• Sonuç bulunamadı

Tapınak (Koordinatlar: N 37 ○ 18' 590''-E 028 ○ 03' 897'' Rakım: 526 m)

2. MATERYAL VE METOT

2.1 Çalışma Alanında Belirlenen İstasyonlar

2.1.7 Tapınak (Koordinatlar: N 37 ○ 18' 590''-E 028 ○ 03' 897'' Rakım: 526 m)

Tiyatronun güneyindeki bir üst terasta yer almakta ve tiyatro ile birlikte düşünülüp, ona göre düzenlenmiş izlenimi vermektedir. Peripteral planlı, Ion düzeninde, üç basamaklı bir alt yapı üzerine inşa edilen tapınak, kuzey-güney yönünde olup, girişi kuzeyde, tiyatro yönündedir. Tapınağın euthynteria ölçüleri 14,79x20,79 m, stylobat ölçüleri ise 12,55x18,54 m'dir. Tapınağın 10 m güneyinde kademeli olarak istinat duvarı inşa edilmiştir. Bu duvar aynı zamanda peribolos işlevi de görmüş olmalıdır. Tapınağın altarına ait kalıntıya rastlanmamıştır. Ahmet Adil Tırpan (Selçuk Üniversitesi-Arkeoloji Bölümü) tarafından Augustus ve İmparatorluk Tapınağı olarak önerilen yapı, mimari elemanlarına göre Erken İmparatorluk Dönemi'ne tarihlenmektir (http://pau.edu.tr/stratonikeia).

Bu istasyon da tıpkı kaya mezarları gibi orman sınırında bulunur. Alan içerisinde tek ve çok yıllık otsu bitkilerin yanısıra zeytin ve karaçam (Pinus nigra) ağaçları da bulunur. Alandaki otsu bitki vejetasyonunun yoğun bir yapıda olması burayı çeşitli kelebek türleri için çekici kılar.

Şekil 2.8 : Tapınak ve çevresinin genel görünümü (7. istasyon) 2.1.8 Su yapısı (Koordinatlar: N 37○ 18' 564''-E 028○ 03' 994'' Rakım: 521 m)

Yatağan-Milas karayolu yapımı esnasında tespit edilip, daha sonra kazıyla büyük bir kısmı ortaya çıkarılan yapı, modern kara yolunun güney kenarında bulunmaktadır.

Burada ortaya çıkarılan bent haricinde, herhangi bir yapı bilinmemektedir. Yer yer devşirme mimari bloklarında kullanıldığı yapı, Roma İmparatorluk Dönemi'ne tarihlenmektedir (http://pau.edu.tr/stratonikeia).

Bu istasyon ormanla iç içe bir yapıdadır. Alan içerisinde otsu bitki çok fazla bulunmaz. Alana hakim olan vejetasyon karaçamlardan (Pinus nigra) oluşan ormanlardır. Bu habitat ormanlık alanda yaşamaya uyum sağlamış olan kuşlar ve memeliler için uygun yaşam alanlarıdır.

Şekil 2.9 : Su Yapısı ve çevresinin genel görünümü (8. istasyon) 2.1.9 Köy meydanı kompleksi (Koordinatlar: N 37○ 18' 821''-E 028○ 03' 821''

Rakım: 504 m)

Antik kentin batısında, batı sur duvarlarının yaklaşık 50 m doğusunda, eski Eskihisar Köyü'nün meydanı vardır. Burada Beylikler, Osmanlı ve Cumhuriyet Dönemi sosyal, sivil ve dini yapılarından Türk Hamamı, Şaban Ağa Camii, kahve, fırın ve farklı mesleklere ait dükkanlar görülmektedir. Yapıların bazıları tahrip olmasına rağmen, sokağı ile birlikte kent dokusu gayet kolay anlaşılabilmektedir. Karşılıklı köy meydanına bakan kahvehaneleri ve yan yana dizilmiş farklı meslek gruplarına ait dükkanların yanı sıra, bu yapıları dallarıyla koruyan anıtsal çınar ağaçları köy meydanın daha da güzelleştirmektedir. Özellikle köy meydanında ve dükkanların önünde görülen, Osmanlı Dönemi taş döşeli yollar ve her iki kenarındaki kaldırımlar,

Cami ve hemen yakınında bulunan köy kahvesi Muğla Valiliği'nin yakın ilgisi ve ödenek tahsisi sonucunda, GELİ Müessese Müdürlüğü'nün malzeme desteği ile Muğla Genç İşadamları tarafından restore edilmiştir. Köy kahvesinin hemen doğu yanındaki Köy Odası, Yatağan Kaymakamlığı'nın ilgilenmesi sonucunda, Kaymakamlığın kontrolünde, Yatağan Belediyesi'nin desteği ile Eskihisar Köy Tüzel Kişiliği tarafından restore edilmiştir (http://pau.edu.tr/stratonikeia).

Köy meydanında otsu bitki hemen hemen hiç bulunmaz. Sadece köyün girişinde birkaç tane çınar ağacı (Platanus orientalis) bulunur. Bu ağaçlar bir memeli türü olan sincaplar için uygun bir yaşam alanı sunarlar.

Şekil 2.10 : Köy Meydanı ve çevresinin genel görünümü (9. istasyon) 2.1.10 Şaban ağa camii-Selçuk hamamı (Koordinatlar: N 37○ 18' 805''-E 028○ 03'

788'' Rakım: 510 m)

Cami Köy Meydanı'nın batısında, Selçuk Hamamı'nın hemen kuzeyindedir. Yaptıranından dolayı Şaban Ağa Camii olarak adlandırılmıştır. Kitabesine göre 1876 (Hicri 1293) yılında yeniden inşa edilmiştir. Birçok tamirat geçirmiş olmasına rağmen, günümüze kadar sağlam gelebilmiştir. Evliya Çelebi'nin bahsettiği Tabakhane Camii/Sulu Camii olarak bilinen yapının olduğu yere inşa edilmiş olmalıdır. Dörtgen bir plan şeması olan camii, 14,80x14,80 m ölçülerinde kare bir harim kısmına sahiptir. Caminin içerisi dört duvara yerleştirilen 16 pencere ile aydınlatılmaktadır.

Köy Meydanı'ndaki Şaban Ağa Camisi'nin hemen güneyinde, cami ile bütünlük oluşturacak şekilde inşa edilen, halk arasında ''Selçuk Hamamı'' olarak adlandırılan hamam bulunmaktadır. Hamamın bugün genellikle duvarları ayakta kalmış, tonozlu bir mekanı hariç diğer kısımlarının üst örtüsü tamamen, bazı mekanlarının duvarları da kısmen veya tamamen yıkılmıştır. Doğu-batı yönünde inşa edilen yapının inşa malzemesi, moloz taş ve yer yer bu taşlar arasına yerleştirilmiş olan tuğla parçacıklarından oluşmaktadır. Hamama ait bir kitabe bulunmadığından, yapının kesin inşa tarihi bilinmiyor. Fakat soyunmalık bölümünde yapılan çalışmalarda ele geçen seramik parçalarının 14-15. yy. özellikleri göstermesi, soyunmalıktan soğukluk kısmına geçişte bulunan aralık bölümünün 16. yy.'dan sonra görülmemesi ve sıcaklıkta üst örtüye Türk üçgenleriyle geçilmesi gibi özellikler dikkate alındığında uzmanlar hamamın 14. yy. ortalarından 15. yy. ortalarına kadarki bir zaman süreci içinde inşa edilmiş olabileceğini düşünmektedirler (http://pau.edu.tr/stratonikeia).

Bu istasyonda tek ve çok yıllık otsu bitkilerin yanısıra geofitler, zeytin ve Rosaceae familyasından erik ağaçları bulunur. Alanın bu zengin floristik yapısı birçok ötücü kuş ve böcekler için uygun yaşam alanlarıdır.

3. BULGULAR

Bu çalışma, Mart 2010-Şubat 2011 tarihleri arasında Stratonikeia antik kentinin faunasını tespit amacıyla yapılmıştır. Sonuç olarak omurgasızlarda 21 takımdan 42 familyaya ait 53 tür (7 sınıftan) (Tablo 3.1) ve omurgalılarda 21 takımdan 54 familyaya ait 119 tür (4 sınıftan) ( Tablo 3.2) tespit edilmiştir. Türlerin yayılışı, statüsü ve genel özellikleri literatür ile karşılaştırılarak verilmiştir. Türlerin renk ve desen durumlarını göstermek, yaşadıkları biyotoplar hakkında bilgi vermek üzere bunlara ait renkli fotoğraflar verilmiştir.

Tablo 3.1: Araştırma alanında çalışmalar sonrası tespit edilen omurgasız hayvanların taksonomik durumu

Bilimsel Adı Türkçe Adı Familya Takım

Benzer Belgeler