• Sonuç bulunamadı

5.1. Sonuç ve Tartışma

Bu araştırmada; akıllı tahta ile en az üç yıl ders görmüş, akıllı tahta üzerinde deneyim kazanmış öğretmenlerden eğitim gören 11 sınıftan oluşan toplam 220 kişilik 7. sınıf öğrencileri üzerinde akıllı tahtaya karşı öğrencilerin tutumu incelenmiştir. Tutumu ölçmek için 26 maddelik akıllı tahta tutum anketi yapılmıştır. Ayrıca öğrencilerin akıllı tahta ile ders görmeleri neticesinde matematik dersindeki durumlarını öğrenmek için, 5 sorudan oluşan öğretmen görüşme formu hazırlanıp, öğretmenlerle mülakat yapılmıştır. Anket sonucunda 26 maddeye öğrencilerin verdiği puanların genel ortalaması 3.75 gibi 4.0’a yakın bir değer çıkmıştır. Bu değer bize öğrencilerin akıllı tahta ile ders işlediklerinde tutumlarının “katılıyorum” seçeneğine yakın olduğu, öğrencilerin akıllı tahtaya karşı anlamlı ve pozitif bir tutum sergilediğini göstermektedir. Ayrıca öğrencilerin akıllı tahta ile ders görmeleri neticesinde matematik dersindeki durumlarını öğrenmek için, 5 sorudan oluşan öğretmen görüşme formu hazırlanıp, öğretmenlerle mülakat yapılmıştır. Mülakat neticesinde; öğretmenlerin akıllı tahtayı etkin kullandıkları, akıllı tahta öğrencilerin derse karşı motivasyonunu olumlu etkilediği, öğrenmeyi kalıcı kıldığı ve akıllı tahtanın öğrenciler üzerinde olumsuz etkileri olmadığı görüşüne ulaşılmıştır.

Yaşanan Matematik deyimi (adı), matematiğe göreceli bir yaklaşımı ifade etmektedir. Doğuştan başlayarak, bütün bir yaşam boyunca, tüm insanların beraberliğinde her an devam ettiği belki de tek bilim konusu matematik olmalıdır. Çoğu kez matematiği, okullarda okutulan matematik derslerinin konuları ile sınırlı sanırız. Oysa o inanılmaz bir gelişmişlikle bugün ulaştığı noktada, bilimin parlayan yıldızı olmuştur. Onun gelişmişliği fen ve sosyal bilim konularını da tetiklemiş ve teknolojinin

XX. y.y.’da en üst düzeye çıkmasında temel alt yapıyı oluşturmuştur. Onun desteğiyle uzayın keşfi ve kullanılması projeleri de başarılmıştır. Bugün evimizin bir köşesindeki renkli televizyondan, Japonya’daki yani dünyanın bize göre diğer yarı küresindeki bir spor olayı naklen izlenebiliyorsa, bu uzay ve dijital teknoloji sayesinde olanaklı hale gelmiş olup, bunu sağlayan görünmeyen güç ise matematiktir. Matematik, onu öğrenmeyenler (öğrenemeyenler) ya da diğer bir deyişle matematik bilmeyenler için de vardır. O, yaşamın içinde her an vardır; yaşamın vazgeçilmez ya da terk edilmesi olanaksız bir gerçeğidir. Tıpkı mantıkta olduğu gibi. Okula başlayan her çocuk, hatta okul öncesi öğretim alan her çocuk, daha küçücük yaşında onunla tanışmaktadır. Bu tanışmadan ortaya çıkan beraberlik yaşam boyu sürecektir. Öyleyse bu birlikteliğin taraflarından biri olan matematik de yaşamalıdır. Bu küçücük çocuklar matematikten ne anlar demeyin. Onların eline tutuşturulan kitaplar arasında en ürkütücü olanı, herhalde üzerinde matematik yazanı olmalıdır. Çünkü ona ablaları ve/veya ağabeyleri, matematiğin ne kadar zor olduğunu söylemişlerdir. Kimi öğrenciler ise bu yaklaşıma teslim olup matematiği bir türlü sevemez. Kimi öğrenciler ise bu telkini aşarak onu anlamaya, onu öğrenmeye çalışır. Bu yaklaşım, bu gibi düşünen öğrencilerin başarısı ve ayrıcalığıdır. Nasıl ki sevmek karşılıklı olursa güzel ve anlamlıdır; işte matematiği sevmek de böyle bir şeydir. Siz onu sevmiş iseniz, bir de bakacaksınız ki bir gün o da sizi seviyor. Onu anladıkça, giderek daha iyi tanıdıkça ve bu beraberlik pekiştikçe bir de bakacaksınız ki bu bir tutkuya dönüşmüştür (Aksoy, 2005, s.4)

Matematiği sevdirme ve öğrencilerin matematik becerilerini geliştirme hususunda öğretmenlere çok önemli görevler düşmektedir. Etrafınızda ilk matematik öğretmeninden sonra bir ömür boyu matematikten korkan ve nefret eden, ya da ilk matematik öğretmeninden sonra matematiği seven ve bir ömür boyu ilgi duyan insanların konuşmalarını sıklıkla duymuşunuzdur. Akıllı tahta iyi kullanılabilindiği sürece öğrencilerin derse karşı bakış açılarını pozitif olarak etkilediği görülmüştür. Her öğrenci öğrenebilir; ama erken ama geç. Önemli olan onları dersleri dinlemeye teşvik etmektir. Akıllı tahta öğretmenden kaynaklanan yazı ve düzgün olmayan şekil hatalarını ortadan kaldırmaktadır. Literatüre bakıldığında İngiltere’de üniversite öğrencileri üzerinde yapılan bir araştırmada, öğrencilerin çoğu akıllı tahtayla matematik formüllerinin daha düzgün yazılabildiğini söylemişlerdir (Bulut ve Koçoğlu, 2012).

Öğretmenlik yaptığım okulda akıllı tahta ile 7. sınıf öğrencilerinin matematik dersleri anlatırken; öğrencilerin akıllı tahta aktivasyonu için yarıştıklarını, akıllı tahta kalemini kullanmak için tahtadaki soruları çözmeye istekli olduklarını, özellikle geometri konularının işlenişinde kendilerini daha rahat hissettiklerini, derslerin verimli eğlenceli ve zevkli geçtiğini, zamandan tasarrufla diğer etkinliklere de vakit ayırabildiğimizi, akıllı tahtanın biz öğretmenler için de bir çok uygulamayı kolaylaştırdığını, öğrencilerin çoğunun derse odaklanma dikkat ve motivasyon gibi sorunlarının olmadığını gözlemlenmiştir. Yapılan araştırmada akıllı tahtanın ilerleyen yıllara rağmen öğrencilerin tutumunun pozitif olduğu görülmüştür. Literatüre bakıldığında ülkemizde akıllı tahtalar yaygın değilken yapılan deney-kontrol gruplu araştırmaların çoğunda olduğu gibi akıllı tahta ile ders gören öğrencilerin matematik dersine karşı tutumları anlamlı ve pozitif yöndedir (Akçayır, 2011; Gençoğlu, 2013; Kaya, 2013; Bulut ve Koçoğlu, 2012; Kırbağ ve Diğerleri, 2011; Tataroğlu, 2009). Yurt dışında yapılan ve akıllı tahtanın yaygın kullanıldığı ülkelerde yapılan araştırmalarda matematik dersine tutum anlamlı ve pozitif yöndedir (Schmidt,1998; Kennewel, 2006). Buradan öğrencilerin akıllı tahta ile yeteri kadar ders görüp tahtanın özelliklerini kavrayamadıkları ya da öğretmenler tarafından akıllı tahtanın yeterli düzeyde kullanılamadığı sonucu çıkarılabilir.

5.2. Öneriler

Bu bölümde; araştırma sonucunda elde edilen bulgulardan yola çıkarak bazı önerilere yer verilmiştir. Araştırma Ankara ili iki özel okulunda 7. sınıf olan 220 öğrenci ve 7 öğretmen ile yapılmıştır. Araştırmada öğrencilere akıllı tahta tutum ölçeği anketi yapılmış ve sonuçlar SPSS 19.0 ve AMOS 16.0 programlarıyla analiz edilerek, öğrencilerin akıllı tahta ile ders işlemeleri neticesinde matematik dersinde akıllı tahta kullanımına karşı pozitif bir tutum ortaya koydukları sonucuna varılmıştır. Bu sonuçtan hareketle aşağıda belirtilen önerilere yer verilmiştir.

 Akıllı tahta ile eğitim tüm eğitim kurumlarında ve tüm derslerde kullanılması faydalı olur.

 Akıllı tahta ile ile ilgili yaşanan teknik aksaklıklar için okullarda yeterli sayıda teknik eleman bulundurmalı ve bazı basit aksaklıkların giderilmesi noktasında öğretmenlerde eğitilmelidir.

 Akıllı tahta bilhassa görsellik içeren derslerde ya da konularda kullanılması faydalı olur.

Benzer Belgeler