• Sonuç bulunamadı

Araştırmanın bu bölümünde, bulgular ve yorumlar bölümünde açıklanan bulguların literatürdeki yeri, önceki çalışmalarla ve bulgularla karşılaştırılarak tartışılmıştır.

Öğretmen adaylarının alternatif ölçme değerlendirme tekniklerinden; yapılandırılmış grid tekniği ile ilgili ölçekten aldıkları 44,45 ortalama puan ile yapılandırılmış grid hazırlamada kendilerini yeterli olarak algıladıkları, 27,54 puan ile tanılayıcı dallanmış ağaç hazırlamada kendilerini yeterli olarak algıladıkları, 20,21 puan ile anlam çözümleme tablosu hazırlamada kendilerini yeterli algıladıkları, 65,63 puanla kare- çengel bulmaca hazırlamada kendilerini çok yeterli algıladıkları sonucu ortaya çıkmıştır. Literatürdeki araştırmalar incelendiğinde, bu alanda yapılan çalışmaların çoğunun sonucunda ölçek ile elde edilen toplam puan üzerinden yeterlik düzeylerinin incelenmesi yerine anketlere verilen cevaplara ilişkin yüzde ve frekans verilmesi yoluna gidilmiştir. Kilmen ve arkadaşlarının (2007) yaptıkları çalışmadan elde ettikleri bulgular sonucunda öğretmen adaylarının %48 ‘inin grid ile değerlendirme yapabilmede kendilerini yetersiz algıladıkları sonucuna ulaşılmıştır. Ancak bu çalışmada öğretmen adaylarının yapılandırılmış grid hazırlama açısından kendilerini yeterli algılamalarında 2007 yılından bu yana geçen zaman diliminde yapılandırılmış grid gibi alternatif ölçme ve değerlendirme tekniklerine verilen önemin artmış olmasıyla birlikte öğretmen adaylarının bu konuda artık kendilerini daha yeterli algıladıkları söylenebilir. Kanatlı (2008)’nın öğretmenlerle yaptığı çalışmada öğretmenlerin büyük bir kısmının, kendilerini alternatif ölçme ve değerlendirme tekniklerini hazırlama ve uygulama düzeyinde kısmi anlamda yeterli gördükleri sonucu bu çalışmanın sonucunu destekler niteliktedir.

Birgin ve Gürbüz (2008)’ ün yaptıkları çalışmada elde edilen yüzdelik değerler dikkate alındığında sınıf öğretmeni adaylarının çoğunun alternatif ölçme ve değerlendirme yöntemleri konusunda yeterli bilgi sahibi olmadıkları sonucu bu araştırmanın sonucuyla benzer doğrultudadır. Ayrıca Gelbal ve Kelecioğlu (2007)’nun öğretmenler üzerine yaptıkları çalışmada öğretmenlerin kendilerini en çok geleneksel yöntemler olarak adlandırılan sınav türlerinde yeterli gördükleri, diğer yöntemlerde kendilerini orta düzeyde yeterli gördükleri, öğrenci değerlendirmesine dayalı yöntemlerde ise hiç yeterli görmedikleri sonucu bu çalışmanın sonucunu destekler niteliktedir.

Öğretmen adaylarının alternatif ölçme ve değerlendirme tekniklerinden; yapılandırılmış grid hazırlamada aldıkları puanlar sonucunda az yeterli oldukları; tanılayıcı dallanmış ağaç tekniğini hazırlamada az yeterli oldukları; anlam çözümleme tablosu hazırlamada yeterli oldukları; kare bulmaca hazırlamada yeterli oldukları; çengel bulmaca hazırlamada çok yeterli oldukları sonucuna ulaşılmıştır.

Fen bilgisi öğretmen adaylarının alternatif ölçme ve değerlendirme teknikleri hakkında görüşlerine ilişkin açık uçlu sorulardan elde edilen sonuçlara göre;

Araştırmanın örneklem grubunun hemen hemen hepsinin alternatif ölçme ve değerlendirme tekniklerinin eğitimde gerekli olduğunu düşündükleri tespit edilmiştir. Öğretmen adaylarının çoğunun alternatif ölçme ve değerlendirme tekniklerinin zevkli ve eğlenceli olduğu için gerekli olduğunu düşündükleri, ayrıca öğretmen adaylarının yine büyük bir çoğunluğu alternatif ölçme ve değerlendirme tekniklerinin tam ve kalıcı öğrenmeye katkı sağlamasından dolayı, her aşamada geri dönüt sağlama imkanı vermesinden ve çok yönlü ölçüm yapmasından dolayı eğitimde gerekli olduğunu düşündükleri tespit edilmiştir. Đzgi (2007)’nin öğretmenler üzerine yaptığı çalışmada alternatif ölçme ve değerlendirme tekniklerinin çok yönlü değerlendirme ve objektiflik sağlaması gibi avantajlarının olduğunu düşünmesi bu araştırmanın sonucunu destekler doğrultudadır. Acar ve Anıl (2009) sınıf öğretmenlerinin alternatif ölçme ve değerlendirme tekniklerinden gelişim dosyası, performans değerlendirme ve dereceli puanlama anahtarını kullanabilme yeterliklerini ayrıca bu araç ve yöntemlerle ilgili karşılaştıkları sorunları ve çözüm

önerilerini araştırdıkları çalışmalarında öğretmenlerin gelişim dosyası ve performans değerlendirmeyi kullandıkları ancak dereceli puanlama anahtarıyla ilgili yeterli bilgiye sahip olmadıkları sonucuna ulaşmışlardır. Öğretmenlerin alternatif ölçme ve değerlendirme tekniklerini kullanmaları ve bu teknikleri kullanabilme açısından yeterli bilgiye sahip olmadıkları sonucu mesleğe yeni adım atacak öğretmenlerin bu konuda ne kadar donanımlı olduklarını araştırmayı gerekli kılmıştır. Yani, öğretmen adaylarının alternatif ölçme ve değerlendirme teknikleri hakkında yeterli bilgi ve beceriyi kazanmadan mezun oldukları sonucu öğretmenlerin bu teknikleri neden mesleklerini icra ederken kullanamadıklarının sebeplerinden sayılabilir. Bu açıdan bu iki çalışma birbirini destekler doğrultudadır.

Öğretmen adaylarının büyük çoğunluğunun alternatif ölçme ve değerlendirme tekniklerine 4 yıllık öğretim programında yeterince yer verilmediğini düşündükleri tespit edilmiştir.

Öğretmen adaylarının çoğu alternatif ölçme ve değerlendirme teknikleri hakkında daha donanımlı öğretmenler yetiştirilebilmesi için lisans programında uygulama boyutu arttırılmalı, lisans derslerinde de değerlendirme aracı olarak bu teknikler kullanılmalı, ve alternatif ölçme ve değerlendirme teknikleriyle ilgili öğretmenlere seminer kurs vb.. verilmeli şeklinde önerilerde bulundukları tespit edilmiştir.

Araştırmacılar tarafından yapılan birçok çalışmada ülkemizde görev yapmakta olan çoğu öğretmenin alternatif ölçme ve değerlendirme teknikleri hakkında yeterli donanıma sahip olmadıkları tespit edilmiştir (Güven, 2001; Çakan, 2004; Gözütok, ve ark, 2005; Birgin, 2006; Güven ve Eskitürk, 2007; Erdal, 2007). Bu bağlamda Birgin ve Gürbüz (2008)’ün yaptıkları çalışmadan alternatif ölçme ve değerlendirme konusunda öğretmenlerin nitelikli olması adına öğretmen adaylarının bu yönde yetiştirilmesi ve öğretmenlerin hizmet içi eğitim kurslarıyla desteklenmesi gerektiği sonucu bulunmuştur. Bu sonuçlar yapılan bu çalışmada öğretmen adaylarından alınan görüşlerle benzer niteliktedir. Öğretmen adaylarından alınan görüşler doğrultusunda öğretmen adaylarının kurslarla eğitilmesi önerilmiştir.

Benzer Belgeler