• Sonuç bulunamadı

Dig Top.

6. TARTIġMA VE SONUÇ

Modern ve geliĢmekte olan dünyada, spor da toplumları ilgilendiren diğer kavramlar gibi kapsamlı ve karmaĢık bir yapıya sahiptir. Bu kapsamda spor olgusu ekonomik, sosyal, kültürel ve siyasal alanlardan bağımsız olarak düĢünülemez. Bu çerçevede bakıldığında spor eksenli yapılan çalıĢmalar ülkenin tanıtımında, geliĢiminde, sağlıklı bir nesil yetiĢmesinde, eğitiminde, ekonomik bir sektör olarak merkezi eğilim oluĢturmasında vb. alanlar ve geliĢmelerde önemli bir rol oynamakla beraber bu geliĢmelerin yaĢanmasında hiç Ģüphe yoktur ki sağlam temellere oturtulmuĢ bir spor yönetimine ve spor tesislerinin geliĢmiĢliğine bağlıdır.

Ülkemizde son zamanlarda spor alanında hem özel sektörün varlığı hem devletin bu alanda yaptığı yatırımlara bakıldığında ciddi anlamda mesafe alındığı görülmektedir. Devletin her yönüyle sporu sevk ve idare edebilmesi için oluĢturulan Gençlik ve Spor Bakanlığı ve bu bakanlığa bağlı olarak çalıĢan Spor Genel Müdürlüğüne düĢen görev ve yükümlülükler çok büyüktür.

AraĢtırmamız ile elde edilen bulguları değerlendirdiğimizde ulaĢılan sonuçları Ģunlardır;

Bingöl Gençlik Hizmetleri ve Spor Ġl Müdürlüğüne ait Merkez Ġlçede bulunan spor tesislerinde antrenman yapan sporcuların büyük çoğunluğu (n=180) 10-17 yaĢ aralığında oluĢturmaktadır. Ayrıca antrenörlerin geneline bakıldığında (n=23) 30 yaĢ ve üzerinde olduğu görülmektedir.

Antrenör ve sporcuların cinsiyet dağılımına bakıldığında; antrenörlerin %75‟i (n=21) erkeklerden oluĢmaktadır. Sporcuları ele aldığımızda %60,20‟si (n=121) erkek sporculardan oluĢmaktadır. AraĢtırmada erkek antrenör ve sporcuların, bayan antrenör ve sporculara nazaran daha katılımcı oldukları görülmektedir. Kastamonu‟da yapılan bir çalıĢmada, spor tesislerinden faydalanan antrenör ve

60

sporcuların büyük bir bölümünün, erkeklerin oluĢturduğu belirlenmiĢtir. (87) AraĢtırmamızla paralellik arz etmektedir.

Antrenörlerin büyük bir çoğunluğu %75 oranında üniversite, sporcuların ise; ortaokul ve lise okuduğu veya mezun olduğu belirlenmiĢtir. KahramanmaraĢ Ġlinde yapılan bir araĢtırmada sporcuların ortaokul ve lise okudukları veya mezun olduğu, antrenörlerinde üniversite mezun oldukları belirtilmiĢ olup, (88) yapılan bu çalıĢma araĢtırmamızla paralellik göstermektedir.

Yapılan araĢtırma ile ilgi duyulan ve uğraĢılan spor dallarına genel anlamda bakıldığında sırasıyla yüzme, basketbol ve atletizm oluĢturmaktadır. Antrenörler ircaa ettikleri spor branĢıyla çoğunlukla 6-10 yıl aralığında, sporcular ise 1-5 yıl aralığında spor yaptıkları araĢtırmamızda görülmüĢtür.

Bingöl Gençlik Hizmetleri ve Spor Ġl Müdürlüğüne ait spor tesislerini kullanan antrenör ve sporcuların faaliyetlere katılım yoğunluğu bakımında sırasıyla; Çok Amaçlı Spor Salonu, KarĢıyaka Spor Salonu, Bingöl Yarı Olimpik Yüzme Havuzu ve Düzağaç Futbol Sahası olduğu araĢtırmada görülmüĢtür. Antrenörlerin spor tesislerini haftada 3 kez ve üzerinde, sporcularında haftada 1-3 kez kullandıkları görülmüĢtür.

Spor tesislerinde sportif faaliyetlere katılan antrenör ve sporcuların büyük bir kısmının evi ile spor tesisi arasındaki mesafe 3-5 km arasında olduğu, tesis ile evi arasındaki mesafenin uzak veya yakın olması antrenman yapmaları etkilemediği araĢtırmada görülmüĢtür.

Yapılan bu araĢtırmada spor tesislerindeki giriĢ ve çıkıĢ olanaklarının, oksijen dönüĢüm ve havalandırmanın, ısıtma ve ısınmanın, aydınlatmanın, banyo ve duĢ imkânlarının, lavabo ve tuvalet imkânlarının, seyirci koltukları ve tribünün, faaliyet öncesi ısınma alanlarının, dinlenme ve soyunma odaları kapasitesinin, güvenlik

61

imkânlarının, otopark alanının, tesislere ulaĢımın ve antrenman yapmak için verilen sürenin antrenör ve sporcuların beklenti ve ihtiyaçlarını karĢıladığı belirlenmiĢtir. Buna karĢın temizlik ve hijyen durumunun, saha ve zeminin, spor malzemelerinin, sağlık kabini ve ilk yardım odalarının, sosyal aktivite alanlarının ve engelli sporculara yönelik tesislerin yeterliliğinin antrenör ve sporcuların beklenti ve ihtiyaçlarını karĢılamadığı belirlenmiĢtir.

Ayrıca düzenlenen aktivitelerden haberdar olma ve personellerin iletiĢim becerilerinin, mimari tasarımının ve tesislerin fiziksel kapasitesinin beklenti ve ihtiyaçları karĢılayıp karĢılamadığı hakkında kararsız oldukları belirlenmiĢtir.

Spor tesislerinde düzenlenen spor organizasyonlarının yönetim fonksiyonları ve iĢletmecilik boyutları çerçevesinde yapılan yürütme, planlama, organize etme kontrol ve denetim süreçlerinin antrenörlerin beklenti ve ihtiyaçlarını karĢılamadığı, sporcuların ise bu anlamda kararsız oldukları araĢtırma ile görülmüĢtür.

Bingöl Gençlik Hizmetleri ve Spor Ġl Müdürlüğüne ait spor tesislerinde bulunan personel ve yöneticilerin oluĢan problemlere karĢı ilgileri ve iĢletmecilik anlayıĢı içerisinde mesleki eğitimleri antrenör ve sporcuların beklenti ve ihtiyaçlarını karĢılamadığı belirlenmiĢtir.

Sonuç olarak, Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından ülke genelinde spor tesislerinin değiĢim ve dönüĢümünü baĢlatmasıyla beraber Bingöl Ġlinde de ciddi anlamda spor tesislerini yenileyerek halkın hizmetine sunmuĢtur. Yenilenen tesislerin yanında halen eski dönemlere ait spor tesislerini varlığı beraberinde birçok sorunu da getirmektedir. Mevcut spor tesislerinin bakım ve onarımı zamanında ve yeterince yapılmadığından dolayı antrenör ve sporcuların, beklenti ve ihtiyaçlarını karĢılayamamaktadır. Spor tesislerine gerekli müdahalelerin yapılamaması yöneticilerin iĢletmecilik anlayıĢının ve mesleki eğitimlerinin yeterli olmadığını

62

göstermektedir. Bu anlamda Bingöl Gençlik Hizmetleri ve Spor Ġl Müdürlüğünde çalıĢan personel ve yöneticilerin iletiĢim beceri eğitimi ve hizmet içi seminerleri verilerek iĢletmecilik anlayıĢı ve spor organizasyonlarının daha verimli olması sağlanmalıdır.

Sporcu sağlığı açısından son derece önemli olan ve Bingöl Gençlik Hizmetleri ve Spor Ġl Müdürlüğüne ait spor tesislerinde atıl durumda olan sağlık ve ilk yardım odalarının aktif hale getirilmeli ve gerekli sağlık personelini bünyesine katmalıdır. Ayrıca engelli sporcuların spor tesislerinden yararlanabilmesi için gerekli çalıĢmalar yapılmalıdır.

Antrenör ve sporcuların beklenti ve ihtiyaçlarını belirlemek ve olası ihtiyaçların etkin bir Ģekilde karĢılana bilmesi için Bingöl Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu ile ortak proje geliĢtirilmelidir.

63

7. KAYNAKLAR

1. Ġnal A. Beden Eğitimi ve Spor Bilim. Ġstanbul: Nobel Yayınevi, 2015: 192.

2. Kale R, ErĢen E. Beden Eğitimi ve Spor Bilimlerine GiriĢ, Ġstanbul: Nobel Yayınevi, 2003:

180-270

3. Small E. Çocuk ve Spor. ġenoğuz, H. (çev.), Ġstanbul: Optimist Yayınları, 2006: 279.

4. ĠĢler H. Türk Spor Tarihi Geleneksel Aba-ġalvar GüreĢlerimiz, Turna Yayınları, Ġstanbul,

2013: 19

5. Arıkan S. Farklı BranĢlardaki Spor Seyircilerinin Spor Ortamına ĠliĢkin GörüĢleri. Kastamonu

Eğitim Dergisi, 2004;12: 18.

6. ĠĢler H. Beden Eğitimi ve Spor El Bilgileri Kitabı. Lazer Ofset Matbaa, 1. Baskı. Niğde, 2001:

29.

7. Donuk B. Spor Yönetim Sanatı, Ötüken NeĢriyat, Ġstanbul, 2016: 108-122.

8. Ġnal R. KüreselleĢme ve Spor. Evrensel Basım Yayım, 1. Baskı, Ġstanbul, 2008: 99.

9. Salman M. Ülkemizde Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğüne Ait Bulunan Spor Salonlarının,

Kapasite ve Dağılım Yönünden Değerlendirilmesi ve Mevcut Durumun Tespiti, Hacettepe Üniversitesi, Spor Bilimleri II. Ulusal Kongre Bildirileri, Ankara.1992: 42.

10. Derman E. Spor Kültürü, Detay Yayıncılık, Ankara, 1. Baskı, 2016: 11-61.

11. SavaĢ, Ġ. Spor Genel Kültürü, Ġnkılap Kitabevi, Ankara, 1. Baskı,1997: 46.

12. Aydın S. A‟dan Z‟ye Dünya Tarihi, TaĢ Medrese Yayınları, Erzurum, 1. Baskı, 2013: 73

13. Barnes J. On Buçuk Bölümde Dünya Tarihi, Serdar Rifat Kırkoğlu (Çev.) Ayrıntı Yayınları ,

Ġstanbul, 3. Baskı, 2016: 59.

14. SavaĢ Ġ. Spor Yapan Ġnsan, E Yayınları, Ġstanbul, 1. Baskı 2008: 93.

15. Çetin N. Toplum Sağlığı Ġçin Nerede, Niçin, Nasıl Spor Yapılır? Turna Yayınları, Ġstanbul, 1.

Baskı, 2013: 29.

16. Dever A. Spor Sosyolojisi, Siyasal Kitapevi, 1. Baskı, Ankara, 2015: 41.

17. Erdemli A. Spor Felsefesi, E Yayınları, 1. Baskı, Ġstanbul, 2006: 44.

18. Topçu N. Psikoloji, Dergah Yayınları, 1. Baskı, Ġstanbul, 2003: 31.

19. Dever A. Tarihsel ve Güncel Boyutlarıyla Spor ve Toplum, Dergah Yayınları, 1. Baskı,

Ġstanbul, 2010: 178

20. FiĢek K. Dünyada ve Türkiye‟de Spor Yönetimi, Ankara Üniversitesi Basımevi, Ankara, 1981:

53-71.

21. Uslu F. Akgül M. Türk Spor Hukuku Mevzuatı, Adalet Yayınları, 1. Baskı,1 Cilt. Ankara,

2016: 109.

22. FiĢek K. 3S Ġmparatorluğu-Siyaset, Spor ve Sermaye Ġmparatorluğu, Tarihçi Kitapevi, Ġstanbul,

2011: 101.

23. Çağlar A. Terör ve Türkiye, Gazi Kitapevi, Ankara, 2009: 49.

24. Karahüseyinoğlu FA, Ramazanoğlu FĠ, Nacar EY ve ark. Türkiye‟nin Spordaki Konumunun

Bazı Avrupa Ülkeleri Ġle KarĢılaĢtırılması, Doğu Anadolu Bölgesi AraĢtırmaları, 2005:3.

25. Yücel AR, Sunay HA. Türk Sporuna ĠliĢkin Nicel GeliĢimin Dönemsel Olarak Ġncelenmesi ve

Bazı Ülkelerle KarĢılaĢtırılması, Ankara Üni. Dergisi, 2013;11: 98.

26. www.tuik.gov.tr. Nüfus Sayımına Göre Ġllerin SıralanıĢı (EriĢim Tarihi:08/03/2017)

27. Kılcigil E. Sosyal Çevre-Spor ĠliĢkileri, Bağıran Yayınevi, Ankara, 1985: 56.

28. Sevim YA, Tuncer FE, Erol EM. Antrenör Eğitimi ve Ġlkeleri. Ankara, Gazi Kitabevi, 1. Baskı,

64

29. Konter ER. Bir Lider Olarak Antrenör. Ġstanbul, Alfa Yayınları, 1. Baskı, 1996: 71.

30. Erkal M, Ayan D, Güven Ö. Sosyolojik Açıdan Spor, Der Yayınları, Ġstanbul, 3.Baskı, 1998:

104-259.

31. T.C. BaĢbakanlık Devlet Ġstatistik Enstitüsü Dergiai, Ankara, 2002; 12:22.

32. Yıldız SÜ. Antrenör Spor ve Fiziksel Etkinlik Hizmetleri Pazarlaması. Detay Yayıncılık,

Ankara, 1. Baskı, 2010: 26.

33. Aslan ġE. Yöneticinin El Kitabı, Eğitim Yayınevi, Konya, 1. Baskı, 2008: 21-25.

34. Ekenci G, Ġmamoğlu F. Spor iĢletmeciliği. Berikan Yayınevi, Ankara, 2014.

35. Yetim A. Spor yönetiminde sistem yaklaĢımı. Gazi Üniversitesi Beden Eğitimi Spor Bilimleri

Dergisi, 1996;1: 58-80.

36. Derman En. Spor Kültürü, Detay Yayıncılık, Ankara, 1996: 22.

37. Tükenmez Me. Toplumbilim ve Spor, Kaynak Yayınları, Ġstanbul, 2009:17

38. ROWE, David. Popüler Kültürler, Rock ve Sporda Haz Politikası M. Küçük (Çev.,) Ayrıntı

Yayınları, Ġstanbul, 1. Basım, 1996: 39.

39. Yıldız Do. Çağlar Boyu Türkler‟de Spor, Telebasım Yayıncılık, Ġstanbul, 1. Baskı, 2002: 36.

40. Baker W. Sports in the Western World, University of Illinois Press, Chicago, USA, 1988:348.

41. Erdemli AT. Ġnsan Spor ve Olimpizm, Sarmal Yayınlan, Ġstanbul, 1996: 79.

42. Tarcan, SE. Oyun –Cimnastik – Spor, Devlet Matbaası, Ġstanbul, 1932; 435.

43. ĠĢcan FE. Türklerde Spor, MEB Basımevi, Ankara, 1988: 17-55.

44. Tayga Y. Türk Spor Tarihine Genel BakıĢ, T.C. BaĢbakanlık Gençlik ve Spor Genel

Müdürlüğü Dergisi, Ankara,1990;8;19.

45. GümüĢ A. Kırkpınar GüreĢleri. T.C. BaĢbakanlık Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü Dergisi,

Ankara,1990: 3; 40.

46. Kahraman A. Osmanlı Devletinde Spor. Kültür Bakanlığı Yayınları, Ankara, 1995: 401.

47. Turhan M. Kültür DeğiĢmeleri. Milli Eğitim Basımevi, Ġstanbul,1969:239.

48. Bilge N. Türkiye‟de Beden Eğitimi Öğretmeninin YetiĢtirilmesi. Kültür Bakanlığı Yayınları,

Ankara, 1988:17-67.

49. Keten M. Türkiye‟de Spor. Ayyıldız Matbaası, Ankara,1974: 30.

50. FiĢek K. Spor Yönetimi. Ankara. Üniversitesi SBF Yayınları, Ankara, 1983: 256

51. Akyüz Y. Türk Eğitim Tarihi. Kültür Koleji Yayınları, Ġstanbul, 1994: 137.

52. ErkuĢ M. Spor Tarihi Ders Notları, Teksir Yayınları, Ġstanbul, 1987: 66.

53. Atabeyoğlu C. Spor, Tanzimattan Önce Cumhuriyete Türkiye Ansiklopedisi, ĠletiĢim yayınları,

Ġstanbul, 1985: 1474.

54. Yetim Az. Sosyoloji ve Spor, Morpa Kültür Yayınları, Ġstanbul, 2005: 33.

55. Sümer R. Türkiye‟de spor yönetiminin tarihsel geliĢimi ve sporda demokrasi. Güven Kitabevi,

Ankara, 3. Baskı, 1990: 44.

56. FiĢek K. Devlet Politikası ve Toplumsal Yapıyla ĠliĢkileri Açısından Dünyada ve Türkiye‟de

Spor Yönetimi. Bağırgan Yayınevi, Ankara, 1998: 46-49.

57. Atabeyoğlu C. Sporda devlet mi devlette spor mu. Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi

Yayınları, Ġstanbul, 1. Baskı, 2001: 37.

58. www.sgm.gov.tr. Tarihçe (EriĢim Tarihi:16/03/2017)

59. Sunay Ha. Spor Yönetimi, Gazi Kitapevi, Ankara, 2. Baskı, 2016: 56.

60. Aykın A. MeĢrutiyetten Günümüze Türkiye‟de Spor Politikaları ve 1980 Sonrası Parti ve

65

61. Uluskan SE. Atatürk‟ün Sosyal ve Kültürel Politikaları, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek

Kurumu Atatürk AraĢtırma Merkezi Yayınları, Ankara, 2010: 59.

62. Ünver D.E. Atatürk ve Spor, Balkan Türkoloji AraĢtırmaları Merkezi Türklük Bilgisi Dergisi,

Prizren, 2004: 24-51.

63. Karali ĠS. Ulusal Spor Sporun Manifestosu, Asya ġafak Yayınları, Ġstanbul, 2017: 51.

64. Atalay AH, Yücel Al, Korkmaz MU. Türkiye‟de Yerel Yönetimler ve Spor Hizmetleri, Nobel

Yayın Dağıtım, Ġstanbul, 2016: 41.

65. www.sgm.gsb.gov.tr Tarihçe (EriĢim Tarihi: 21/09/2017)

66. Özalp Ġn. ĠĢletme Yönetimi, Nisan Kitabevi, EskiĢehir, 2010: 86

67. Kıvılcımlı H. Üretim nedir? , DireniĢ Yayınları, Ġstanbul, 5. Baskı, 2016:17.

68. AltunıĢık R, Özdemir ġ, Torlak Ö. Pazarlamaya GiriĢ. Sakarya Yayıncılık, Sakarya, 2011: 23-

24.

69. ġimĢek ġ, Çelik A. ĠĢletme Yönetimi, Eğitim Yayınevi, Konya 2011: 29.

70. Sevilengül O. Genel Muhasebe, Gazi Kitapevi, Ankara, 17. Baskı, 2013: 40.

71. ġakar M. Okakın N. Ġnsan Kaynakları Yöneticisinin El Kitabı, Beta Basım Yayın, Ġstanbul, 3.

Baskı, 2015: 126.

72. Okay A. Halkla ĠliĢkiler: Kavram, Strateji ve Uygulamaları, Der Yayınları, Ġstanbul, 7. Baskı,

2014: 208.

73. Barutçugil ĠS. Teknolojik Yenilik ve AraĢtırma GeliĢtirme Yönetimi. Bursa Üniversitesi

Yayını, Bursa, 1981: 79.

74. Tortop NU, Ġsbir EY, Aykaç B.U. Yönetim Bilimi, Yargı Yayınları, Ankara, 2007: 43-114.

75. Aydın A.H. Yönetimin Fonksiyonları, Ankara: Nobel, 2001: 61-76.

76. Tortop N.U. Personel Yönetimi. Yargı Yayınları, Ankara, 1999: 270.

77. T.C. BaĢbakanlık Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü, sporun geliĢtirilmesinde uygulanacak

temel ilkeler yönetmeliği. Ankara,1990:31.

78. Abalı A. Gençlik ve Spor. Gençlik ve Spor Bakanlığı Yayını, Ankara, 1974: 29.

79. Büker S. AĢıkoğlu R. Yatırım ve Proje Değerlemesi, Açıköğr. Fak, Yayınları, EskiĢehir,

1998:7.

80. Mucuk Ġ. Modern ĠĢletmecilik. Türkmen Kitapevi, Ġstanbul, 1993: 47.

81. Tatar T. Üner M. ĠĢletmecilik Ġlkeleri. Gazi Büro Yayınları, Ankara,1992: 59.

82. Doğu G. Spor Tesislerinin Planlanması, Spor Bilimleri I. Ulusal Sempozyum Bildirileri,

GSGM Yayını, Ankara, 1990: 36.

83. Adalı S. Türkiye‟de Spor Tesisi Konusunda Bazı Görüntüler, Spor Bilim Der, M.Ü. Atatürk

Eğ. Fak. Yay. Ġstanbul, 1990: 6: 19.

84. Bingöl G.H.S.Ġ.M, Bingöl Spor Tesisleri Brifingi, 2016: 3-24.

85. Bingöl G.H.S.Ġ.M, Bingöl Spor ġubesi Brifingi, 2017: 3-17.

86. Okan Ġ. Sporun YaygınlaĢtırılması Açısından Spor Tesisleri Politikası, Yüksek Lisans Tezi,

Ankara: Gazi Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara, 1994.

87. Demiröz MU. Gençlik Ve Spor Ġl Müdürlüğü‟ Ne Ait Spor Tesislerinin Fiziksel Özelliklerinin

Ve ĠĢletmecilik AnlayıĢının, Sporcu Ve Antrenörlerin, Ġhtiyaç Ve Beklentileri Açısından Değerlendirilmesi (KahramanmaraĢ Ġli Örneği Yüksek Lisans Tezi, KahramanmaraĢ: Sütçü Ġmam Üniversitesi, Sosyal Bilimleri Enstitüsü, 2009.

66

8. EKLER

Benzer Belgeler