• Sonuç bulunamadı

tamamen doğru beyanlarda

Belgede Davranış Kuralları Ses Olun (sayfa 23-27)

bulunmalıyız.

Bu eylemler çoğu durumda etik olmamakla ve MetLife’ın değerlerine aykırı olmakla kalmayıp, aynı zamanda yasa dışı olabilir. Bir devlet görevlisine veya ticari bir hizmet sağlayıcıya rüşvet verilmesi gibi yolsuzluk uygulamaları, yolsuzlukla mücadele yasalarının ciddi ihlali anlamına

gelmektedir. ABD Yabancı Ülkelerde Yolsuzluk Uygulamaları Yasası (“FCPA”), İngiltere Rüşvet Yasası ve Şirketin faaliyet gösterdiği ülkelerdeki yolsuzlukla mücadele yasaları dahil bu yasaların ciddi sonuçları olabilir.

FCPA’ya göre, iş almak veya işi korumak amacıyla veya uygun olmayan bir iş avantajı sağlamak amacıyla “ABD dışındaki herhangi bir hükümet görevlisine” haksız bir ödeme yapılmasına karışmak hem hukuki hem cezai bir suç teşkil etmektedir.

Bu yasaklama, şirket fonları veya MetLife adına kullanılan kişisel fonlar kullanılarak verilen rüşvetler için geçerlidir.

ABD dışı devlet görevlisi, aşağıdakiler gibi ABD dışındaki aktörleri kapsayabilecek çok geniş bir kategoridir:

• Grup sigortalıları gibi iş yaptığımız kamu kurum ve kuruluşlarının çalışanları.

• Finansal ürünleri pazarladığımız, askeri personel dahil olmak üzere hükümet çalışanları.

• Sigortacılık veya finans sektörü düzenleyicileri.

• Kamuya ait veya kamu kontrolündeki kuruluşların çalışanları.

• Uluslararası kamu kuruluşları veya sivil toplum kuruluşlarının çalışanları.

Hisse senetleri ABD borsalarında işlem gören MetLife gibi şirketler, bu tür bir yolsuzluk ödemesini doğrudan yapması veya bilerek kolaylaştırması durumunda da sorumlu

tutulmaktadır. ABD yasalarının bir şirketin yolsuzluk faaliyetlerine “bilerek göz yummasını,” bilerek bu eylemin kolaylaştırılmasıyla yasal olarak eşit tuttuğunu unutmamak gerekir. Bilerek göz yummak, kamu görevlilerine rüşvet verildiği veya veriliyor olabileceği yönündeki işaretleri bilinçli olarak gözardı etmeyi kapsar.

Ayrıca FCPA, MetLife gibi şirketlerin defter ve kayıtlarını,

S: Bir MetLife çalışanı olan Ling, potansiyel bir müşteriye bir satış sunumu yapıyor. Sunumun sonunda potansiyel müşteri, Ling’in cevabını bilmediği birkaç soru da dahil olmak üzere MetLife’ın hizmetleriyle ilgili çeşitli sorular soruyor.

Ling gerçekten iyi bir izlenim bırakmak istiyor ve hazırlanmamış gibi görünmek istemiyor; bu nedenle somut bilgilere ve bazı konulara değinmekten kaçınıyor. Böyle mi yapmalı?

C: Hayır. Çalışanlar, bir hizmet hakkında gerçeklere dayanmayan iddialarda bulunmamalıdır.

Gerçeklerden kaçınmak ve yanlış bilgiler verme olasılığıyla karşılaşmaktansa, dürüst olmak ve doğruluk ve etik davranış konusundaki itibarımızı korumak her zaman daha iyidir. Çok iyi niyetli olmuş olabilir ancak potansiyel bir müşteriyle dürüst olmayan bir

etkileşimde bulunmuştur.

Bu konularda daha fazla araştırma yapması gerektiğini ve daha sonra hızlı bir şekilde bu konularla ilgili bilgi vereceğini

şirketimizin doğru finansal beyanlarda bulunabilmesini, karları, zararları, aktif ve pasifleri muhasebeleştirebilmesini ve sadece uygun yetkiye sahip kişilerin işlemleri

gerçekleştirebilmesini sağlamak amacıyla bir iç denetim sistemimizin de olması gerekmektedir.

Faaliyet gösterdiğimiz pek çok ülkede “kolaylaştırıcı ödemeler” konusuna değinen yolsuzlukla mücadele yasaları olduğunun göz önünde bulundurulması da eşit derecede önemlidir. Kolaylaştırıcı ödemeler, bir kamu görevlisi tarafından rutin işlemlerin gerçekleştirilmesini hızlandırmak amacıyla yapılan küçük, sık olmayan

ödemeleri ifade etmektedir. MetLife, ayrıca çoğu ülkede özellikle yasaklanmış olan bu kolaylaştırıcı ödemeleri yasaklamıştır.

İçeriden Öğrenenlerin Ticareti (Insider Trading) Gerek MetLife gerekse başka bir hisse senedi ihraççısı hakkında maddi, kamuya mal olmamış bilgilerden haberdarken hisse senedi satın almak veya satmak yasa dışıdır. Bu tür aktiviteler “İçeriden Öğrenenlerin Ticareti”

olarak bilinmektedir ve hisse senedi yasalarını ve şirket politikasını ihlal etmektedir. İçeriden Öğrenenlerin Ticareti, maddi, kamuya mal olmamış bilgiyi nasıl elde ettiğinize ve satın alma veya satma kararınızın bu bilgiden etkilenip etkilenmediğine bakılmaksızın gerçekleşebilir. İçeriden Öğrenenlerin Ticareti aynı zamanda, maddi, kamuya mal olmamış bilgiyi başkalarına verdiğinizde ve bu bilgiye sahip kişiler hisse senedi alım veya satım işlemi yaptığında da gerçekleşir.

Bilgi, bir hisse senedinin piyasa fiyatını etkilemesi muhtemelse veya makul bir yatırımcı, hisse senedini almaya veya satmaya karar verirken bu bilginin önemli olduğunu düşünecekse maddi bir bilgidir. Bu tür bilgilerin örnekleri finansal sonuçları, şirketin önemli varlıklar veya iş kolları satın alma veya satma planlarını, yönetimdeki veya hisse senedi arzı veya geri alımındaki önemli değişiklikleri kapsayabilir. Genellikle, bilginin bir basın bülteninde açıklanmasından, halka açık bir dosyada yer almasından veya bir gazete veya başka yayın organında yayınlanmasından sonra en az bir işlem günü geçene kadar bilgi kamuya mal olmamış kabul edilir. Maddi bilginin tanımı çok geniş olduğundan, MetLife ile ilgili hassas veya gizli bilgileri ailenizle, dostlarınızla veya iş arkadaşlarınıza paylaşmamalısınız. İçeriden Öğrenenlerin

S: Regina, hükümetten ihale almanın bazı zorlukları konusunda kendisine yardımcı olan Güneydoğu Asya’daki bir yabancı broker’la çalışıyor. Regina, MetLife’ın broker’a

ödeyeceği paranın bir kısmının yabancı kamu görevlilerine rüşvet olarak ödenebileceğinden

endişeleniyor ancak bu konuyla ilgili somut bir bilgisi yok. Bu durum MetLife açısından bir sorun mudur?

C: Evet. Bir broker veya alt yüklenici vasıtasıyla yapılmış olsa bile MetLife, yabancı kamu görevlilerine rüşvet vermekten sorumlu tutulabilir. Yolsuzlukla mücadele yasalarının olası bir ihlaline işaret eden durumları göz ardı ederek sorumluluktan kaçamayız.

Regina, endişelerini derhal Kurumsal Etik Değerler ve Uyum birimine bildirmelidir.

Ticareti yasalarının ihlal edilmesi ilgili bireyleri ve şirketimizi, cezai ve hukuki suç kovuşturması dahil olmak üzere ciddi sonuçlara maruz bırakabilir. Bu yasaları veya şirket politikasını ihlal ettiği tespit edilen bireyler aynı zamanda, ilgili yasanın izin verdiği ölçüde disiplin cezasına da çarptırılabilir.

Kara Para Aklama

Kara para aklama, yasa dışı faaliyetlerden kazanılan paraların, bu paraların yasa dışı kaynağını gizlemek amacıyla finansal işlemlerde kullanılmasını sağlayarak meşru görünmelerini sağlama işlemidir. Kara para aklamayı önlemek amacıyla, potansiyel müşterilere ve diğer iş ortaklarına karşı dikkatli olmalı ve her zaman uygunluk değerlendirmesinde bulunmalısınız.

ABD ve uluslararası para aklama yasaları, yasa dışı faaliyetlerin gelirlerini içeren veya yasa dışı faaliyeti yaymaya yönelik finansal işlemleri bilerek yapmanız durumunda bunu bir suç olarak görmektedir. Paraların kaynağının meşruiyetine "bilerek göz yummak" mazeret değildir. Potansiyel müşteriler ve diğer iş ortaklarıyla işlem yaparken uygunluk değerlendirmesinde

bulunma nedenlerimizden biri de budur. Kara para aklama işlemine karışmak ve hatta kara para aklamayı veya kara para aklama olabilecek şüpheli faaliyetleri bildirmeme, önemli para cezaları ve hatta hapis gibi ciddi cezalara neden olabilir. Çoğu yargı alanıyla birlikte MetLife da çalışanların bir vergi mükellefinin vergi kaçırmasına yardımcı olmasını, yardım teklif etmesini veya başka birinden bunu istemesini kesinlikle yasaklamaktadır.

Bu yasalara yanıt olarak MetLife, Kurumsal Etik

Değerler ve Uyum birimi tarafından yürütülen kapsamlı bir kara paranın aklanmasını önleme programı

uygulamaktadır.

Ticaret Yaptırımları

MetLife’ın ABD Hazinesinin Yabancı Varlıklar Kontrol Dairesi (“OFAC”) tarafından uygulanan ekonomik ve ticaret yaptırımları programlarına ve faaliyet gösterdiğimiz ülkelerde uygulanan diğer ilgili ABD dışındaki yaptırım programlarına uyması gerekmektedir. OFAC, ülkeye özgü bir yaptırım programı bulundurmaktadır ve bir Amerikan şirketi olarak MetLife’ın iş yapmasının yasak olduğu Özellikle Belirtilen Ülkeler ve Kişiler listesi bulunmaktadır.

Ayrıca, yaptırım uygulanan hedeflerle ticaret

yapamadığımız gibi, şirketimiz adına üçüncü bir taraftan bu tür bir faaliyette bulunmasını isteyerek, yaptırım

uygulanan bu hedeflerle ticarete aracılık edemeyiz. Genel olarak çeşitli yaptırım programlarının gereksinimlerine uymak amacıyla MetLife, tüm ilgili yaptırım listelerine karşı uygun olmayan bilgileri elemek amacıyla önleme yazılımları kullanmaktadır.

Rakiplerimize Saygı Gösterme

MetLife rakiplerine saygılı davranır. Meslektaşlarımız veya müşterilerimizle rakiplerimizi tartışırken, şirketimizin, ürün ve hizmetlerimizin pozitif yönlerini vurgulamalı ve asla rakiplerimizi herhangi bir şekilde kötülememelisiniz.

Rekabet Yasaları

MetLife, bütün rekabet yasalarına uyar. Antitröst, kartel veya tekel yasaları olarak da bilinen bu yasalar, serbest ve açık rekabeti, makul fiyatları, etkin hizmetleri ve üretken bir ekonomiyi korumaya ve güçlendirmeye yöneliktir.

Rekabeti azaltan veya ortadan kaldıran tüm faaliyet veya davranışlar, gözetime tabidir. Bir rakiple anlaşma görüntüsü dahi rekabet yasalarını ihlal etmek için yeterli olabilir ve ciddi cezalar getirebilir. Bu yasaları kasıtsız olarak bile ihlal etmemeye dikkat etmeliyiz.

Bir rakiple

Belgede Davranış Kuralları Ses Olun (sayfa 23-27)

Benzer Belgeler