• Sonuç bulunamadı

3. KOMPOZİT MALZEMELERE GENEL BAKIŞ

3.2. Takviye Malzemeleri (Elyaflar)

Kompozit malzemelerde kullanılan fiberlerin fiziksel biçimleri, oluşturulan yeni malzemenin özellikleri açısından çok önemli bir faktördürler. Takviye malzemeleri genel olarak 3 farklı biçimde bulunmaktadırlar. Bunlar parçacıklar, süreksiz elyaflar ve sürekli elyaflar şeklindedirler. Parçacıklar, genelde küresel bir biçimde olmamalarına rağmen her yönde yaklaşık olarak eşit boyuttadırlar. Çakıl, mikro balonlar ve reçine tozları parçacık takviyelerine bazı örnekler olarak sayılabilir. Takviye malzemelerinin herhangi yöndeki bir boyutu, diğer yönlerdeki boyutlarına göre daha büyük olduğunda, bu tip malzemelere elyaflar adı verilmektedir. Süreksiz elyaflar (doğranmış elyaflar, öğütülmüş elyaflar veya püskül şeklindeki) birkaç milimetreden birkaç santimetreye kadar değişen ölçü aralıklarında olabilmektedir. Çoğu fiberin çapı birkaç mikrometreyi geçmemektedir. Bu nedenle, elyafın parçacık halden fiber haline geçişi için çok fazla bir uzunluğa gerek yoktur [56].

Sürekli elyaflar ise, tel sarma yöntemi gibi yöntemler ile kesilmeden sürekli ip şeklinde kullanılmaktadır. Elyaflar, en yüksek mekanik özelliklerini boylamasına gösterirler. Bu özellikler, kompozit malzemelerin aşırı anizotropik malzeme özelliğini göstermelerine neden olur. Metallerde bu özellik görülememektedir. Bu nedenle, kompozit malzemelerin tasarımları aşamasında, fiberlerin reçine içindeki yerleşimleri ve geometrilerini göz önünde bulundurmak çok önemlidir. Bu tür malzemelerde görülen bu anizotropik özellik, tasarım aşamasında konstrüksiyonun uygun yerinde kullanılarak avantaja dönüştürülebilir.

23

Bazı durumlarda ve konstrüksiyonlarda, malzemelerde tüm yönlerde eşit mukavemet elde etmek ve dayanımlarını artırmak için, takviye edilen fiberler kumaş halinde dokunmaktadır. Sürekli fiberlerle hazırlanan bu dokuma elyaflı kumaşların kullanım yerine göre farklı amaçlar için geliştirilmiş türleri tasarlanabilir.

3.2.1. Cam Elyafı

Cam elyafı silika, kolemanit, alüminyum oksit, soda gibi cam üretim maddelerinden üretilmektedir. Cam elyafı, maliyetinin düşük olmasından dolayı, fiber takviyeli kompozitler arasında en çok bilinen ve en çok kullanılan elyaflar arasındadır. Elyaflar, işlenmeleri sırasında dayanıklılıklarının %50'sini kaybetmelerine rağmen, son derece sağlamdırlar. Elyaf kumaşları genellikle sürekli cam elyafının lifleri ile üretilmektedir. Cam elyafının üretilmesi esnasında değişik kimyasalların eklenmesi ve farklı bazı özel üretim yöntemleri ile farklı türde cam elyafları üretilebilmektedirler. Bu türler;

A -Cam: Bor ilaveli veya ilavesiz alkali-kireç camlarıdır. Pencerelerde ve şişelerde

en çok kullanılan cam çeşididir. Kompozitlerde çok fazla kullanılmaz.

S- Cam: Yüksek kimyasal direnç ve dayanım gösterirler. Depolama tankları gibi

yerlerde kullanılmaktadır.

C- Cam: Korozif ve asidik koşullara karşı kimyasal stabilite sağlayan kalsiyum borosilikat camlarından oluşmaktadır.

E- Cam: Takviye elyaflarının üretiminde en çok kullanılan cam türüdür. %0.8’den

daha az oranda alkali oksit bileşenleri içeren alüminyumbor silikat camlarıdır. Sentetik liflerin takviyesinde yüksek mukavemet ve elektrik dayanımı gereken durumlarda kullanılmaktadır. Düşük maliyet, iyi yalıtım ve düşük su emiş oranı özelliklerine sahiptir.

S + R Cam: Yüksek maliyetli ve yüksek performanslı bir malzemedir. Yalnız uçak

sanayisinde kullanılır. Elyaf içindeki tellerin çapları E cam'ın yarısı kadardır. Böylece elyaf sayısı fazlalaşarak birleştirmelerde daha sert yüzeyler elde edilebilmektedir. Bu da, birleşme özelliklerinin daha güçlü olması anlamına gelmektedir.

3.2.2. Karbon Elyafı

Karbon fiberi ilk olarak, karbonun çok iyi bir elektrik iletkeni özelliğinin mevcut olduğunun bilinmesinden sonra üretilmiştir. Eskiden, karbon elyaflarına çok yüksek ısıl

işlem uygulandığında, elyaflar tam anlamıyla karbonlaşırlardı ve bu elyaflara grafit elyafı denilirdi. Günümüzde ise bu fark ortadan kalkmıştır. Artık karbon elyafı da grafit elyafı da aynı malzemeyi tanımlamaktadır. Karbon elyafı, epoksi matrisler ile birleştirildiğinde olağanüstü dayanıklılık ve sertlik özelliklerini gösterir. Karbon fiber üreticileri devamlı bir araştırma ve gelişim içerisindedirler. Bundan dolayı, endüstride üretilen karbon elyaflarının çeşitleri sürekli değişmektedir. Karbon elyaflarının üretimi çok pahalı olduğu için, ancak uçak sanayisinde, spor gereçlerinde veya tıbbi malzemelerin yüksek katma değerli uygulamalarında kullanılmaktadır [56].

Karbon elyafları piyasada iki biçimde bulunmaktadır:

Sürekli Elyaflar: Dokuma, örgü, tel bobin uygulamalarında, tek yönlü bantlarda ve

prepreg'lerde kullanılmaktadır. Bütün reçinelerle rahatlıkla kombine edilebilirler.

Kırpılmış Elyaflar: Genellikle enjeksiyon kalıplamada ve basınçlı kalıplardaki

makine parçalarının imalatlarında ve kimyasal etkilere karşı dayanıklı olan valflerin yapımında kullanılırlar. Bu yöntem ile elde edilen ürünler, mükemmel paslanma direncine ve yorulma dayanımına sahip olurlar ve kullanımlarında yüksek sağlamlık ve sertlik özellikleri gösterirler.

3.2.3. Aramid Elyafı

Aramid kelimesi bir çeşit naylon olan aromatik poliamid maddesinden gelmektedir. Aramid elyafının piyasadaki ticari isimleri Kevlar (DuPont) ve Twaron (Akzo Nobel) olarak bilinmektedir. Tablo 3.4'de piyasada bulunan bazı elyafların mekanik özellikleri ve yoğunluk değerleri verilmektedir. Endüstride görülen farklı uygulamalardaki ihtiyaçları karşılamak için, farklı özelliklere sahip olan birçok aramid elyafı üretilmektedir. Bu tip elyaflarda görülen önemli bazı özellikler şunlardır;

• Renkleri genelde sarı olmaktadır.

• Yoğunlukları düşüktür.

• Yüksek dayanıklılığa sahiptirler.

• Darbelere karşı oldukça yüksek dayanım gösterirler.

• Yüksek aşınma dayanımına sahiptirler.

• Yorulma dayanımları yüksektir.

• Yüksek kimyasal dayanıma sahiptirler.

25 Tablo 3.4. Belli başlı elyafların karşılaştırılması [56].

Malzeme Yoğunluk (g/cm3) Çekme Dayanımı (MPa) Elastisite Modülü (MPa)

E-Cam 2.55 2000 80000 S-Cam 2.49 4750 89000 Aluminyum 3.28 1950 297000 Karbon 2.00 2900 525000 Kevlar 29 1.44 2860 64000 Kevlar 49 1.44 3750 136000

Kompozit malzemelerin günümüzde, karayolu ve demiryolu taşımacılığı, havacılık ve uzay taşıtları, denizyolları, inşaat, kimya, elektrik ve nükleer endüstri sektörleri, otomotiv sanayi, iş makineleri, ev aletleri, şehircilik ve tarım sektöründe geniş bir kullanım alanları mevcuttur [56].

Uygulamada, kompozit malzeme üretiminde genellikle aşağıda belirtilen özelliklerden birinin veya birkaçının geliştirilmesi amaçlanarak malzemeyi avantajlı hale getirilmesi amaçlanmaktadır. Bu amaca yönelik olarak, kompozit malzeme üretiminde farklı yöntemler kullanılmaktadır. Bu yöntemlerden hemen hemen tamamı, ilkel şekilde de olsa başlangıçtan beri kullanılagelen yöntemlerdir. Ancak, hepsinde değişmeyen temel ilke, bileşenlerin zayıf yönlerinin istenilen amaç doğrultusunda iyileştirilerek daha nitelikli ve dayanıklı bir yapının elde edilmesidir. Bu özeliklerin başlıca olanları şunlardır [56];

• Mekanik dayanımları, basınç, çekme, eğilme, çarpma dayanımları,

• Yorulma dayanımı, aşınma direnci,

• Paslanmaya karşı göstereceği direnç,

• Kırılma tokluğu,

• Yüksek sıcaklığa dayanıklılık özelliği,

• Isı iletkenlik özelliği (ısıl direnç),

• Elektrik iletkenliği veya elektriksel direnç,

• Ses iletkenliği, ses tutuculuğu veya ses yutuculuğu,

• Rijitlik, ağırlık,

• Görünüm ve benzeri özellikler,

Benzer Belgeler