• Sonuç bulunamadı

Sosyal kampanyalar; sağlık, güvenlik, eğitim, çevre, temel ihtiyaçlar gibi çeşitli sorunları ele alan, toplumunun huzur ve refahı için bazı fikirleri benimsetme, insanların davranış ve düşüncelerinde değişiklikler yaratma amaçlı yürütülen faaliyetlerdir. Sosyal kampanyaların geniş kitlelere ulaşabilmesi için iletişim ve reklam araçlarının büyük önemi bulunmaktadır. Bu bağlamda tarihsel süreçte çok fazla kullanılan, günümüzde de birçok alanda karşılaştığımız afiş tasarımları sosyal kampanyalarda da etkin şekilde kullanılmaktadır.

Afişler sosyal alanlarda önemli bir etkiye sahip olmakla birlikte insanları çeşitli konularda bilinçlendirmek, farkındalık oluşturmak ve toplumlara yön vermek için kullanılmaktadır.

Sosyal sorumluluk kapsamında önemli bir konuma sahip olan Kızılay, 1868 yılında kurulmuş ve bu alanda dünyada faaliyet gösteren önemli ve köklü yardımlaşma kurumlarından birisi olmuştur. Türk sosyal hayatında önemli bir rolü olan Kızılay, aynı zamanda dünya genelinde önemli çalışmalarda bulunan öncü sivil toplum kuruluşları arasındadır. Faaliyet konuları ulusal afet yönetimi, kan hizmetleri, ulusal yardımlar, sosyal hizmetler, sağlık hizmetleri, ilk yardım, eğitim ve gençlik hizmetleri, göç ve mülteci hizmetleridir. Bunları yaparken sosyal kampanyalar hazırlayan Kızılay, bu kampanyalarda tasarım-iletişim aracı olarak en çok afişlerden yararlanmaktadır. Araştırmada, kurulduğu günden bu güne Kızılay’ın kampanyalarında kullandığı ulaşılabilen otuz adet afiş çalışması incelenmiştir. Bu afişlerin on adedi kan bağışı, üç adedi doğal afetler, altı adedi Kızılay’ın genel tanıtımı, dört adedi yardım kampanyaları, birer adedi; üye kazandırma, eğitime destek, Kıbrıs, maden suyu, gençlerde farkındalık, 100. ve 130. yıl ile ilgili hazırlanmış afişlerdir. Afişlerde hedef kitleye iletilmek istenen mesajların, tasarımda bulunan simge ve sembollerin içerdiği anlamların, algılanabilirlik, renk, bütünlük, denge, tipografi gibi ögelerin kullanım biçimi ve analizleri yapılmaya çalışılmıştır.

Araştırma sonucunda elde edilen bulgular değerlendirildiğinde şu sonuçlara ulaşılmıştır:

İncelenen afişlerde genel olarak renk, tipografi, illüstrasyon, fotoğraf gibi ögeler dilsel iletileri destekleyecek ve tasarımda bütünlük oluşturacak şekilde kullanılmıştır. Afişlerde yıl, dönem bilgileri bulunmamakla birlikte tarihî afişlerin büyük bir kısmının illüstrasyon tekniği ile yapıldığı görülmüş ve illüstrasyon tekniği kullanılarak elde çizilen afişlerin bilgisayar teknolojileri kullanılarak yapılan afişlere oranla görsel açıdan daha etkili olduğu fark edilmiştir.

Araştırmadan çıkan sonuçlar doğrultusunda aşağıdaki öneriler getirilmiştir:

- Sosyal kampanyalarda kullanılan afiş ve tasarımlarda toplumun her kesiminin yaşayabileceği empati duygusuna yer verilebilir.

- Sosyal kampanyalar oluşturulurken kampanyanın amacına ve beklentisine hizmet edecek şekilde içerikler tasarlayarak yardımseverlik duygusu ön plana çıkarılabilir.

- Afiş tasarımlarında bulunan ögelerin bir bütünlük içerisinde oluşturulması, verilmek istenen mesajın etkinliğini doğrudan arttıracağından tasarımlarda özellikle dikkat edilmesi tavsiye olunur.

- Afiş tasarımlarında çeşitli tekniklere yer verilmesi farklı sonuçlar doğuracağından insanlarda merak duygusu uyandırabilir.

- Sosyal sorumluluk kampanyaları için oluşturulan afiş tasarımlarının kompozisyonlarında bayrak vurgusunun yapılması insanlarda aidiyet duygusu oluşturabileceğinden kampanyalarda özellikle yer verilmesi önerilir.

- Tipografi tekniği, dikkat çekiciliği arttırarak algıda seçicilik yaratabileceğinden afişlerde kullanılabilir.

- Çalışmalarda görsel iletiyi destekleyen sloganların kullanımı tasarımın etkinliğini arttırabileceğinden sloganlara özellikle vurgu yapılması, bu sloganların renk, punto, karakter bakımından algılanabilir ve okunabilir olmasına dikkat edilmesi tavsiye olunur.

- Sosyal kampanya afişlerinde gerçek olay fotoğraflarının kullanılması insanları duygusal anlamda etkileyebileceğinden tasarımlarda yer verilmesi tavsiye olunur.

- Renklerin tasarımlarda önemli bir yeri bulunmakta olup sosyal kampanyalarda siyah, kırmızı, mavi ve yeşil renk tonlarının tercih edilmesi insanların dikkatini çekerek duygularına hitap edecek olup kampanyalara katılımında önemli rol oynayabilir.

- Sosyal kampanyaların çevreye duyarlı şekilde basılı materyal kullanılmadan radyo, televizyon, internet gibi dijital platformlar aracılığıyla insanlara ulaştırılması insanlarda bilinç oluşturabilir. Günümüzde özellikle sosyal ağların pek çok kişi tarafından kullanılması, anlık olarak takip edilmesi ve diğer reklam ortamlarına göre çok daha düşük maliyetli olması gibi özelliklerden dolayı sivil toplum kuruluşlarının sosyal medyayı aktif kullanması önerilir.

- Günlük hayatın ayrılmaz bir parçası hâline gelen akıllı telefonlar ile hareketli görseller, video gibi mesajların sosyal kampanyalarda kullanılarak insanlara ulaştırılması sağlanıp toplumunun büyük bir kesiminde farkındalık oluşturabilir.

KAYNAKLAR

Acar, M. ve Yağbasan, M. (2014). Minimalist Sanat Akımına Dayalı Olarak Yavuz Turgul Filmleri ve Afiş Örnekleri. Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 24(2), 205-220.

Akım, F. (2010). Sağlık Alanında Gerçekleştirilen Sosyal Sorumluluk Kampanyalarının Bireylerde Farkındalık ve Davranış Değişikliği Yaratma Etkisi: “Kalbini Sev Kırmızı Giy Kampanyası” Üzerine Bir Değerlendirme.

İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Dergisi, 38, 5-20.

Akman, E. (2009). Yerel Yönetimlerde Sosyal Sorumluluk Yönetimi: Çankaya

Belediyesi Örneği. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi, Sakarya Üniversitesi

Sosyal Bilimler Enstitüsü, Sakarya.

Akman, E. ve Akman, Ç. (2012). Farklı Bakış Açılarıyla Sosyal Sorumluluk. ÖREN, K., Eser, H.B ve Akman, E. (Editörler) içinde, Yerel Yönetimlerde Sosyal

Sorumluluk Anlayışı: Eleştirel Bir Değerlendirme (s. 405-423). Ankara:

Pelikan Yayıncılık.

Akyıldız, M. (2012). Farklı Bakış Açılarıyla Sosyal Sorumluluk. ÖREN, K., Eser, H.B ve Akman, E. (Editörler) içinde, Sosyal Sorumluluk ve Pazarlama (s.

353-384). Ankara: Pelikan Yayıncılık.

Akgün, B. ve Bulduk E. Ö. (2015). Afiş Sanatı ve Grafikte Henri De Toulouse- Lautrec Etkisi. Uluslararası Hakemli Tasarım ve Mimarlık Dergisi,6, 57-66. Aliyeva, M. (2018). Kadına Yönelik Sosyal Sorumluluk Faaliyetleri Bağlamında

Turkcell ve Vodafone Sosyal Sorumluluk Anlayışlarının Karşılaştırılması.

Yayımlanmamış yüksek lisans tezi, İstanbul Aydın Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.

Alkoç, S. (2017). Savaş Propaganda Afişlerinde Renk ve Slogan Kullanımı. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi, İstanbul Arel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.

Alp, Ö. K. (2009). Orta Asya’dan Anadolu’ya Kültürel Sembollere Giriş. Ankara: Eflatun Yayınevi.

Atasoy, S. N. (2018). Afiş Tasarımlarında Artırılmış Gerçeklik Uygulamaları. Basılmamış sanatta yeterlilik tezi, Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü, Ankara.

Aydede, C. (2007). Yükselen Trend Kurumsal Sosyal Sorumluluk İstanbul: MediaCat.

Balkır, G. (2006). STK’larda Sosyal Performans Değerlendirmesi ve Çağdaş Topluma Katkı: ÇYDD Örneği. III. Uluslararası STK’lar Kongresi, 353-368. Başal, B. (1988). Medya Planlama. İstanbul: Çantay Kitabevi.

Becer, E. (2009). İletişim ve Grafik Tasarım. Ankara: Dost Kitabevi Yayınları. Bektaş, D. (1992). Çağdaş Grafik Tasarımın Gelişimi. İstanbul: Yapı Kredi

Yayınları.

Biter, G. (2014). Sivil Toplum Kuruluşlarında Sosyal Sorumluluk Kampanyalarının

Duyurumunda Sosyal Medya Kullanımının Stratejik Önemi. Yayımlanmamış

yüksek lisans tezi, İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul. Cora, İ. (1996). İşletmelerde Sosyal Sorumlulukların Yönetimi ve Doğu Karadeniz

Bölgesi Çay İşletmeleri Yöneticilerinin Sosyal Sorumluluk Anlayışları Üzerine Bir Araştırma. Basılmamış Doktora Tezi., Marmara Üniversitesi

Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.

Çakmak, Ö. (2008). Eğitimin Ekonomiye ve Kalkınmaya Etkisi. Dicle Üniversitesi Ziya Gökalp Eğitim Fakültesi Dergisi, 11, 33-41.

Çapa, M. (2010). Kızılay (Hilal-i Ahmer) Cemiyeti. Ankara: Türkiye Kızılay Derneği Yayınları.

Çoban, F. (2006). Sivil İtaatsizlik Bağlamında Sivil Toplum-Demokrasi İlişkisi. III.

Uluslararası STK’lar Kongresi, 359-463.

Dalkesen, N.(2005). Orta Asya’dan Anadolu’ya Türk Kültüründen Geyik Kütü. Millî

Folklor Uluslararası Kültür Araştırmaları Dergisi, 106(Yaz), 58-69.

Demiral, A. (2015). Kadın Görsellerinin Kullanıldığı Afişlerin Hedef Kitle

Üzerindeki Etkisi. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi, İstanbul Arel

Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.

Dinçeli, D. (2016). Türkiye’de Afiş Sanatının Görsel Kültürdeki Yeri. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi, Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Edirne.

Elçil, Ş. (2016). Sosyal Sorumluluk ve İkna. Ankara: Gece Kitaplığı. Elden, M. (2005). Reklam Yazarlığı. İstanbul: İletişim Yayınları.

Elden, M. Ve Okat Özdem, Ö. (2015). Reklamda Görsel Tasarım Yaratıcılık ve

Sanat. İstanbul: Say Yayınları.

Elden M., Ulukök, Ö. ve Yeygel, S. (2005). Şimdi Reklamlar... İstanbul: İletişim Yayınları.

Eraslan, L. (2001). Bireysel Sosyal Sorumluluk Ölçeğinin (BSS) Geliştirilmesi: Geçerlik ve Güvenirlik Çalışması. Aile ve Toplum Dergisi, 24(7), 81-91. Ertep, H. (2007). Gündelik Yaşamın Ucundan Tutan Bir Tasarım Nesne: Afiş. Grafik

Tasarım Dergisi, 13, 80-84.

Göktaş, A. ve Baytekin, E. P. (2009). Sosyal Sorumluluk Kampanyaları ile Çocukların Bilinçlendirilmesi ve Eğitimi Türkiye’den Bir Uygulama Örneği: Aygaz ‘Dikkatli Çocuk’ Kazalara Karşı Bilinçlendirme Kampanyası. Journal

of Yasar University, 4(13), 1997-2015.

Güney, A. (2013). Sosyal İçerikli Kampanyalarda Kullanılan Basılı Reklam

Materyallerin Grafik Tasarım açısından İncelenmesi. Yayımlanmamış

yüksek lisans tezi, Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara. Güngör, F. (2016). Tüketicilerin Sosyal Sorumluluk Kampanyaları Sonucunda

Oluşan İnanç, Tutum ve Satın Alma Niyetlerine İlişkin Farklılıkların Sosyal Sorumluluk Kampanya Türleri Açısından İncelenmesine İlişkin Bir Araştırma. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi, Marmara Üniversitesi Sosyal

Bilimler Enstitüsü, İstanbul.

Güvendi Kaplan, S. (2017). İletinin Görsel Tasarımlara Dönüştürülmesinde

Göstergebilimsel Düşünme Süreçleri ve CSO için Afiş Uygulamaları.

Basılmamış sanatta yeterlilik tezi. Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü, Ankara.

Işık, D. (2010). Görsel İletişim Aracı Olarak Afiş Tasarımı: 2009 Yılı Yerel

Seçimlerinde İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adaylarının Afiş Tasarımlarının Göstergebilimsel Çözümlemesi. Yayımlanmamış yüksek

lisans tezi, Ege Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İzmir.

Işıktaş, S. (2018). Türkiye’de Reklam Tarihi Gelişimi ve Televizyon Reklam Araştırmaları. İstanbul: Hiperlink Yayınları.

İnsel, A. (2004). Sivil toplum, STK’lar ve Gönüllülük. Sivil Toplum ve Demokrasi Konferans Yazıları No:5. İstanbul Bilgi Üniversitesi Sivil Toplum Kuruluşları Eğitim ve Araştırma Birimi, İstanbul.

Kaçar, A. İ. (2014). Sosyal Pazarlama ve Kampanya Yönetiminin Çevreci Sivil

Basılmamış Doktora Tezi, Celal Bayar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Manisa.

Kaplan, K. (2015). Tiyatro Afişlerinin Grafik Tasarım İlkeleri Bakımından Analizi ve

Eğitsel Açıdan Değerlendirilmesi. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi,

Yüzüncü Yıl üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Van.

Karahan, Ş. (2006). Sosyal Sorumluluk Kampanyalarının Tüketicilerin Satın Alma

Tercihlerine Etkisi. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi, Ege Üniversitesi

Sosyal Bilimler Enstitüsü, İzmir.

Karakılçık, Y. (2006). Yerel Yönetim ve Bölge Kalkınma Ajansları: Sivil Toplum Kuruluşlarının Artan İşlevleri Açısından Bir İnceleme. III. Uluslararası

STK’lar Kongresi, 223-232.

Kazemipour Khabbazi, A. (2018). Tebriz Gök Camii’ni Tanıtıcı Afiş Uygulamaları. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi, Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü.

Ketenci, H. F. ve Bilgili, C. (2006). Görsel İletişim & Grafik Tasarımı. İstanbul: Beta Basım.

Kılıç, T. (2017). Etik ve Sosyal Sorumluluk İlgili Kavramlar ve Aralarındaki İlişkiler. Ankara: Gazi Kitabevi.

Kotler, P. (2002). Improving The Impact of Social Marketing. Social Marketing Conference, Florida.

Kotler, P., Wong, V., Saunders, J. ve Armstrong, G. (2005). Principles of Marketing. (Third Edition). London: Pearson Education Limited.

Kotler, P. ve Lee, N.(2006). Kurumsal Sosyal Sorumluluk. (Çev. S. Kaçamak). İstanbul: Kapital Medya Hizmetleri.

Köksal, K. (2014). Türkiye’deki Kültürel Afişlerin Tipografik Açıdan İncelenmesi. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi, İstanbul Arel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.

Künüçen, H. H. (1988). Kitle İletişim Araçlarında Kamu Spotları ( Televizyonda

Yayımlanan Kamu Spotlarının İçerik Çözümlemesi). Yayımlanmamış yüksek

lisans tezi, Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Eskişehir.

Nayman, Ş. U. (2008). Sosyal İçerikli Reklam Kampanyalarının Grafik Tasarım

İlkeleri Bakımından Analizi ve Eğitsel Açıdan Değerlendirilmesi.

Yayımlanmamış yüksek lisans tezi, Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.

Okur, M. E. ve Sayın Z. (2014). Gıda Bankacılığı: Sosyal Sorumluluk Modeli

Olarak. İstanbul: Cinius Yayınları.

Öktem, İ. Ö. (2011). Tanıtım Afişlerinde Karikatürün Kullanımı ve Bir Şehir

Tanıtımı Örneği Doğrultusunda İncelenmesi. Yayımlanmamış yüksek lisans

tezi, Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Kütahya.

Özden, M. (2011). Yöneticilerin Sosyal Sorumluluk Projelerine Yaklaşımları

(Balıkesir İlinde Bir Uygulama). Yayımlanmamış yüksek lisans tezi,

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Çanakkale. Özgen, E. (2006). Kurumsal Sosyal Sorumluluk. İstanbul: Maviağaç Kültür Sanat

Yayıncılık.

Özgüven, N. (2013). Sosyal Pazarlama Kampanyalarına Yönelik Tutumun Müşteri Memnuniyeti ve Bağlılığına Etkisi. Ege Akademik Bakış, 13(1), 29-42.

Özkan, A. (2014). Reklam Yönetimi. İstanbul: İTO Yayınları.

Öztürk, M. C. (2009). Reklamın Toplumsal Yansımaları ve Yeni Reklam Biçimleri. Yavuz, Ş. (Derleyen) içinde, Sosyal Boyutlu Reklamlar (s. 217-235). Ankara: Ütopya Yayınevi.

Özüpek, M. N. (2013). Kurum İmajı ve Sosyal Sorumluluk. Konya: Eğitim Yayınevi. Özyürek, N. (1998). Reklam ve Reklamın Etkileri. Yayımlanmamış yüksek lisans

tezi, Yıldız Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.

Polat Özbay, H. (2016). Sosyal Sorumluluk Kampanyaları ve Girişimcilik Üzerine

Bir Araştırma. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi, Başkent Üniversitesi

Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.

Serin A. Y., Sülün E. N. ve Yavuz E. (2006). Çağdaş Dünya ve Türk Afiş Sanatı Bağlamında, Türk Afiş Ustası İhap Hulusi Görey’in Tamamlanmamış Afişlerine Bir Eleştirel Bakış. Güzel Sanatlar Enstitüsü Dergisi, 17, 113-129. Tayfur, G. (2004). Reklamcılık. Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.

Tekin, İ. (2006). Kadın Sorunlarına Yönelik Sosyal Sorumluluk Kampanyaları ve

Reklamlarda Kadın Cinsiyetinin Sunumu. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi,

Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.

Tıngır, E. (2006). İşletmelerde Sosyal Sorumluluk Faaliyetlerinin Marka Sadakatine

Etkileri Üzerine Bir Araştırma. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi, Selçuk

T.C. Resmî Gazete, (13/01/2005). İlköğretim ve Orta Öğretim Kurumları Sosyal Etkinlikler Yönetmeliği.

Tuğsavul, B. (2013). Üniversitelerde Sosyal Sorumluluk ve Sosyal Girişimcilik Pilot Projesi. Toplum Gönüllüleri Vakfı Proje Raporu.

Tükel, İ. R. (2008). Sosyal Pazarlama ve Reklam “Dergi Reklamlarına Yönelik Bir

Analiz”. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi, Ege Üniversitesi Sosyal Bilimler

Enstitüsü, İzmir.

Ulu, A. S. (2007). Kurumsal Sosyal Sorumluluk: Bir Alan Çalışması. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Kahramanmaraş.

Usta, R. (2007). Marka Kalite ve Teknoloji Yönetimi Sempozyumu. SA 8000 Sosyal

Sorumluluk Standardı. (s. 105-114). Gaziantep.

Yaman, Y.(2005). Sivil Toplum Kuruluşları İçin Yönetim Rehberi. İçinde, Sosyal

Sorumluluk Kampanyaları. (s. 67-79). İstanbul: Kaknüs Yayınları.

Yaprak, Ş. (2006). İşçilerin Eğitimlerinde Sendikaların Önemi. III. Uluslararası

STK’lar Kongresi, 353-368.

Yazıcı, N. (1992). İşletmelerde Yöneten ve Yönetilenlerin Sosyal Sorumlulukları

Algılayışları. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi, Dokuz Eylül Üniversitesi

Sosyal Bilimler Enstitüsü, İzmir.

Yeraltı, G. (2005). Grafik Sanatı İçerisinde Afiş Sanatımızın Gelişimi. Anadolu

ELEKTRONİK KAYNAKLAR

URL-1, (2019). (TDK Sorumluluk Tanımı) – 15.01.19 tarihinde http://sozluk.gov.tr/ adresinden erişilmiştir.

URL-2, (2019). (Kızılay Tarihçesi) – 27.02.19 tarihinde

https://www.kizilay.org.tr/kurumsal/tarihcemiz adresinden erişilmiştir.

URL-3, (2019). (Kızılay Temel İlkeleri) – 28.02.19 tarihinde

https://www.kizilay.org.tr/kurumsal/temel-ilkelerimiz adresinden erişilmiştir.

URL-4, (2019). (Kızılay Ulusal Afet Yönetimi) – 01.03.19 tarihinde

https://www.kizilay.org.tr/neler-yapiyoruz/ulusal-afet-yonetimi adresinden erişilmiştir.

URL-5, (2019). (Kızılay Kan Hizmetleri) – 01.03.19 tarihinde

https://www.kizilay.org.tr/neler-yapiyoruz/kan-hizmetleri adresinden

erişilmiştir.

URL-6, (2019). (Kızılay Uluslararası Yardımları) – 01.03.19 tarihinde

https://www.kizilay.org.tr/neler-yapiyoruz/uluslararasi-yardimlar adresinden

erişilmiştir.

URL-7, (2019). (Kızılay Sosyal Hizmetleri) – 01.03.19 tarihinde

https://www.kizilay.org.tr/neler-yapiyoruz/sosyal-hizmetler adresinden

erişilmiştir.

URL-8, (2019). (Kızılay Sağlık Hizmetleri) – 01.03.19 tarihinde

https://www.kizilay.org.tr/neler-yapiyoruz/saglik-hizmetleri adresinden

erişilmiştir.

URL-9, (2019). (Kızılay İlk Yardım) – 03.03.19 tarihinde

https://www.kizilay.org.tr/neler-yapiyoruz/ilk-yardim adresinden erişilmiştir.

URL-10, (2019). (Kızılay Eğitim ve Gençlik Hizmetleri) – 03.03.19 tarihinde

https://www.kizilay.org.tr/neler-yapiyoruz/egitim-ve-genclik-hizmetleri

adresinden erişilmiştir.

URL-11, (2019). (Kızılay Göç ve Mülteci Hizmetleri) – 03.03.19 tarihinde

https://www.kizilay.org.tr/neler-yapiyoruz/goc-ve-multeci-hizmetleri

URL-12, (2019). (Reklam ve İletişim) – 07.01.19 tarihinde

GÖRSEL KAYNAKLAR

Resim 1, (2019). (Gezegeni Kurtarın adlı Afiş) – 03.07.19 tarihinde

https://www.adsoftheworld.com/media/print/save_the_planet_plastic

adresinden erişilmiştir.

Resim 2, (2019). (Ölülerle Konuşmak adlı Afiş) – 03.07.19 tarihinde

https://www.adsoftheworld.com/media/print/bangalore_traffic_police_talk_th em_dead_housewife adresinden erişilmiştir.

Resim 3, (2019). (Moulin Rouge: La Goulue Afişi) – 26.06.19 tarihinde

https://www.vangoghmuseum.nl/en/prints/collection/p0914N1996 adresinden

erişilmiştir.

Resim 4, (Kızılay Tarihi Afişler) – Türk Kızılayı Arşiv ve Kütüphane Müdürlüğü’nden erişilmiştir.

Resim 5, (Kızılay Tarihi Afişler) – Türk Kızılayı Arşiv ve Kütüphane Müdürlüğü’nden erişilmiştir.

Resim 6, (Kızılay Tarihi Afişler) – Türk Kızılayı Arşiv ve Kütüphane Müdürlüğü’nden erişilmiştir.

Resim 7, (Kızılay Tarihi Afişler) – Türk Kızılayı Arşiv ve Kütüphane Müdürlüğü’nden erişilmiştir.

Resim 8, (Kızılay Tarihi Afişler) – Türk Kızılayı Arşiv ve Kütüphane Müdürlüğü’nden erişilmiştir.

Resim 9, (Kızılay Tarihi Afişler) – Türk Kızılayı Arşiv ve Kütüphane Müdürlüğü’nden erişilmiştir.

Resim 10, (2018). (Kızılay Tarihi Afişler) – 26.10.18 tarihinde

http://kizilaytarih.org/galeri-afisler.html adresinden erişilmiştir.

Resim 11, (2018). (Kızılay Tarihi Afişler) – 26.10.18 tarihinde

http://kizilaytarih.org/galeri-afisler.html adresinden erişilmiştir.

Resim 12, (Kızılay Tarihi Afişler) – Türk Kızılayı Arşiv ve Kütüphane Müdürlüğü’nden erişilmiştir.

Resim 13, (2018). (Kızılay Tarihi Afişler) – 26.10.18 tarihinde

Resim 14, (2018). (Kızılay Tarihi Afişler) – 26.10.18 tarihinde

http://kizilaytarih.org/galeri-afisler.html adresinden erişilmiştir.

Resim 15, (2018). (Kızılay Tarihi Afişler) – 05.11.18 tarihinde

http://vektorelcizim.net/turk-grafik-sanatinin-kurucusu adresinden

erişilmiştir.

Resim 16, (2018). (Kızılay Tarihi Afişler) – 26.10.18 tarihinde

http://kizilaytarih.org/galeri-afisler.html adresinden erişilmiştir.

Resim 17, (Kızılay Tarihi Afişler) – Türk Kızılayı Arşiv ve Kütüphane Müdürlüğü’nden erişilmiştir.

Resim 18, (Kızılay Tarihi Afişler) – Türk Kızılayı Arşiv ve Kütüphane Müdürlüğü’nden erişilmiştir.

Resim 19, (2018). (Kızılay Tarihi Afişler) – 26.10.18 tarihinde

http://kizilaytarih.org/galeri-afisler.html adresinden erişilmiştir.

Resim 20, (2018). (Kızılay Tarihi Afişler) – 26.10.18 tarihinde

http://kizilaytarih.org/galeri-afisler.html adresinden erişilmiştir.

Resim 21, (Kızılay Tarihi Afişler) – Türk Kızılayı Arşiv ve Kütüphane Müdürlüğü’nden erişilmiştir.

Resim 22, (2018). (Kızılay Tarihi Afişler) – 26.10.18 tarihinde

http://kizilaytarih.org/galeri-afisler.html adresinden erişilmiştir.

Resim 23, (2018). (Kızılay Tarihi Afişler) – 26.10.18 tarihinde

http://kizilaytarih.org/galeri-afisler.html adresinden erişilmiştir.

Resim 24, (2018). (Kızılay Tarihi Afişler) – 26.10.18 tarihinde

http://kizilaytarih.org/galeri-afisler.html adresinden erişilmiştir.

Resim 25, (2018). (Kızılay Tarihi Afişler) – 26.10.18 tarihinde

http://kizilaytarih.org/galeri-afisler.html adresinden erişilmiştir.

Resim 26, (2018). (Kızılay Tarihi Afişler) – 26.10.18 tarihinde

http://kizilaytarih.org/galeri-afisler.html adresinden erişilmiştir.

Resim 27, (2018). (Kızılay Tarihi Afişler) – 26.10.18 tarihinde

http://kizilaytarih.org/galeri-afisler.html adresinden erişilmiştir.

Resim 28, (2018). (Kızılay Tarihi Afişler) – 26.10.18 tarihinde

Resim 29, (2019). (Bir Kan Bir Fidan Kampanyası) – 05.02.19 tarihinde

http://f.eba.gov.tr/Kizilay/files/reklamvetanitimmateryalleri/1_kan_1_fidan.pdf

adresinden erişilmiştir.

Resim 30, (2019). (Eğitim Kampanyası) – 07.02.19 tarihinde

https://www.kizilay.org.tr/kurumsal/egitim-kampanyasi-kampanya-materyalleri

adresinden erişilmiştir.

Resim 31, (2019). (Umudu Ol İnsani Yardım Kampanyası) – 28.02.19 tarihinde

https://www.kizilay.org.tr/kurumsal/umudu-ol-insani-yardim-kampanya- materyalleri adresinden erişilmiştir.

Resim 32, (2019). (Arakan İnsani Yardım Kampanyası) – 28.02.19 tarihinde

https://www.kizilay.org.tr/kurumsal/arakana-insani-yardim-baski-dijital- dokumanlari adresinden erişilmiştir.

Resim 33, (2019). (Yardımseven Olmak Kanımızda Var! Kampanyası) – 28.02.19 tarihinde https://www.kizilay.org.tr/Upload/Dosya/14682334_ek-2-afis- brosur-gorselleri.pdf adresinden erişilmiştir.

Adı Soyadı : Erkan YAVUZ Doğum Yeri ve Yılı : İstanbul, 1992

Medeni Hali : Bekâr

Yabancı Dili : İngilizce

E-posta : erkannyavuz@gmail.com

Eğitim Durumu

Lise : Kartal Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

Önlisans : Marmara Üniversitesi TBMYO Basım ve Yayın Teknolojileri

Lisans : Dumlupınar Üniversitesi GSF Grafik

Yüksek Lisans : Kastamonu Üniversitesi SBE Sanat ve Tasarım Bilim Dalı

Grafik Tasarım

Mesleki Deneyim

Fikirfabrika Dijital Ajans 2017- 2018

Türkiye Büyük Millet Meclisi 2018- (hâlen)

Yayınları

Yavuz E. (2018). Grafik Tasarım Eğitimi Alan Öğrencilerin Önemli Grafik Tasarımcıları Ve Çalışmalarını Tanıma Düzeyi. 6. Uluslararası Matbaa

Teknolojileri Sempozyumu Poster Bildirisi, İstanbul.

Tarlakazan, E. Ve Yavuz E. (2018). Üniversite Öğrencilerinin Mobil Oyun Profili ve Oynama Alışkanlıkları. AÇÜ Sosyal Bilimler Dergisi 4 (2), 149-163.

Yavuz E. (2019). Instagram İçerik Tasarımlarının Grafik Tasarım Öğeleri Açısından İncelenmesi. İnönü Üniversitesi Uluslararası Sosyal Bilimler Dergisi, 8 (1), 321-328.

Benzer Belgeler