• Sonuç bulunamadı

Bu tez çalışmasında Ni, Mn ve In atomlarının değişik kombinasyonlarından oluşan dimer ve trimer yapıdaki mikrotopakların spin çok katlılığı durumları göz önünde bulundurularak yapısal ve elektronik özellikleri incelenmiştir. Mikrotopakların en düşük spin drumundan başlanılarak 5 farklı spin .durumu incelenmiş ve en kararlı spin çok katlılığı belirlenmiştir.

Ni atomu için singlet, triplet, quintet, septet ve nonet spin çok katlılığı durumları incelenmiş, triplet spin durumu en kararlı durum olarak bulunmuş ve ayrıca diğer spin durumlarında bulunan değerler Şekil 5.1’de verilmiştir. Bulunan bu sonuç literatürde karşılaşılan sonuç ile uyumludur [59].

Ni2 için singlet, triplet, quintet, septet ve nonet spin çok katlılığı durumları incelenmiş triplet spin durumu en kararlı durum olarak bulunmuş ve diğer spin durumlarında bulunan değerler Şekil 5.1’de verilmiştir. Ni2 için bağlanma enerjisi singlet durumda 3.0588 eV ve triplet durumda 1.2162 eV hesaplanmıştır. Ayrıca Ni2 için literatürde karşılaşılan değerler Tablo 4.1’de verilmiştir. Bu sonuçlara bakıldığında Ni2 için farklı değerlerde bağlanma enerji değerleriyle karşılaşılmıştır. Bunun nedeni ise hesaplamaların farklı yöntemlerle yapılması ve farklı spin durumlarının göz önüne alınmasıdır.

Ni3’ün geometrik yapısına bakıldığında üçgen geometrinin doğrusal geometriden daha karalı olduğu belirlenmiştir. Ni3’ün üçgen geometrisi için singlet, triplet, quintet, septet ve nonet spin çok katlılık durumları incelenmiş, quintet spin durumu en kararlı durum olarak bulunmuş ve diğer spin durumlarında bulunan değerler Şekil 5.1’de verilmiştir. Ni3’ün üçgen geometrisi için bağlanma enerjisi singlet durumda 6.2178 eV ve quintet durumda 3.0531 eV hesaplanmıştır. Bu iki değer arasındaki fark bağlanma enerjisi hesaplanırken farklı spin durumlarının göz önünde bulundurulmasından kaynaklanmaktadır. Ayrıca Ni3’ün üçgen geometrisi için literatürde karşılaşılan değerler Tablo 4.5’de verilmiştir ve hesaplanan bağ uzunlukları literaürdeki değerler ile uyum içerisindedir.

Mn atomu için doublet, quartet, sextet, octet ve dectet spin çok katlılığı durumları incelenmiş, sextet spin durumu en kararlı durum olarak bulunmuş ve ayrıca diğer spin durumlarında bulunan değerler Şekil 5.1’de verilmiştir. Bulunan bu sonuç literatürde karşılaşılan sonuç ile uyumludur [59].

Mn2 için singlet, triplet, quintet, septet ve nonet spin çok katlılığı durumları incelenmiş nonet spin durumu en kararlı durum olarak bulunmuş ve diğer spin durumlarında bulunan değerler Şekil 5.1’de verilmiştir. Mn2 için bağlanma enerjisi singlet durumda 3.3660 eV ve nonet durumda 2.2476 eV hesaplanmıştır. Ayrıca Mn2 için literatürde karşılaşılan değerler Tablo 4.2’de verilmiştir. Bu sonuçlara bakıldığında Mn2 için çok farklı bağlanma enerjisi değerleriyle karşılaşılmıştır. Bunun nedeni ise hesaplamaların farklı yöntemlerle yapılması ve farklı spin durumlarının göz önüne alınmasıdır.

Mn3’ün geometrik yapısına bakıldığında üçgen geometrinin doğrusal geometriden daha karalı olduğu belirlenmiştir. Mn3’ün üçgen geometrisi için doublet, quartet, sextet, octet ve dectet spin çok katlılığı durumları incelenmiş, sextet spin durumu en kararlı durum olarak bulunmuş ve diğer spin durumlarında bulunan değerler Şekil 5.1’de verilmiştir. Mn3’ün üçgen geometrisi için bağlanma enerjisi doublet durumda 13.2084 eV ve sextet durumda 5.0721 eV hesaplanmıştır. Bu iki değer arasındaki fark bağlanma enerjisi hesaplanırken farklı spin durumlarının göz önünde bulundurulmasından kaynaklanmaktadır. Ayrıca Mn3’ün üçgen geometrisi için literatürde karşılaşılan değerler Tablo 4.6’da verilmiştir ve hesaplanan bağ uzunlukları literaürdeki değerler ile uyum içerisindedir.

In atomu için doublet, quartet, sextet, octet ve dectet spin çok katlılığı durumları incelenmiş, doublet spin durumu en kararlı durum olarak bulunmuş ve ayrıca diğer spin durumlarında bulunan değerler Şekil 5.3’de verilmiştir. Bulunan bu sonuç literatürde karşılaşılan sonuç ile uyumludur [59].

In2 için singlet, triplet, quintet, septet ve nonet spin çok katlılığı durumları incelenmiş doublet spin durumu en kararlı durum olarak bulunmuş ve diğer spin durumlarında bulunan değerler Şekil 5.3’de verilmiştir. In2 için bağlanma enerjisi singlet durumda 3.3846 eV ve triplet durumda 3.0894 eV hesaplanmıştır. Ayrıca Mn2 için literatürde karşılaşılan değerler Tablo 4.2’de verilmiştir.

Şekil 5.3 : In, In2 ve In3 (Üçgen) için spin çok katlılığı durumlarına karşılık gelen enerjiler

Bu sonuçlara bakıldığında literratürde In2 için farklı bağlanma enerjisi değerleriyle karşılaşılmıştır. Hesaplanan bağlanma enerjisi değeri literatürdeki bazı değerlerle uyumludur [57,58]. Literatürde farklı bağlanma enerjisi değerlerinin bulunması hesaplama yöntemlerinin farklılığından kaynaklanmaktadır.

In3’ün geometrik yapısına bakıldığında üçgen geometrinin doğrusal geometriden daha karalı olduğu belirlenmiştir. In3’ün üçgen geometrisi için doublet, quartet, sextet, octet ve dectet spin çok katlılığı durumları incelenmiş, quartet spin durumu en kararlı durum olarak bulunmuş ve diğer spin durumlarında bulunan değerler Şekil 5.3’de verilmiştir. In3’ün üçgen geometrisi için bağlanma enerjisi doublet durumda 2.4924 eV ve quartet durumda 2.7225 eV hesaplanmıştır. Bu iki değer arasındaki fark bağlanma enerjisi hesaplanırken farklı spin durumlarının göz önünde bulundurulmasından kaynaklanmaktadır. Ayrıca In3’ün üçgen geometrisi için literatürde bağlanama enerjisi değeriyle karşılaşılmamış ve literatürde karşılaşılan geometrik paratmetreler ve titreşim frekansları Tablo 4.7’de verilmiştir.

MnNi için doublet, quartet, sextet, octet ve dectet spin çok katlılığı durumları incelenmiş octet spin durumu en kararlı durum olarak bulunmuş ve diğer spin durumlarında bulunan değerler Şekil 5.4’te verilmiştir. MnNi için bağlanma enerjisi doublet durumda 5.1293 eV ve octet durumda 2.8272 eV hesaplanmıştır. Bu iki değer arasındaki fark bağlanma enerjisi hesaplanırken farklı spin durumlarının göz önünde bulundurulmasından kaynaklanmaktadır. Ayrıca MnNi için doublet ve octet spin durumunda hesaplanan bağ uzunluğu, temel titreşim frekansı ve toplam enerji değerleri Tablo 4.4’de verilmiştir.

MnIn için singlet, triplet, quintet, septet ve nonet spin çok katlılığı durumları incelenmiş quintet spin durumu en kararlı durum olarak bulunmuş ve diğer spin durumlarında bulunan değerler Şekil 5.4’te verilmiştir. MnIn için bağlanma enerjisi singlet durumda 1.9672 eV ve quintet durumda 1.1564 eV hesaplanmıştır. Bu iki değer arasındaki fark bağlanma enerjisi hesaplanırken farklı spin durumlarının göz önünde bulundurulmasından kaynaklanmaktadır. Ayrıca MnIn için singlet ve quintet spin durumunda hesaplanan bağ uzunluğu, temel titreşim frekansı ve toplam enerji değerleri Tablo 4.4’de verilmiştir.

Şekil 5.4 : MnNi, MnIn ve NiIn için spin çok katlılığı durumlarına karşılık gelen enerjiler

NiIn için doublet, quartet, sextet, octet ve dectet spin çok katlılığı durumları incelenmiş doublet spin durumu en kararlı durum olarak bulunmuş ve diğer spin durumlarında bulunan değerler Şekil 5.4’te verilmiştir. NiIn için bağlanma enerjisi doublet durumda 3.5894 eV olarak hesaplanmıştır. NiIn için en düşük spin durumu ile en kararlı durum doublet olduğu için sadece bu durumda bağlanma enerjisi hesaplanmıştır. Ayrıca NiIn için doublet spin durumunda hesaplanan bağ uzunluğu, temel titreşim frekansı ve toplam enerji değerleri Tablo 4.4’de verilmiştir.

Şekil 5.5 : MnNiIn (Üçgen) için spin çok katlılığı durumlarına karşılık gelen enerjiler

MnNiIn’un geometrik yapısına bakıldığında üçgen geometrinin doğrusal geometriden daha karalı olduğu belirlenmiştir. MnNiIn’un üçgen geometrisi için singlet, triplet, quintet, septet ve nonet spin çok katlılığı durumları incelenmiş, septet spin durumu en kararlı durum olarak bulunmuş ve diğer spin durumlarında bulunan değerler Şekil 5.5’te verilmiştir. MnNiIn’un üçgen geometrisi için bağlanma enerjisi singlet durumda 5.0232 eV ve septet durumda 4.5960 eV hesaplanmıştır. Bu iki değer arasındaki fark bağlanma enerjisi hesaplanırken farklı spin durumlarının göz

Şekil 5.6 : InNiIn (Üçgen) için spin çok katlılığı durumlarına karşılık gelen enerjiler

InNiIn’un geometrik yapısına bakıldığında üçgen geometrinin doğrusal geometriden daha karalı olduğu belirlenmiştir. InNiIn’un üçgen geometrisi için singlet, triplet, quintet, septet ve nonet spin çok katlılığı durumları incelenmiş, septet spin durumu en kararlı durum olarak bulunmuş ve diğer spin durumlarında bulunan değerler Şekil 5.6’da verilmiştir. InNiIn’un üçgen geometrisi için bağlanma enerjisi singlet durumda 5.0094 eV ve triplet durumda 3.4938 eV hesaplanmıştır. Bu iki değer arasındaki fark bağlanma enerjisi hesaplanırken farklı spin durumlarının göz önünde bulundurulmasından kaynaklanmaktadır.

Şekil 5.7 : InMnIn (Üçgen) için spin çok katlılığı durumlarına karşılık gelen enerjiler

InMnIn’un geometrik yapısına bakıldığında üçgen geometrinin doğrusal geometriden daha karalı olduğu belirlenmiştir. InMnIn’un üçgen geometrisi için doublet, quartet, sextet, octet ve dectet spin çok katlılığı durumları incelenmiş, quartet spin durumu en kararlı durum olarak bulunmuş ve diğer spin durumlarında bulunan değerler Şekil 5.7’de verilmiştir. InMnIn’un üçgen geometrisi için bağlanma enerjisi doublet durumda 5.0748 eV ve quartet durumda 4.0734 eV hesaplanmıştır. Bu iki değer arasındaki fark bağlanma enerjisi hesaplanırken farklı spin durumlarının göz önünde bulundurulmasından kaynaklanmaktadır.

Şekil 5.8 : MnInMn (Üçgen) için spin çok katlılığı durumlarına karşılık gelen enerjiler

MnInMn’nın geometrik yapısına bakıldığında üçgen geometrinin doğrusal geometriden daha karalı olduğu belirlenmiştir. MnInMn’nın üçgen geometrisi için doublet, quartet, sextet, octet ve dectet spin çok katlılığı durumları incelenmiş, octet spin durumu en kararlı durum olarak bulunmuş ve diğer spin durumlarında bulunan değerler Şekil 5.8’de verilmiştir. MnInMn’nın üçgen geometrisi için bağlanma enerjisi doublet durumda 5.4069 eV ve octet durumda 4.3047 eV hesaplanmıştır. Bu iki değer arasındaki fark bağlanma enerjisi hesaplanırken farklı spin durumlarının göz önünde bulundurulmasından kaynaklanmaktadır.

Şekil 5.9 : MnNiMn (Doğrusal) için spin çok katlılığı durumlarına karşılık gelen enerjiler

MnNiMn’nın geometrik yapısına bakıldığında doğrusal geometrinin üçgen geometriden daha karalı olduğu belirlenmiştir. MnNiMn’nın doğrusal geometrisi için singlet, triplet, quintet, septet ve nonet spin çok katlılığı durumları incelenmiş, nonet spin durumu en kararlı durum olarak bulunmuş ve diğer spin durumlarında bulunan değerler Şekil 5.9’da verilmiştir. MnInMn’nın doğrusal geometrisi için bağlanma enerjisi singlet durumda 3.4966 eV ve nonet durumda 4.5497 eV hesaplanmıştır. Bu iki değer arasındaki fark bağlanma enerjisi hesaplanırken farklı spin durumlarının göz önünde bulundurulmasından kaynaklanmaktadır.

Şekil 5.10 : NiInNi (Üçgen) için spin çok katlılığı durumlarına karşılık gelen enerjiler

NiInNi’in geometrik yapısına bakıldığında üçgen geometrinin doğrusal geometriden daha karalı olduğu belirlenmiştir. NiInNi’inn üçgen geometrisi için doublet, quartet, sextet, octet ve dectet spin çok katlılığı durumları incelenmiş, doubet spin durumu en kararlı durum olarak bulunmuş ve diğer spin durumlarında bulunan değerler Şekil 5.10’da verilmiştir. MnInMn’nın üçgen geometrisi için bağlanma enerjisi doublet durumda 6.5142 eV ve 3.1809 hesaplanmıştır. Bu iki değer arasındaki fark doublet durumun bağlanma enerjisi hesaplanırken atomaların farklı spin durumlarının göz önünde bulundurulmasından kaynaklanmaktadır.

Şekil 5.11 : NiMnNi (Doğrusal) için spin çok katlılığı durumlarına karşılık gelen enerjiler

NiMnNi’in geometrik yapısına bakıldığında doğrusal geometrinin üçgen geometriden daha karalı olduğu belirlenmiştir. NiMnNi’in doğrusal geometrisi için doublet, quartet, sextet, octet ve dectet spin çok katlılığı durumları incelenmiş, octet spin durumu en kararlı durum olarak bulunmuş ve diğer spin durumlarında bulunan değerler Şekil 5.11’da verilmiştir. NiMnNi’in doğrusal geometrisi için bağlanma enerjisi doublet durumda 9.2518 eV ve octet durumda 2.3962 eV hesaplanmıştır. Bu iki değer arasındaki fark bağlanma enerjisi hesaplanırken farklı spin durumlarının göz önünde bulundurulmasından kaynaklanmaktadır.

KAYNAKLAR

[1] R. L.Johnston, 2002. Atomic and Molecular Clusters (Masters Series in Physics and Astronomy) CRC Press Taylor & Francis Group, New York and London, ISBN 0-748-40930-0.

[2] P. Jena, B. K. Rao, and S. N. Khanna, 1987. Physics and Chemistry of Small Clusters, Plenum, New York.

[3] H. Haberland, 1995. Cluster of Atoms and Molecules I, Springer-Verlag, Berlin. [4] J.P. Glusker and M. Lewis, 1994. Crystal Structure Analysis for Chemist and

Biologist, Wiley-VCH, Newyork.

[5] B. Ballantyne, 1991. Ophtalmic Effects of Oximes: A Review, Vet. Hum. Toxicol. , 33, 151-154.

[6] N. Dugan and Ş. Erkoc, 2009. Genetic Algorithm - Monte Carlo Hybrid Geometry Optimization Method for Atomic Clusters, Comput. Mater. Sci. 45, 127.

[7] S. Sugano, 1991. Microclusters Physics, Springer-Verlag, Berlin.

[8] W. Song, W. C. Lu, C.Z. Wang, K.M. Ho, 2011. Magnetic and electronic properties of the nickel clusters Nin (n ≤ 30), Comp. and Theo. Chem. 978 (2011) 41–46.

[9] A. Chakrabarti, and S. R. Barman, 2009. Theoretical prediction of shape memory behavior and ferrimagnetism in Mn2NiIn, Appl. Phys. Lett. 94, 161908 (2009); doi: 10.1063/1.3116618

[10] Ş. Erkoç, 2007. Nanobilim ve nanoteknoloji, Odtü Yayıncılık, Ankara

[11] B. Hernando, J. L. Sánchez Llamazares, V. M. Prida, D. Baldomir, D. Serantes, M. Ilyn, J. González, 2009. Magnetocaloric effect in preferentially textured Mn50Ni40In10 melt spun ribbons, Appl. Phys. Lett. 94, 222502 (2009); doi: 10.1063/1.3147875

[12] P. M. Samanta, K. K. Das, 2011. Electronic structure, bonding, and properties of SnmGen (m + n ≤ 5) clusters: A DFT study, Comp. Theor. Chem., 980 , 123-132.

[13] L. Guo, 2012. Density Functional Study of Structural and Electronic Properties of AlPn (2 ≤ n ≤ 12) Clusters, J Clust Sci, DOI 10.1007/s10876-012- 0539-y

[14] Y. U. Heo and H. C. Lee, 2007. The Twin and Twin System in FCT L10 θ- MnNi Phase in an Equiatomic Mn-Ni Alloy, Materials Transactions, Vol. 48, No. 10, pp. 2546-2550.

[15] S. Paul, A. Misra, 2009. On magnetic nature of Mn clusters, J. of Mol. Struc., 907, 35-40.

[16] R. S. Averback, D. L. Nelson, and J. Bernholc, 1991. Clusters and Cluster Assembled Materials (Proc. Mater. Res. Soc.), Materials Research Society, Pittsburg, PA.

[17] L. Gao, A. Ernst, A. Winkelmann, J. Henk,1 W. Wulfhekel, P. Bruno, and J. Kirschner, 2008. Noncollinear Surface Spin Density by Surface Reconstruction in the Alloy NiMn, Phys. Rev. Lett., 100, 237203 [18] P. Jena, S. N. Khanna, and B. K. Rao, 1992. Physics and Chemistry of Finite

Systems: Clusters to Crystals, Kluwer, Dordrecht

[19] J. Guevara, F. Parisi, A. M. Llois and M. Weissmann, 1997. Electronic properties of transition-metal clusters: Consideration of the spillover in a bulk parametrization, Phys. Rev. B 55, 13283–13287

[20] W. Weltner, Jr. and R.J. Van Zee, 1984. Transitions Metal Molecules, Annu. Rev. Phys. Chem. 35, 291-327

[21] J. Koutecky and P. Fantucci, 1986. Theoretical Aspects of Metal Atom Clusters, Chem. Rev. 86, 539-587.

[22] M.D. Morse, 1986. Clusters of Transition-Metal Atoms, Chem. Rev. 86, 1049- 1109.

[23] T. Halicioglu and C.W. Bauschlicher Jr, 1988. Physics of microclusters Rep. Prog. Phys. 51, 883-921.

[24] K. Balasubramanian, 1990. Spectroscopic Constants and Potential Energy Curves of Heavy p-Block Dimers and Trimers, Chem. Rev. 90, 93- 167

[25] W.A. de Heer, 1993. The physics of simple metal clusters: experimental aspects and simple models, Rev. Mod. Phys. 65, 611

[27] J. Bai, N. Xu, J.-M. Raulot, Y. D. Zhang, C. Esling, X. Zhao, L. Zuo, 2012. First-principles investigations of crystallographic, magnetic, and electronic structures in Ni2XIn (X=Mn, Fe, and Co), J. Appl. Phys. 112, 114901 (2012); doi: 10.1063/1.4767331

[28] C. L. Tan, Y. W. Huang, X. H. Tian, J. X. Jiang, and W. Cai, 2012. Origin of magnetic properties and martensitic transformation of Ni-Mn-In magnetic shape memory alloys, Appl. Phys. Lett. 100, 132402 (2012); doi: 10.1063/1.3697637

[29] Z.H. Liu, G.T. Li, Z.G. Wu, X.Q. Ma, Y. Liu, G.H. Wu, 2012. Tailoring martensitic transformation and martensite structure of NiMnIn alloy by Ga doping In, Journal of Alloys and Compounds, 535, 120-123. [30] B. Hernando, J.L.Sanchez Llamazares, J.D.Santos, M.L.Sanchez, Ll.

Escoda, J.J.Sunol, R. Varga, C.Garcia, J.Gonzalez, 2008. Grain oriented NiMnSn and NiMnIn Heusler alloys ribbons produced by melt spinning: Martensitic transformation and magneticproperties, J. Magn. Magn. Mater, 321(2009)763–768.

[31] M.C. Michelini, R. P. Dies, A. H. Jubet, 2004. Density functional study of the ionization potentials and electron affinities of small Nin clusters with n=2–6 and 8, Comp. Mat. Sci. 31, 292-298.

[32] A. Karayel, 2010. 1,2,4-Triazol Benzimidazol Türevlerinin kristal yapıları ve yapıaktivite ilişkilerinin X ışınlarıyla ve Kuantum Mekaniksel Yöntemlerle İncelenmesi, Doktora Tezi, Hacettepe Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara.

[33] L. A Woodward, 1972. Introduction to the Theory and Molecular Vibration Spectroscopy, Oxford University Pres, New York, 1-55.

[34] R. Chang, 1971. “Basic Principles of Spectroscopy” , Mc Graw Hill, New York, 1-100

[35] ZHOU Ji-cheng, LI Wen-juan, ZHU Jin-bo, 2007. Particle swarm optimization computer simulation of Ni clusters, Trans. Nonferrous Met. Soc. China 18 410-415.

[36] Saroj K. Nayak, S. N. Khanna, B. K. Rao, and P. Jena, 1996. Physics of Nickel Clusters: Energetics and Equilibrium Geometries, J. Phys. Chem. A, 101, 1072-1080

[37] I. Shim, J. Peder Dahl, H. Johansen, 1979. Ab initio Hartree-Fock and Configuration-Interaction Treatment of the Interaction between Two Nickel Atoms, Int. J. of Quan. Chem. , Vol. XV, 311-331.

[38] Karl A. Gıngerı, 1979.

Experimental and Predicted Stability

of

Diatomic Metals and Metallic Clusters, Faraday Symp.

Chem. Soc. 14, 109

[39] M. Castro, C. Jamorski, D. R. Salahub, 1997. Structure, bonding, and magnetism of small Fen, Con, and Nin clusters, n ≤ 5 Chem. Phys. Lett. 271, 133.

[40] R.S. Mulliken, 1995. Electronic Population Analysis on LCAOMO Molecular Wave Functions I, J. Chem. Phys. 23, 1833

[41] A. Wolf and H. H. Schmidtke, 1980. Nonempirical Calculations on Diatomic Transition Metals. II. RHF Investigation of Lowest Closed-Shell States of Homonuclear 3d Transition-Metal Dimers, Int. J. of Quan. Chem. , VOL. XVIII, 1187-1205.

[42] F. A. Reuse and S. N. Khanna, 1995. Geometry, electronic structure and magnetism of small Nin (n = 2-6, 8, 13) Chemical Physics Letters, 234, 77-81.

[43] Thomas H. Upton and William A. Goddard. 1978.

The Electronic States

of Ni

2

and Ni

2+

, Journal of the American Chemical

Society, 100, 18.

[44] J. Harris and R.O. Jones, 1979. Density functional theory and molecular bonding. III. Iron‐series dimers, J. Chem. Phys. , 70, 830.

[45] H. Basch, M.D. Newton, and J.W. Moskovitz, 1980. The electronic structure of small nickel atom clusters, J. Chem. Phys. , 73, 4492.

[46] G. Blyholder, 1974. CNDO calculations of nickel atom clusters, Surf. Sci. , 42, 249

[47] S. Yamamoto, H. Tatewaki, H. Moriyama, and H. Nakano, 2006. A study of the ground state of manganese dimer using quasidegenerate perturbation theory, J. of Chem. Phys. , 124, 124302

[49] Yan Shi-Ying and Xu Guo-Liang, 2007. Spin polarization effect for Mn2 molecule, Chinese Phys. 16 686.

[50] C. Angeli, A. Cavallini, and R. Cimiraglia, 2008. An ab initio multireference perturbation theory study on the manganese dimer, J. Chem. Phys. 128, 244317.

[51] A. D. Kirkwood, K. D. Bier, J. K. Thompson, T. L. Haslett, A. S. Huber, M. Moskovits, 1991. J. Phys. Chem. 95, 2644 1991.

[52] S. K. Nayak, P. Jena, 1998. Anomalous magnetism in small Mn clusters, Chemical Physics Letters, 289, 473–479.

[53] C. Camacho, S. Yamamoto and H. A. Witek, 2008. Choosing a proper complete active space in calculations for transition metal dimers: ground state of Mn2 revisited, Phys. Chem. Chem. Phys. , 10, 5128– 5134.

[54] C. Camacho, H. A. Witek, S. Yamamoto, 2009. Intruder States in Multireference Perturbation Theory: The Ground State of Manganese Dimer, J. Comput. Chem. 30, 468–478.

[55] D. G. Kanhere, 2006. Structure, electronic properties, and magnetic transition in manganese clusters, PHYSICAL REVIEW B 73, 224439 DOI: 10.1103/PhysRevB.73.224439

[56] Ş. Erkoc, S. Katırcıoğlu, T. Yılmaz, 2001. Structural and electronic properties of InmSen microclusters: density functional theory calculations, Journal of Molecular Structure, 542, 101-105.

[57] K. Balasubramanian, 1991. Relativistic Effects in Chemistry, Wiley, New York.

[58] F.W. Froben, W. Schulze, U. Kloss, 1983. Raman spectra of matrix-isolated group IIIA dimers: Ga2, In2, Tl2 Chem. Phys. Lett. , 99, 500.

[59] M. Karplus and R. N. Porter, 1970. Atoms and Molecules: An Introduction for Students of Physical Chemistry, The Benjamin Cummings Publishing.

[60] Salem A. Hameed, 2009. Ab-Initio Calculations of the Dissociation Energy and Periodic Properties of the Heavy P-block Dimers, JKAU: Sci. , Vol. 21 No. 2, pp: 227-240

[61] A. Terasaki, S. Minemoto, and T. Kondow, 2002. Energetics of the manganese trimer and tetramer ions, J. Chem. Phys. 117, 7520.

[62] N. Desmarais, F. A. Reuse, and S. N. Khanna, 2000. Magnetic coupling in neutral and charged Cr2, Mn2, and CrMn dimers, J. Chem. Phys. 112, 5576.

[63] T. Kataoka, Y. Sakamotoa, Y. Yamazakia, V.R. Singh, A. Fujimori, Y. Takeda, T. Ohkochi, S.-I. Fujimori, T. Okane, Y. Saitoh, H. Yamagami, A. Tanakae, 2012. Electronic configuration of Mn ions in the π-d molecular ferromagnet β-Mn phthalocyanine studied by soft X-ray magnetic circular dichroism, Solid State Communications 152 806–809.

[64] K. Tono, A. Terasaki, T. Ohta, and T. Kondow, 2005. Weak metal-metal bonding in small manganese cluster ions, MnN+(N 7), J. Chem. Phys. 123, 174314.

[65] R.C. Longo, C. Rey, L.J. Gallego, 1999. Structure and melting of small Ni clusters on Ni surfaces, Surface Science 424, 311–321.

[66] T. Sakamoto, H. Tachikawa, K. Azumi, 2012. DFT study of 2-butyne-1,4-diol adsorption on Ni(1 1 1) or Ni(1 0 0) clusters, Applied Surface Science 258, 6785– 6792.

[67] V. Shewale, M. Deshpande, 2012. Structural, electronic, and magnetic properties of NinM clusters (M = Hf, Ta, W) with n = 1–12, Computational and Theoretical Chemistry 984, 128–136

[68] A. Caneschi, D. Gatteschi, R. Sessoli, J. Schweizer, 1998. Magnetization density in a Mn high-spin (S = 12) magnetic cluster, Physica B 241 243, 600-602.

[69] V. Medel, J. U. Reveles, and S. N. Khanna, 2012. Magnetism of electrons in atoms and superatoms, J. Appl. Phys. 112, 064313.

[70] A.A. Buchachenko, 2008. Ab initio interaction potential of the spin-polarized manganese dimer, Chemical Physics Letters 459, 73–76.

[71] V.S. Stepanyuk, W. Hergert, K. Wildberger, S.K. Nayak, P. Jena, 1997. Magnetic bistability of supported Mn clusters, Surface Science 384, L892 L895.

[72] F. López-Urias, A. Diaz-Ortiz, 2004. Magnetism and the electronic correlations in Mn clusters, Journal of Alloys and Compounds 369,

[73] A. S. Shalabi, S. Abdel Aal, W. S. Abdel Halim, and N. Abdullah, 2012. Spin

Benzer Belgeler