• Sonuç bulunamadı

A. Cerrahi malzeme

5. TARTIŞMA VE SONUÇ

NF-κB’ nin neden olduğu zararı önlemek için NF-κB inhibitörleri olan antioksidanlar kullanılmaya baĢlanmıĢtır. Bu antioksidanlara örnek olarak yeĢil çay, gingseng, vitamin C, vitamin E, taurin, PDTC verilebilir (Aras, vd., 2010). Alkil sülfonatlar, nitrosoüreler, vinka alkoloidler, aktinomisinler gibi PDTC’ de antikanserojenik bir ilaçtır (Ülkü, 2014). Ayrıca antiviral etkiside ispatlanmıĢ olan (Si, vd., 2005) APDTC’ nin organ banyo sisteminde ileum düz kası üzerinde daha önce kullanılmadığını saptayan KökdaĢgil (2015), ileum düz kası üzerinde yapmıĢ olduğu çalıĢma sonucunda APDTC doza bağlı gevĢeme cevabı oluĢturmuĢtur. Ġleum’da gevĢetici etkisi olduğu bilinen APDTC’ nin düz kas kasılma- gevĢeme cevapları üzerine etki mekanizmasının araĢtırılmaması bizi bu çalıĢmayı yapmaya yönlendirmiĢtir. APDTC’ nin ileum longitudinal düz kasındaki etki mekanizması in vitro ortamda tarafımızca incelenip araĢtırılmıĢtır.

ÇalıĢmamızda kontrol, atropin, fentolamin, propranolol, nifedipin, tetraetilamonyum ve fentolamin+ propranolol+ atropin uygulanan gruplar olmak üzere 7 farklı grup ileum üzerinde gerçeleĢtirilmiĢtir. Ach ile ön kasılma gerçekleĢen ileum dokusunda farklı antagonist yada kanal blokörleri’ nin uygulanması sonrası ileum dokusunun amonyum pirolidin dityokarbamat’ ın karĢı kasılma gevĢeme cevapları incelenmiĢtir.

APDTC ileum dokusunda gevĢeme cevabı oluĢturmuĢtur.

Ġleum kasılabilirliği üzerine atropin varlığında APDTC gevĢetici etki göstermiĢtir. Önceki çalıĢmalarda kolinerjik reseptör antagonisti olan atropin uygulaması asetilkolinin kasılma etkisini inhibe ettiği bulunmuĢtur (Montgomery, vd., 2016). Atropin uygulanan grupta, APDTC’ nin ileum üzerindeki gevĢeme cevabı olduğu yerde saymıĢtır. Ġleum’ un atropin uygulanmasına rağmen APDTC ile gevĢeme cevabının değiĢmemesinin sebebinin kolinerjik olmayan sistemden kaynaklandığını, APDTC’ nin ileum’ da gevĢeme cevapları için belli bir oranda muskarinik reseptörleri kullanmadığını teorize edebiliriz.

Fentolamin uygulanan grupta APDTC’ nin gevĢeme cevabı değiĢmemiĢtir. Fentolamin, seçici olmayan α adrenerjik reseptör antagonistidir (Dipalma, 1989). Gagnon, α adrenerjik reseptörlerin uyarıcı bir etkiye sahip olabileceğini ve bağırsaklarda kasılmayı uyardığını, fentolaminin ise bu etkiyi engellediğini ileri sürmüĢtür (Gagnon, 1970). Bu çalıĢma da fentolamin Ach uyarıcılı kasılmalar üzerinde gevĢetici bir etki göstererek bağırsakta kasılmayı inhibe edici etkisi doğrulanmıĢtır. ÇalıĢmamızda fentolamin uygulanan grupta ileum’ un

APDTC’ ye vermiĢ olduğu cevabın değiĢmemiĢ olması APDTC’ nin etki mekanizmasının adrenerjik olmayan yolaklar üzerinden gerçekleĢtiğini gösterir.

Ġleum kasılabilirliği üzerine propranololün oluĢturduğu kasılma etkisi APDTC uygulanmasıyla gevĢetici bir etkiye dönüĢmüĢtür. Bunun sonucunda APDTC’ nin propranolol üzerinde antagonistik bir etki gösterdiğini söyleyebiliriz. Propranolol β1, β2, β3 reseptörlerini bloke eden nonselektif β adrenerjik reseptör blokörüdür (Çekiç, 2011). β1 adrenoreseptör agonistlerinin ileum’ un kasılma mekanizmasında yer almadığı bildirilmiĢtir (Seiler, vd., 2005). β adrenoseptör aktivasyonu, siklik adenozin monofosfatta artma ve sitoplazmik ağ içine kalsiyum transportu ileumun kasılma aktivitesinin inhibisyonuna yol açmıĢtır (Van der Vliet, vd., 1990). ÇalıĢmamızda Ach ile oluĢturulan kasılmaları β adrenoseptör antagonisti propronolol varlığında uygulanan APDTC gevĢetici bir etkiye dönüĢtürmüĢtür. Ancak propranolol APDTC’ nin gevĢetici etkisi üzerinde herhangi bir değiĢiklik göstermemiĢtir. Böylece APDTC’ nin etki mekanizmasının adrenerjik olmayan yolaklar üzerinden etkide bulunduğu gerçeğini tartıĢmamız gerekiyor.

Nifedipin ileum’ da APDTC’ nin gevĢetici etkisini değiĢtirmemiĢtir. Nifedipin, düz kas hücre membranlarında kalsiyum kanallarından kendine ait elementin hücre içine giriĢini engeller (Akgül, 2012). Bu engelleme düz kaslarda gevĢemeyi sağlar. Kobay üzerinde yapılmıĢ olan çalıĢma da APDTC gibi NF-κB inhibitörü olan sodyum salisilatın nifedipin potensi üzerinde herhangi bir etkisinin olmadığını belirtmiĢtir. Sodyum salisilatın Ca2+

ile uyarılan kasılmalar üzerinde çok az etkisi olduğu saptanmıĢtır (Spedding, 1984). Bizim çalıĢmamızda nifedipin varlığında ileum’ un asetilkoline karĢı APDTC’ nin gevĢetici etkisinin değiĢmemiĢ olması nifedipin varlığında APDTC’ nin bu kanal üzerinden etkide bulunmadığını göstermektedir. Farklı katyonlara geçici bir potansiyelle geçirgen olan TRP kanallarını kullanmıĢ olabileceğini düĢünmekteyiz.

TEA uygulaması, ileum’ da gevĢeme cevaplarını değiĢtirmemiĢtir. TEA’ nın yüksek konsantrasyonları kobay ileumunda kas kasılmasına neden olmuĢtur (Beleslın ve Rakıc, 1969). ÇalıĢmamızda ise 10-3

M TEA, Ach aracılı kasılmaları daha da arttırmıĢtır. K+ kanallarının aktifleĢtirilmesiyle oluĢan aĢırı kutuplanma ve gevĢeme, yüksek K+

ve seçici olmayan K+ kanal blokörü olan TEA ile ortadan kalkmaktadır (Emre, vd., 2004). ÇalıĢmamızda propranolol, nifedipin ve mix gruplarında APDTC’ nin etkisi TEA uygulanmıĢ gruptaki APDTC’ nin kastırıcı etkisine göre gevĢeticidir. TEA varlığında, ileum’ da APDTC’ nin gevĢeme cevabının

değiĢmemesi bu yolağı kullanmadığına iĢaret etmektedir. APDTC’ nin potasyum kanalları dıĢında farklı katyonlara geçirgen olan TRP kanallarını kullanmıĢ olma olasılığı açıktır.

Mix grubu APDTC’ nin NANK sistemi üzerindeki etkisini belirlemek için oluĢturulmuĢtur. ÇalıĢmamızda fentolamin+ propranolol+ atropin varlığında ileum’ da APDTC’ nin gevĢeme cevabını daha da arttırmıĢtır. Adrenerjik reseptör antagonistleri ve kolinerjik reseptör antagonisti Ach’ ın oluĢturduğu kasılmaları daha da arttırmıĢtır. Fentolamin+ propranolol+ atropin varlığında oluĢan kasılma APDTC uygulanmasıyla gevĢemeye dönüĢtüğü için APDTC’ nin adrenerjik ve kolinerjik reseptör antagonistleri üzerinde antagonistik bir etki gösterdiğini söyleyebiliriz. Ayrıca mix grubundaki APDTC’ nin gevĢetici etkisi kontrol, atropin, fentolamin, propranolol ve TEA gruplarındaki APDTC’ nin etkisine göre gevĢeticidir. Kontrol grubunda gözlenen gevĢeme cevabı fentolamin+ propranolol+ atropin varlığında anlamlı bir fark gösterdiği için APDTC’ nin adrenerjik ve kolinerjik olmayan sistemler üzerinde etkili olmadığı göze batmaktadır. Bu sonuç, APDTC’ nin NANK sistem üzerinden etkide bulunmadığı fikrini vermektedir.

Flavanoid bileĢikler olan antioksidan ve antiinflamatuar etkilere sahip genistein ve quarsetinin prekontrakte olmuĢ bağırsak düz kaslarını gevĢettiği saptamıĢtır. Bu inhibitör etkileri genistein Ca+2 ve K+ kanalları aracılığıyla, quarsetin ise cAMP ve protein kinaz A yolakları aracığıyla gerçekleĢtirdiği belirlenmiĢtir (Santos-Fagundes, vd., 2015). Bizde antioksidan özelliklere sahip APDTC’ nin asetilkolin üzerindeki gevĢetici etkisinde quarsetin bileĢiğinde olduğu gibi cAMP ve protein kinaz A yolaklarını kullanmıĢ olabileceğini düĢündürmüĢtür.

ÇalıĢmamızın sonuçlarına göre, APDTC’ nin ileum düz kasında kolinerjik ve adrenerjik, adrenerjik ve kolinerjik olmayan yolakları, TRP kanallarını kullandığı düĢüncesi çalıĢmalarımızı terk etmemiĢtir. TRP antagonistleri ve NANK inhibitörleri kullanılarak yapılacak çalıĢmaların bu mekanizmaları daha da aydınlatacağını düĢünüyoruz.

KAYNAKLAR DİZİNİ

Akgül, C., (2012) Nifedipinin Karaciğer ve Ġnce Bağırsak Üzerindeki Etkilerinin IĢık Mikroskobik Düzeyde Ġncelenmesi, Yüksek Lisans Tezi, Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Konya, s. 96.

Altan, V.M., Öztürk, Y., Yıldızoğlu, N., Nebigil, C., Lafçı, D., Özçelikay, A.T., (1989), Insulin action on different smooth muscle preparations, Gen. Pharmac., 20(4):529-535.

Arakı, H., Cheng, J.T., Ogıno, K., Tanıyama, K., Matsumoto, H., (1976), Irreversıble Inhıbıtory Effect of Atropine on Contractile Responses to Drugs in Isolated Rabbit Ileum, J. Pharmacol., 737-742.

Aras, B., Tuğcu, V., Eren, G., Mutlu, B., Uhri, M., Özbek, E., TaĢçı, A.Ġ., (2010), Protective effect of pyrrolidine dithiocarbamate on kidney tissue in streptozotocin- induced diabetic rats, Türk Üroloji Dergisi, 36(2):167-175.

Ardestani M.A., (2015), Characterization of Synaptopodin 2 Subcellular Trafficking during Phenotype Modulation of Vascular Smooth Muscle Cells and Beyond, Inaugural- Dissertation zur Erlanggung des Doktorgrades der Mathematisch-Naturwissensschaftlichen Fakultat der Universitat zu Köln, s. 159.

Arıncı K., Elhan A., (2001), Anatomi, (1.cilt 3.baskı), Ankara: GüneĢ Tıp Kitabevleri, s. 248. Bal, R., Ağar, E., (2002), Sinir Hücrelerinin Voltaja Duyarlı Potasyum Membran Kanalları ve Fonksiyonları, O.M.Ü Tıp Dergisi, 19(3): 229-234.

Beleslın, D.B., Rakıc, M.M., (1969), Stimulant action of tetraethylammonium on the peristaltic reflex of the guinea- pig isolated ileum, Br.J.Pharmac., 37:245-250.

Bökesoy, T.A., Çakıcı, Ġ, Melli, M., (2000), Farmakoloji Ders Kitabı, Ankara: Gazi Kitabevi Yayınları, s. 166, 173.

Bülbül, M., Bekir, N.A., (1992), Glokom Tedavisinde Adrenerjik Reseptör Blokerlerinin Yeri, Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 3:114-118.

BüyükafĢar, K., (2009), Gastrointestinal Sistem: Ġn Vitro ÇalıĢmalar, XVI. Farmakoloji Eğitim Sempozyumları Programı, Adnan Menderes Ünivesitesi Tıp Fakültesi, Aydın, Türkiye, 18 Mayıs, s. 35.

Büyükokuroğlu M.E., (1998), Kalsiyum Antagonistlerinin Fare Ġleumunun Asetilkolin Uyarıcılı Kasılmaları Üzerine Ġn Vitro Etkileri, Doktora Tezi, Atatürk Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Erzurum, s. 72.

Cabadak, H., (2006), Muskarinik Asetilkolin Reseptörlerinin Dağılımı ve ĠliĢkili Sinyal Ġleti Yolları , Türk Biyokimya Dergisi, 31(3):141-150.

Caulfıeld, M.P., Bırdsall, NJ.M., (1998), International Union of Phramacology. XVII. Classification of Muscarinic Acetylcholine Receptors, The American Society for Pharmacology and Experimental Therapeutic 50(2):279-288.

KAYNAKLAR DİZİNİ (devam)

Cosola, C., Albrızıo, M., Guarıccı, A.C., De Salvıa, M.A., Zarrıllı, A., Scıorscı, R.L., Mınoıa, R., (2006), Opıoıd agonist/antagonist effect of naloxone in modulating rabbit jejenum contractility in vitro, Journal of Physiology and Pharmacology 57.3:439-449.

Çaycı, M.K., (2002), Sıçan Trekeası Düz Kası Kolinerjik ve Adrenerjik Yanıtları Üzerine Estrus Siklusu Fazlarının Etkileri, Yüksek Lisans Tezi, Osmangazi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, EskiĢehir, s. 61.

Çekiç, E.G., (2011), Propranololün Sıçan Baziler Arteri Üzerindeki GevĢetici Etkisinin AraĢtırılması, Uzmanlık tezi, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Ankara, s. 61.

Damabi, N.M.,Moazedi, A.A., Seyyednejad S.M., (2010), The role of α- and β- adrenergic receptors in the spasmolytic effects on rat ileum of Petroselinum crispum Latifolum (persley), Asian Pasific Journal of Tropical Medicine, 866-870.

De Man, J.G., Boeckxstaens, G.E., Herman, A.G., Pelckmans, P.A., (1994), Effect of potassium channel blockade and uradrenoceptor activation on the release of nitric oxide from non- adrenergic non-cholinergic nerves, J. Pharmacol, 112:341-345.

De Man, J.G., De Winter, B.Y., Herman, A.G., Pelckmans, P.A., (2007), Study on the cyclic GMP-dependency of relaxations to endogenous and exogenous nitric oxide in the mouse gastrointestinal tract , British Journal of Pharmacology, 150:88-96.

Dipalma J.R., (1989), Temel Tıp Farmakolojisi (çev. Akcasu, A., Özüner ,Z., EĢkazan, E.), 2.Baskı, Ġstanbul: Nobel Tıp Kitabevi, s. 279.

Doğan, S.S., (2008), Ġnce Bağırsakta YaĢa Bağlı DeğiĢiklikler, Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Ankara, s.123.

Dong, D.L., Wang, Q.H., Chen, W., Fan, J.J., Mu, J.W., Ke, J., Yang, B.F., (2005), Contrasting effects of tetraethylammonium and 4-aminopyridine on the gastrointestinal function of mice, European Journal of Pharmacology, 509: 179-185.

Dong, Y., Shi, H.L., Shi, J.R., Wu, D.Z., (2010), Transient receptor potential A1 is involved in cold-induced contraction in the isolated rat colon smooth muscle, Acta Physiologica Sinica, 62(4):349-356.

Durlu N.T., (2007), Permeabilize düz kaslarda miyograf kullanılarak kasılma yanıtlarının hücre içi mekanizmalarının incelenmesi. XIV. Farmakoloji Eğitim Sempozyumları Programı, Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi, Diyarbakır, Türkiye, 18 Mayıs, s. 59.

Efeoğlu Gönlügür T., Gönlügür U., (2007), Havayollarında Kolinerjik Mekanizmalar, Türkiye Klinikleri Journal of Medical Sciences, 27:610-614.

Emre, M., Özcal, I., ġan, M., (2004), Endoteldeki Ġyon Kanalları ve ĠĢlevleri, Erciyes Tıp Dergisi, 26(4): 186-193.

Eralp, Z.E., (2009), Melatoninin Fare Ġnce ve Kalın Bağırsak Motilitesi Üzerine Etkisi, Doktora Tezi, Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Ankara, s. 67.

KAYNAKLAR DİZİNİ (devam)

Widmaier, E., (2014), Vander Ġnsan Fizyolojisi: Vücut Fonksiyon Mekanizmaları ( çev. Özgünen, T.), GüneĢ Tıp Kitabevleri, s. 286-288,535,546,559-560.

Frishman, W.H., (2003), Beta-Adrenergic Blockers, Circulation, 107:117-119.

Gagnon, D.J., (1970), Intestinal smooth muscle : Demonstration of catecholamines-induced contraction mediated through alpha-adrenergic receptors, European Journal of Pharmacology, 10:297-300.

Ganong, W.F., (1996), Tıbbi Fizyoloji (çev. Türk Fizyolojik Bilimler Derneği), 2.cilt 17.basım, Ġstanbul: BarıĢ Kitabevi.

Gao, P., Gao, Y-J., Liang H-L., (2015), Effect of NF-KB inhibitör PDTC on VEGF and endostatin expression of mice with Lewis lung cancer, Asian Pacific Journal of Tropical Medicine, 8(3): 220-224.

Gerhardt, C.C., Gros, J., Strosberg, A.D., Issad, T., (1999), Stimulation of the Extracellular Signal-Regulated Kinase ½ Pathway by Human Beta-3 Adrenergic Receptor: New Pharmacological Profile and Mechanism of Activation, Molecular Pharmacology, 55:255-262. Giuliani, S., Lecci, A., Tramontana M., Maggi, C.A., (1996), Role of K opioid receptors in modulating cholinergic twitches in the circular muscle of guinea-pig colon, British Journal of Phymacology, 119:985-989.

Gosgnach, W., Messika-Zeitoun, D., Gonzalez, W., Philipe M., Michel, J.B., (2000), Shear stress induces iNOS expression in cultured smooth muscle cells: role of oxidative stress, Am J. Physiol Cell Physiol, 279:1880-1888.

Göçer, F., Büyükokuroğlu, M,E., Doğan, N.,Banoğlu, Z.N., Geptiremen, A., (2000), Dantrolenin izole fare ileumunun asetilkolin uyarıcılı kasılmaları üzerine etkileri, Atatürk Üniversitesi Tıp Dergisi, 32(1): 25-28.

Grasa, L., Rebollar, E., Arruebo, M.P., Plaza, M.A., Murıllo, M.D., (2004), The role of Ca+2 in the contractility of rabbit small intestine in vitro, Journal of Physiology and Pharmacology, 55.3:639-650.

Guyton A.C, Hall J.E., (2001), Textbook of Medical Physilogy (çev.ÇavuĢoğlu H.), 10. Edisyon, Nobel Tıp Kitabevleri, s. 720, 723.

Guyton A.C., Hall, J.E., (2007), Tıbbi Fizyoloji (çev. ÇavuĢoğlu H., Yeğen B., 11. Baskı, Nobel Tıp Kitabevleri, s. 94.

Hatem, Ö., (2012), Acil Servise BaĢvuran Hastalarda BT’de Saptanan Terminal Ġleum Duvar KalınlaĢmasının Radyolojik Değerlendirilmesi, Tıpta Uzmanlık Tezi, Dokuz Eylül Üniversitesi Dahili Tıp Bilimleri Bölümü, Ġzmir, s. 83.

Hekimoğlu, A., (2001), Elektiksel Olarak Stimüle EdilmiĢ Sıçan Mide Fundus ve Ġleumunda Histamin ve Nitrik Oksidin Etkileri, Doktora Tezi, Dicle Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Diyarbakır, s. 72.

KAYNAKLAR DİZİNİ (devam)

Hernandez, L.V., Gonzalo, S., Castro M., Arruebo, M.P., Plaza, M.A., Murillo, M.D., Grasa L., (2011), Nuclear factor KB is a key transcription factor in the duodenal contractility alterations induced by lipopolysaccharide, Exp. Physiol., 96:1151-1162.

Hore, S.K., Ottalwar, R., Koley, K.M., Pathak, A.K., (2000), Possible involvement of cholinergic and adrenergic mechanisms in changing contractility of guinea pig ileum by Ipomoea carnea, Journal of Ethnopharmacology, 71:253-259.

http://fizyoloji.info/fi/duz-kaslar/ http://images.slideplayer.biz.tr/26/8874621/slides/slide_17.jpg http://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/5413#section=Top http://vlab.amrita.edu/?sub=3&brch=212&sim=1310&cnt=1 http://www.oytunerbas.com.tr/tip-fizyoloji-ders-notu/12 http://www.sigmaaldrich.com/catalog/product/sigma/p7547?lang=en&region=TR http://www.sigmaaldrich.com/catalog/product/sigma/p8765?lang=en&region=TR http://www.sigmaaldrich.com/catalog/substance/atropine289375155811?lang=en&region=TR http://www.sigmaaldrich.com/catalog/substance/nifedipine346332182925411?lang=en&region =TR http://www.sigmaaldrich.com/catalog/substance/propranololhydrochloride2958031898911?lang =en&region=TR http://www.sigmaaldrich.com/catalog/substance/tetraethylammoniumchloride165705634811?la ng=en&region=TR https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK9961/

Ġnce, S., Filazi, A., (2009) Farelerde Korunga Bitkisinin (Onobrychis viciifolia) Bağırsaklara Etkisi, Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 15(3):401-406.

Kabay, S., Ozden, H., Guven, G., Burukoglu, D., Ustuner, M.C., Topal, F.,Gunes, H.V., Ustuner, D., Ozbayer, C., (2014), Protective effects of the nuclear factor kappa b inhibitör pyrrolidine dithiocarbamate on experimental testicular torsion and detorsion injury, Korean J Physiol Pharmacol, 18:321-326.

KarakaĢ, A., Serin, E., Gündüz, B., Uçar Türker, A., (2008), The effect of Mistletoe (Viscum albüm L. subsp. album) extracts on isolated intestinal contraction, Turk J. Biol., 32: 237-242.

KAYNAKLAR DİZİNİ (devam)

Kato, S., Nishio, H., Ogura, M., Takeuchi,K., (2007), Tacrolimus (FK506), an immunosuppressive agent, prevents indomethacin-induced small intestinal ulceration in the rat:Ġnhibition of inducible nitric oxide synthase expression, Journal of Pharmacological Sciences, 103:40-47.

Kelle, Ġ., (2008), Radyoprotektif Etkili Ajanlar, Dicle Tıp Dergisi, 35(1): 69-76.

Kinoshita, K., Sato, K., Hori, M., Ozaki, H., Karaki, H., (2003), Decrease in activity of smooth muscle L-type Ca+2 channels and its reversal by NF-KB inhibitors in Crohn’s colitis model, Am J. Physiol Gastrointest. Liver Physiol, 285:483-493.

KökdaĢgil, H., (2015), Sıçan Ġleum’u Düz Kası Kasılma-GevĢeme Yanıtları Üzerine Ammonium Pyrrolidine Dithiocarbamate, SG-Benz, Caffeic Acid Phenil Ester, Atorvastatin Kalsiyum’ un Etkileri, Yüksek Lisans Tezi, Dumlupınar Üniveristesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Kütahya, s. 63.

Kurt, A., Altun, A., Bağcivan, Ġ., Koyuncu A., Topcu, O., Aydın, C., Kaya., T., (2011), Effects of proton pump inhibitors and H2 receptor antagonists on the ileum motility, Gastroenterology Research and Practice, 2011: 1-7.

Liu, S.F., Ye, X., Malik, A.B., (1999), Inhibition of NF-Kb activation by pyrrolidine dithiocarbamate prevents in vivo expression of proinflammatory genes, Circulation, 100:1330- 1337.

Mallick, I.H., Yang, W.X., Winslet, M.C., Seifalian, A.M., (2005), Pyrrolidine dithiocarbamate reduces ischemia-reperfusion injury of the small intestine, World J. Gastroenterol, 11(46):7308- 7313.

Moazedi A.A., Dabir, N., Gharib Naseri, M.K.,, Zadkarami, M.R., (2008), The role of β- adrenoceptors at inhibitory effect of hydroalcoholic extract of Ruta chalepensis Leaf in male rat’s ileum, Journal of Biological Sciences, 8(1): 88-94.

Montgomery, L.E.A., Tansey E.A., Johnson C.D., Roe, S.M., Quinn J.G., (2016), Autonomic modification of intestinal smooth muscle contractility, Adv. Physiol.Educ., 40:104-109.

Morais, C., Pat, B., Gobe, G., Johnson, D.W., Healy, H., (2006), Pyrrolidine dithiocarbamate exerts anti-proliferative and anti pro-apoptotic effects in renalcell carcinoma cell lines, Nephrol Dial Transplant, 21:3377-3388.

Mycek-Harvey-Champe, (1998), Farmakoloji (çev. Atagündüz, P.), 2.Baskı, Ġstanbul: Nobel Tıp Kitabevleri, s. 45-46.

Noyan, A., (1998), YaĢamda ve Hekimlikte Fizyoloji, 10. Baskı, s.417-418.

Öz, S., (2012), Nefrektomili Ratlarda, Melatonin ve Pirolidin Uygulamasının Ġskemi/ Reperfüzyon’ da Antioksidant Sistem ve Histolojik Yapı Üzerine Etkileri, Doktora tezi, Osmangazi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, EskiĢehir, s. 102.

Penuelas, A., Tashima, K., Tsuchiya, S., Matsumoto, K., Nakamura , T., Horie, S., Yano, S., (2007), Contractile effect of TRPA1 receptor agonists in the isolated mouse intestine, European Journal of Pharmacology, 576:143-150.

KAYNAKLAR DİZİNİ (devam)

Ragy, M., (2012), The role of nitric oxide and L-type calcium channel blocker in the contractility of rabbit ileum in vitro, J. Physiol. Biochem., 68:521-528.

Santos-Fagundes, D., Grasa, L., Gonzalo, S., Valero, M.S., Castro, M., Arruebo, M.P., Plaza, M.A., Murillo, M.D., (2015), Different mechanisms of actions of genistein and quercetin on spontaneous contractions of rabbit duodenum, Revısta Espanola De Enfermedaddes Dıgestıvas, 107(7):413-416.

Sasagurı, T., Watson, S.P., (1988), Lowering of the extracellular Na+

concentration enhances high-K+-induced formation of inositol phosphates in the guinea-pig ileum, Biochem J., 252:883- 888.

Saygın, M., Nazıroğlu, M., (2010), TRPM2 katyon kanallarının aktivasyonunda rol oynayan moleküler mekanizmalardaki son geliĢmeler, Journal of Experimental and Clinical Medicine, 27(2):42-45.

Sedighi M., Rafieian-Kopaei, M., Noori-Ahmadabadi M., (2012), Effect of Allium ampeloprasum on ileum function: Involvement of beta adrenergic receptors and voltage dependent calcium channels, Life Science Journal, 9(4):1660-1667.

Sedighi, M., Rafieian-Kopaei, M., Noori-Ahmadabadi, M., Godarzi, I., Baradaran, A., (2014), In Vitro Impact of Hydro-Alcoholic Extract of Rosa Damascena Mill on Rat Ġleum Contractions and the Mechanisms Involved, Int J. Prey. Med., 5(6):767-775.

Seiler, R., Rickenbacher, A., Shaw, S., Balsiger, B.M., (2005), α- and β- Adrenergic Receptor Mechanisms in Spontaneous Contractile Activity of Rat Ileal Longitudinal Smooth Muscle, J. Gastroıntest. Surg., 9:227-235.

Sevimli, S., (2010), 17β Östradiol UygulanmıĢ Overioktomize Sıçanlarda Ġnce Bağırsak Kasılımları Üzerine Nitrik Oksitin Etkisinin Belirlenmesi, Doktora Tezi, Afyonkarahisar Kocatepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Afyonkarahisar, s. 63.

Si, X., McManus, B.M., Zhang, J., Yuan, J., Cheung, C., Esfandiarei, M., Suarez, A., Morgan, A., Luo, H., (2005), Pyrrolidine dithiocarbamate reduces coxsackievirus B3 replication through inhibition of the ubiquitin-proteasome pathway, Journal of Virology, 79(13):8014-8023.

Spedding, M., (1984), Changing surface charge with salicylate differentiates between subgroups of calcium-antagonists, Br. J. Pharmac., 83:211-220.

Striessnig, J., Ortner, N.J., Pinggera, A., (2015), Pharmacology of L- type Calcium Channels : Novel Drugs for Old Targets?, Current Molecular Pharmacology, 8:110-122.

Süleyman, B., (2010), Lasidipinin Sıçanlarda Ġndometazinle OluĢturulan Ülserlere Etkisi,Yüksek Lisans Tezi, Atatürk Üniversitesi Sağlık Bilimeri Enstitüsü, Erzurum, s. 71. Tamer, M., (2007), Fare, Sıçan ve Kobay Ġleumlarının Non-Adrenerjik Non-kolinerjik Yanıtlarda TaĢikininlerin Rolü, Doktora Tezi, Trakya Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Edirne, s. 83.

KAYNAKLAR DİZİNİ (devam)

Tsukada, F., Sugawara, M., Sawamura, K., Ohuchı, Y., Kohno, H., Ohkubo, Y., (2001), β3- Adrenoceptor is involved in the inhibition of small intestinal motility due to restraint stress in rats, Biol. Pharm.Bull., 24(9): 995-997.

Usanmaz, F.A., (2008), Bazı Yeni N,N-disübstitüe Ditiyokarbamat Türevleri Üzerinde ÇalıĢmalar, Doktora Tezi, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Ankara, s. 128. Uzun, Ö., Demiryürek, A.T., (2003), Nuclear factor-Nb inhibitors abolish hypoxic vasoconstriction in sheep-isolated pulmonary arteries, European Journal of Pharmacology, 458:171-174.

Ülkü,S., (2014), K562 Hücrelerinde Doksorubisine KarĢı GeliĢen Dirence Nitrik Oksitin Etkileri, Yüksek Lisans Tezi, Ġstanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Ġstanbul, s. 66. Van der Vliet, A., Rademaker, B., Bast, A.A., (1990), beta adrenoceptor with atypical characteristics is involved in the relaxation of the rat small intestine, J. Pharmacol Exp. Ther., 255:218-26.

Ventura- Martinez, R., Rivero-Osorno, O., Gomez, C., Gonzalez-Trujano, M.E., (2011), Spazmolytic activity of Rosmarinus officinalis L. Ġnvolves calcium channels in the guinea pig ileum, Journal of Ethnopharmacology, 137(3): 1528-1532.

Vogalis F., Zhang, Y., Goyal, R.K., (1998), An intermediate conductance K+ channelin the cell membrane of Mouse intestinal smooth muscle, Biochimica et Biophysica Acta, 1371(2): 309- 316.

Vogalis, F., Goyal, R.K., (1997), Activation of small conductance Ca+2- dependent K+ channels by purinergic agonists in smooth muscle cells of the mouse ileum, Journal of Physiology, 502.3:497-508.

Wang, G.J., Wu, X.C., Lin, Y.L., Ren, J., Shum, A.Y., Wu, Y.Y., (2002), Ca+2 channel blocking effect of iso-S-petasin in rat aortic smooth muscle cells.,Eur J. Pharmacol., 445:239-45.

Waterman, S.A., Costa, M., Tonini, M., (1992), Modulation of peristalsis in the guinea-pig isolated small intestine by exogenous and endogenous opioids, Br. J. Pharmacol., 106:1004- 1010.

Webb, R.C., (2003), Smooth Muscle Contraction and Relaxation, Adv. Physiol. Educ., 27:201- 206.

Young, R., Glennon R.A., (2009), S(-)Propranolol as a discriminative stimulus and its comparison to the stimulus effects of cocaine in rats, Psychopharmacology, 203:369-382. Yu, J., Bose, R., (1991), Calcium channels in smooth muscle, Gastroenterology, 100(5):1448- 1460.

EKLER

Benzer Belgeler