• Sonuç bulunamadı

Örnek 13: Ergänze die Tabelle!

Kaynak: Glause, Göznek, Kalkan Özoğluöz, Öz, Pıtraklı, Spangenberg, 2010, Deutsch Ist Spitze! A 1. 1. ÇalıĢma Kitabı, s. 31.

4.2.1.3. Deutsch Ist Spitze! A 1. 1. Öğretmen Kılavuz Kitabı

4.2.1.3.1. Deutsch Ist Spitze! A 1. 1. Öğretmen Kılavuz Kitabının

Genel Görünümü

Deutsch Ist Spitze! Almanca ders kitabının ek materyali olan öğretmen kılavuz kitabı Heide Glause, Sema Göznek, Meryem Kalkan Özoğluöz, Veli Öz, Oya Pıtraklı ve Elfriede Spangenberg‟ın oluĢturduğu bir komisyon tarafından yazılmıĢtır. Ders kitapları Milli Eğitim Yayınları tarafından 2010 yılında Ġstanbul‟da basılmıĢtır. Kitabın Editör‟ü Ġbrahim Bükel, Dil Uzmanı Emrullah Ayık, Görsel Tasarımcı‟sı Nilgün Oral, Ölçme Ve Değerlendirme Uzmanı Çetin Torman, Program GeliĢtirme Uzmanı Serap Yalçın Güler ve Rehberlik Uzmanı Sevda Aslan‟dır. Öğretmen Kılavuzu Kitabı Milli Eğitim Bakanlığı, Talim Terbiye Kurulunun 25.12.2008 gün ve 276 sayılı yazısı ile öğretmen kılavuz kitabı olarak kabul edilmiĢ olup, Yayımlar Dairesi BaĢkanlığının 03.03.2010 gün ve 873 sayılı yazısı ile ikinci defa 2.900 adet basılmıĢtır. Ders kitabı ve çalıĢma kitabında olduğu gibi öğretmen kılavuzunda da iç kapaktan sonra sırası ile Ġstiklal MarĢı, Atatürk‟ün Gençliğe Hitabesi ve Mustafa Kemal Atatürk‟ün resmi bulunmaktadır. 7. ve 8. sayfalarda kitabın içindekiler kısmı bulunmaktadır. Öğretmen kılavuz kitabı 10 bölümden oluĢmaktadır. Ġçindekiler sayfasından sonra ana baĢlıkları ile 10 bölüm bulunmaktadır:

A. Eğitim Aracının Yapısı

B. Ders Kitabındaki Okuma Metinleri Ve Kabaca Okuma C. Bir Eğitim Öğretim Yılı Ġçinde Ünitelere Ayrılacak Süreler D. Ders Planı Örneği

E. Ünite Ve Konularına Yönelik Açıklamalar F. Dil Bilgisine Bir BakıĢ

G. En Önemli Dil Bilgisi Kavramları H. Düzensiz Fiiller

I. Alfabetik Kelime Listesi

“Eğitim Aracının Yapısı” baĢlıklı bölümde ders kitabı, çalıĢma kitabı, öğretmen kılavuz kitabı ve CD kısaca tanıtılmaktadır. “Ders Kitabındaki Okuma Metinleri ve Kabaca Okuma” bölümünde ise kitabın ünite içerikleri ve ünite yapılarından bahsedilmektedir, “Bir Eğitim Öğretim Yılı Ġçinde Ünitelere Ayrılacak Süreler” bölümünde ise aylara göre ünitelerin iĢlenme planı, “Ders Planı Örneği” bölümünde bir adet ders planı örneği tablosu bulunmaktadır. “Ünite Ve Konularına Yönelik Açıklamalar” kısmında tüm ders kitabının her üniteye göre iĢleniĢi anlatılmaktadır. “Dilbilgisine Bir BakıĢ” bölümü ders kitabında olduğu gibi ağırlıklı olarak tablolar yoluyla dil bilgisi konularının tekrar edildiği bölümdür. “En Önemli Dilbilgisi Kavramları” bölümünde en önemli dil bilgisi kavramları, “Düzensiz Fiiller” bölümünde düzensiz fiil listesi, “Alfabetik Kelime Listesi” bölümünde alfabetik kelime listesi ve “ÇalıĢma Kitabındaki AlıĢtırmaların Çözümü” bölümünde ise baĢlıktan da anlaĢılacağı üzere çalıĢma kitabındaki alıĢtırmaların çözümleri bulunmaktadır.

4.2.1.3.2. Deutsch Ist Spitze! A 1. 1. Öğretmen Kılavuz Kitabının

Fiziki Yapısı

Deutsch Ist Spitze! Almanca öğretmen kılavuz kitabı 21X30 cm ebatlarındadır. Renklidir. Punto büyüklüğü uygundur. Ciltlidir. Birinci sınıf hamur kâğıda basılmıĢtır. Öğretmen kılavuz kitabı 10 bölümden oluĢmaktadır ve 128 sayfadır.

4.2.1.4. Deutsch Ist Spitze! A 1. 1. Almanca Kitabının Dijital Ek

Materyali (CD)

Cd‟de ders kitabındaki metin ve ders kitabındaki dinleme alıĢtırmaları

bulunmaktadır. Derste Cd kullanabiliyor olmak, yabancı dil dersinin oldukça kolay ve rahat iĢlenmesini sağlamaktadır. Cd üzerinde aranılan, yeniden dinlemek istenen yeri bulmak için numaralandırma yapılmıĢtır. Öğretmen Kılavuz Kitabında Cd`nin bir öğrencinin bir konu üzerinde daha ayrıntılı çalıĢmak ya da bir konuyu tekrar

etmek istemesi durumunda kullanılmak üzere hazırlanmıĢ olduğu belirtilmiĢtir (Bkz. Deutsch Ist Spitze! Öğretmen Kılavuz Kitabı, s. 10).

4.2.2. Deutsch Ist Spitze! A 1. 2.

4.2.2.1. Deutsch Ist Spitze! A 1. 2. Ders Kitabı

4.2.2.1.1. Deutsch Ist Spitze! A 1. 2. Ders Kitabının Genel

Görünümü

Deutsch Ist Spitze! A 1. 2. Almanca ders kitabının ikinci cildi olan Deutsch Ist Spitze! A 1. 2. çalıĢma kitabı, öğretmen el kitabı ve Cd‟den oluĢmaktadır. Ders kitabı Heide Glause, Sema Göznek, Meryem Kalkan Özoğluöz, Veli Öz, Oya Pıtraklı ve Elfriede Spangenberg‟ın oluĢturduğu bir komisyon tarafından yazılmıĢtır. Ders kitapları Milli Eğitim Yayınları tarafından 2011 yılında Ġstanbul‟da Apa Uniprint Basım San. ve Tic. A.ġ.‟ne bastırılmıĢtır. Kitabın Editör‟ü Ġbrahim Bükel, Dil Uzmanı Emrullah Ayık, Görsel Tasarımcı‟sı Nilgün Oral, Ölçme Ve Değerlendirme Uzmanı Seher UlutaĢ, Program GeliĢtirme Uzmanı Dr. Melek Gül ġahinel ve Rehberlik Uzmanı Naile Sever‟dir. Milli Eğitim Bakanlığı, Talim Terbiye Kurulunun 25.12.2008 gün ve 5600 sayılı yazısı ile eğitim aracı olarak kabul edilmiĢ olup, Yayımlar Dairesi BaĢkanlığının 08.03.2011 gün ve 886 sayılı yazısı ile ikinci baskıya ek olarak 328.500 adet basılmıĢtır. Ġç kapağı izleyen sayfalarda sırasıyla Ġstiklal MarĢı, Atatürk‟ün Gençliğe Hitabesi ve Mustafa Kemal Atatürk‟ün resmi yer almaktadır. Hemen ardından içindekiler sayfası, dinleme ve okuma sembollerinin bulunduğu sayfa, sınıf içindeki kullanılabilecek konuĢma kalıplarının bulunduğu sayfa ve Almanca konuĢulan ülkelerin gösterildiği resimli harita bulunmaktadır. Ders kitabı 5 ünite içermektedir. Her ünitede farklı bir renk ağırlıklı olarak kullanılmıĢtır.

4.2.2.1.2. Deutsch Ist Spitze! A 1. 2. Ders Kitabının Fiziki Yapısı

Deutsch Ist Spitze! Almanca ders kitabının ikinci cildi olan Deutsch Ist Spitze! A 1. 2. birinci cilt gibi renklidir. Kullanılan renkler canlı, öğrencinin ilgisini çekecek renklerdir. Kitabın basımında yağlı kâğıt kullanılmıĢtır. Ders kitabı 21x30 cm ebatlarındadır. Kitap 5 ünite içermektedir. Her ünitenin faklı bir ana rengi bulunmaktadır. Her ünite birinci ciltte olduğu gibi kendi içinde A, B, C ve D bölümlerinden, “Okuma Metni” ve “Bunları Öğrendim” bölümlerinden oluĢmaktadır. Sonuncu ünitenin ardından birinci ciltte olduğu gibi “Dilbilgisi Konularına Bir BakıĢ” baĢlıklı bölüm bulunmaktadır. Bu bölümü sırası ile düzensiz fiil listesi, ünitelere göre kelime listesi, alfabetik kelime listesi ve kaynakça bölümleri izlemektedir. Ders kitabı toplam 103 sayfadır (Bkz. Örnek 14).

Benzer Belgeler