• Sonuç bulunamadı

(1) Tahsisli taşınmazlar ile kamu hizmeti görülmek üzere genel bütçe kapsamındaki kamu idarelerince kiralanmış olan taşınmazların ticari amaçla kullanılması mümkün olan yerler,

tasarruf eden kuruluş amirinin görüşü alınmak suretiyle, ilde defterdarın, ilçede kaymakamın onayı

66 ile İdarece bu kısmın “Genel Hükümlere Göre Kiralama İşlemleri” bölümünde belirtildiği şekilde kiraya verilir.

(2) Tahsisli taşınmazlar ile kamu hizmeti görülmek üzere genel bütçe kapsamındaki kamu idarelerince kiralanan taşınmazlarda, münhasıran büfe, kantin, çay ocağı gibi ticari amaçla kullanılması mümkün olan yerlerin (kamu hizmetlerine ayrılmış taşınmazın tamamını kapsamamak şartıyla) tahminî kira bedeli aşağıda belirtildiği şekilde hesaplanır.

a) İlgili İdare yetkililerinden, kiralanacak yerlerin özellikleri, kaç kişiye hizmet verileceği, binanın içerisinde kaç tane büfe, kantin, çay ocağı gibi bedeli etkileyecek bilgiler yazı ile sorulur.

b) Ayrıca, mahalline gidilerek ilgili İdare yetkilisi ile beraber tespit yapılarak bedeli etkileyebilecek durumlar, “Büfe, Kantin, Çay Ocağı Gibi Yerlere Ait Tespit ve Tahmin Edilen Kira Bedeli Hesap Tutanağı”nda gösterilir ve tutanak birlikte imzalanır.

c) Tespit ve hesaplamaların gösterildiği bu tutanak, bunun dayanaklarının da gösterildiği evraklar eklenerek asıl evrak dosyasına konulur.

ç) Bu yerlerin elektrik, su, doğalgaz, ısınma tesisatı, mümkünse binanın genel tesisatından ayrılması ilgili idareden istenir ve bu giderler kira bedeline dahil edilmez.

d) Tesisatın teknik bakımdan müstakil hâle getirilmesinin mümkün olmaması ve genel bütçe ödeneklerinden karşılanması hâlinde, tahmin edilen bedelin tespit ve takdirinde elektrik, su, doğalgaz ve ısınma giderleri de ayrıca belirlenerek kira bedeli ile birlikte tahsil edilir.

e) Elektrik, su, doğalgaz, ısınma gibi giderlerin belirlenmesi için teknik eleman vasıtasıyla m3, kw/h ya da ton cinsinden yaklaşık tüketim miktarları tespit edilir. Elektrik, su, doğalgaz, ısınma gibi giderlerin birim bedellerinin öğrenilmesi için ilgili belediye başkanlığı, sular idaresi, elektrik idaresi ve doğalgaz idaresine yazı yazılır. Yazılacak yazıda, atık su bedeli ile her türlü verginin de ayrıca belirtilmesi ilgili idareden istenir. Yazışmalar sonucunda elde edilen birim bedelleri ile tüketim miktarlarının çarpımı sonucu bulunacak tutar, kira bedeline ilave edilir.

f) Yukarıda yapılan araştırmalar sonucunda bu “Tahmin Edilen Bedel Tespit Raporu” düzenlenir ve tahmin edilen kira bedeli belirlenir.

(3) Tasarruf eden kuruluşa bir yazı ile şartname ya da sözleşmeye eklenecek özel şartların bulunup bulunmadığı sorulur. Bildirilen özel şartlardan mevzuata uygun olanlar İdarece şartname ve sözleşmenin özel şartlar bölümüne ilave edilir.

(4) Tahsisli taşınmazlar ile kamu hizmeti görülmek üzere genel bütçe kapsamındaki kamu idarelerince kiralanmış olan taşınmazları tasarruf eden kuruluşlarca belirlenen yerler, gizlilik ve güvenlik gibi faktörler de dikkate alınarak kuruluşça seçilip, İdareye bildirilen kişi/kişiler arasında yapılacak ihale sonucunda uygun bedeli teklif edene kiraya verilir.

(5) Eğer taşınmazı tasarruf eden kuruluşça kiracı olarak kişi/kişilerin isimleri bildirilmemiş ise bir yazı ile istenir. Tasarruf eden kuruluş tarafından yazılan yazıda, kişi/kişilerin ismi belirtilmeyerek kira ihalesinin İdare tarafından yapılması bildirilmiş ise ihale açık teklif usulü ile yapılır.

(6) Tahsisli veya kiralanmış yerlerin, yetkili İdarenin bilgisi dışında kullanılması veya kullandırılması halinde ecrimisil alınır.

Milli Eğitim Bakanlığına tahsisli ve bu Bakanlığa bağlı okul ve kurumlardaki kantin ve benzeri yerlerin kiraya verilmesi

Madde 88- (1) Milli Eğitim Bakanlığına tahsisli ve bu Bakanlığa bağlı okul ve kurumlardaki büfe, kantin, çay ocağı, yemekhane ve kafeteryaların kiraya verilmesi işlemleri aşağıdaki şekilde yapılır.

a) Söz konusu alanların okul aile birliğince kiralanmasının talep edilmesi halinde, okulun bulunduğu yerdeki İdarece pazarlık usulüyle okul aile birliğine kiraya verilir.

67 b) Okul aile birlikleri ile sözleşmeler beş yıllık dönemler halinde düzenlenir.

c) Söz konusu alanların okul aile birliğine kiraya verilmesi işlemleri sonucunda sözleşme düzenlenir ve dosyasında muhafaza edilir.

ç) Söz konusu yerlerin üçüncü kişilere kiralanması işlemleri ve tahmin edilen bedelin tespiti için oluşturulan komisyonda görevlendirilmek üzere İdarece bir personel belirlenir ve bir yazı ile bildirilir.

d) Okul aile birlikleri ile üçüncü kişiler arasında düzenlenecek kira sözleşmelerinin bir örneği, okulun bulunduğu yerdeki İdareye verilir.

e) Söz konusu yerlerin okul aile birliklerince işletilmesi halinde işletilen yerin gayri safi hasılatının yüzde biri, üçüncü kişilere kiraya verilmesi halinde, okul aile birliğince elde edilecek kira gelirinin yüzde üçü üçer aylık dönemler itibariyle, takip eden ayın yirmisine kadar, Hazineye arz bedeli olarak okul aile birliklerince İdareye ödenip ödenmediği kontrol edilir. Tahsil edilen bedeller MEOP’un ilgili modülüne işlenir. Ödenmemiş ise ilgili okul idaresine ödenmesi konusunda bir yazı yazılır.

f) Söz konusu yerlerin elektrik, doğalgaz, su ve ısıtma tesisatı, ayrılmasının teknik açıdan mümkün olduğu hallerde müstakil hale getirilmesi için okul idaresine bir yazı yazılır. Ayrılmasının mümkün olmaması halinde bu giderler karşılığı olarak bedel tespit edilir ve yazı ile okul idaresine bildirilir.

g) Ancak okulun elektrik, doğalgaz, su ve ısıtma giderlerinin genel bütçeden karşılanmaması durumunda İdarece bu bedeller talep edilmez.

ğ) Sözleşme harici kullanımların tespiti halinde bu yerler için İdarece ecrimisil alınır.

h) Süresinde ödenmeyen arz bedellerine, 6183 sayılı Kanunun 51’inci maddesi gereğince belirlenen gecikme zammı uygulanarak tahsil edilir.

ı) Sözleşmenin fesih işlemleri aşağıdaki şekilde yapılır.

1) Söz konusu yerleri işleten okul aile birliği veya üçüncü kişilerin 213 sayılı Kanunda sayılan fiillerden biriyle kaçakçılık suçunu işlediğinin kesinleştiği takdirde, kira sözleşmesi hüküm alınmaya gerek kalmaksızın İdarece feshedilir.

2) Okul aile birliğinin sözleşme hükümlerine aykırı hareket ettiğinin tespiti halinde, sözleşme feshedilir ve bu yerlerin kiralama işlemleri İdarece yapılır.

i) Söz konusu alanların okul aile birliklerince, işletilmesine veya işlettirilmesine yanaşılmaması halinde bu yerler, İdarece kiraya verilir.

Yüksek öğretim kurumlarına tahsisli taşınmazların kiraya verilmesi

Madde 89- (1) 04/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu gereğince, mülkiyeti Hazineye ait veya Hazine ile paylı olup üniversitelere tahsisli bulunan taşınmazların ticari amaçla kullanılması mümkün olan bölümlerinin üzerinde herhangi bir inşaat yapılmamak ve irtifak hakkı tesisine konu edilmemek şartıyla protokol kapsamında 10 (on) yıl süreyle eğitim, sağlık ve sosyal amaçlı kiralanması ve işletilmesi işlemleri aşağıdaki şekilde yapılır.

a) Protokole göre yapılacak kiralama işlemleri:

1) Üniversiteye tahsisli taşınmazların kafeterya, büfe, kantin, çay ocağı, berber, çiçekçi, lokanta, bayan kuaförü, taksi durağı, ayakkabı tamir yeri, market, ATM ve PTT şubesi vb. ticari amaçla kullanılması mümkün olan bölümlerinin eğitim, sağlık ve sosyal amaçlı kullanılmak üzere işletilmesi veya işlettirilmesine ilişkin işlemlerin ilgili üniversite tarafından yürütülmesi için üniversite rektörlüğünün talepte bulunması halinde Bakanlıkça belirlenen protokol düzenlenir ve defterdar ile üniversite rektörü tarafından imzalanır.

2) Üniversite ile üçüncü kişiler arasında düzenlenen sözleşmenin bir örneği sözleşmenin düzenlenmesinden itibaren bir ay içerisinde üniversite tarafından defterdarlığa verilmesi sağlanır.

68 3) Bu protokol çerçevesinde kiraya verilen yerlerden elde edilen gelirler ilgili üniversite tarafından kendi bütçesine öz gelir olarak kaydedileceğinden İdarece herhangi bir işlem yapılmaz.

4) Protokolün taraflarca imzalandığı tarihte İdarece yapılan ve devam eden sözleşmeler kira süresi sonuna kadar devam eder ve kira sözleşmesi sona erdiği tarihten itibaren üniversiteye tutanakla teslim edilir.

b) (a) bendinde belirtilen protokolün düzenlenememesi halinde, üzerinde herhangi bir inşaat yapılmaması ve irtifak hakkına konu edilmemesi ve eğitim, sağlık ve sosyal amaçlı kullanılması şartlarıyla kiraya verilmesi işlemi İdarece, yapılır ve elde edilen gelirin tamamı ilgili yüksek öğretim kurumunun her çeşit mal ve hizmet alımlarında ve sermaye harcamalarında (yüksek öğretim kurumları adına tapuda kayıtlı taşınmazların satılması suretiyle elde edilen gelirlerin tamamı sadece sermaye harcamalarında) kullanılması şartıyla ilgili yüksek öğretim kurumu bütçesine yılı bütçe kanununda/ilgili kanunda belirtildiği şekilde kaydedilir:

c) Üniversitenin kendi çalışanları ile öğrencileri dışında üçüncü kişilere hizmet veren ünitelerin kiraya verilmesi işlemleri sosyal amaçlı kiralamalar kapsamında değerlendirilmeyip bu alanların kiraya verilmesinde elde edilen gelirler genel bütçeye kaydedilir.

ç) Bu esaslar çerçevesinde kiralama işlemleri yetki dahilinde taşınmaz ilde ise defterdarlıkça, şayet ilçede ise defterdarlıktan izin alınmaksızın malmüdürlüklerince yapılır. Yetki verilmediği durumlarda tahmini kira bedeline bakılmaksızın taşınmaz ilde ise defterdarlıkça, ilçede ise defterdarlıktan izin alınmak suretiyle malmüdürlüklerince yapılır.

Hazine arazilerinin ağaçlandırılmak üzere kiraya verilmesi

Madde 90- (1) Hazine taşınmazları ağaçlandırmak üzere kiraya verilmesi amacıyla gerçek veya tüzel