerdeki materyallerin eksiklikleri, derse giren öğretmenlerin yetersizlikleri, okul ve kulüp işbirliğinin uygulama azlığı gibi problemler tespit edilmiştir.

Öğrenciler başarılı olabilecekleri alanlara yönlendirilirlerse, okulların fiziksel şartları yeterli düzeyde düzeltilirse, spor liselerinden mezun öğrencilerin ÖSS sınavında ek puan almaları sağlanırsa, spor liselerinin spor kulüpleri ve üniversitelerle olan işbirliği arttırılırsa, özel yetenek isteyen sporun küçük yaşlardan itibaren tespit edilip öğrencilerin doğru bir şekilde yönlendirilmeleriyle, derslerle ilgili kitapların sayısının arttırılmasıyla, öğrenciler eğitim programlarını seçmede özgür bırakılıp ve bu yönde danışmanlık sağlanırsa problemler giderilecektir.

6. ÖZET

S.Ü Sağlık Bilimleri Enstitüsü Spor yöneticiliği Ana Bilim Dalı YÜKSEK LİSANS TEZİ/KONYA 2008

Tuna Yılmaz Danışman

Yrd. Doç. Dr. Hayri Demir

Araştırmada, spor alanında öğrenci yetiştiren ortaöğretim kurumlarındaki uygulamaların değerlendirilip, ortaya konması amaçlanmıştır.

Araştırma, Eskişehir ve Sivas ilçelerinde bulunan spor alanında öğrenci yetiştiren iki okul ile bu okullarda görev yapan 6 yönetici, 19 Beden Eğitimi ve Spor Öğretmeni, 227 spor alanı öğrencisini kapsamaktadır.

Araştırma okulların tamamına uygulanmış, araştırmada tarama modeli ile anket ve görüşme modeli uygulanmıştır.

Veriler toplanırken yazılı kaynaklardan, spor alanında öğrenci yetiştiren ortaöğretim okullarında görev yapan yöneticilerden, spor alanında derse giren Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenleri ile spor alanı öğrencilerinden yararlanılmıştır.

Đstatistiksel teknikler olarak Yüzdelik (%), Ağırlıklı Ortalama, Bağımsız (t) Testi ile Ki-Kare (x²) teknikleri kullanılmış ve 0,05 güven aralığı kabul edilerek anlamlılık düzeylerine bakılmıştır.

Değerlendirme sonucunda, tesis ve spor malzemesi yönünden araştırma kapsamındaki okulların tamamının spor alanında öğrenci yetiştirebilir düzeyde olmadıkları görülmüştür. Milli Eğitim Bakanlığı’nın spor alanı açılacak okulları, tesis ve malzeme yönünden belli bir kritere tabi tutmadığı belirlenmiştir. Okulların tamamında; spor alanlarına öğrenci yönlendirilmesi ve seçiminde, ders müfredatı ve uygulamasında öğretmenlerin ders kitapları ve öğretim materyallerini temin etmesinde mevcut uygulamalardan kaynaklanan problemlerin olduğu tesbit edilmiştir.

7. SUMMARY

S.Ü Healt Science Institute Sports Managemant Science MASTER THESİS/KONYA 2008

Tuna Yılmaz Danışman

Yrd. Doç. Dr. Hayri Demir

The research aims to reveal and evaluate the applications in secondary education institutions that train students in the field of sports.

The research covers two schools that train students in the field of sports within borders of Eskişehir and Sivas provinces and 6 managers, 9 physical training and sports teachers and 227 students who study at these schools.

The research was implemented to the schools mentioned and the instruments that were used to collect data were questionnaire, interview and scanning.

The data was obtained from written sources, from managers of the secondary education schools that train students in the field of sports, from the physical training and sports teachers who train the students in the field of sports and the students in sports field.

Percentage (%), mean, independent t-test and chi-square (x²) were used as statistical techniques and the hypotheses were tested at 5% significance level

As a result of the research, it was found that all of the schools involved in the research sample were poor with respect to materials and articles required for training of their students. It was also observed that The Ministry of National Education did not require those schools to meet certain criteria regarding to the availability of sports materials. Finally, the research shows that there were unsolved problems in the schools that were covered that stem from the selection and directing methods for the students, the syllabus and its implementation, the difficulties experienced by the teachers in obtaining the necessary teaching materials and from the present applications.

8. KAYNAKLAR

Akyol A (1973) Türkiye’de Beden Eğitimi ve Spor, G.S.B, Ankara. Aracı H (1999) Okullarda Beden Eğitimi, Bağırgan Yayınevi, Ankara.

Başer E (1986) Uygulamalı Spor Psikolojisi ve Performans Sporunda Psikolojinin Rolü, M.E.G.S.B., B.T.G.M, Yayım No:31, Ankara.

Binbaşıoğlu C (1994) Genel Öğretim Bilgisi, Kadıoğlu Matbaası, Ankara

Buck M, Harrison J M (1990) Improving student achievement in physical education, Joperd,s.62,7,40,44.

Çeki G (1990) Gençlik ve Sporda Genel Politika, Türkiye Beden Eğitimi Öğretmenleri ve Spor Kulubü Derneği, Sayı:1, Đstanbul.

Çumralıgil B (1995) Seçilmiş bazı illerdeki orta öğretim kurumlarında beden eğitimi öğretmeninin yapısı ve sorunları, Yayınlanmamış Doktora Tezi, Gazi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Beden Eğitimi ve Spor Anabilim Dalı, Ankara.

Demirel Ö (1998) Karşılaştırmalı Eğitim, Kardeş Kitap ve Yayınevi, Ankara.

Erkal ME, Güven Ö, Ayan D (1998) Sosyolojik Açıdan Spor, Derya Yayınları, Đstanbul. Gezgin MF, Amman T (1993) Temel Eğitimde Yararlılık Açısından Spor Olgusu, Eğitim Kurumlarında Beden Eğitimi ve Spor II. Ulusal Sempozyumu, Manisa.

Đmamoğlu AF (1992) Beden Eğitimi ve Sporun Genel Eğitim Đçindeki Yeri, Eğitim Dergisi, Cilt 1, Sayı 2, M.E.B., Ankara.

Karaküçük S, Yetim A(1997) Sporcuların spor yapma amaçları ve spora yönlendirilmelerinde etken olan faktörler üzerinde bir araştırma, Türkiye Sosyal Araştırma Dergisi, Cilt 1 Sayı 2.

Kishali N F (1999) Đlköğretimde beden eğitimi ve spor derslerinin uygulanabilirliliği, Samsun ili örneği, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, 19 Mayıs Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Beden Eğitimi ve Spor Anabilim Dalı, Samsun.

Holford, EJ (1990) Physical education teachers liable for acts of international violance between students, Joperd.

Marry ED (1981) “Creating Social Reality: The Case of Women of Sport” in Sociology of Sport Diverse Perspectives, Leisure Press, N.Y.

Oğuzkan AF (1993) Eğitim Terimleri Sözlüğü, Emel Matbaacılık, Ankara. Öztürk F (1998) Toplumsal Boyutlarıyla Spor, Bağırgan Yayınevi, Ankara.

Pepe K (2003) Spor Alanında Öğrenci Yetiştiren Ortaöğretim Kurumlarındaki Uygulamaların Değerlendirilmesi, Gazi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Yayınlanmamış Doktora Tezi, Ankara.

Suveren S(1992) Okul Öncesi Çoçuğunda Beden Eğitimi ve Spor, Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, Cilt8, Sayı:1.

T.C. Milli Eğitim Bakanlığı (1992) Öğretmen Yetiştirme Koordinasyonu, Milli EğitimTemel Kanunu, Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı, M.E.B., Ankara.

T.C. Milli Eğitim Bakanlığı (1994) Đlköğretim Kurumları Beden Eğitimi Öğretmenliğinin Ders Đçi ve Ders Dışı Çalışmaları Talimatı, M.E.B., Ankara.

T.C. Milli Eğitim Bakanlığı (1995) Yüksek Öğretim Mevzuatı, Yüksek Öğretim Genel Müdürlüğü, Ankara.

T.C. Milli Eğitim Bakanlığı ( 1996) T.C. Milli Eğitim Bakanlığı 15 Ocak 1996 Tarih ve 2447 Sayılı Tebliğler Dergisi.

T.C. Milli Eğitim Bakanlığı (1997) T.C. Milli Eğitim Bakanlığı Đlköğretim Okulları, Lise ve Dengi Okullar, Beden Eğitimi Dersi Öğretim Programları, M.E.B., Ankara.

T.C. Milli Eğitim Bakanlığı (2000) Beden eğitimi Öğretmenlerinin Dersleri ve Dersdışı Çalışmaları Reh. T.C. Milli Eğitim Bakanlığı Okul Đçi Beden Eğitimi ve Spor Đzcilik Dairesi Başkanlığı,M.E.B., Ankara.

T.C. Milli Eğitim Bakanlığı (2006) Spor Liseleri Giriş Şartları, http://ogm.meb.gov.tr/spor_ogr_alim.pdf

T.C. Milli Eğitim Bakanlığı (2007) Milli Eğitim Kanunu, http://mevzuat.meb.gov.tr/html/88.html

Tamer K (1987) Beden Eğitimi ve Oyun Öğretimi, Açık Öğretim Fakültesi Yayınları, No 101, Ankara.

Tamer K (1990) Eğitim ve Öğretim Kurumlarında Beden Eğitimi ve Spor Sempozyumu Raporu, Spor Şurası, M.E.B., Ankara.

Tamer K (1992) 1. Eğitim Kurumlarında Beden Eğitimi ve Spor Sempozyumu, M.E.B., Ankara.

TBMM (2007) Türkiye Cumhuriyeti Anayasası, http://www.tbmm.gov.tr/Anayasa.htm Tezcan M (1997) Eğitim Sosyolijisi, 11. Baskı, Ankara.

Yolcu Đ (1992) Eğitim Bütünlüğü Đçinde Beden Eğitimi ve Sporun Yeri ve Önemi, I. Eğitim Kurumlarında Beden Eğitimi ve Spor Sempozyumu, M.E.B., Ankara.

9. EKLER

EK: 1

ANKET FORMU

Değerli katılımcılar, cevaplayacağınız bu anket ile “Ortaöğretim Kurumlarında Spor Alanı Uygulaması (Eskişehir-Sivas Örneği)” konulu bilimsel bir araştırmaya katkıda bulunmuş olacaksınız. Form üzerine ad, soyad veya herhangi ibare eklemeyiniz. Bilimsel araştırma gereği cevaplar gizli tutulacaktır. Katılımınız için teşekkür ederim.

Tuna Yılmaz Selçuk Üniversitesi

Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu

1- Cinsiyetiniz?

1( ) Erkek 2 ( ) Bayan

2- Okuldaki göreviniz?

1 ( ) Đdareci 2 ( ) Beden Eğitimi ve Spor Öğretmeni 2 ( ) Öğrenci

3-Spor alanınız nedir ?

1 ( ) Futbol 2 ( )Voleybol 3 ( ) Hentbol 4 ( ) Basketbol 5 ( ) Güreş 6 ( ) Atletizm 7 ( ) Judo 8 ( ) Tenis 9 ( ) Halk Oyunu 10 ( ) Cimnastik 11( ) Yüzme 12 ( ) Diğer

4-Herhangi bir kulüpte aktif spor yapıyor musunuz? 1 ( ) Evet 2 ( ) Hayır

5-Spor alanını seçme nedeniniz nedir ?

1 ( ) Sporcu olmam 2 ( ) Beden eğitimi ve spor öğretmeni olmak 3 ( ) Diğer dersleri sevmemem 4 ( ) Hepsi 5 ( ) Diğer

6-SporLisesi öğrencilerini kim belirliyor?

1 ( ) Okul Đdaresi 2 ( ) Beden Eğitimi ve Spor Öğretmeni 3 ( ) Öğrenci 4 ( ) Okul Đdaresi ile Beden Eğitimi ve Spor Öğretmeni 5 ( ) Komisyon 6 ( ) Diğer

7-SporLisesi öğrencisi seçilirken hangi faktörler dikkate alınıyor ?

1 ( ) Tüm derslerdeki başarı 2 ( ) Beden Eğitimi ve Spor dersindeki başarı 3 ( ) Beden eğitimi ve spor dersi ile biyoloji dersi başarıları

4 ( ) Hiçbir kriter yok 5 ( ) Diğer

8-Öğrencilerin spor branşı belirlenirken kim tarafından yönlendiriliyor ? 1 ( ) Öğrencilerin kendisi 2 ( ) Öğretmenler 3 ( ) Öğretmen ve öğrenci beraber 4 ( ) Diğer

9-Aşağıdaki spor alanı derslerine kim giriyor?

Beden Eğitimi ve Spor Öğretmeni Branş Öğretmeni Diğer

Spor ( ) ( ) ( ) Beden Eğitimi ( ) ( ) ( ) Biyoloji ( ) ( ) ( ) Anatomi ( ) ( ) ( ) Beslenme ( ) ( ) ( ) Spor Psikolojisi ( ) ( ) ( ) Yönetim ve Organizasyon ( ) ( ) ( ) Antreman Bilgisi ( ) ( ) ( ) Halkoyunları ( ) ( ) ( ) Sosyoloji ( ) ( ) ( )

10-Aşağıdakilerden hangisi spor alanı seçen öğrencilerin başarı durumlarını en iyi ifade eder ?

1 ( ) Tüm derslerde başarılı öğrenciler

2 ( ) Yalnız teorik derslerde başarılı olan öğrenciler 3 ( ) Yalnız spor derslerinde başarılı olan öğrenciler 4 ( ) Bütün derslerde orta seviyede olan öğrenciler 5 ( ) Diğer

11- Okuluzun sahip olduğu spor tesisleri nelerdir ?

1 ( ) Spor salonu 2 ( ) Futbol sahası 3 ( ) Açık basketbol sahası 4 ( ) Açık voleybol sahası 5 ( ) Açık hentbol sahası 6 ( ) Atletizm sahası

12- Okulunuz aşağıdaki spor branşları için yeterli malzemesi var mı ? Çok yeterli Yeterli Az yeterli Yetersiz Hiç yok

Futbol ( ) ( ) ( ) ( ) ( ) Voleybol ( ) ( ) ( ) ( ) ( ) Basketbol ( ) ( ) ( ) ( ) ( ) Hentbol ( ) ( ) ( ) ( ) ( ) Güreş ( ) ( ) ( ) ( ) ( ) Atletizm ( ) ( ) ( ) ( ) ( ) Cimnastik ( ) ( ) ( ) ( ) ( ) Halk oyunları ( ) ( ) ( ) ( ) ( ) Tenis ( ) ( ) ( ) ( ) ( ) Judo ( ) ( ) ( ) ( ) ( ) Masa Tenisi ( ) ( ) ( ) ( ) ( )

13- Okulunuzda soyunma odası var mı? 1 ( ) Evet 2 ( ) Hayır

K es in li k le K a tı lı y o ru m K a tı lı y o ru m K a ra rs ız ım K a tı lm ıy o ru m H iç K a tı lm ıy o ru m

15- Spor Liseleri, Milli Eğitim Temel Kanunundaki yönlendirmeli eğitim çerçevesinde öğrencilerin ilgi ve istekleri göz önünde bulundurularak açılmaktadır.

16- Spor Liselerine öğrenci seçilirken, ilköğretimdeki Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenlerinin görüşleri alınmaktadır.

17- Öğrenciler spor liselerini bilinçli olarak seçmektedirler.

18- Spor Liselerini genelde diğer derslerden zayıf ve başka alnları yapamayacak öğrenciler seçmektedir.

19- Öğrencilerin ilköğretimde aldıkları beden eğitimi ve spor ders saati, spor liselerine yönlenmeleri için yeterlidir.

20- Spor Liselerinde uygulanan ders müfradat programı, ÖSS’de öğrencilerin başarılı olmaları için yeterlidir.

21- Spor Liseleri derslerinden ÖSS’de soru çıkmaktadır.

Benzer Belgeler