• Sonuç bulunamadı

3.3. Depolama Tanklarının Sismik Tasarımı

3.3.1. Tasarım yükü

3.3.1.5. Tank eğimleri

Tankın alt kısmının dayanacağı eğim veya yüzeyin, mücavir zemin yüzeyinden en az 1 ayak boyu yukarıya inşa edilmesi tavsiye edilir. Bu, uygun bir drenaj imkanı sağlayacak alt kısmı sürekli kuru tutacak ve olması muhtemel küçük bazı çökmeleri kaldırabilecektir.

Eğimin, 3 veya 4 inçlik üst kısmının, temiz kum, çakıl, kırık taş (boyutu 1 inç’ten büyük olmayacak) veya daha önceden uygun olarak şekil verilecek diğer malzemeleri içermesi tavsiye edilmektedir. Dipten bir sızıntı halinde dolgunun bozulup akacağı yerlerde, 3 inç derinlikli, ½ ile 1 inç arası kalınlıklı çakılların kullanılması tavsiye edilmektedir. Bunun inşası sırasında, kullanılan ekipman ve malzemenin eğim üzerinde hareket etmesi, daha yumuşak malzemelerin yüzeyini bozacaktır. Tank, kaynaklanmak için yerleştirilmeden önce; yüzey üzerindeki bu pürüzlüklerin düzeltilmesi gerekir. Düzlenen eğim, yapım esnasında yatay sınırı devam ettirecek ve tankın altını yerden gelecek nemden koruyacak şekilde yağlanabilir veya stabilize edilebilir. Ancak bu tedbir alınırken, bu amaçla kullanılan malzemenin miktarı veya türünün kaynakla ilgili bir zorluk çıkarmaması veya galvanik aşınmaya mahal vermemesine dikkat edilmelidir.

Düzlenen tank eğiminin, dış çevresinden merkezine kadar şişkinleştirilmesi tavsiye edilmektedir. 10 fitte en az 1 inçlik bir eğim önerilir. Bu şişkinlik, muhtemelen orta kısımda daha büyük olan hafif oturmaları kaldırabilecek şekilde olacaktır. Aynı zamanda, suyun veya sulu çamurun, kabuktaki açıklıklardan veya kabuk yakınına konulan karterlerden temizlenmesini ve giderilmesini kolaylaştıracaktır. Şişkinlik miktarı çatı destek kolonlarının uzunluklarını etkileyeceği için, bu özellik üreticiye, mutlaka önceden bildirilmelidir.

Tankın altı kısmı, düz ve sert bir kütük üzerine oturtulduysa, aynı şekilde düz bir eğim tavsiye edilir. Böylece, kütük bir yastık görevi görecek ve alt plakalar eğimi açısından uygun bir dış kenar özelliği gösterecektir.

çalışmalarına dayalı olarak yapılan, yer altı etütlerinde, tankı desteklemek üzere bir alt yapının kurulmasının gerekli olmadığı belirtiliyorsa; uygun temeller toprak malzemelerinden inşa edilebilir. Toprak üzerine yapılan temellerin performans gerekleri, daha geniş çapta yapılan temellerinkiyle aynı özellikleri gösterir. Temel, özellikle aşağıdaki koşulları sağlamalıdır:

Tank destekleri için sabit bir düzlem sağlamalıdır.

Tank eğiminin oturmasını; tasarım bağlantı borularında kullanılan paylarla uygun değerlere kadar sınırlamalıdır.

Yeterli boşaltma / drenaj olanağı sağlamalıdır.

Tasarımların geliştirilmeleri esnasında ses mühendisliği ile ilgili ayarlamalar yapıldığında, birçok tatmin edici tasarımlar yapmak mümkün hale gelmektedir. Daha küçük tanklar için, temeller içinde, sıkıştırılmış kırık taş, çakıl, temiz kum ve benzer maddeler hiç kullanılmamış toprak üzerine yerleştirilebilir. Bu tabakalardaki uygun olmayan malzemeler kaldırılmalı ve yerlerine uygun malzemeler konulmalıdır ve bu malzemeler tamamen sıkıştırılmalıdır.

Toprak Üzerine Yapılan Çevre Duvarlı Temeller: Büyük tanklar ve yüksek kabuklu tanklar; kabuk altındaki temele büyük miktarda yük bindirir. Bu durum, özellikle, yüzer tank çatılarındaki kabuğun bükülmesi açısından çok önemlidir. Temelin kabuk yükünü taşımasının doğrudan şüpheli hale geldiği bu veya başka durumlarda, çevre duvarı temelinin kullanılması tavsiye edilir. Çevre duvarlı temeller, çevre duvarsız temellere nazaran aşağıdaki hususlar açısından daha avantajlıdır:

Tankın altında neredeyse eşit toprak yükü oluşturmak için, yoğun kabuk yükünün daha iyi dağılmasını sağlar.

Kabuğun inşası için sert ve düz bir platform olanağı tanır.

korunmasını sağlar.

Tank altındaki dolguyu tutar ve erozyondan dolayı alttaki malzemelerin zayi olmasını önler.

Tank altındaki nemi en aza indirir.

Beton bir çevre duvarı tasarlandığında, duvar altındaki ortalama birim toprak yükü aynı derinlikte hapsedilmiş toprağınki ile aynı olacak şekilde oranlanması önerilir. Halka duvarlarının kalınlıklarının 12 inçten az olmaması ve merkezden-merkeze çapın nominal tank çapına eşit olması önerilir. Duvarın derinliği yerel şartlara bağlı olacaktır. Ancak duvarı daha derine yapmaya ihtiyaç yoktur. Tank temelleri belirtilen toleranslar içinde uygun olmalıdır. Gömme tipli temizleme ve çekme karterleri için ve oyuk gerektiren diğer tertibatlar için oyuklar açılmalıdır.

Şekil 3. 12. Beton Halka Duvarlı Temel Örneği

sonunda, inç kare başına en az 3000 libre olmalıdır. Bağlantı parçaları tam mukavemet yaratacak şekilde yerleştirilmelidir.

Şekil 3. 13. Kırık Taş Çevre Duvarlı Temel Örneği

Temel hendeğin alt kısmı düz olmalıdır. Uygunsuz olan tüm maddeler çıkarılmalı ve uygun maddeler doldurulmalıdır ve dolgu daha sonra tamamıyla sıkıştırılmalıdır Çevre duvarı sıcaklık değişikliklerine ve çekmelere karşı takviye edilmeli ve sürşarjı ile hapsedilen dolgunun ikincil basıncına direnç göstermelidir. Herhangi bir çevre duvarındaki minimum takviyenin derece üzerindeki duvarın kesit alanından 0.002 kez büyük olması önerilir. Amerikan beton Enstitüsünün Takviyeli Beton İçin Yapı Kod Gereksinimleri adlı yayını (ANSI/ACI 318) gerilme değerleri ve malzeme teknik özellikleri için önerilir

Beton Çevre Duvarsız Toprak Temelleri: Beton çevre duvarı toprak temellerin uygun olduğu durumlarda, tatmin edici performans temin etmek için tasarım ayrıntılarının dikkatlice seçimi gereklidir. Önemli ayrıntılar arasında şunlar vardır:

Üç ayaklı destekler, kırık taşlarla yapılarak veya daimi bir döşeme maddesi ile kaplanarak hava temasından ve tankın sızmalarından korunmalıdır.

Tank alt plakaları için yassı ve düz bir yüzey hazırlamak ve sürdürmek amacıyla, tank inşa halinde iken maksimum özen gösterilmelidir.

Tankın eğimi; tankın temelinden uygun şekilde sıvı akıtılmasını sağlayacak şekilde ayarlanmalıdır.

Benzer Belgeler